Back

ⓘ 14 Désémber




                                     

ⓘ 14 Désémber

  • 2008 – Muntadhar al-Zaidi maledogkeun sapatuna ka présidén AS harita, George W. Bush dina hiji konferénsi préss di Baghdad, Irak.
  • 1960 – Konvénsi ngalawanan Diskriminasi dina Pangatikan di UNESCO diangkat.
  • 1907 – The Thomas W. Lawson, kapal laut tanpa mesin pamanas panggedé-gedéna, dina hiji badéy tohaga kabanting sarta tikelebuh di deukeut Lamping Hellweather di sajeroeun Kapuloan Sisilia. Nahoda jeung 15 palaut maraot.
  • 1998 – Perang Yugoslavia: Tentara Yugoslavia nyerang para pajoang Tentara Pangbébasan Kosovo nu nyoba nyelendepkkeun sanjata ti Albania ka Kosovo, tilu puluh genep urang palastra.
  • 1939 – Perang Usum Tiis: Uni Soviét dikaluarkeun ti Liga Bangsa-Bangsa alatan nyerang Finlandia.
  • 1918 – Présidén Portugis Sidónio Pais ditelasan ku saurang aktipis sayap kiri di Statsiun Karéta Rossio, Lisboa.
  • 1971 – Perang Pangbébasan Bangladesh: Leuwih ti 200 inteléktual Pakistan Wétan ku Tentara Pakistan katut sakutu lokalna Tanggal ieu dipiéling di Bangladesh minangka Poé Sahid Inteléktual.
  • 1900 – Mekanika Quantum: Max Planck nyérénkeun hiji turunan téoritis tina hukum radiasi badan hideung.
  • 1992 – Perang di Abkhazia: Pangepungan Tkvarcheli: Hiji hélikopter nu mawa jalma hasil ngaévakuasi ti Tkvarcheli ditémbak murag, ngabalukarkeun saheunteuna 52 urang palastra, kaasup 25 barudak. Insidén ieu ngaronjatkeun pérhatian leuwih kana intervénsi Rusia nu nginjeum ngaran Abkhazia.
  • 1981 – Konflik Arab-Israél: Knesset Israél ngaratifikasi Hukum Dataran Tinggi Golan, manjangkeun hukum Israél ka wilayah jajahan di Dataran Tinggi Golan.
  • 782 – Montgolfier sadulur munggaran nyoba hiji balon hawa panas tanpa panumpang di Perancis; balon éta ngapung ampir 2 km 1.2 mil.
  • 2012 – Panémbakan di SD Sandy Hook: Dua puluh dalapan jalma, kaasup panémbakna, nemasing pati di Sandy Hook, Connecticut.
  • 1911 – Tim Roald Amundsen, nu kaasup di jerona, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel jeung Oscar Wisting, jadi nu munggaran nepi ka Kutub Kidul.
  • 1948 – Thomas T. Goldsmith Jr. jeung Estle Ray Mann meunangkeun patén pikeun cocoan tabung sinar katoda, mangrupakeun pangawal-awalna cocooan éléktronik nu kungsi kanyahoan.
  • 2003 – Présidén Pakistan Pervez Musharraf méhméhan teu salamet dina hiji usaha panelasan.
  • 1941 – Perang Dunia II: Jepang néken pasini pasakutuan jeung Thailand.
  • 1963 – Tanggul Waduk Baldwin Hills pejah, nelasan lima jalma sarta ngancurkeun ratusan imah di Los Angeles, California.
  • 1999 – Hujan tohaga ngabalukarkeun banjir dadakan di Vargas, Venezuéla, ngakibatkeun korban tiwas puluhan rébuna, rébuan imah ancur sarta rubuh totalna infrastruktur nagara bagéan éta.
  • 2004 – Jambatan Raya Millau, panggedé-gedéna jambatan di dunia, diresmikeun di deukeut Millau, Perancis.
  • 835 – Insidén Ibun Manis: Kaésar Wenzong ti Dinasti Tang nyieun konspirasi pikeun nelasan kasim nu ngawasa di pangadilan Tang, tapi réncanana digagalkeun.
  • 1940 – Plutonium sacara hususna Pu-238 munggaran katimu di Berkeley, California.
  • 1814 – Perang 1812: Angkatan Laut Karajaan Inggris ngarebut kakawasan di Dano Borgne, Louisiana.
  • 1958 – Ékspédisi Antartika Ka-3 jadi nu munggaran nepi ka Kutub Kidul ti jalan nu can kungsi kasungsi.
  • 2013 – Hiji percobaan kudéta nu gagal di Sudan Kidul tuluy nungtun kana peperangan nu panjang nu ngahakan korban ratusan jiwa.
  • 1995 – Perang Yugoslavia: Pasini Dayton ditaréken di Paris ku pamingpin-pamingpin Yugoslavia, Kroasia jeung Bosnia Herzegowina.
  • 1812 – Invasi Perancis ka Rusia lekasan nalika sésa-sésa pasukann Grande Armée dibuburak ti Rusia.
                                     

1. Nu babar

  • 1992 – Tori Kelly, tukang ngawih Amérika
  • 1979 – Michael Owen,pamaén bola Inggris
  • 1972 – Miranda Hart, artis Inggris
  • 1942 – Dick Wagner, musisi Amérika td. 2014
  • 1979 – Jean-Alain Boumsong,pamaén bola Perancis
  • 1960 – Chris Waddle, pamaén bola Inggris
  • 1949 – Cliff Williams, pamaén bass Inggris
  • 1988 – Vanessa Hudgens, artis jeung panyanyi Amérika
  • 1951 – Jan Timman, tukang catur Walanda
                                     
  • 27 Désémber nyaéta poé ka - 361 dina sataun ka - 362 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 4 poé. 1655 Perang Kalér Kadua Deluge: Para wiku
  • 22 Désémber nyaéta poé ka - 356 dina sataun ka - 357 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 9 poé. 1790 Bénténg Turki di Kota Ismail diserang
  • 5 Désémber nyaéta poé ka - 339 dina sataun ka - 340 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 26 poé. 1492 Christopher Columbus jadi urang Éropa
  • 1 Désémber nyaéta poé ka - 335 dina sataun ka - 336 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 30 poé. 1913 Pausahaan Ford Motor ngenalkeun lajur
  • 10 Désémber nyaéta poé ka - 344 dina sataun ka - 345 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 21 poé. 1768 Édisi munggaran Encyclopædia Britannica
  • 16 Désémber nyaéta poé ka - 350 dina sataun ka - 351 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 15 poé. 1431 Perang Saratus Taun: Henry VI ti Inggris
  • 3 Désémber nyaéta poé ka - 337 dina sataun ka - 338 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 28 poé. 1800 Perang Koalisi Kadua: Patempuran Hohenlinde:
  • 29 Désémber nyaéta poé ka - 363 dina sataun ka - 364 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 2 poé. 1503 Patempuran Garigliano 1503 lumangsung
  • 4 Désémber nyaéta poé ka - 338 dina sataun ka - 339 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 27 poé. 1619 Tilu puluh dalapan kolonis nepi ka Berkeley
  • 20 Désémber nyaéta poé ka - 354 dina sataun ka - 355 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 11 poé. 1606 Pausahaan Virginia ngirim tilu kapal
  • 28 Désémber nyaéta poé ka - 362 dina sataun ka - 363 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 3 poé. 1836 Spanyol ngaku kana kamerdékaan Méksiko

Users also searched:

...
...
...