Back

ⓘ 13 Januari




                                     

ⓘ 13 Januari

  • 1797 – Perang Révolusi Perancis: Perang laut antara kapal perang Perancis ngalawan dua frigate Inggris di leupas Basisir Brittany, réngsé ku dilelepkeunna kapal Perancis, ngabalukarkeun korban jiwa leuwih ti 900 urang.
  • 1964 – Kakacoan Anti-Muslim lumangsung di Kalkuta, ngaalatankeun maotna 100 jalma.
  • 1840 – Kapal uap Lexington kahuruan jeung tilelep opat mil di leupas Basisir Long Island, korban jiwa 139 urang.
  • 1991 – Pasukan Uni Soviét nyerang para pangrojong kamerdékaan Lithuania di Vilnius, nelasan 14 jalma jeung nyideraan 1.000 lianna.
  • 1990 – Douglas Wilder jadi urang Amérika Afrika munggaran nu kapilih jadi gupernur, manéhna ngajabat minangka Gupernur Virginia.
  • 1986 – Pecéngkadan salila sabulan lumangsung di Adén, Yaman Kidul, antara pangrojong Ali Nasir Muhammad jeung Abdul Fattah Ismail, ngakibatkeun korban jiwa rébuan jalma.
  • 2001 – Lini narajang Él Salvador, nelasan leuwih ti 800 jalma.
  • 1963 – Kudéta di Togo ngabalukarkeun maotna Présidén Sylvanus Olympio.
  • 1915 – Lindu 6.7 Mw  Avezzano ngendag-ngendag Propinsi LAquila di Italia ku inténsitas Mercalli maksimum XI Ekstrim, nelasan puluhan rébu jalma.
  • 1950 – Kapal selam Inggris HMS Truculent tubrukan jeung hiji kapal minyak di Muara Thames, nelasan 64 jalma.
  • 1998 – Alfredo Ormando ngaduruk manéh di Alun-Alun St. Peter, dina raraga protés kana homophobia.
  • 1910 – Siaran radio umum munggaran lumangsung; pidangan langsung tina opera Cavlleria Rusticana jeung Pagliacci disiarkeun ngaliwatan galura jomantara ti Gedong Opera Metropolitan New York.
  • 1815 – Perang 1812: Pasukan Inggris ngarebut Darmaga Peter di St. Marys, Georgia, hiji-hijina patempuran nu lumangsung di nagara bagéan ieu.
  • 1985 – Hiji karéta panumpang tikecemplung ka hiji ranca di Éthiopia, nelasan 428 jalma, minangka panggoréng-goréngna kacilakaan karéta di Afrika.
  • 1898 – Artikel Émile Zola, Jaccuse…! ngébréhkeun skandal Dreyfus.
  • 1908 – Kahuruan Gedong Opera di Boyertown, Pennsylvania nelasan 171 jalma.
  • 1988 – Lee Teng Hui jadi urang Taiwan pituin nu munggaran ngajabat minangka Présidén Républik China.
  • 1958 – Tentara Pangbébasan Maroko nyerang patroli Spanyol dina Patempuran Edchera.
  • 1982 – Saharita sabada ngapung, pasawat jét Air Florida 90, Boeing 737, nabrak Jalan Jambatan ka-14 di Washington, D.C. sarta murag ka Leuwi Potomac, nelasan 78 jalma, kaasup opat pamaké motor.
  • 1942 – Perang Dunia II: Mimiti dipakéna jok pecleung ku saurang pilot panyoba Jérman dina pasawat jét tempur Heinkel He 280.
  • 1972 – PM Kofi Abrefa Busia jeung Présidén Edward Akufo-Addo ti Ghana disingkirkeun dina hiji kudéta militer teu badarah ku Kolonél Ignatius Kutu Acheampong.
  • 1842 – Dr. William Brydon, saurang asistén tukang bedah ti Pasukan India Wétan Inggris wanci Perang Inggris - Afghanistan, jadi kawentar alatan jadi ngan saurang-urangna nu salamet ti 4.500 tentara sarta 12.000 pangiring kémah, nalika harita manéhna nepi ka panyalindungan garnisun di Jalalabad, Afghanistan.
  • 1951 – Perang Indochina Kahiji: Patempuran Vĩnh Yên dimimitian antara Perancis jeung Viétnam.
  • 1888 – National Geographic Society diadegkeun di Washington, D.C.
  • 1895 – Perang Itali - Éthiopia Kahiji: patempuran bubuka, Patempuran Coatit, dimeunangkeun ku Italia.
  • 1942 – Henry Ford maténkeun mobil pelastik nu 30% leuwih énténg batan mobil biasa.
  • 1847 – Pasini Cahuenga ngaréngsékeun Perang Méksiko - Amérika di California.
  • 1993 – Konvénsi Sanjata Kimia singk. Inggris, CWC ditaréken.
  • 2012 – Kapal laut pangjalajah Costa Concordia tilelep di leupas basisir Italia alatan kaléléwodéhan jeung teu tanggung jawabna kaptén kapal Fransesco Schettion. Tilu puluh dua jalma kabéjakeun palastra.
                                     

1. Nu babar

  • 1857 - Jan Laurens Andries Brandes, Filolog, koléktor barang purbakala, ahli kabudayaan Nusantara ti Walanda.
  • 1976 – Michael Péna, aktor Amérika
  • 1990 – Liam Hemsworth, aktor Australia
  • 1977 – Orlando Bloom, aktor inggis