ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 89




                                               

Jambu bool

Jambu Bool nyaéta salah sahiji tutuwuhan buah nu asup kana Suku Myrtaceae. Tangkal buah ieu mangrupa tutuwuhan asli ti Malaysia jeung Indonesia. Di dunya, tutuwuhan ieu miboga loba ngaran lokal, kawas Mount Apple, Malaysia Apple, Ohia Ai, Rose Ap ...

                                               

Jambu mawar

Jambu Mawar atawa jambu karaton mangrupa anggota ti golongan jajambuan atawa Myrtaceae nu asalna ti Asia Tenggara, hususna di wewengkon Malesia. Dingaranan kitu lantaran buah jambuna ngabogaan seungit kawas kembang mawar. Di unggal daérah miboga ...

                                               

Awi tali

Awi tali Kurz) nyaeta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga: Poaceae. Loba kapanggih hirup di pulo Sumatra Kidul, Sulawesi Tengah, Kalimantan Tengahjeung Jawa. Loba dimangpaatkeun pikeun: bahan parabot dapur, parabot nguseup, mébel, tali, jeun ...

                                               

Bayongbong

Bayongbong disebut ogé gayonggong, kasongkét nyaéta jukut jangkung tina kulawarga Poaceae. Hirupna nahun, mindeng kapanggih mangrupa dapuran di sisi susukan, sisi situ, jeung tempat séjéna di mana taneuhna beyé jeung cukup cai, ieu jukut nyebar d ...

                                               

Calincing

Calincing ; babalimbingan; nyaéta jukut liar nu asalna tina kulawarga Oxalidaceae. Hirup dilahan anu negrak cukup ku cahaya panonpoé mindeng kapanggih di sisi jalan, kebon, galengan sawah, buruan imah, sela-sela pager témbok jeung réa-réa deui. C ...

                                               

Hanjeli

Hanjeli, disebut ogé hanjéré nyaéta hiji tutuwuhan tropis ti kulawarga Poaceae pituin Asia Wétan jeung Tenggara. Di Tatar Sunda sisi wetan aya nu nyebut kanjeli. Mun dipelak di tempat séjén, hanjeli jadi tutuwuhan taunan. Cangkang siki hanjeli nu ...

                                               

Jukut jarum

Jukut jarum nyaéta salah sahiji tutuwuhan jukut tina génus Andropogan nu asup kana kulawarga Poaceae. Tutuwuhan ieu masih kénéh patali jeung akar wangi, Palmarosa, jeung séréh. Tutuwuhan ieu sumebar lega di daérah tropis Asia, Polinesia jeung Aus ...

                                               

Kaso

Kaso nyaéta jukut jangkung tina kulawarga Poaceae. Jukut ieu loba pisan kapanggih di wewengkon tropis, dina basa Batak tangkal kaso disebut galoga ; dina basa malayu disebut gĕlagah, tĕbu salah ; basa minangkabau kaso disebut galagah, kalagah ; b ...

                                               

Paré

Paré pibéaseun nu di pelakna di huma atawa sawah. rupa-rupa paré aya ségon,bulu, bulu hideung, ceré, ketan, cahaya, jampang, gundil, harayhay, marus, mendong.

                                               

Jambu monyét

Jambu monyét atawa jambu médé nyaéta tutuwuhan nu kaasup kana suku Anacardiaceae nu asalna ti Brazil ngabogaan "buah" nu bisa didahar. Nu leuwih kawentar batan jambu médé nyaéta kacang médé, kacang mété atawa kacang ménté ; biasana sikina digarin ...

                                               

Surén

Surén Toona sureni Merr nyaéta salah sahiji tutuwuhan tangkal umur panjang tina kulawarga Meliaceae. Spésiés tutuwuhan ieu sumebar alami di Nepal, India, Bhutan, Myanmar, Indocina, Cina kidul, Thailand sapanjang kulon jeung Malaysia ka New guinéa ...

                                               

Areuy jotang bodas

Areuy jotang bodas Roth) nyaéta spésiés ti kulawarga epomia, areuy jotang bodas gé dipikawanoh ku ngaran-ngaran séjén di unggal basa. Dina basa Inggris dipikawanoh ku ngaran picotee morning glory, ivy morning glory, jeung Japanese morning glory. ...

                                               

Podocarpaceae

Podocarpacéae nyaéta hiji kulawarga badag ti koniper anu hirup di beulahan Bumi kidul, anu ngawengku 18-19 génus ogé antara 170 nepi ka 200 spésiés tangkal ogé rungkun anu teu weléh daunnan sapaparat taun. Parasitaxus usta mangrupa konipér unik a ...

                                               

Bunut

Bunut ; Ficus glabella nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga moraceae. Bunut loba kapanggih hirup di sisi leuweung, sisi susukan, tegalan, remen ogé kapanggih hirup dina sela-sela batu. Tangkal bunut di daérah Jawa disebut ogé wunut. Tangk ...

                                               

Hampelas

Hampelas nyaéta hiji tuwuhan ti genus Ficus, kulawarga Moracéae, anu jangkungna nepi ka 20 méter, tumuwuh di sakuliah Indonésia, sumebar dina padataran nu luhurna kurang ti 1.300 m luhureun beungeut laut. Hampelas tangkalna bunder, tumuwuh ajeg s ...

                                               

Kiara

Kiara ; Ficus procera nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga Moraceae. Ki ara sok disebut langsung" ki ara” mangrupa tangkal nu mimiti hirupna mibanda sipat Épifit. Tayalian binih siki buah ki ara nu merentis sirungan sok bijil dina, rengat ...

                                               

Zona Karapihan jeung Kooperasi Atlantik Kidul

Zona Karapihan jeung Kooperasi Atlantik Kidul dijieun dina 1986 langkung hiji résolusi PBB tina inisiatif Brasil, kalawan tujuan mromosikeun sabilulungan régional jeung panjagaan karapihan sarta kaamanan di wewengkon Atlantik Kidul. Perhatosan ka ...

                                               

Hélsinki

Hélsinki nyaéta ibukota nagara Finlandia anu aya di beh kidul sarta mangrupa kota panggedéna nu aya di Finlandia. Daerah Helsinki Raya ngawengku leuwih loba kota-kota di sabudeureunana jeung miboga 1.4 juta masarakat, ngajadikeun munisipalitas ma ...

                                               

Daptar kota di Swédia

Ieu mangrupa daptar kota nu miboga status Kota di Swédia. Taun nunjukkeun ngadegna kota éta sarta iraha-irahana dibéré royal charter. Sacara hukum jeung administratif, istilah "kota" henteu dipaké deui di Swedia, sabab wangun pamaréntahan lokal n ...

                                               

Linköping

Linköping nyaéta salah sahiji dayeuh di Swédia kidul, kalayan pangeusi 148.859 urang dina taun 2013. Mangrupa puseurna Munisipalitas Linköping sarta puseur dayeuh County Östergötland. Linköping ogé mangrupa tempat kauskupan di Kauskupan Linköping ...

                                               

Västerås

Västerås nyaéta salah sahiji dayeuh di puseur Swédia, nu perenahna di sisi Sistu Mälaren di propinsi Västmanland, 100 kilometres kuloneun Stockholm. Ieu dayeuh populasina 140.499 urang, tina total pangeusi munisipalitas nu jumlahna 137.207 urang. ...

                                               

Göta Älv

Göta älv nyalurkeun situ Vänern ka Kattegat, jeung Laut Kalér, di kota Gothenburg nu aya di basisir kulon Swédia. Ayana di Götaland, nu mana walungan ieu sorangan geu jadi tempat keur ngajangkau urang Geats jaman baheula. Leuweung Bohus aya di sa ...

                                               

Éngkang-éngkang

Éncang-éncang atawa éngkang-éngkang téh serangga prédator anggota famili Gerridae Leach 1815 nu ngandelkeun tegangan beungeut cai pikeun ngambang. Serangga ieu hirup di pasawahan, ranca, walungan/susukan nu caina tenang, sarta lingkungan cai tena ...

                                               

Cucunguk

Cucunguk mangrupa serangga ti ordo Blattodéa, kabagi kana kira 3.500 spésiés cucunguk dina 6 famili. Cucunguk mah aya di mana-mana, iwal di wewengkon kutub jeung pagunungan luhureun 2.000 m. Nu ilahar kapanggih, di antarana cucunguk Amérika Perip ...

                                               

Hymenoptera

Hymenoptera mangrupa salah sahiji ordo gedé insékta nu ngawengku Symphyta jeung Apocryta. Ngaranna dicokot tina jangjang insékta nu ipis, nu diturunkeun tina basa Yunani Kuna ὑμήν: mémbran jeung πτερόν: jangjang. Jangjang hareup jeung disambungke ...

                                               

Pénguin

Pénguin atawa pinguin ordo Sphenisciformes, famili Spheniscidae nyaéta manuk laut nu teu tiasa hiber jeung hirupna di Bumi palih kidul. Aya 17 – 20 spésiés pénguin. Sanajan pénguin téh umumna hirup di Antartika, tapi tiasa ogé hirup di tempat nu ...

                                               

Uncal

Uncal nyaéta hiji mamalia ruminant, sato nu ngawengku familia Cervidae. Hiji ciri has nyaéta ku ayana Antler rusa, sarta tanduk, nu mangrupa tumuwuhna tulang anu manjangan unggal taun, utamana dina stag -na. Kurang leuwih aya 34 spésiés uncal din ...

                                               

Lumba-lumba

Lumba-lumba, mamalia cai anu teu asing pikeun urang, sosok lauk anu ngalambangkeun persahabatan sarta sosokna anu soméah, lucu sarta imut nyieun manusa gancang akrab sarta mikaresep mamalia anu ieu." Lumba-lumba ogé nya éta makhluk pohara calakan ...

                                               

Paus (mamalia)

Paus nyaéta mamalia tina ordo Cetacéa, kaasup paus, pesut, jeung lumba-lumba. Ceuk istilah tradisional Sunda, paus nyaéta lauk nu kaasup panggedéna ari potonganana béda jeung lauk-lauk anu ilaharna sok didahar ku jelema. Sanajan disebut lauk, sae ...

                                               

Zébra

Zébra mangrupa sasatoan tina kulawarga kuda nu awakna belang hideung jeung bodas. Habitat sato ieu sumebar di Afrika Kidul, Afrika Kulon, jeung Afrika Wétan. Jeung lamun zebra téh gerak, mangka pola bakal leuwih matak ngalieurkeun deui jeung deui.

                                               

Lutung

Lutung mangrupa kelompok monyét Dunya Kuna pangeusi genus Trachypithecus. Sebaranana dibagi dua: Asia tenggara jeung India kidul sarta Sri Langka. Lutung boga dedegan langsing jeung buntutna panjang. Kelir buluna rupa-rupa gumantung spésiésna, ti ...

                                               

Cakcak

Cakcak nyaéta kadal anggota famili Gekkonidae, ukuranna kawilang leutik-sedeng, hirup di wewengkon iklim haneut di sakuliah dunya. Teu ilahar jeung bangsa kadal lianna, cakcak mah sok disada dina interaksi jeung cakcak lianna. Kaistiméwaan lianna ...

                                               

Toké

Toké mangrupa spésiés cakcak arboréal nokturnal pituin Asia tenggara jeung Kapuloan Indo-Australia, sumebar ti India jeung Bangladés, nepi ka Indonésia jeung New Guinea kulon. Habitat asalna mah dina tatangkalan jeung gawir-gawir di leuweung huja ...

                                               

Bayawak

Bayawak téh taya lian kulawarga Varanidae, golongan kadal, kaasup komodo, nu ukur ngawengku hiji genus: Varanus. Di Australia, bayawak téh katelah goanna.

                                               

Sanca

Oray sanca aya di Australia, Asia Tenggara, India, jeung Aprika; lolobana hirup dina rungkun-rungkun sarta tatangkalan rapet di leuweung hujan tropis. Oray ieu pinter pisan tétérékél; sababaraha spésiés, modél Sanca Héjo, cicingna na tatangkalan. ...

                                               

Balakutak

Balakutak téh sato laut ordo Sepiida anggota kelas Cephalopoda. Ku kituna, balakutak teu kaasup kana golongan lauk. Di antara ciri-cirina anu penting, nyaéta boga cangkang jero, panon gedé, dalapan leungeun, sarta dua téntakel nu reunceum ku panyoco.

                                               

Gurita

Gurita mangrupa cephalopoda ti ordo Octopoda nu ngeusi rupa-rupa wewengkon sagara, utamana terumbu karang. Gurita kabagi kana 289 spésiés, sapertilu ti sakabéh spésiés cephalopoda.

                                               

Kakao

Kakao atawa tangkal coklat nyaéta salah sahiji tutuwuhan buah tina kulawarga Malvaceae. Tangkal ieu mangrupa sumber tina coklat, nyaéta salah sahiji produk pangan ngeunah nu populér di dunya. Ngaran théobroma cacao dicokot tina basa yunani nu har ...

                                               

Ki cacangkir

Ki cacangkir ; L.f) nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Malvaceae. Tangkal ki cacangkir hirup nyebar ti mimiti India, Asia Ngidul, Tiongkok kidul, ngaliwatan Nusantara nepi ka Pasifik. Dina basa Inggris, Ki cacangkir disebutna Devil’s cot ...

                                               

Tangkolo

Tangkolo ; katimahar nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Malvaceae, tina spésiés marga Kleinhovia. Tangkolo hirup liar, saperti Indonesia, Malaysia jeung nagara séjén di Asia.

                                               

Heucak

Heucak nyaéta paré anu leupas tina geugeusan; ranggeuyan paré anu henteu bisa di beungkeut/dieundan. Heucak ogé nunjul kana ranggeuyan paré anu henteu gembleng, kurang loba eusina ku lantaran sawaréhna hapa atawa henteu jadi, heucak ilaharna dial ...

                                               

Huut

Huut nyaéta cangkang paré. Wujudna ipis kelirna semu konéng karasa keusrak kawas sisit tur teu bisa dikonsumsi ku jalma. Paré, jujukutan, ogé séréal, jelai, jeung gandum mangsa geus kolot tur asak sikina disimbutan pageuh ku cangkang ipis, garing ...

                                               

Karundang

Karundang, Solanum lasiocarpum Dun., tutuwuhan liar anu buahna bisa didahar. Kembangna bodas, buahna konéng pias. Tutuwuhan pituin Asia-Pasifik. Ngaran lokal: ricontom, contoman Jawa.

                                               

Takokak

Takokak atawa térong piit Solanum rudepannum Dunal nyaéta tutuwuhan tina suku térong-térongan Solanaceae nu buah jeung sikina dipaké salaku sayureun atawa bumbu. Ngaran lain di daérah-daérah nyaéta rimbang Batak Toba, Minangkabau. Buahna bisa did ...

                                               

County Värmland

County Värmland, atawa Värmlands län, nyaéta hiji county atawa län di kulon tengah Swédia. Diwawatesan ku county Dalarna, Örebro jeung Västra Götaland, sarta county Norwégia counties of Ostfold, Akershus jeung Hedmark di beulah kulonna.

                                               

Munisipalitas Karlstad

Munisipalitas Karlstad nyaéta salaahiji munisipalitas di kulon tengah Swédia kalayan ibukotana aya di kota Karlstad. Dibéré penghargaan Royal Charter taun 1584. Dina abad ka-17 kota ieu mangrupa tempat kauskupan Garéja di Swédia. Kota ieu mangrup ...

                                               

Munisipalitas Kristinehamn

Munisipalitas Kristinehamn nyaéta salah sahiji munisipalitas di Swédia nu aya di Counti Värmland, di beulah kulon tengah Swédia. Ibukotana di kota Kristinehamn, pangeusina 18.000 urang, luhur kotana 67 méter. Kota nu leuwih leutikna nyaéta Björne ...

                                               

Końskowola

Końskowola nyaéta hiji désa di wétan kidul Polandia, lokasina antara Puławy jeung Lublin, deukeuteun Kurów, di Walungan Kurówka. Désa ieu mangrupa ibukota komun nu misah di County Puławy jeung Lublin Voivodeship. Pangeusina: 2188 urang.

                                               

Caturtunggal, Dépok, Sléman

Caturtunggal nyaéta salah sahiji désa di Kacamatan Dépok, Kabupatén Sléman, Propinsi Yogyakarta, Indonésia. désa Caturtunggal perenahna aya dina 7º46’48” LK, jeung 110º23’45” BW, kalayan lega wilayah 11.070.000 M² jeung jumlah pangeusi 57.228 jiw ...

                                               

Cika-cika

Cika-Cika nyaéta ngaran sato sagedé béas anu bisa hiber, ari hiberna ti peuting bari ngaluarkeun cahya ketap-ketip. cika-cika nu bikangna disebut kunang-kunang. Kunang-Kunang nyaéta cicika atawa Cika bikangna. kunang-kunang henteu ketap-ketip sig ...