Back

ⓘ Gempol




Gempol
                                     

ⓘ Gempol

Urang Inggris nyebut tangkal gempol yellow cheesewood aya ogé leichhardt pine, di Thailand disebutna kanluang. Di Australia disebutna: Atulwanyi, Atulganyi, Gadugay, Jirrib, Kaapi, Kalpi Aborigin ; Bornéo: Bankal, Bangkol, Bongkol ; Laos: Karn Luang Pilipina: Malakabak bagobo, Mambog bikol, Kabak, Hambabalos Sri Lanka: Batticaloa Tamil, Bakmee Sinhalese

                                     

1. Ciri mandiri

Tangkal gempol jangkungna bisa nepika 30 méter, buleudan tangkalna diaméter 1 méter Kulit tangkal semu konéng, sakapeung oranye, semu beureum sakapeung katembong beureum.

Daunna héjo kolot, wanguna kawas écéng, ukuran panjang 10-27cm rubakna 6-17 cm. Kembangna seungit, kelir semu konéng aya ogé oranye, diaméterna 3-5cm, kalawan mibanda nektar jeung polen pikeun nyiruan madu.Buahna korodok, tur loba siki laletik dijerona 1.5-2mm.

                                     

2. Kagunaan

Urang Aborigin di kaléreun Queensland, Australia, ngamangpaatkeun kulitna pikeun ngubaran nyeri beuteung, digegel sasatoan, raheut séjéna. Kai tangkal gempol geus dimangpaatkeun pikeun nyieun parahu, parabot rumahtangga kayaning: lomari, pago, dipan, jeung sajabana. Malahan di Timika Papua mah ieu tangkal gempol téh disebutna tangkal kai parahu. Tangkalna anu ngarumpuyuk iuh bisa dimangpaatkeun pikeun pangiuh-iuh, sipatna anu henteu ogoan tur gancang jadi, tangkal gempol bisa dipelakeun dina taneuh anu henteu pati subur atawa tutuwuhan pikeun reklamasi.

Kalakay dauna, mibanda sipat granulasi anu bisa dimangpaatkeun pikeun ngajaga kasuburan taneuh.

                                     
  • Sanggeus ngabéréskeun atikan di luar nagri, manéhna ngadegkeun Sanggar Rangga Gempol di wewengkon Dago, Bandung dina taun1958. Manéhna kungsi ngajar seni lukis
  • anu parantos aya dina waktos éta, sapertos Lembur Tjidjambi Cijambé Gempol sareng Sérang. Lembur - lembur sanés anu tiasa dipendakan dina peta éta nyaéta
  • Astanajapura Babakan Beber Ciledug Ciwaringin Dépok Dukupuntang Gebang Gegesik Gempol Greged Gunungjati Jamblang Kaliwedi Kapetakan Karangsembung Karangwareng
  • Astanajapura Babakan Beber Ciledug Ciwaringin Dépok Dukupuntang Gebang Gegesik Gempol Greged Gunungjati Jamblang Kaliwedi Kapetakan Karangsembung Karangwareng
  • Astanajapura Babakan Beber Ciledug Ciwaringin Dépok Dukupuntang Gebang Gegesik Gempol Greged Gunungjati Jamblang Kaliwedi Kapetakan Karangsembung Karangwareng
  • bupati wedana Parahiangan taun 1625, ngagantikeun bupati Sumedang Rangga Gempol 1620 - 1625 Nalika soldadu Mataram narajang Batavia pikeun ngusir kompeni
  • Astanajapura Babakan Beber Ciledug Ciwaringin Dépok Dukupuntang Gebang Gegesik Gempol Greged Gunungjati Jamblang Kaliwedi Kapetakan Karangsembung Karangwareng
  • Astanajapura Babakan Beber Ciledug Ciwaringin Dépok Dukupuntang Gebang Gegesik Gempol Greged Gunungjati Jamblang Kaliwedi Kapetakan Karangsembung Karangwareng
  • Astanajapura Babakan Beber Ciledug Ciwaringin Dépok Dukupuntang Gebang Gegesik Gempol Greged Gunungjati Jamblang Kaliwedi Kapetakan Karangsembung Karangwareng

Users also searched:

...
...
...