Back

ⓘ Binong laut




Binong laut
                                     

ⓘ Binong laut

Binong laut ; Klampis tiongkok; bengkak nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawargga Hernandiaceae. Dina basa Inggris katelahna Lantern Tree, nujul kana wujud buahna anu sapertos lantera Tiongkok.

                                     

1. Ngaran daérah

Dina rupa-rupa basa daérah di Indonésia binong laut disebut ogé: hapo-hapo Sim.; kampé, mata ikan Mnd.; kampis, kampak, binong laut Sd.; bĕngkak, brĕndala, kĕmirèn Jw.; nawoko ma lako, nau ma lako Hal.; nyalako Ternate; nyalau Tidore.

                                     

2. Ciri mandiri

Tangkal, kalayan jangkungna dugi ka 20 m sareng buleudan gagangna 60 cm. Daun tersebar, tunggal, bertangkai panjang, tanpa daun penumpu. Helaian daun bentuk perisai peltata, bundar telur, 12-33 × 9–28 cm, bertepi rata, berujung runcing, gundul, seperti kulit.

Kembang berkelamin hiji, tempatna hiji, ngumpul malai rata cymose corymb gagangna panjang, 20–30 cm, tur buluan. Tungtung gagang ditutupan ku daul -4, Nyalindungan 3 kuntum kembangna, anu tengah bikangna gagangna leuwih pendok, diapit 2 kembang jalu anu gagangan. Daun tenda kembang panjang, 7-8 mm, mintul, bodas; ilahar lobana 6 dina kemba jalu, jeunh 8 lambar dina kembang anu bikang.

Buah garing, aya siki;ésé hiji, kalayan bungkus buagna melendunh, buleud panjang lk. 4 cm, dina tungtung kabuka.

                                     

3. Ékologi

tangkal binong remen katempo hirup di basisir laut, anggota suku Hernandiaceae. Binong laut nyebar kalayan lega di wewengkon tropika, sanajan ngan aya di lingkungan basisir saperti di leuweung pantai atawa di rawa-rawa basisir. Tangkal ieu kembangan di bulan Maret, sarta buahan dina bulan Juni nepika Juli. Buah dan bijinya dipencarkan oleh kalong mariana Pteropus mariannus.

                                     

4. Mangpaat jeung kagunaan

Kaina hampang sareng kirang kakuatan. Masarakat di pulo-pulo di Pasifik kiduk ngamangpaatkeun pikeun pakakas énténg kayaning tarumpah, gagang kipas, papan tulis, kukumbul jaring, bagéan tina parahu jeung sajabana.

Rumphius ngaguar tutuwuhan ieu maké ngaran Arbor ovigera tur nyebutkeun ogé yén di Amboina mangsa katukang dipikawanoh minangka ay gosso akarna digayem sareng buah jambé pikeun ngubaran weureu alatan ngadahar kepiting atawa anu sabangsana. Sikina mibanda 51% minyak lemak anu kuked; kental, sarta mibanda alkaloid.

                                     
  • Barat, Indonésia. Ibukotana nyaéta Subang. Kabupatén ieu wawatesan jeung Laut Jawa di beulah kalér, Kabupatén Indramayu di beulah wétan, Kabupatén Sumedang

Users also searched:

...
...
...