Back

ⓘ 1 Méi



                                     

ⓘ 1 Méi

  • 1776 – Pangadegan Illuminasi di Ingolstadt, Bavaria Tonggoh, ku guru Jesuit, Adam Weishaupt.
  • 1865 – Karajaan Brasil, Argéntina jeung Uruguay néken Perjangjian Tilu Aliansi.
  • 1967 – Elvis Presley jeung Priscilla Beaulieu ngadahup di Las Vegas.
  • 1956 – Saurang dokter di Jepang ngalaporkeun" épidemik hiji panyakit sistem sarap pusat nu can kanyahoan”, nandaan panimuan rasmi kana panyakit Minamata.
  • 1999 – Jasad pandaki gunung Inggris, George Mallory katimu di Gunung Everest, 75 taun ti saprak dirina leungit di taun 1924.
  • 1944 – Perang Dunia II: Dua ratus urang tahanan Komunis ditémbak ku urang Jérman di Kaisariani, Athéna, dina raraga males pati maotna Jénderal Franz Krech ku para partisan di Molaoi.
  • 2019 – Naruhito sacara rasmi ngagantikeun bapana, Akihito, minangka Kaésar Jepang.
  • 2018 – Panyerang Liverpool asal Mesir, Mohamed Salah jadi urang Afrika munggaran nu meunangkeun panghargaan Pamaén Bola Inggris Taun Ieu vérsi para panulis ménbal.
  • 1993 – Dingiri Banda Wijetunga otomatis jadi présidén Sri Langka sabada maotna R Premadasa alatan bom LTTE.
  • 2019 – Julian Assange, nu ngilu ngadegkeun Wikileaks, dihukum panjara 50 minggu alatan ngalanggar syarat jaminan di London.
  • 1707 – Akte Pangahijian nu ngagabungkeun Inggris jeung Skotlandia pikeun ngadegkeun Karajaan Inggris Raya mimiti lumaku.
  • 2019 – Genep belas soldadu India kaasup supirna maraot alatan serangan ranjau Naxalite di Distrik Gadchiroli, India.
  • 1925 – Féderasi Sarikat Dagang Sa-Cina sacara rasmi diadegkeun. Kiwari mangrupakeun panggedé-gedéna sarikat dagang di dunya, ku jumlah anggota 134 juta urang.
  • 1939 – Batman munggaran dipidangkeun dina Detective Comics #27
  • 2003 – Serangan ka Irak: Dina kajadian nu katelah ku pidato" Tugas Réngsé”, dina saluhureun kapal Abraham Lincoln di leupas basisir California, Présidén AS George W. Bush, nyatakeun yén" patempuran utama di Irak geus lekasan”.
  • 2004 – Siprus, Républik Céko, Éstonia, Hongaria, Latvia, Malta, Polandia, Slovakia jeung Slovénia ngagabung ka Uni Éropa, dirayakeun di padumukan Présidén Irlandia di Dublin.
  • 1794 – Perang Pyrenees: Patempuran Boulou lekasan, Perancis ngéléhkeun Spanyol sarta meunangkeun deui ampir kabéh wilayah nu leupas ka Spanyol di taun 1793.
  • 1946 – Dimimitianna serangan tilu taun Pilbara ka pribumi Australia.
  • 1960 – Perang Tiis: Insidén U-2: Francis Gary Powers, sajeroeun pasawat mata-mata Lockheed U-2, ditémbak murag di saluhureun Propinsi Sverdlovs, Uni Soviét, nu ngakibatkeun krisis diplomatik.
  • 1840 – Penny Hideung, prangko rapet munggaran nu rasmi, dikaluarkeun ku Karajaan Inggris.
  • 1961 – PM Kuba, Fidel Castro, nyatakeun yén Kuba minangka nagri sosialis sarta ngahapus pamilu.
  • 1929 – Lini 7.2 Mw Kopet Dag narajang wilayah wates Iran-Turkmenistan, nelasan nepi ka 3.800 urang sata nyideraan 1.121 lianna.
  • 1900 – Musibah di Tambang Scofield, di Scofield, Utah, nelasan leuwih ti 200 jalma, mangrupakeun kacilakaan tambang pangparahna kalima dina sajarah AS.
  • 1946 – Konferénsi Daméy Paris muguhkeun yén Kapuloan Dodecanes kudu dipulangkeun ku Italia ka Yunani.
  • 1753 – Publikasi buku Species Plantarum beunang Linnaeus, sarta tanggal rasmi diadopsina taksonomi tutuwuhan ku Kode Internasional Nomenklatur Botani.
  • 1999 – SpongeBob SquarePants nu munggaran di Nickelodeon.
  • 1957 – Tilu puluh genep maraot nalika pasawat Vickers Viking murag di Hampshire, Inggris.
  • 1886 – Pawéi lumangsung di sakuliah AS nungtut kana waktu gawé dalapan jam sapoé, muncak kana insidén Haymarket di Chicago, dina raraga miélingna, tanggal 1 Méi direuah-reuah minangka Poé Pagawé/Buruh Internasional di réa nagara.
  • 1994 – Juara Dunia tilu kali Formula Hiji, Ayrton Senna, nemasing pati dina hiji kacilkaan nalika keur mingpin dina balap Gand Prix San Marino di Imola.
  • 1945 – Perang Dunia II: Kira-kira sarébu urang warga Demmin di Jérman maraéhan manéhna sabada arasupna Tentara Beureum Soviét.
  • 1898 – Perang Spanyol-Amérika: Patempuran Basisir Manila: Skuadron Asia Angkatan Laut AS ngancurkeun Skuadron Pasifik Angkatan Laut Spanyol.
  • 1977 – Tilu puluh genep jalma palastra dina pareuah-reuahan Poé Buruh di Alun-Alun Taksim, Istambul.
  • 2001 – Présiden Philipina Gloria Macapagal Arroyo nyatakeun kajadian" pangbarontakan”, sababaraha jam sabada pangrojong pamingpin ti heula nu keur ditahan, Joseph Estrada, nyerang ka istana présidén dina kajadian puncak pangbarontakan EDSA III.
  • 1978 – Naomi Uemura ti Jepang, lumampah nunggang karéta luncur anjing, jadi jalma munggaran nu nepi ka Kutub Kalér sosoranganan.
                                     

1. Nu babar

  • 1975 – Jodhi May, artis Inggris
  • 1983 – Park Hae-jin, aktor Koréa Kidul
  • 1738 – Kamehameha I, raja Hawaii 1782-1819 td. 1819
  • 1982 – Jamie Dornan, aktor Irlandia Kalér
  • 1852 – Calamity Jane, wanita pasisian tur pamandu profésional Amérika td. 1903
  • 1975 – Marc-Vivien Foé, pamaén bola Kamérun td. 2003
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →