Back

ⓘ 10 April




                                     

ⓘ 10 April

  • 1815 – Gunung Api Tambora ngamimitian bitu nu lumangsung salila tilu bulan, réngsé nepi ka tanggal 15 Juli. Pamustunganna 71.000 jalma maraot sarta mangaruhan iklim bumi salila dua taun kahareupna.
  • 1979 – Tornado Leuwi Beureum: Hiji tornado narajang di Wichita Falls, Texas, nelasan 42 jalma.
  • 1988 – Panampungan Ojhri ngabeledug di Rawalpindi jeung Islamabad, nelasan atawa nyideraan leuwih ti 1.000 jalma.
  • 1963 – Saratus dua puluh salapan palaut Amérika tilar dunya nalika kapal selam AS Thresher tilem di laut.
  • 2016 – Kacilakaan Kuil Paravur di India nu dialatankeun ku ngabeledugna kembang api nu disimpeun pikeun kariaan Vishu, nelasan leuwih ti saratus tina rébuan jalma nu ngarumpul dina poé katujuh pamujaan Bhadrakali.
  • 1710 – Aturan Anne, hukum munggaran nu ngatur hak cipta, lumaku di Inggris Raya.
  • 1972 – Kuburan-kuburan nu dieusi ku gulungan awi, di antarana Seni Perang Sun Tzu jeung arsip militer Sun Bin nu leungit sacara teu kahaja katimu ku pagawé konstruksi di Shandong.
  • 1849 – Panitih dipaténkeun ku Walter Hunt; hakna kajual $400.
  • 1916 – Asoisasi Pamaén Golf Profesional Amérika PGA diadegkeun di Kota New York.
  • 2010 – Pasawat AU Polandia Tu-154M murag di deukeut Smolensk, Rusia, nelasan 96 jalma kaasup Présidén Polandia Lech Kaczyński, pamajikanna sarta réa deui pajabat senior jeung patinggi lianna.
  • 2019 – Spésiés anyar manusa nu katelah Homo luzonensis, jangkungna tilu kaki, umurna 50-60.000 taun katimu di guha di Pulo Luzon, Philipina.
  • 1826 – Sapuluh rébu urang pangeusi Kota Missolonghi Yunani ngamimitian ninggalkeun kota éta sabada dikepung ku pasukan Turki salila sataun.
  • 1912 – RMS Titanic miang balayar ti Southampton, Inggris, pikeun kala munggaran tur pamungkasna.
  • 1998 – Pasini Jum’at Hadé ditaréken di Irlandia Kalér ku Karajaan Inggris, Républik Irlandia jeung kelompok-kelompok pulitik di Irlandia Kalér.
  • 1606 – Pausahaan Virginia London diadegkeun ku James ti Inggris, tujuanna pikeun ngadegkeun padumukan kolonial di Amérika Kalér.
  • 1970 – Paul McCartney ngabéwarakeun yén manéhna kaluar ti The Beatles ku alesan pribadi jeung profésional.
  • 1821 – Patriak Gregory V ti Konstantinopel digantung ku pamaréntahan Turki Utsmani.
  • 1973 – Pasawat Maskapai Internasional Invicta 435 murag dina hiji badéy salju nalika ngadeukeutan ka Basel, Swiss, nelasan 108 jalma.
  • 1868 – Di Arogee, Habasyah, pasukan Inggris jeung India ngéléhkeun tentara Raja Tewodros II. Harita 700 urang Éthiopia palastra sarta réa deui taratu, sedengkeun ti pihak Inggris/india ngan duaan nu maraot.
  • 1919 – Pamingpin Révolusi Méksiko, Emiliano Zapata diserang tur ditémbak nepi kahanteuna ku pasukan pamaréntah di Morelos.
  • 1991 – Kapal féri Italia MS Moby Prince tabrakan jeung hiji kapal ténker dina kabut kandel di saluareun Livorno, Italia, nelasan 140 jalma.
  • 1941 – Perang Dunia II: Kakuatan Axis ngadegkeun Nagara Indepénden Kroasia.
  • 837 – Komét Halley ngaliwat sadeukeuteun bumi.
  • 2019 – Para élmuwan Proyék Kagiatan Teleskop Horison ngabéwarakeun gambar munggaran tina lobang hideung nu aya di tengah-tengah galaksi M87.
  • 1971 – Diplomasi Ping pong: Dina usahana pikeun nyairkeun hubungan jeung AS, Cina ngundang tim ténes méja AS salila saminggu.
  • 1968 – TEV Wahine, kapal féry Selandia Anyar tilelep di Palabuan Wllington alatan badéy tohaga – panggedé-gedéna angin nu kungsi narajang Wellington. Tina 734 jalma di luhureunna, 34 maraot.
  • 1500 – Ludovico Sforza ti Milan kacerek ku tentara Swiss sarta disérénkeun ka Perancis.
  • 1809 – Perang Napoléon: Perang Koalisi Kalima dimimitian nalika Karajaan Austria nyerang Bavaria.
  • 1866 – Masyarakat Amérika pikeun Panyegahan Kakasaran ka Sato ASPCA diadegkeun di Kota New York ku Henry Bergh.
                                     

1. Nu babar

  • 1979 – Rachel Corrie, aktipis Amérika td. 2003
  • 1952 – Steven Seagal, aktor Amérika
  • 1977 – Ade Namnung, komédian Indonésia td. 2012
  • 1794 – Matthew C. Perry, komodor Amérika td. 1858
  • 1992 – Sadio Mané, pamaén bola Sinegal
  • 1973 – Roberto Carlos, pamaén bola Brasil
  • 1929 – Max von Sydow, aktor Swédia td. 2020
  • 1986 – Vincent Kompany, pamaén bola Bélgia
  • 1992 – Daisy Ridley, artis Inggris
  • 1948 – Fauzi Bowo, gupernur DKI Jakarta ka-13
                                     

2. Nu pupus

  • Ryszard Kaczorowski,présidén Polandia kagenep l. 1919
  • Lech Kaczyński, présidén Polandia kaopat l. 1949
  • 1806 – Horatio Gates, jéndral Amérika l. 1727
  • Maria Kaczyńska, Ibu nagara Polandia l. 1942
  • 2010 – Panumpang Pasawat Tu-154M Polandia
                                     
  • 16 April nyaéta poé ka - 106 dina sataun ka - 107 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 259 poé. 1457 SM Dikira - kira minangka tanggal Patempuran
  • 4 April nyaéta poé ka - 94 dina sataun ka - 95 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 271 poé. 1581 Francis Drake dileler jadi Satria ku Ratu
  • 19 April nyaéta poé ka - 109 dina sataun ka - 110 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 256 poé. 65 SM Milichus nu dibebaskeun, ngahianatan
  • 17 April nyaéta poé ka - 107 dina sataun ka - 108 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 268 poé. 1349 Kakawasaan Dinasti Bavand di Mazandaran
  • 12 April nyaéta poé ka - 102 dina sataun ka - 103 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 262 poé. 238 Gordian II kasoran dina Patempuran Carthage
  • 22 April nyaéta poé ka - 112 dina sataun ka - 309 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 253 poé. 1500 Navigator Portugis, Pedro Alvares Cabral
  • 29 April nyaéta poé ka - 119 dina sataun ka - 120 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 246 poé. 1429 Joan urang Arc datang pikeun ngabébaskeun
  • 6 April nyaéta poé ka - 96 dina sataun ka - 97 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 269 poé. 46 SM Julius Caesar ngéléhkeun Caecilius Metellus
  • 11 April nyaéta poé ka - 101 dina sataun ka - 102 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 264 poé. 1241 Batu Khan ngéléhkeun Béla IV ti Hongaria
  • 24 April nyaéta poé ka - 114 dina sataun ka - 115 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 251 poé. 1183 SM Itungan tanggal tradisional Rugrugna

Users also searched:

...
...
...