Back

ⓘ 14 Januari




                                     

ⓘ 14 Januari

  • 1784 – Perang Révolusioner Amérika: Poé Ratifikasi, Kongrés Amérika Sarikat ngaratifikasi Pasini Paris jeung Britania Raya.
  • 1954 – Pausahaan Hudson Motor Car ngagabung jeung Pausahan Nash-Kelvinator, ngawangun Pausahaan American Motors.
  • 1539 – Spanyol ngajajah Kuba.
  • 1953 – Josip Broz Tito diistrénan minangka présidén kahiji Yugoslavia.
  • 2000 – Pangadilan PBB mutuskeun hukuman nepi ka 25 taun panjara pikeun lima urang Katolik Roma Bosnia Kroasia alatan panelasan leuwih ti 100 urang muslim Bosnia di taun 1993.
  • 1939 – Norwégia ngaku kana Lemah Queen Maud di Antartika.
  • 1911 – Ékspédisi Kutub Kidul Roald Amundsen nepi ka tungtung wétan Erak És Mawar.
  • 1907 – Lini di Kingston, Jamaika nelasan leuwih ti sarebu jalma.
  • 1993 – Di Polandia, kapal féry MS Jan Heweliusz tilelep di leupas Basisir Rügen, nilemkeum 55 panumpang jeung kru; salapan anggota kru kasalametkeun.
  • 2010 – Yaman nyatakeun perang kabuka ngalawan Al-Qaedah.
  • 1761 – Perang Panipat Katilu lumangsung di India antara urang Afghanistan pimpinan Ahmad Shah Durrani ngalawan urang Maratha.
  • 1969 – Kacilakaan beledugan dina kapal USS Enterprise di deukeut Hawaii nelasan 28 jalma.
  • 1950 – Purwarupa kahiji tina MIG-17 munggaran ngapung.
  • 1967 - New York Times ngawartakeun yén Angkatan Basanjata AS ngalakukeun ékspérimén pakarang perang kuman rahasiah.
  • 2011 – Manten présidén Tunisia, Zine El Abidine Bin Ali kabur ka Arab Saudi sabada sarangkéyan démonstrasi jalanan ngalawanan réjim manéhna jeung pulisi-pulisi nu korupsi, nungtut pikeun kabébasan, hak-hak jeung démokrasi, minangka pengreureuah tepung taun Révolusi Tunisia jeung lahirna Arab Spring.
  • 1858 – Napoleon III ti Perancis salamet tina usaha panelasan ku Felice Orsini sabatur-batur di Paris.
  • 1943 – Perang Dunia II: Jepang ngamimitian Operasi Ke, hiji operasi nu suksés ngaévakuasi pasukanna ti Guadalcanal nalika Kampanye Guadalcanal.
  • 1814 – Pasini Kiel: Frederick VI ti Dénmark nyérénkeun Karajaan Norwégia ka Charles XIII ti Swédia minangka panukeran Pomerania.
  • 2016 - Téror bom Jakarta, dua bom ngajelegur di sabudeureun Plaza Sarinah di Jalan MH Thamrin nu dituluykeun ku tétémbakan antara para kasangka palaku téror jeung aparat pulisi, dalapan urang perlaya opat di antarana para palaku, sarta 24 urang cidera.
                                     

1. Nu babar

  • 1905 - Takeo Fukuda, Perdana Mentri Jepang ka-67.
  • 1938 - Morihiro Hosokawa, Perdana Mentri Jepang ka-79.
  • 1967 – Emily Watson, artis Inggris
  • 1969 – Jason Bateman, aktor Amérika
  • 1990 – Grant Gustin, aktor Amérika
  • 1968 – LL Cool J, rapper Amérika
  • 1990 – Gracia Indri, artis Indonésia
  • 1969 – Dave Grohl, musisi Amérika Nirvana & Foo Fighters
  • 1994 – Kai, tukang ngawih Koréa Kidul Exo & SuperM