Back

★ Akurasi jeung présisi



                                     

★ Akurasi jeung présisi

Dina science, engineering, industri jeung statistik, akurasi nyaeta tingkatkacocogan ukuran atawa jumlah itungan ka nu bener nilai. Akurasi téh raket patalina jeung precision, kawanoh ogé salaku bisa dijieun deui atawa ngulang deui, tingkat nu dina ukuran atawa itungan tuluy nempokeun hasil nu sarua atawa nu ampir sarua. Hasil itungan atawa ukur bisa akurat tapi maranehna teu precision tapi teu akurat, atawa teu precision jeung teu akurat. Salah sahiji hasil nu disebut valid lamun akurat jeung tepat. Istilah nu patali jeung survey nyaéta kasalahan jeung bias.

                                     

1. Akurasi bobodoran precision - hiji analogi ka target. (Accuracy vs precision - an analogy to the target)

Akurasi nyaeta tingkat kadeukeutan bari precision nyaéta kamampuhan tina hiji dijieun deui jeung deui. Analogi dipaké di dieu pikeun ngajelaskeun bédana antara akurasi jeung présisi babandingan tina target nu. Dina analogi ieu, repéated méasurements nu dibandingkeun panah anu dipecat di target. Akurasi ngagambarkeun closeness tina panah ka bullseye di target puseur. Panah nu neunggeul deukeut ka bullseye nu dianggap leuwih akurat. Deukeut hiji sistem méasurements ka ditarima nilai, leuwih akurat sistem ieu dianggap.

Terus analogi, lamun angka nu gede ngarupakeun panah nu dipecat, precision nu bakal jadi ukuran panah cluster. Lamun ngan hiji panah anu dipecat, nu precision nyaéta ukuran cluster hiji bakal nyangka lamun ieu nya éta repéated loba kali dina kaayaan nu sarua. Lamun kabéh panah anu dikelompokkeun tightly babarengan, kluster téh dianggap tepat saprak maranéhanana kabéh struck deukeut ka titik anu sarua, lamun teu merta néar nu bullseye. Nu méasurements nu hade, sanajan teu merta akurat. Conto salajengna, lamun méasuring tina rod anu sakuduna jadi sapuluh yard lila, tapi ngan 9 yard, jeung 35 inci méasurements bisa jadi hade tapi taliti. Nu méasuring rod bakal méré konsistén hasil nu sarupa, tapi hasilna bakal konsistén salah.

Tapi, teu mungkin pikeun reliably ngahontal akurasi dina individual méasurements tanpa precision - lamun panah teu dikelompokkeun deukeut ka hiji jeung nu séjénna, maranéhanana bisa sadaya jadi deukeut ka bullseye. Maranéhanana rata-rata posisi bisa jadi hiji akurat estimasi tina bullseye, tapi individu panah nu taliti. Tempo ogé Sirkular error probable pikeun aplikasi precision pikeun élmu ballistics.

                                     

2. Akurasi jeung présisi-dina logika tingkat modeling jeung IC simulasi. (Accuracy and precision-in the logic of the level of modelling and IC simulation)

Sakumaha nu ditétélakeun di SIGDA Newsletter, a kasalahan umum dina evaluasi akurat modéls pikeun ngabandingkeun hiji logika simulasi model transistor a circuit model simulasi. Ieu téh ngabandingkeun hiji béda dina precision, teu akurasi. Precision nyaéta méasured nu aya kaitannana ka jéntré jeung akurasi méasured nu aya kaitannana ka réality. Sejen rujukan keur topik ieu nyaeta "Logika Tingkat Modelling", ku John M. Acken, Énsiklopédi tina Komputer Elmu pangaweruh jeung Teknologi, Vol 36, 1997, page 281-306.

                                     

3. Quantifying akurasi jeung precision tina. (Quantifying the accuracy and precision of the)

idéally a méasurement alat boh akurat jeung tepat, jeung méasurements sadaya deukeut ka jeung tightly dimaksud kira-kira dipikawanoh nilai. Akurasi jeung precision tina méasurement prosés biasana diadegkeun ku repéatedly méasuring sababaraha traceable rujukan standar. Saperti standar nu ditetepkeun dina Sistem Internasional Unit jeung dijaga ku standar nasional organisasi saperti National Institute of Standards and Technology.

Precision biasana dicirikeun dina watesan simpangan baku tina méasurements, sakapeung salah disebut méasurement processs standar error. Interval nu ditetepkeun ku nu simpangan baku nyaeta 68.3% "hiji sigma" interval kapercayaan keur méasurements. Lamun cukup méasurements geus dijieun akurat estimasi simpangan baku tina prosés, jeung lamun méasurement prosés ngahasilkeun sebaran dina kasalahan, mangka kamungkinan nu 68.3% tina waktu, nu nilai sabenerna méasured sipat bakal bohong dina hiji simpangan baku, 95.4% tina waktu bakal bohong dina dua simpangan baku, jeung 99.7% tina waktu bakal bohong dina tilu simpangan baku tina méasured nilai.

Ieu ogé lumaku lamun méasurements nu repéated jeung averaged. Dina kasus eta, istilah baku error nyaéta bener dilarapkeun: precision tina rata-rata sarua jeung nu dipikawanoh simpangan baku tina prosés dibagi ku akar kuadrat jumlah méasurements averaged. Salajengna, the central limit theorem nunjukeun yen sebaran probabiliti tina averaged méasurements bakal jadi leuwih deukeut ka normal distribution ti nu individual méasurements.

Jeung hal ka katepatan urang bisa ngabedakeun:

  • Pangaruh dikombinasikeun of yen jeung precision.
  • Beda antara mean tina méasurements jeung nilai rujukan bias. Ngadegkeun jeung koréksi pikeun bias ieu téh perlu pikeun calibration.

A konvénsi umum di élmu jeung rékayasa nyaéta pikeun nganyatakeun akurasi jeung / atawa precision implicitly ku méans signifikan inohong. Di dieu, lamun teu eksplisit nyatakeun, margin of error ieu dipikaharti jadi hiji-satengah tina nilai pamungkas signifikan tempat. Pikeun conto, hiji rekaman 843.6 m, atawa 843.0 m, atawa 800.0 m bakal tanda margin 0.05 m pamungkas signifikan tempat téh tenths tempat, bari rekaman 8436 m bakal tanda margin of error 0.5 m dina panungtungan signifikan digit nu unit.

A réading 8000 m, jeung labuh zeroes jeung no titik decimal, ambigu, jeung labuh zeroes bisa atawa bisa jadi teu dimaksudkeun salaku signifikan inohong. Pikeun nyingkahan ambiguitas ieu, jumlah bisa digambarkeun dina dimimitian dina notasi: 8.0 x 103 m nunjukkeun yen kahiji enol téh signifikan lantaran kitu margin 50 m bari 8.000 x 103 m nunjukkeun yén sadaya tilu zeroes anu signifikan, mere hiji margin 0.5 m. Nya kitu, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun make sababaraha dasar méasurement unit: 8.0 km sarua jeung 8.0 x 103 m. Kanyataanna, eta nunjukkeun hiji margin 0.05 km 50. m Tapi, reliance dina konvénsi ieu bisa léad palsu precision kasalahan nalika narima data ti sumber nu teu nurut ieu.

Nempo ieu dina cara nu sejen, a nilai 8 bakal méan nu méasurement geus dijieun jeung precision tina 1 dina méasuring alat ieu bisa méasure ngan nepi ka 1s tempat wheréas nilai 8.0 sanajan sacara matematik sarua jeung 8 bakal méan nu nilai dina mimiti decimal tempat téh jadi méasured jeung kapanggih jadi nol. Nu méasuring alat ieu bisa méasure pikeun kahiji tempat decimal. Kadua nilai leuwih tepat. Sanes ti méasured nilai bisa jadi teu akurat jeung nilai sabenerna bisa jadi 9.5, tapi méasured inaccurately salaku 8 dina boh instansi. Ku kituna, akurasi bisa disebut of akurasi méasurement, sedengkeun precision bisa diidentifikasi minangka kamampuh pikeun ngabéréskeun leuwih leutik béda.

Precision kadang ngabedakeun lapisan jadi:

  • Kabisaulangan - variasi timbul lamun sagala usaha dijieun pikeun ngajaga kaayaan angger ku ngagunakeun sarua alat jeung operator, jeung repéating salila pondok periode waktu, jeung.
  • Reproducibility - variasi timbul ngagunakeun sarua méasurement prosés di antara instrumen beda jeung operator, jeung leuwih deui periode waktu.

Cara umum ka statistik méasure precision nyaéta Genep Sigma alat disebut ANOVA Gage R&,R. Salaku nyatakeun saméméh, anjeun bisa boh akurat jeung tepat. Contona, lamun sakabeh panah anjeun ka pencét bulls panon target, maranéhanana kabéh boh néar nu "nilai sabenerna" akurat jeung néar hiji jeung nu séjénna nu hade.

Hal mikir ngeunaan: Dina NFL, tempat najongna ngajadikeun 9 10 gol widang, jeung lian ngajadikeun 6 10. Komo lamun 6 nyaéta nu kadua najongna dijieun anu lempeng turun tengah, jeung nu kahiji najongna ngan dijieun na dina, manéhna masih kurang akurat jeung kurang hade ti nu kahiji najongna. Ieu beda jeung ti nu anak panah conto sabab boh anjeun make eta atawa teu, aya tingkat nu beda-beda titik nu bisa damel.



                                     

4. Akurasi dina biostatistika. (The accuracy of the on-biostatistics)

"Akurasi" ogé dipaké salaku statistik méasure kumaha oge binér klasifikasi test bener nangtukeun atawa heunteu ngasupkeun hiji kaayaan.

Nyaeta, akurasi nyaeta saimbang bener hasil tina boh positip bener jeung bener negatives dina populasi. Ieu téh hiji parameter tina test.

a c u r a c y = n u m b e r o f T r u e P o s i t i v e s + n u m b e r o f T r u e N e g a t i v e s n u m b e r s o f T r u e P o s i t i v e s + F a l s e P o s i t i v e s + F a l s e N e g a t i v e s + T r u e N e g a t i v e s {\displaystyle {\rm {accuracy}}={\frac)}
                                     

5. Akurasi jeung présisi-di psikométrik. (Accuracy and precision-in psychometrics)

Dina psikométrik, watesan akurasi jeung présisi nu interchangéably dipaké jeung validitas jeung réliabilitas masing-masing. Validitas méasurement alat atawa tes psikologi nyaéta ngadegkeun ngaliwatan percobaan atawa korelasi jeung paripolah. Reliabilitas dijieun kalayan sagala rupa statistik téhnik classically Cronbachs alpha.

                                     
  • dianggap minangka mean keur sakabéh koefisien split - half. Akurasi Homogénitas Hambalan ukuran Présisi Téori réliabilitas Métode ilmiah Statistika Validitas
  • analitis gumantung kana katalitian, kabersihan, préparasi sampel, akurasi sarta présisi Biasana praktisi nu neundeun parabot gelasna dina asam sangkan

Users also searched:

akurasi jeung présisi, pipikiran. akurasi jeung présisi,

...

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →