Back

ⓘ 10 Désémber




                                     

ⓘ 10 Désémber

  • 1948 – Konvénsi Hak Asasi Manusa diteken ku PBB minangka Résolusi 217 di Palais de Chaillot di Paris, Perancis.
  • 1984 – Majelis Umum PBB ngaku kana Konvénsi nu ngahulag Panyiksaan.
  • 1957 – Pertamina ngadeg.
  • 1978 – Pacéngkadan Arab – Israél: PM Israél Menachem Begin jeung Présiden Mesir Anwar Sadat réréongan narampa Hadiah Nobel Padaméan.
  • 1902 – Pangbukaan Bendungan Aswan di Mesir.
  • 1877 – Perang Turki - Rusia: Tentara Rusia ngarebut Plevna sabada pangepungan salila lima taun. Dua puluh lima rébu garnisun Turki nyarérah. Kameunangan mutlak Rusia ieu ngabalukarkeun réngséna perang sarta pangbébasan Bulgaria.
  • 1963 – Zanzibar meunang kamerdékaan ti Inggris Raya salaku hiji nagara monarki konstitusional dina pingpinan Sultan Jamshid bin Abdullah.
  • 1968 – Parampogan panggedéna di Jepang," parampogan 300 juta yén” nu can kapecahkeun kénéh, lumangsung di Tokyo.
  • 2014 – Menteri Palestina Ziad Abu Ain ditelasan ku pasukan Israél sanggeus pangbubaran hiji démonstrasi di désana Turmus’ayya di Ramallah.
  • 1898 – Perang Amérika – Spanyol: Pasini Paris ditanda tangan, sacara resmi ngeureunan pacéngkadan.
  • 1906 – Présidén AS Theodore Roosevelt meunangkeun hadiah Nobel padamean pikeun peranna dina Perang Jepang – Rusia, minangka urang Amérika munggaran nu nampa hiji Hadiah Nobel.
  • 1868 – Lampu lalu lintas munggaran dipasangkeun, saluareun Karaton Westminster di London. Nurutan sinyal jalan rél, ngagunakeun tongkat semaphore isyarat sarta digurilapkeun wanci peuting ku lampu gas beureum jeung héjo.
  • 2016 – Dua beledugan saluareun stadion ménbal di Istambul, Turki, nelasan 38 jalma sarta natuan 166 séjénna.
  • 1768 – Édisi munggaran Encyclopædia Britannica dipedalkeun.
  • 1989 – Révolusi Mongolia: Dina démonstrasi umum pro-démokrasi munggaran di nagara éta, Tsakhiagiin Elbegdorj ngabéwarakeun diwangunna Sarikat Démokaris Mongolia.
  • 1907 – Pakéwuh Brown Dog Anjing Cokelat dina hiji peuting di London, lumangsung nalika 1.000 mahasiswa médis patelak jeung 400 pulisi alatan protés ku ayana sasatoan nu dibedah hirup-hirup.
  • 1949 – Perang Sipil Cina: Tentara Pangbébasan Rakyat mimiti ngepung Chengdu, kota pamungkas di Cina daratan nu dikawasa ku Kuomintang, maksa Présidén Républik Cina Chiang Kai Shek jeung pamaréntahanna mundur ka Taiwan.
  • 1963 – Usaha panelasan ka Komisionér Tinggi Inggris di Adén nelasan dua jalma jeung nyideraan losinan séjénna.
  • 1901 – Upacara Hadiah Nobel nu munggaran lumangsung di Stockholm dina tepung taun kalima maotna Alfred Nobel.
  • 1884 – Buku Mark Twain, Adventures of Huckleberry Finn dipedalkeun.
                                     

1. Nu babar

  • 1751 – George Shaw, ahli tutuwuhan jeung sasatoan ti Inggris td. 1813
  • 1996 – Kang Daniel, panyanyi Koréa Kidul Wanna One
  • 1987 – Gonzalo Higuaín, pamaén bola Argéntina
  • 1982 – Sultan Kösen, patani Turki, jalma pangjangkungna nu masih kénéh dumelah
  • 1787 – Thomas Hopkins Gallaudet, guru Amérika, ngadegkeun Sakola Tuna Rungu Amérika d. 1851
  • 1999 - Zulfa Maharani Putri, artis Indonésia
                                     

2. Nu pupus

  • 1911 – Joseph Dalton Hooker, botanis Inggris l. 1817
  • 2012 – Iajuddin Ahmed, présidén Bangladesh ka-13 l. 1931
  • 1999 – Franjo Tudman, présidén kahiji Kroasia l. 1922
  • 1909 – Red Cloud, tua suku Indian Amérika l. 1822
  • 2006 – Augusto Pinochet, présidén Chili ka-30, diktator l. 1915
  • 1867 – Sakamoto Ryōma, pulitisi jeung Samurai Jepang l. 1836
  • 1896 – Alfred Nobel, élmuwan Swédia, nu nyiptakeun dinamit sarta ngajieun Hadiah Nobel l. 1833
  • 1988 – Richard S. Castellano, aktor Amérika l. 1933
  • 2020 – Paolo Rossi, pamaén bola Italia l. 1956
                                     
  • Désémber nyaéta bulan ka - 12 kalénder Maséhi, satutasna Januari sarta saméméh Nopémber. 2006
  • 21 Désémber nyaéta poé ka - 355 dina sataun ka - 356 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 10 poé. Di bumi béh kalér tanggal 21 Désémber biasana
  • 30 Désémber nyaéta poé ka - 364 dina sataun ka - 365 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana sapoé. 1853 Pameulian Gadsden: Amérika Sarikat meuli
  • 8 Désémber nyaéta poé ka - 342 dina sataun ka - 343 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 23 poé. 1504 Ahmad bin Abi Jum ah nuliskeun fatwa
  • 12 Désémber nyaéta poé ka - 346 dina sataun ka - 347 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 19 poé. 1098 Perang Salib Kahiji: Pangepungan Marrotal
  • 9 Désémber nyaéta poé ka - 343 dina sataun ka - 344 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 22 poé. 1824 Pasukan Patriot pimpinan Jéndral Antonio
  • 27 Désémber nyaéta poé ka - 361 dina sataun ka - 362 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 4 poé. 1655 Perang Kalér Kadua Deluge: Para wiku
  • 5 Désémber nyaéta poé ka - 339 dina sataun ka - 340 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 26 poé. 1492 Christopher Columbus jadi urang Éropa
  • 22 Désémber nyaéta poé ka - 356 dina sataun ka - 357 dina taun kabisat dina kalénder Gregorian, sésana 9 poé. 1790 Bénténg Turki di Kota Ismail diserang

Users also searched:

...
...
...