Back

ⓘ Gempol



Gempol
                                     

ⓘ Gempol

Urang Inggris nyebut tangkal gempol yellow cheesewood aya ogé leichhardt pine, di Thailand disebutna kanluang. Di Australia disebutna: Atulwanyi, Atulganyi, Gadugay, Jirrib, Kaapi, Kalpi Aborigin ; Bornéo: Bankal, Bangkol, Bongkol ; Laos: Karn Luang Pilipina: Malakabak bagobo, Mambog bikol, Kabak, Hambabalos Sri Lanka: Batticaloa Tamil, Bakmee Sinhalese

                                     

1. Ciri mandiri

Tangkal gempol jangkungna bisa nepika 30 méter, buleudan tangkalna diaméter 1 méter Kulit tangkal semu konéng, sakapeung oranye, semu beureum sakapeung katembong beureum.

Daunna héjo kolot, wanguna kawas écéng, ukuran panjang 10-27cm rubakna 6-17 cm. Kembangna seungit, kelir semu konéng aya ogé oranye, diaméterna 3-5cm, kalawan mibanda nektar jeung polen pikeun nyiruan madu.Buahna korodok, tur loba siki laletik dijerona 1.5-2mm.

                                     

2. Kagunaan

Urang Aborigin di kaléreun Queensland, Australia, ngamangpaatkeun kulitna pikeun ngubaran nyeri beuteung, digegel sasatoan, raheut séjéna. Kai tangkal gempol geus dimangpaatkeun pikeun nyieun parahu, parabot rumahtangga kayaning: lomari, pago, dipan, jeung sajabana. Malahan di Timika Papua mah ieu tangkal gempol téh disebutna tangkal kai parahu. Tangkalna anu ngarumpuyuk iuh bisa dimangpaatkeun pikeun pangiuh-iuh, sipatna anu henteu ogoan tur gancang jadi, tangkal gempol bisa dipelakeun dina taneuh anu henteu pati subur atawa tutuwuhan pikeun reklamasi.

Kalakay dauna, mibanda sipat granulasi anu bisa dimangpaatkeun pikeun ngajaga kasuburan taneuh.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →