Back

ⓘ 13 Nopémber




                                     

ⓘ 13 Nopémber

  • 1950 – Jénderal Carlos Delgado Chalbaud, President Vénezuéla, ditelasan di Karakas.
  • 1093 – Patempuran Alnwick: Inggris meunang ngalawan Skotlandia, Raja Malcolm ti Skotlandia jeung anakna, Édward perlaya.
  • 1998 – Tragedi Semanggi I, bancang pakéwuh dina démo massa di Jakarta, 17 urang palastra.
  • 1986 – The Compact of Free Association COFA / Kontrak Asosiasi Bébas, ngajadi hukum, méré kamérdekaan pikeun Nagara Féderasi Mikronésia jeung Kapuloan Marshall ti Amérika Sarikat.
  • 1914 – Perang Zaian: Suku Barbar nandangan éléh tohaga ku pasukan Perancis di Maroko dina Patempuran Al Harri.
  • 1982 – Ray Mancini ngéléhkeun Duk Koo Kim dina hiji laga boksen nu lumangsung di Las Vegas. Kims tuluy maot sabaraha poé ti harita tanggal 17 Nopémber nu ngabalukarkeun panggantian signifikan aturan dina olahraga éta.
  • 1947 – Uni Soviét réngsé nyieun AK-47, salah sahiji bedil serang nu akurat.
  • 1775 – Perang Révolusioner Amérika: Pasukan révolusioner patriot pimpinan Jénd. Richard Montgomery ngarebut Montreal.
  • 1995 – Hiji bom treuk ngabeledug saluareun pusat palatihan Pangawal Nasional Saudi Arabia nu dikokolakeun ku AS di Riyadh, nelasan lima urang Amérika sarta dua urang India. Hiji kelompok nu nelah Pagerakan Islam pikeun Parobahan ngaku tanggung jawab.
  • 1970 – Angin Puyuh Bhola asup ka Délta Leuwi Gangga di Pakistan Wétan kiwari Bangladesh nu padet ku pangeusi.
  • 1985 – Gunung api Nevado del Ruiz bitu sarta ngaluarkeun lahar nu ngurug Armero, Kolumbia, nelasan kurang leuwih 23.000 jalma.
  • 2012 – Samagaha panon poé pinuh lumangsung di Australi jeung Pasifik Kidul.
  • 2015 – Hiji rangkéan serangan nu meunang dirancanakeun di Paris, kaasup sawatara témbakan, beledugan sarta krisis sandera dina arrondissement distrik 10 jeung 11, nelasan 130 jalma, tujuh panyerang sarta natuan 368 séjénna, bari saheunteuna 80 urang tatu parna.
  • 1918 – PD I: Pasukan Sakutu ngarebut Konstantinopel, puseur dayeuh Turki Ustmani.
  • 1841 – James Braid mimitina ningalian pamintonan magnétisme sato, nu tuluy nungtun manéhna kana ngulik hiji widang nu antukna disebut hipnotisme.
  • 1990 – Di Aramoana, Selandia Anyar, David Gray némbak 13 jalma tepi ka hanteuna dina hiji pangbantéan, méméh tuluy manéhna kalacak sarta ditémbak mati ku pulisi.
  • 1989 – Hans-Adam II, Pangéran Liechtenstein, ngagantikeun bapana nu tilar dunya.
                                     

1. Nu babar

  • 1896 - Nobusuke Kishi, Perdana Mentri Jepang ka-56 jeung 57.
  • 1986 – Moon Chae-won, artis Koréa Kidul
  • 1899 – Iskander Mirza, présidén kahiji Pakistan td. 1969
  • 1913 – Lon Nol, PM Kamboja ka-37 td. 1985
  • 1939 – Bob Tutupoly, tukang ngawih Indonésia
  • 1955 – Whoopi Goldberg, artis Amérika
  • 1969 – Gerard Butler, aktor Skotlandia