Back

ⓘ 10 Méi




                                     

ⓘ 10 Méi

  • 1940 – Perang Dunia II: Winston Churchill kapilih jadi PM Karajaan Inggris sabada mundurna Neville Chamberlain.
  • 1655 – Inggris ngarebut Jamaika ti Spanyol.
  • 1941 – Perang Dunia II: Rudolf Hess terjun payung di Skotlandia pikeun nyoba ngabadamikeun kasapukan daméy antara Karajaan Inggris jeung Nazi Jérman.
  • 1768 – John Wilkes dipanjarakeun alatan nulis artikel North Briton nu sacara heuras ngeritik Raja George III.
  • 1752 – Benjamin Franklin nguji coba konduktor petir ku cara ngapungkeun langlayanganna.
  • 1997 – Lini 7.3 Mw Qayen narajang Propinsi Khorasan, Iran, nelasan 1.567 jalma, nyideraan leuwih ti 2.300 urang sarta ngakibatkeun kana 50.000 urangna leungiten imah.
  • 2005 – Hiji geranat nu dialungkeun ku Vladimir Arutyunian niban lemah kira-kira 65 kaki 20 méter ti Présidén George W. Bush nu keur pidata di Tbilisi, Georgia, ngan geranatna ruksak jeung teu ngabeledug.
  • 1294 – Temür Khan ngaproklamirkeun Kakaésaran Dinasti Yuan.
  • 1773 – Akta Entéh diluluskeun ku Parlémén Karajaan Inggris.
  • 1534 – Jacques Cartier anjog ka Newfoundland.
  • 1796 – Perang Koalisi Kahiji: Napoléon meunang ngalawan pasukan Austria di Sasak Lodi saluhureun Leuwi Adda Italia. Urang Austria leungiteun kira-kira 2.000 anggotana.
  • 1503 – Christopher Columbus nepi ka Kapuloan Kayman sarta méré ngaran ku Las Tortugas alatan di dinya loba kuya.
  • 1857 – Pangbarontakna India 1857: Di India, perang kamerdékaan nu munggaran dimimitian. Pangbarontak Sepoy ngalawan ka patugas komandona di Meerut.
  • 2002 – Agén FBI Robert Hanssen dikeunaan hukuman pnajara saumur hirup tanpa kamungkinan hampura alatan ngajual rusiah Amérika Sarikat ka Rusia saharga $1.4 juta dina wanda tunéy jeung inten.
  • 2013 – One World Trade Center jadi wangunan pangjangkungna di Hemisphere Kulon.
  • 1975 – Sony ngenalkeun parékam kasét vidéo Betamax di Jepang.
  • 1801 – Perang Barbar Kahiji: Bajak laut Barbar di Tripoli ngedalkeun perang ka Amérika Sarikat.
  • 1954 – Bill Haley & His Comets medalkeun Rock Around the Clock ", rékaman rock and roll munggaran nu hasil ngahontal nomer hii dina tangga lagu Billboard.
  • 1993 – Di Thailand, kahuruan di Pabrik Cocooan Kader nelasan 156 jalma.
  • 1865 – Perang Sipil Amérika: Di Kentucky, soldadu Union nyerang sarta sacara parna nyideraan pajoang Konféderasi William Quantrill, nu tahan kénéh hirup nepi ka maotna dina tanggal 6 Juni.
  • 2018 – Mahathir Mohamad disumpah minangka PM Malaysia katujuh, jadi pamingpin dunya pangkolotna dina umur 92 taun.
  • 1904 – Horch & Cir. Motorwagenwerke AG diadegkeun. Jagana jadi pausahaan Audi.
  • 2018 – Rékor anyar lélang kajual saharga AS$9.76 juta pikeun lukisan Diego Rivera," The Rivals”.
  • 1994 – Nelson Mandela diistrénan minangka présidén Afrika Kidul kulit hideung nu munggaran.
  • 1922 – Amérika Sarikat nyaplok Karang Kingman.
  • 2012 – Pangeboman Damaskus dilakukeun ku saurang pangebom maéhan manéh di saluareun Kompléks militer intelején di Damaskus, Suriah, nelasan 55 jalma sarta nyideraan 400 lianna.
  • 1960 – Kapal selam AS Triton ngaréngsékeun Operasi Sandblast, munggaran ngurilingan dunya ku cara sajeroning cai.
  • 1774 – Louis XVI jeung Marie Antoinette jadi Raja jeung Ratu Perancis.
  • 1962 – Komik Marvel munggaran medalkeun Hulk.
  • 1941 – Perang Dunia II: Gedong parlemén Inggris ancur alatan serangan pasawat Luftwaffe.
  • 1993 – Lukisan Paul Cézanne payu kajual saharga AS$28.600.000 di Kota New York.
  • 1924 – J. Edgar Hoover ditunjuk jadi diréktur FBI AS, sarta tuluy nyepeng jabatan nepi ka maotna di taun 1972.
  • 1915 – Fisikawan Kanada, Cluny MacPherson munggaran mintonkeun topéng gas jieunanna ka Kantor Perang Inggris.
                                     

1. Nu babar

  • 1957 – Sid Vicious, musisi Inggris Sex Pistols td. 1979
  • 1993 – Halston Sage, artis Amérika
  • 1955 – Mark David Chapman, kriminal Amérika nu nelasan John Lennon
  • 1969 – Dennis Bergkamp, pamaén bola Walanda
  • 1838 – John Wilkes Booth, aktor Amérika nu nelasan Abraham Lincoln td. 1865
  • 1965 – Linda Evangelista, modél Kanada
  • 1998 – Adam Lallana, pamaén bola inggris
  • 1974 – Sylvain Wiltord, pamaén bola Perancis
  • 1984 – Asli Enver, artis Amérika
  • 1972 – Christian Wörns, pamaén bola Jérman
  • 1977 – Henri Camara, pamaén bola Sinegal
  • 1960 – Bono, musisi Irlandia U2
                                     

2. Nu pupus

  • 1904 – Henry Morton Stanley, jurnalis Wales, pangjalajah l. 1841
  • 1955 – Tommy Burns, tukang boksen Kanada l. 1882
  • 1994 – John Wayne Gacy, kriminal Amérika l. 1942