Back

ⓘ 14 Nopémber




                                     

ⓘ 14 Nopémber

  • 1991 – Otoritas Amérika jeung Inggris ngabéwarakeun tuduhan ka dua pajabat intélijén Libya dina patula-patalina jeung pangeboman Pasawat Pan Am 103.
  • 1952 – Tangga Lagu Inggris régulér nu munggaran dipedalkeun ku Jurnal New Musical Express.
  • 1973 – Di Karajaan Inggris, Putri Anne kawin ka Kaptén Mark Phillips, di Westminster Abbey.
  • 1889 – Nellie Bly alias Elizabeth Cochrane pionir awéwé nu ngurilingan dunia, ngamimitian lalampahanna nu hasil ngurilingan dunia kurang ti 80 poé. Manéhna réngsé dina 72 poé.
  • 1941 – Perang Dunia II: di Slonim, pasukan Jérman nu icikibung dina Operasi Barbarossa nelasan 9.000 urang Yahudi dina sapoé.
  • 1941 – Perang Dunia II: kapal induk HMS Ark Royal tilelep alatan serangan torpédo kapal selam Jérman U-81 nu keuna dina tanggal 13 Nopémber.
  • 2017 – Saurang panémbak nandasa opat jalma sarta natuan 12 séjénna dina hiji tétémbakan liar di Gudang Paternakan Tehama, California. Saméméhna manéhna geus maténi pamajikanna di imahna.
  • 1979 – Krisis sandera Iran: Présidén AS Jimmy Carter ngaluarkeun paréntah Éksekutif no 12170, ngabekukeun sakabéh asét Iran di Amérika Sarikat.
  • 1967 – Fisikawan Amérika Theodore Maiman meunangkeun hak patén pikeun sistem laser rubi manéhna, minangka laser munggaran di dunia.
  • 2001 – Lini 7.8 Mw narajang sabagéan jauh plateu Tibét, ngahasilkeun renghatan pangpanjangna dina luhur lemah ~400 km.
  • 2012 – Israél ngetrukkeun hiji operasi militer utama di Jalur Gaza, alatan ningkatna mumusuhan jeung HAMAS.
  • 1940 – Perang Dunia II: Di Inggris, Coventry dibombardir ku pasawat pangebom Lufgwaffe Jérman.
  • 1969 – NASA ngapungkeun Apollo 12.
  • 2008 – Pasamoan G-20 munggaran dibuka di Washington D.C.
  • 1922 – The British Broadcasting Company BBC mimiti siaran radio di Karajaan Inggris.
  • 1918 – Cékoslowakia jadi républik.
  • 1886 – Friedrich Soennecken ngajieun pakakas paranti ngaliangan kertas nu munggaran.
  • 1975 – Ku ditandatanganna Kasapukan Madrid, Spanyol ninggalkeun Sahara Kulon.
  • 1970 – Pasawat Southern Airways No. 932 neunggar gunung deukeut Huntington, Virginia Kulon, nelasan 75, kaasup ampir kabéh anggota tim ménbal Universitas Marshall.
  • 2001 – Perang Afghanistan: Aliansi Kalér Afghan ngarebut puseur dayeuh Kabul.
  • 1965 – Patempuran la Drang dina Perang Viétnam dimimitian: tempur munggaran antara pasukan régulér Amérika ngalawan pasukan Viétnam Kalér.
  • 1770 – James Bruce manggihan naon anu dipercaya ku manéhna minangka sirah cai Bangawan Nil.
  • 1812 – Patempuran Smoliani, Marshals Victor & Oudinot ti Perancis diéléhkeun ku Jéndral Peter Wittgenstein ti Rusia, dina Perang Napoléon.
  • 1978 – Uji coba nuklir Aphrodite ku Perancis, minangka ka 25 kalina tina rencana 29 kali dina rangkéan uji coba nuklir Perancis 1975-1978.
  • 1957 – "Pasamoan Apalachin" di sisi Padésaan Tioga di béh tonggoh New York diserbu ku para panegak hukum; loba tokoh-tokoh Mafia tingkat tinggi kacerek nalika rék kalabur.
                                     

1. Nu babar

  • 1922 – Veronica Lake, artis Amérika td. 1973
  • 1982 – Joy Williams, tukang kawih Amérika The Civil Wars
  • 1949 – James Young, gitaris Styx
  • 1959 – Chris Woods, kiper Inggris
  • 1948 – Pangéran Charles ti Wales
  • 1840 – Claude Monet, tukang ngalukis Perancis td. 1926
  • 1922 – Boutros Boutros-Ghali, Sekertaris Jéndral PBB ka-6 td. 2016
  • 1907 – Astrid Lindgren, pangarang Swédia td. 2002
  • 1954 – Condoleezza Rice,Menlu AS ka-66
  • 1975 – Travis Barker, pamaén dram Blink-182
  • 1935 – Raja Hussein ti Yordania td. 1999
  • 1889 – Jawaharlal Nehru, PM India ka-1 td. 1964
  • 1982 – Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, Putra Mahkota Dubai