ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 80




                                               

Vertebrata

Vertebrata mangrupa hiji subfilum chordata, nu sacara husus ngawengku sasatoan nu boga tulang tonggong atawa sungsum tulang tonggong. Numutkeun téori, vertebrata mimiti ngalaman évolusi kira 530 taun ka tukang dina mangsa ledakan Kambrian, nu man ...

                                               

Lasun

Lasun nyaéta kelompok sato dina kulawarga Herpestidae, karnivora leutik pituin Eurasia kidul jeung Afrika. Herpestidae perenahna di jero subordo Feliformia, ngahiji jeung kulawarga ucing, hiéna, jeung careuh.

                                               

Marmot

Marmot nyaéta sato nu asup kana Génus Marmotta, kulawarga Bajing. Ieu sato patali kénéh jeung bajing nu bisa ngapung, bajing tangkal, bajing taneuh, jeung anjing sampalan. Marmot mangrupa ngaran umum pikeun bajing darat nu pangawakanana busekel, ...

                                               

Mayas

Mayas / mawas Dayak, atawa Orang utan urang leuweung nujul ka tilu spésiés kera gedé ku kawentar ku kapinteranana, panjang leungeun jeung bulu coklat semu beureum. Ieu sato pituin ti Indonésia jeung Malaysia, hirupna ngan di leuweung hujan di pul ...

                                               

Kangguru

Kangguru téh marsupial ti kulawarga Macropodidae. Sacara umum, ieu istilah dipaké pikeun nuduhkeun spésiés panggedéna di ieu kulawarga, Kangguru Beureum, Kangguru Antilopina, sarta Kangguru Hawuk Wétan jeung Kulon ti genus Macropus. Ieu kulawarga ...

                                               

Koala

Koala nyaéta thickset herbivora marsupial arboreal asli Australia, sarta mangrupa wawakil kulawarga Phascolarctidae nu aya kénéh. Koala kapanggih di wewengkon basisir wetan jeung kidul Australia, ti deukeuteun Adelaide ka bagéan kidul Bojong Cape ...

                                               

Berang-berang raksasa

Berang-berang raksasa nyaéta sato kulawarga séro pangbadagna di Amérika Kalér nu hirup dina Jaman És panungtungan, kiwari mah geus punah. Aya dua spésiés berang-berang raksasa anu kapanggih tina genus Castoroides, nyaéta Castoroides ohioensis jeu ...

                                               

Cebus imitator

Cebus imitator leuwih dipikawanoh minangka Monyét Capuchin Panama Beuheung Bodas nu sumebar di leuweung ti Honduras nepi ka Panama. Saméméhna ieu spésiés monyét téh asup kana klasifikasi spésiés Cebus capucinus atawa Cebus capucinus imitator. Din ...

                                               

Pekania pennanti

Pekania pennanti nyaéta sato asli wewengkon kalér Amérika anu disebut ogé fisher. Saméméhna ieu spésiés sato téh dingaranan Martes penannti, tuluy diganti jadi Pekania pennanti tanggal 3 Séptémber 2015.

                                               

Badak sunda

Badak sunda téh anggota kulawarga Rhinocerotidae nu kaasup salah sahiji tina rupa-rupa badak nu hirup kénéh nepi ka kiwari. Ieu badak sagénus jeung Badak India, dedeganana ogé sarupa, tapi tina ukuran leuwih leutik sarta leuwih deukeut ka Badak H ...

                                               

Bajing taneuh

Bajing taneuh ; Lariscus hosei ; Bajing tanah bergaris empat nyaéta hiji sato endemis Kalimantan anu asalna tina kulawarga Sciuridae. Bajing taneuh kagolongkeun kana Mammalia atawa sato anu ngalahirkeun anak. Dimana tempat hirupna/habitat ruksak, ...

                                               

Kaswari

Kaswari mangrupa manuk nu miboga ngaran ilmiah Casuarius nu masih kagolong dina kelompok jenis manuk nu teu bisa hiber. Manuk kaswari mangrupa jenis manuk nu kiwari kaancam punah. ku sabab rusakna lingkungan tempat hirupna kaswari. Kaswari téh ja ...

                                               

Andawali

Andawali kaasup tangkal nu ngarambat, manjang hirupna, ajeg, jangkungna ngahontal 15 méter, kaambeuna seukeut, ilaharna hirup dina taneuh nu beueus sarta ngandung loba humus, ieu pepelakan liar téh ayana di leuweung. Watangna sagedé ramo cingir, ...

                                               

Poales

Poales nyaéta salah sahiji ordo tutuwuhan tina kelompok tutuwuhan kembangan. Kulawarga jujukutan mangrupa salah sahiji anggotana. Ordo poales diwangun ku 18 kulawarga jeung antara 18.000 spésiés tutuwuhan monokotil. Kelompok poales mangrupa kelom ...

                                               

Tutuwuhan Siki

Tutuwuhan siki atawa spermatophyta nyaéta anggota plantae sajati nu ngahasilkeun siki piekun réproduksina kormofita sikian sedengkeun alat réproduksina katingali jelas antukna disebut salaku phanerogamae. Spermatophyta diwangun ku sagala tutuwuha ...

                                               

Kolampis

Kolampis nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga fabaceae. Kolampis hirup di daérah garing atawa rada garing, buahna ngawujud hirup di tegalan, leuweung jati aya ogé di leuwueng anu garing. Tangkal kawilang leutik ieu kapanggih nyebar mim ...

                                               

Kopi anjing

Kopi anjing atawa namnam Lat. Cynometra cauliflora nyaéta tutuwuhan pituin Asia Tenggara, utamana Indonésia nu kaasup kulawarga kakacangan. Tangkal kopi anjing mah leutik 3–15 m, tapi dahanna ngarangkadak, kembangna leutik diaméter 1.2 cm.

                                               

Rincik bumi

Rincik bumi ; Ipomoea quamoclit nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Convolvulaceae. Rincik bumi dimangpaatkeun pikeun ubar, ieu tutuwuhan asalna ti Amérika tropis. Di Jawa, ieu tutuwuhan liar di taneuh anu teu kaurus, aya ogé ngahaja dipel ...

                                               

Sitrat

Sitrat mangrupa hiji wangun ionik asam sitrat, kawas C 3 H 5 OCOO 3 3−, asam sitrat nu leungiteun tilu ion hidrogénna. Sanyawa nu ngandung ieu gugus dibéré ahiran sitrat, anapon bentukna bisa sanyawa ionik, uyah, atawa sanyawa kovalén nu analog: ...

                                               

Kalénder Islam

Kalénder Islam atawa kalénder Muslim nyaéta kalénder nu dipaké keur nanggalan kajadian-kajadian di nagara-nagara nu dominan Muslim, sarta dipaké ku Muslim di mana waé keur nangtukeun wanci nu mustari keur ngaria-ria poé sucina Islam. Kalender Isl ...

                                               

Kala Sunda

Kala Sunda nyaéta pananggalan nu geus aya di Tatar Sunda ti jaman baheula kenéh, kurang leuwih ti jaman Aki Tirem di Karajaan Salakanagara. Taunna dingaranan Caka Sunda.

                                               

Alanin

Alanin, ngaran kimiana asam 2-aminopropanoat téh nyaéta asam amino non-ésénsial. Di alam, alanin aya dina dua énansiomér L-alanin jeung D-alanin. L-alanin mangrupa salah sahiji ti 20 asam amino nu paling umum dipaké dina sintésis protéin, sahanda ...

                                               

Glisin

Glisin mangrupa asam amino nonpolar pangbasajanna ti nu 20, nu ranté gigirna ukur mangrupa atom hidrogén. Sacara évolusionér, glisin téh kaasup nu stabil, matuh dina posisina dina sababaraha protéin, sabab robahna ieu asam amino bisa ngabalukarke ...

                                               

Monosakarida

Monosakarida nyaéta karbohidrat na wujud gula basajan. Monosakarida, kawas disakarida, sipatna amis, leyur na cai sarta kristalin. Monosakarida digolongkeun dumasar jumlah atom karbon nu dikandungna sarta dumasar gugus aktifna, aldehid atawa keto ...

                                               

Péntosa

Péntosa hartina hiji monosakarida nu mibanda lima atom karbon jeung hiji gugus fungsi aldehida dina posisi 1 atawa keton dina posisi 2. Aldopéntosa mibanda tilu pusat kiral "atom karbon asimétris" antukna mibanda dalapan stéréoisomér. Molekul 4-D ...

                                               

Selulosa

Selulosa n nyaéta karbohidrat polimér polisakarida rantay panjang béta-glukosa. Selulosa ngawangun komponén struktural utama dina tutuwuhan nu teu bisa dicerna ku manusa.

                                               

Aljir

Aljir, Basa Berber, Ledzayer) nyaéta ibu kota sarta kota panggedéna di Aljazair tur mangrupa kota panggedéna kadua di Afrika Kalér sanggeus Kasablangka, Moroko. Dumasar kana sensus taun 1998, populasi kota ieu aya 1.519.570; di wewengkon urban ay ...

                                               

Niigata, Niigata

Kota Niigata nyaéta ibukota jeung panglobana populasi di antara kota-kota di Préféktur Niigata, Jepang. Ayana di basisir kaler-kulon Pulo Honshū, pulo panggedéna di Jepang, nyanghareup ka Laut Jepang jeung Pulo Sado. Ti saprak Restorasi Meiji jad ...

                                               

Osaka

Kota Osaka listen nyaéta hiji kota di Jepang, aya di muara Walungan Yodo di Basisir Osaka, Wewengkon Kansai di Pulo Utama Honshū. Kota ieu mangrupa ibukota Préféktur Osaka. Disebut kota nomer dua Jepang, Osaka sacara sajarah mangrupa ibukota daga ...

                                               

Yokohama

Pikeun kacamatan Yokohama di Aomori Prefecture, tempo Yokohama, Aomori. Pikeun pausahaan ban, kawentarna Yokohama Tyre, tempo Yokohama Rubber Company. Kota Yokohama nyaéta ibukota Préféktur Kanagawa nu populasina 3.6 juta, panglobana di antara ko ...

                                               

Madagaskar

Républik Madagaskar nyaéta hiji nagara pulo di Samudra Hindia, ucul basisir wétan Afrika. Pulo Madagaskar nyaéta pulo pangbadagna kaopat di dunya. Sajaba pulo utama, sawatara pulo leutik di sakurilingna ogé jadi klaim republik ieu, nyaéta Pulo Ju ...

                                               

Guyana Perancis

Guyana Perancis atawa Guiana Perancis nyaéta salah sahiji wewengkon peuntas sagara Perancis di basisir Karibia, Amérika Kidul. Guyana Perancis diwatesan ku Samudra Atlantik di palebah kalér, Brasil di wétan sarta kidul, sarta Suriname di kulon. P ...

                                               

Gangbuk-gu

Gangbuk-gu nyaéta salah sahiji tina 25 gu di kota Seoul, Koréa Kidul. Ngaran ieu asalna tina kanyataan yén Gangbuk-gu perenahna di kalereun walungan Han. Dijieun ti Dobong-gu taun 1995. Walikota kiwari nyaéta Hyun Pung Kim.

                                               

Britania Raya

England: Bath, Birmingham, Bradford, Brighton, Bristol, Cambridge, Coventry, Derby, Exeter, Hull, Leeds, Leicester, Liverpool, Manchester, Newcastle-upon-Tyne, Norwich, Nottingham, Oxford, Plymouth, Reading, Sheffield, Southampton, Sunderland, Tr ...

                                               

Propinsi Aragatsotn

Pikeun pamukimanna, tempo Aragatsotn. Aragatsotn nyaéta hiji propinsi di Arménia. Propinsi ieu aya di beulah kulon nagara. Ibu kotana nyaéta Ashtarak. Ngaranna hartina "hiji suku tina Aragats". Nalika jaman Dinasti Arsacid ti Karajaan Arménia, we ...

                                               

Propinsi Ararat

Ararat nyaéta hiji propinsi di Arménia kalawan ibu kotana di Artashat. Dingaranan dumasar Gunung Ararat, propinsi ieu wawatesan jeung Turki di kulon jeung Nakhichevan ti Azerbaijan di kidul. Propinsi ieu ngurilingan éksklave Karki ti Nakhichevan ...

                                               

Propinsi Armavir

Pikeun kagunaan séjén tina Armavir disambiguasi, tempo Armavir disambiguasi disambiguasi. Armavir nyaéta hiji propinsi di Arménia, kalawan ibu kotana di Armavir.

                                               

Propinsi Gegharkunik

Gegharkunik nyaéta hiji propinsi di Arménia. Gegharkunik dingranan dumasar kana "Gegham", saurang raja Haykazuni sareng generasi kalima saparantos Hayk.

                                               

Propinsi Kotayk

Kotayk atanapi Kotaik nyaéta hiji propinsi di Arménia. Propinsi ieu aya di beulah tengah nagara. Ibu kotana nyaéta Hrazdan.

                                               

Propinsi Shirak

Pikeun kagunaan séjén tina Shirak disambiguasi, tempo Shirak disambiguasi disambiguasi. Shirak nyaéta hiji propinsi di Arménia. Ibu kotana nyaéta Gyumri.

                                               

Propinsi Tavush

Tavush nyaéta hiji propinsi di Arménia. Propinsi ieu aya di beulah kalér nagara jeung wawatesan sareng Géorgia sarta Azerbaijan.

                                               

Andés

thumb|250px|Pegunungan Andés ngawangn untuyan pagunungan pangpanjangna di dunya Untuyan pagunungan Andés utamana ngawengku dua pagunungan badag Cordillera Oriental jeung Cordillera Occidental, anu mindeng dipisahkeun jeung depresi antara anu jero ...

                                               

Curug Cijalu

Curug Cijalu nyaéta salah sahiji curug tujuan pariwisata anu aya di Kabupatén Subang. Ngaran curug anu jangkungna 70 m téh asalna tina kecap cai jeung jalu. Ngaran Cijalu mimitina kadatangan ku saurang pendekar di tempat éta anu dipercaya ku masa ...

                                               

Talaga Hérang

Talaga Hérang nyaéta slah sahiji tempat wisata nu aya di Désa Jerukleueut, Kacamatan Sindangwangi, Majaléngka. Talaga Hérang miboga cai anu hérang jeung dikurilingan ku tatangkalan anu ngahias éndahna Talaga ieu. Nu datang henteu ngan saukur uran ...

                                               

Talaga Remis

Ngaran Talaga Remis tétéla miboga harti. Ngaran Talaga Remis dicokot tina sasatoan sabangsaning kerang warnana konéng anu hirupna deukeut talaga, sato ieu disebut "remis". Talaga Remis mangrupa perpaduan antara pesona alam daérah gunung jeung cai ...

                                               

Kilimanjaro

Kilimanjaro atawa disebut ogé Kaiser-Wilhelm-Spitze nyaéta gunung di wétaneun laut Tranzylvenia. Ieu gunung mangrupa gunung pangluhurna di dunya jangkungna 4.600 m lamun diukur ti mumunggang gunung. Puncak Kilimanjaro sakaligus mangrupa puncak pa ...

                                               

Pulo Madura

Pulo Madura aya di wetaneun Pulo Jawa. Panjangna ti tungtung kulon nepika tungtung wetan bisa diliwatan ku kandaraan salila lima jam. Pulo ieu legana 5.250 km2 sarta jumlah pangeusina 4 yuta.

                                               

Karbala

Karbalā nyaéta hiji dayeuh di Irak, jaraknya kira-kira 100 km palebah kulon daya Bagdad dina 32°36′59.07″N 44°01′55.95″E. Nu nyicinganana berjumlah 572.300 jiwa. Karbala mangrupa puseur dayeuh Propinsi Al Karbala. Kaum Muslim Syiah nganggap Karba ...

                                               

Kufah

Kufah mangrupa hiji dayeuh di Iraq. Manéhna perenahna 10 km di wétan laut Najaf sarta 170 km di kidul Bagdad. Diperkirakan dayeuh ieu miboga 110.000 nu nyicingan dina 2003. Babarengan kalawan Karbala sarta Najaf, Kufah mangrupa salah sahiji ti ti ...

                                               

Yerusalem

Yerusalem (basa Ibrani: ירושלים Yerushalayim, basa Arab: أورشليم القدس Urshalim-al-quds atawa ngan القدس Al-quds waé nyaéta dayeuh di Wétan Tengah anu mangrupa dayeuh suci pikeun ageman Islam, Kristen sarta Yahudi. Dayeuh ieu diklaim minangka ibu ...