Back

ⓘ Damaskus




Damaskus
                                     

ⓘ Damaskus

Damaskus nya éta puseur dayeuh Suriah ti taun 538 SM nalika Kaisar Pérsia Cyrus Agung ngabébaskeun Damaskus jeung wilayah Suriah jeung Paléstina ti bangsa Babilonia. Permata Timur nya éta ngaran sebutan keur Damaskus nalika jaman Umar bin Khattab.

                                     

1. Ngaran jeung Étimologi

Ti basa Ibrani, damaskus nyoko kana kecap adama jeung shikoi anu sacara umum hartina nya éta dayeuh anu loba caina jeung taneuhna warna beureum. Dina sajarah mesir, disebatkeun yén Damaskus mangsa harita boga ngaran ta-ms-qu, ieu diébréhkeun ku cutatan lalampahan Pharaoh Thutmose III nalika lalampahan ka kalér ti Paléstina pikeun perang jeung Mitanni dina mangsa kuartal katilu abad ka 15 SM. Lalampahanna ka kalér ngaliwatan désa ta-ms-qu. Ti seratan éta mimiti Damaskus disebut dayeuh.

Damaskus nya éta salasahiji dayeuh pangkolotna di dunya anu geus ditempatan ti leuwih rébuan tahun saméméh maséhi. Kajayaan Damaskus nepi ka puncakna di tahun 1000 saméméh maséhi nalika jadi puseur dayeuh karajaan Aramaic-Suriahc nya éta bangsa nu sanggeus éta netep di sakuliah Suriah jeung Mésopotamia kalawan ngaran wewengkon di mangsa harita nya éta Dar Misk anu dina basa Aramaic kuno hartina dayeuh nu seungit.

Sabab wewengkona nu stratégis di jalur utama padagangan dunya nya éta di deukeut basisir Levantina Méditerania Wétan, Damaskus kungsi dkawasaan ku sababaraha imperium dunya nya éta Akkadia, Ibrani, Babilonia, Persia, Yunani, Romawi, jeung Arab-Islam. Kiwari dayeuh ieu boga popuplasina kurang leuwih 2.000.000 jelema.

                                     
  • nyerang bénténg Kediri. 1759 Lini di Méditerania ngancurkeun Béirut jeung Damaskus sarta nelasan 30.000 40.000 jalma. 1783 Perang Révolusionér Amérika:
  • ka taun 750 di Bojong Arab sareng lingkungan sakitarana Rébuan kota di Damaskus ogé ti taun 756 nepi ka taun 1031 di Cordoba Spanyol ogé Khalifah Calvary
  • Beatrix. 2013 Tilu welas jalma palastra sabada hiji bom ngajelegur di Damaskus 2014 Hiji bom ngabeledug di Ürümqi, Cina, nelasan tilu jalma jeung nyideraan
  • ngalawan Bizantium na tahap awal Perang Arab - Bizantium. Dina komandona, Damaskus kapikawasa dina taun 634 sarta jadi konci kasuksésan ngalawan pasukan Bizantium
  • As - Saffah janten khalifah Abbasiyah di Kufa. 750: Perang Zab. Ragragna Damaskus Ahir mangsa Umayyah. 751: Talukna Wasit ku Abbasiyah. Dipaténina Mentri
  • 1148: Pungkasannana pamaréntahan Ziriyah di Afrika Kalér. Dikepungna Damaskus bisa dipeupeuh mundur, nu scara éféktifhasil meunangkeun Perang Salib Kadua
  • Husain. Saterusna ku Ibnu Ziyad maranéhanana dibawa nyanghareup Khalifah di Damaskus sarta saterusna anu salamet dipulangkeun ka Madinah. Saméméh Islam, Poé
  • Thoriq manjing gupernur wewengkon Andalusia méméh ahirna disaur mulang ka Damaskus ku Khalifah Walid I. Asal usul Thoriq teu dipikanyaho sacara pasti. Numutkeun
  • Arslan al - Akhras 1113 1114 Sultan Shah 1114 1123 Ka Artuqids Sultan Émir Damaskus Aziz ibn Abaaq al - Khwarazmi 1076 1079 Abu Sa id Taj ad - Dawla Tutush I
  • Panyaringan minyak mawar di Bulgaria, Iran, jeung Jerman ngagunakeun mawar damaskus Rosa damascena Trigintipetala, sedengkeun panyaringan di Perancis ngagunakeun

Users also searched:

...
...
...