Back

ⓘ 11 Désémber




                                     

ⓘ 11 Désémber

  • 861 – Panelasan Khalifah Abbassiah al-Mutwakkil ku pangawal Turki nu ngajurung al-Muntasir kana singasana. Ngamimitian lumangsungna "Anarki di Sammara".
  • 1990 – Démonstarasi ku mahasiswa jeung para pagawé di sakuliah Albania dimimitian, nu pamustunganna micu kana runtuhna komunisme di Albania.
  • 1941 – Perang Dunia II: Jérman jeung Itali nyatakeun perang ka Amérika Sarikat, sabada Amérika nyatakeun perang ka Jepang ku alatan serangan ka Pearl Harbor. Amérika males nyatakeun perang ka dua nagara éta.
  • 220 – Kaisar Xian ti Dinasti Han dipaksa turun tahta ku budakna, Cao Cao, ngaréngsékeun Dinasti Han di Cina.
  • 1981 – Pangbantéan Él Mozote: Pasukan basanjata Él Salvador maéhan kurang leuwih 900 rakyat sipil dina hiji kampanye anti gerilya wanci Perang Sodara Salvador.
  • 1946 – The United Nations International Childrens Emergency Fund UNICEF diadegkeun.
  • 2006 – Konferénsi Internasional pikeun Niténan Visi Global ngeunaan Panelasan Massal dibuka di Téhéran, Iran, ku présidén Iran mangsa harita, Mahmoud Ahmadinejad; nagara-nagara saperti Israél jeung Amérika Sarikat ngébréhkeun perhatianna.
  • 969 – Raja Bizantium Nikephoros II Phokas ditelasan ku pamajikanna Theophano jeung salingkuhanna John I Tzimiskes nu tuluy jadi raja.
  • 1868 – Perang Paraguay: Pasukan Brasil ngéléhkeun Paraguay dina Patempuran Avay.
  • 2007 – Pakéwuh di Maghrib: Dua bom mobil ngabeledug di Aljiers, Aljazair, hiji di deukeut Pangadilan Konstitusi Tinggi, hiji deui di deukeut kantor PBB.
  • 1927 – Pamungpangan Guangzhou: Pangawal Beureum Komunis ngalakukeun pamungpangan di Guangzhou, China, ngarebut ampir kabéh kota sarta ngabéwarakeun formasi Guangzhou Soviét.
  • 1958 – Volta Luhur Perancis jeung Dahomey Perancis meunangkeun pamaréntahan sorangan, jadi Républik Volta Luhur kiwari Burkina Faso jeung Républik Dahomey kiwari Benin, sarta ngagabung kana Komunitas Perancis.
  • 2017 – Hiji bom dibetuskeun di Jalan Handap Kota New York, di Jalan Alun-Alun Times no 42 / Terminal Beus Darmaga di Kota New York. Nelah minangka pangeboman Kota New York 2017.
  • 1792 – Révolusi Perancis: Raja Louis XVI di Perancis dibawa ka pangadilan ku Konvénsi Nasional pikeun dakwaan panghianatan.
  • 1994 – Bom ngajelegur dina pasawat Philippine Airlines 434 rute Manila - Tokyo, nelasan saurang jalma. Kaptén kapal hasil ngadaratkeun kapalna kalayan salamet.
  • 1920 – Perang Kamerdékaan Irlandia: Dina raraga ngawales serangan anyar IRA, pasukan Inggris ngaduruk jeung ngarampog sajumlah wangunan di Kota Cork. Réa rakyat sipil kabéjakeun digebugan, ditémbak, dirampog jeung dijejeléh ku Pasukan Inggris.
  • 2006 – Felipe Calderón, présidén Méksiko, mesatkeun serangan nu dipingpin ku militer pikeun mareuman kaheurasan kartél obat di nagara bagéan Michoacán. Usaha ieu remen dianggap usaha pamaréntah nu munggaran dina Perang Obat Méksiko.
  • 1997 – Protokol Kyoto ngeunaan Konvénsi Rangka Gawé Pikeun Parobahan Iklim singk. Inggris UNFCCC ditaréken di Kyoto, Jepang.
  • 2012 – Saheunteuna 125 jalma palastra sarta leuwih ti 200 tatu dina pengeboman di Désa Alawite di Aqrob, Syria.
  • 2008 – Bernard Madoff dicerek sarta didakwa ku panipuan sekuritas sajumlah AS$ 50 milyar skéma Ponzi.
  • 1994 – Perang Chechnya Kahiji: Présidén Rusia Boris Yeltsin ngirimkeun pasukan Rusia ka Chechnya.
  • 1978 – Parampogan Lufthansa nu dilakukeun ku kulawarga Lucchese dibaturan ku Jimmy Burke. Mangrupakeun parampogan panggedéna nu pernah kajadian di lemah Amérika dina mangsa harita.
  • 1998 – Pasawat Thai Airways 261, Airbus A310-200 ragrag deukeut Bandara Surta Thani, nelasan 101 jalma. Pilotna diangkeuh katarajang disoriéntasi spatial.
  • 1899 – Perang Boer Kadua: Dina patempuran Magersfontein Kaom Boer dina pingpinan Piet Cronjé ngabalukarkeun kasoranna pasukan Karajaan Inggris nu dipingpin ku Lord Methuen dina raraga kaluar tina pangepungan Kimberley.
                                     

1. Nu babar

  • 1943 – John Kerry, Menteri Sekertaris Negara AS ka-68
  • 1949 – Christina Onassis, jutawati Amérika kalahiran Yunani td. 1988
  • 1946 – Rhoma Irama, tukang ngawih dangdut jeung aktor Indonésia
  • 1843 – Robert Koch, ahli mikrobiologi Jérman, nu narima Hadiah Nobel td. 1910
  • 1949 – Christian Hadinata, pamaén batminton Indonésia
  • 1981 – Javier Saviola, pamaén bola Argéntina
  • 1954 – Jermaine Jackson, musisi Amérika The Jackson Five
  • 1986 – Roy Hibbert, pamaén baskét NBA
  • 1984 – Leighton Baines, pamaén bola Inggris
  • 1974 – Rey Mysterio, pagulat Amérika
  • 1962 – Desi Anwar, réporter TV
  • 1958 – Nikki Sixx, pamaén bass Amérika Motley Crue
  • 1968 – Fabrizio Ravanelli, pamaén bola Italia
  • 1969 – Viswanathan Anand, pamaén catur India
  • 1976 – Shareef Abdur-Rahim, pamaén baskét NBA
  • 1996 – Hailee Steinfeld, tukang ngawih jeung artis Amérika
  • 1973 – Mos Def, rapper Amérika
                                     
  • 22 Désémber nyaéta poé ka - 356 dina sataun ka - 357 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 9 poé. 1790 Bénténg Turki di Kota Ismail diserang
  • 1 Désémber nyaéta poé ka - 335 dina sataun ka - 336 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 30 poé. 1913 Pausahaan Ford Motor ngenalkeun lajur
  • 10 Désémber nyaéta poé ka - 344 dina sataun ka - 345 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 21 poé. 1768 Édisi munggaran Encyclopædia Britannica
  • 16 Désémber nyaéta poé ka - 350 dina sataun ka - 351 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 15 poé. 1431 Perang Saratus Taun: Henry VI ti Inggris
  • 17 Désémber nyaéta poé ka - 351 dina sataun ka - 352 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 14 poé. 942 Pamaténian Raja William I ti Normandi
  • 3 Désémber nyaéta poé ka - 337 dina sataun ka - 338 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 28 poé. 1800 Perang Koalisi Kadua: Patempuran Hohenlinde:
  • 29 Désémber nyaéta poé ka - 363 dina sataun ka - 364 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 2 poé. 1503 Patempuran Garigliano 1503 lumangsung
  • 4 Désémber nyaéta poé ka - 338 dina sataun ka - 339 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 27 poé. 1619 Tilu puluh dalapan kolonis nepi ka Berkeley
  • 28 Désémber nyaéta poé ka - 362 dina sataun ka - 363 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 3 poé. 1836 Spanyol ngaku kana kamerdékaan Méksiko
  • 14 Désémber nyaéta poé ka - 348 dina sataun ka - 349 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 17 poé. 835 Insidén Ibun Manis: Kaésar Wenzong ti

Users also searched:

...
...
...