Back

ⓘ 12 April




                                     

ⓘ 12 April

  • 238 – Gordian II kasoran dian Patempuran Carthage ngalawan pasukan Numidia nu satia ka Maximinus Thrax, sarta manéhna gé tuluy dipaténi. Goridan I, bapana, tuluy maéhan manéh.
  • 1961 – Perang Tiis: Palombaan Angkasa Luar: Kosmonot Soviét, Yuri Gagarin kabéjakeun minangka jalma munggaran nu nyayabaan ka luar angkasa.
  • 1955 – Vaksin polio nu dimekarkeun ku Dr. Jonas Salk dinyatakeun aman jeung éféktif.
  • 1970 – Kapal selam Soviét K-8, nu mawa opat torpédo nuklir, tilelep di Teluk Biscay sabada opat poé kahuruan.
  • 1861 – Perang Sipil Amérika: Perang dimimitian ku Patempuran Bénténg Sumter, nalika pasukan Konféderasi nyerang bénténg éta di palabuan Charleston, Carolina Kidul.
  • 1831 – Para soldadu bararis dina Jambatan Gantung Broughton di Manchester, ngakibatkeun jambatan éta rubuh.
  • 1945 – Présidén AS Franklin D. Roosevelt maot di kantorna; Harry S. Truman jadi panggantina.
  • 1864 – Perang Sipil Amérika: Patempuran Bénténg Pillow: Pasukan Konféderasi maéhan soldadu nu nyarerah di Bénténg Pillow, Tennessee, lolobana urang Amérika Afrika.
  • 1976 – Novél munggaran Anne Rice, Interview with a Vampire dipedalkeun ku Knopf
  • 1980 – Samuel Doe ngawasa di Liberia dina hiji kudéta, mungkas leuwih ti 130 taun kakawasaan minoritas Amérika Libia di nagara éta.
  • 1877 – Karajaan Inggris nyapluk Transvaal Afrika Kidul.
  • 1980 – Pasawat Transbrasil 303, Boeing 727, murag nalika ngadeukeutan ka Bandara Internasional Hercilio Luz di Florianopolis, Brasil. Lima puluh lima tina 58 panumpangna maraot.
  • 1917 – Perang Dunia I: Pasukan Kanada hasil ngaréngsékeun pangrebutan Lamping Vimy ti Jérman.
  • 1996 - Yahoo! ngalakukeun panawaran munggaran ti 2.6 juta saham nu masing-masing ajénna 13 Dolar AS.
  • 2002 – Hiji bom maéhan manéh ngabeledug di Pasar Mahane Yehuda di Yerusalem, nelasan tujuh jalma sarta nyideraan 104 lianna.
  • 1999 – Présidén AS Bill Clinton dianggap ngahina pangadilan alatan mikén" pernyataan nu salah sacara dihaja” dina hiji sawala hukum; manéhna tuluy didenda jeung kabéh kekecapanna dina perkara éta teu diandel deui.
  • 2007 - Iinditan Karéta api Argo Jati tujuan Cirebon - Jakarta Gambir diresmikeun.
  • 2007 – Saurang pangebom maéhan manéh nembus ka Zona Héjo sarta ngajelegurkeun manéh di hiji kafetarid di jero gedong parlemén, nelasan PM Irak Mohammad Awad jeung nyideraan leuwih ti dua belas jalma.
  • 2002 - Undang-undang Pangadilan Pajak disahkeun. Ieu kajadian nandaan lahirna institusi paradilan munggaran jeung pamungkas di widang papajakan di Indonésia.
  • 2009 – Angkatan Laut AS nyalametkeun Kaptén Richard Phillips, nelasan tilu bajak laut urang Somalia jeung nawan saurang deui.
  • 2014 – Kahuruan Tohaga di Valparaiso, Chili, ngaruksak kota éta, nelasan 16 jalma sarta ngungsikeun ampir kana 10.000 urangna, ogé ngancurkeun 2.000 imah.
  • 2013 – Dua bom maéhan manéh nelasan tilu soldadu Chad jeung nyideraan losinan lianna di hiji pasar di Kidal, Mali.
  • 2018 - Géopark Ciletuh sah diangken ku UNESCO.
  • 2019 – Obat anyar ABT-450, nu boga rating 90-95% bisa nyageurkeun Hepatisis C, dibéwarakeun.
                                     

1. Nu babar

  • 1947 – Tom Clancy, sajarawan jeung pangarang Amérika td. 2013
  • 1956 – Andy Garcia, aktor Amérika kalahirna Kuba
  • 1971 – Shannen Doherty, artis Amérika
  • 1947 – David Letterman, komédian Amérika
  • 1942 – Jacob Zuma, présiden kaopat Afrika Kidul
  • 1989 – Risty Tagor, béntang sinetron Indonésia
  • 1973 – Christian Panucci, pamaén bola Italia
  • 1973 - Jefri Al Buchori, dai Indonésia td. 2013.
  • 1994 – Oh Sehun, tukang ngawih Koréa Kidul EXO
  • 1994 – Saoirse Ronan, artis Amérika kalahiran Irlandia
                                     

2. Nu pupus

  • 1945 – Franklin D. Roosevelt, présidén AS ka-32 l. 1882
  • 1989 – Sugar Ray Robinson, tukang tinju Amérika l. 1921
  • 238 – Gordian II, kaésar Romawi l. 192