Back

ⓘ 1 Méi




                                     

ⓘ 1 Méi

  • 1776 – Pangadegan Illuminasi di Ingolstadt, Bavaria Tonggoh, ku guru Jesuit, Adam Weishaupt.
  • 1865 – Karajaan Brasil, Argéntina jeung Uruguay néken Perjangjian Tilu Aliansi.
  • 1967 – Elvis Presley jeung Priscilla Beaulieu ngadahup di Las Vegas.
  • 1956 – Saurang dokter di Jepang ngalaporkeun" épidemik hiji panyakit sistem sarap pusat nu can kanyahoan”, nandaan panimuan rasmi kana panyakit Minamata.
  • 1999 – Jasad pandaki gunung Inggris, George Mallory katimu di Gunung Everest, 75 taun ti saprak dirina leungit di taun 1924.
  • 1944 – Perang Dunia II: Dua ratus urang tahanan Komunis ditémbak ku urang Jérman di Kaisariani, Athéna, dina raraga males pati maotna Jénderal Franz Krech ku para partisan di Molaoi.
  • 2019 – Naruhito sacara rasmi ngagantikeun bapana, Akihito, minangka Kaésar Jepang.
  • 2018 – Panyerang Liverpool asal Mesir, Mohamed Salah jadi urang Afrika munggaran nu meunangkeun panghargaan Pamaén Bola Inggris Taun Ieu vérsi para panulis ménbal.
  • 1993 – Dingiri Banda Wijetunga otomatis jadi présidén Sri Langka sabada maotna R Premadasa alatan bom LTTE.
  • 2019 – Julian Assange, nu ngilu ngadegkeun Wikileaks, dihukum panjara 50 minggu alatan ngalanggar syarat jaminan di London.
  • 1707 – Akte Pangahijian nu ngagabungkeun Inggris jeung Skotlandia pikeun ngadegkeun Karajaan Inggris Raya mimiti lumaku.
  • 2019 – Genep belas soldadu India kaasup supirna maraot alatan serangan ranjau Naxalite di Distrik Gadchiroli, India.
  • 1925 – Féderasi Sarikat Dagang Sa-Cina sacara rasmi diadegkeun. Kiwari mangrupakeun panggedé-gedéna sarikat dagang di dunya, ku jumlah anggota 134 juta urang.
  • 1939 – Batman munggaran dipidangkeun dina Detective Comics #27
  • 2003 – Serangan ka Irak: Dina kajadian nu katelah ku pidato" Tugas Réngsé”, dina saluhureun kapal Abraham Lincoln di leupas basisir California, Présidén AS George W. Bush, nyatakeun yén" patempuran utama di Irak geus lekasan”.
  • 2004 – Siprus, Républik Céko, Éstonia, Hongaria, Latvia, Malta, Polandia, Slovakia jeung Slovénia ngagabung ka Uni Éropa, dirayakeun di padumukan Présidén Irlandia di Dublin.
  • 1794 – Perang Pyrenees: Patempuran Boulou lekasan, Perancis ngéléhkeun Spanyol sarta meunangkeun deui ampir kabéh wilayah nu leupas ka Spanyol di taun 1793.
  • 1946 – Dimimitianna serangan tilu taun Pilbara ka pribumi Australia.
  • 1960 – Perang Tiis: Insidén U-2: Francis Gary Powers, sajeroeun pasawat mata-mata Lockheed U-2, ditémbak murag di saluhureun Propinsi Sverdlovs, Uni Soviét, nu ngakibatkeun krisis diplomatik.
  • 1840 – Penny Hideung, prangko rapet munggaran nu rasmi, dikaluarkeun ku Karajaan Inggris.
  • 1961 – PM Kuba, Fidel Castro, nyatakeun yén Kuba minangka nagri sosialis sarta ngahapus pamilu.
  • 1929 – Lini 7.2 Mw Kopet Dag narajang wilayah wates Iran-Turkmenistan, nelasan nepi ka 3.800 urang sata nyideraan 1.121 lianna.
  • 1900 – Musibah di Tambang Scofield, di Scofield, Utah, nelasan leuwih ti 200 jalma, mangrupakeun kacilakaan tambang pangparahna kalima dina sajarah AS.
  • 1946 – Konferénsi Daméy Paris muguhkeun yén Kapuloan Dodecanes kudu dipulangkeun ku Italia ka Yunani.
  • 1753 – Publikasi buku Species Plantarum beunang Linnaeus, sarta tanggal rasmi diadopsina taksonomi tutuwuhan ku Kode Internasional Nomenklatur Botani.
  • 1999 – SpongeBob SquarePants nu munggaran di Nickelodeon.
  • 1957 – Tilu puluh genep maraot nalika pasawat Vickers Viking murag di Hampshire, Inggris.
  • 1886 – Pawéi lumangsung di sakuliah AS nungtut kana waktu gawé dalapan jam sapoé, muncak kana insidén Haymarket di Chicago, dina raraga miélingna, tanggal 1 Méi direuah-reuah minangka Poé Pagawé/Buruh Internasional di réa nagara.
  • 1994 – Juara Dunia tilu kali Formula Hiji, Ayrton Senna, nemasing pati dina hiji kacilkaan nalika keur mingpin dina balap Gand Prix San Marino di Imola.
  • 1945 – Perang Dunia II: Kira-kira sarébu urang warga Demmin di Jérman maraéhan manéhna sabada arasupna Tentara Beureum Soviét.
  • 1898 – Perang Spanyol-Amérika: Patempuran Basisir Manila: Skuadron Asia Angkatan Laut AS ngancurkeun Skuadron Pasifik Angkatan Laut Spanyol.
  • 1977 – Tilu puluh genep jalma palastra dina pareuah-reuahan Poé Buruh di Alun-Alun Taksim, Istambul.
  • 2001 – Présiden Philipina Gloria Macapagal Arroyo nyatakeun kajadian" pangbarontakan”, sababaraha jam sabada pangrojong pamingpin ti heula nu keur ditahan, Joseph Estrada, nyerang ka istana présidén dina kajadian puncak pangbarontakan EDSA III.
  • 1978 – Naomi Uemura ti Jepang, lumampah nunggang karéta luncur anjing, jadi jalma munggaran nu nepi ka Kutub Kalér sosoranganan.
                                     

1. Nu babar

  • 1975 – Jodhi May, artis Inggris
  • 1983 – Park Hae-jin, aktor Koréa Kidul
  • 1738 – Kamehameha I, raja Hawaii 1782-1819 td. 1819
  • 1982 – Jamie Dornan, aktor Irlandia Kalér
  • 1852 – Calamity Jane, wanita pasisian tur pamandu profésional Amérika td. 1903
  • 1975 – Marc-Vivien Foé, pamaén bola Kamérun td. 2003
                                     
  • 21 Méi nyaéta poé ka - 141 dina sataun ka - 142 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 224 poé. 1260 Hao Jing, kurir pamingpin Mongolia Kublai
  • 28 Méi nyaéta poé ka - 148 dina sataun ka - 149 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 217 poé. 585 SM Hiji samagaha panonpoé lumangsung sakumaha
  • 29 Méi nyaéta poé ka - 149 dina sataun ka - 150 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 216 poé. 1176 Patempuran Legnano: Lombard League ngéléhkeun
  • 26 Méi nyaéta poé ka - 146 dina sataun ka - 147 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 219 poé. 946 Raja Edmund I ti Inggris ditelasan ku saurang
  • 19 Méi nyaéta poé ka - 139 dina sataun ka - 140 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 226 poé. 1051 Henry I ti Perancis kawin ka putri Rusia
  • 8 Méi nyaéta poé ka - 128 dina sataun ka - 129 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 237 poé. 1429 Joan ti Arc ngagagalkeun Pangepungan Orleans
  • 24 Méi nyaéta poé ka - 144 dina sataun ka - 145 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 221 poé. 1607 Saratus urang Inggris balabuh di Jamestown
  • 14 Méi nyaéta poé ka - 134 dina sataun ka - 135 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 231 poé. 1264 Patempuran Lewes: Henry III ti Inggris
  • 11 Méi nyaéta poé ka - 131 dina sataun ka - 132 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 234 poé. 1751 Rumah Sakit Pennsylvania diadegkeun ku
  • 3 Méi nyaéta poé ka - 123 dina sataun ka - 124 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 242 poé. 1616 Perjangjian Loudun mungkas Perang Sipil
  • 31 Méi nyaéta poé ka - 151 dina sataun ka - 152 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 214 poé. 1279 SM Ramesis II, ogé nelah ku Ramesis Agung

Users also searched:

...
...
...