Back

ⓘ 14 April




                                     

ⓘ 14 April

  • 43 SM – Patempuran Forum Gallorum: Mark Antony, ngepung jalma nu nelasan Caesar, Decimus Brutus, di Mutina, ngéléhkeun pasukan konsul Pansa, tapi kasoran ku tentara nu dipingpin ku konsul lianna, Aulus Hirtius.
  • 1865 – Présidén AS Abraham Lincoln ditémbak di Téater Ford ku John Wilkes Booth; manéhna maot poé isukna.
  • 1967 – Gnassingbé Eyadéma ngarugrugkeun Présidén Togo Nicolas Grunitzky sarta ngangkat manéh minangka présidén anyar, jabatan nu tuluy dicepeng salila 38 taun kahareupna.
  • 2010 – Ampir 2.700 jalma palastra nalika lini 6.9 magnitud narajang Preféktur Otonomi urang Tibét, Yushu.
  • 1999 – NATO salah ngabom hiji konpoy pangungsi étnik Albania. Ceuk pajabat Yugoslavia, 75 urang maraot.
  • 1944 – Hiji jeleguran tohaga di Palabuan Bombay nelasan 300 jalma jeung ngabalukarkeun karusakan saharga 20 juta pounds.
  • 1699 –Agama urang Sikh dirasmikeun minangka Khalsa ku Guru Gobind Singh di India Kalér.
  • 1931 – Cortes parlemén Spanyol nurunkeun Raja Alfonso XIII sarta ngaproklamirkeun Républik Spanyol Kadua.
  • 1986 – Pangbeurat-beuratna batu hujan silantang 1 kilogram nu kungsi kacatetkeun dina sajarah niban lemah di Gopalganj, Bangladésh, nelasan 92 jalma.
  • 2003 – Proyék Genom Manusa réngsé, hasil nata 99% genom manusa.
  • 2006 – Dua bom waktu ngabeledug nalika jalma keur sarolat asar di hiji Masjid di Délhi, nyideraan 13 jalma.
  • 1894 – Pintonan gambar gumerak komersil nu munggaran dibuka di New York, ngagunakeun Kintoscope, hiji alat nongton pilem ku cara ditoong.
  • 2019 – Sawelas tornado narajang wilayah kidul AS, nelasan dalapan jalma di Mississipi, Texas jeung Louisiana.
  • 1471 – Di Inggris, Urang York dina pingpinan Edward IV ngéléhkeun Urang Lancaster pingpinan Bangsawan Warwick dina Patempuran Barnet; si Bangsawan nemasing pati sarta Edward IV nuluykeun tahtana.
  • 1902 – James Cash Penney muka tokona nu munggaran di Kemmerer, Wyoming.
  • 1927 – Pamajangan mobil Volvo nu munggaran di Gothenburg, Swédia.
  • 1816 – Bussa, saurang hamba sahaya di Barbados, mingpin pangbarontakan hamba sahaya sarta nemasing pati. Ku hal ieu, manéhna dipiéling minangka pahlawan kahiji Barbados.
  • 1912 – Kapal laut Inggris, Titanic, neunggar gunung és di Atlantik Kalér dina jam 23:40 tilelep dina tanggal 25 April.
  • 1988 – Dina hiji upacara di Jenéwa, Swiss, Uni Soviét néken hiji pasini nu ngajanjikeun manéhna bakal narik pasukanna ti Afghanistan.
  • 1988 – Kapal AS Samuel B. Roberts nyerang hiji tambang di Teluk Parsi dina Operasi Earnest Will Niat Suhud.
  • 1828 – Noah Webster nyieun hak cipta pikeun kamus munggaranna.
  • 2014 – Dua bom ngabeledug di Abuja, Nigeria, nelasan saheunteuna 75 jalma sarta nyideraan 141 lianna.
  • 1935 – Badéy keusik Ahad Hideung nu dianggap pangparah-parahna badéy Mangkok Keusik, narajang ngaliwatan Oklahoma jeung terusan Téxas sarta wilayah sabudeureunna.
  • 1941 – Perang Dunia II: Jénderal Jérman Erwin Rommel nyerang Tobruk.
  • 2002 – Présidén Vénezuéla Hugo Chavez mulang ka kantorna dua poé sabada dirubuhkeun jeung ditahan ku militer nagara éta.
  • 1849 – Hongaria nyatakeun merdéka ti Austria, Lajos Kossuth jadi pupuhuna.
  • 1890 – Pasarikatan Pan-Amérika diadegkeun dina Konférensi Internasional Nagara-Nagara Amérika Kahiji di Washington, D.C.
  • 1945 – Tentara Divisi Kaopat Kanada, sacara ngahaja ngancurkeun kota Jérman Friesoythe ku paréntahna Mayjén Christopher Vokes.
  • 1294 – Timur, incu Kublai, kapilih jadi raja Mongolia sarta Kaésar Dinasti Yuan maké ngaran Oljeitu jeung Chengzong.
  • 2014 – Dua ratus tujuh puluh genep barudak sakola awéwé dicuklik ku Boko Haram di Chibok, Nigeria.
  • 1908 – Bendungan Hauser, hiji bendungan tina waja di Leuwi Missouri di Montana, AS, beulah, ngalirkeun cai nu jangkungna 7.6 nepi ka 9.1 m ka handapeunna.
  • 2003 – Pasukan AS di Baghdad néwak Abu Abbas, pamingpin kelompok Palestina nu nelasan saurang urang Amérika dina pangbajakan kapal pangjalajah Achille Lauro di taun 1985.
  • 1994 – Kacilakaan salah némbak AS nalika Operasi Provide Comfort di Irak Kalér, dua pasawat AU AS sacara teu kahaja némbak dua hélikopter Angkatan Darat, nelasan 26 jalma.
                                     

1. Nu babar

  • 1126 – Averroes / Ibnu Rushdi, élmuwan jeung pilosop Spanyol td. 1198
  • 1953 – Eric Tsang, aktor Mandarin
  • 1906 – Faisal, raja Arab Saudi td. 1975
  • 1945 – Ritchie Blackmore, pamaén hitar Inggris Rainbow, Deep Purple
  • 1973 – Roberto Ayala, pamaén bola Argéntina
  • 1973 – Adrien Brody, aktor Amérika
  • 1977 – Sarah Michelle Gellar, artis Amérika
  • 1988 – Chris Wood, aktor Amérika
  • 1996 – Abigail Breslin, artis Amérika
                                     
  • 18 April nyaéta poé ka - 108 dina sataun ka - 109 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 257 poé. 1506 Panggoléran batu kahiji wangunan Basilika
  • 3 April nyaéta poé ka - 93 dina sataun ka - 94 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 272 poé. 1559 Perjangjian daméy Cateau - Cambrésis ditaréken
  • 8 April nyaéta poé ka - 98 dina sataun ka - 99 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 267 poé. 217 Kaésar Romawi Caracalla ditelasan, tuluy
  • 16 April nyaéta poé ka - 106 dina sataun ka - 107 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 259 poé. 1457 SM Dikira - kira minangka tanggal Patempuran
  • 19 April nyaéta poé ka - 109 dina sataun ka - 110 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 256 poé. 65 SM Milichus nu dibebaskeun, ngahianatan
  • 4 April nyaéta poé ka - 94 dina sataun ka - 95 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 271 poé. 1581 Francis Drake dileler jadi Satria ku Ratu
  • 17 April nyaéta poé ka - 107 dina sataun ka - 108 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 268 poé. 1349 Kakawasaan Dinasti Bavand di Mazandaran
  • 12 April nyaéta poé ka - 102 dina sataun ka - 103 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 262 poé. 238 Gordian II kasoran dina Patempuran Carthage
  • 22 April nyaéta poé ka - 112 dina sataun ka - 309 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 253 poé. 1500 Navigator Portugis, Pedro Alvares Cabral
  • 29 April nyaéta poé ka - 119 dina sataun ka - 120 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 246 poé. 1429 Joan urang Arc datang pikeun ngabébaskeun
  • 6 April nyaéta poé ka - 96 dina sataun ka - 97 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 269 poé. 46 SM Julius Caesar ngéléhkeun Caecilius Metellus

Users also searched:

...
...
...