ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 65




                                               

8 Januari

1889 – Herman Hollerith meunangkeun patén pikeun kalkulator kartu tusuk-na. 1936 – Dekrit Kashf-e hijab diterapkeun ku Reza Shah di Iran, maréntahkeun pulisi sangkan ngudaran tiung/hijab ti awéwé mana waé di tempat umum. 2016 – Joaquín Guzmán, tu ...

                                               

8 Juli

1497 - Vasco Da Gama ngamimitian palayaran langsung munggaranna ti Lisboa, Portugal ka India. 1889 - Surat kabar The Wall Street Journal mimiti sumebar. 1990 - Panutupan Piala Dunya FIFA 1990 final, dilaksanakeun di Stadion Olimpiade Roma, Itali. ...

                                               

8 Juni

1990 - Bubukaan Piala Dunya FIFA 1990, tempatna di Stadion Giuseppe Meazza, Milan, Itali. 2012 - Bubukaan Kajuaraan Sépak Bola Éropa UEFA 2012, tempatna di Stadion Nasional Warsawa, Warsawa, Polandia. 1887 - Hérman Hollerith nampa hak patén pikeu ...

                                               

8 Maret

1736 – Nader Shah, nu ngadegkeun Dinasti Asfariah, diistrénan jadi syah Iran. 1937 – Perang Sodara Spanyol: Patempuran Guadalajara dimimitian. 1985 – Hiji serangan nu diangkeuh rék maténi ulama Islam Sayid Mohammad Hussein Fadlallah di Béirut, Li ...

                                               

8 Méi

1945 – Ratusan rahayat sipil Aljazair ditandasa ku Angkatan Perang Perancis dina pangbantéyan Sétif. 1976 – Rollercoaster The New Revolution, coaster munggaran dina wangun baja nu ngabogaan puteran kaluhur, dibuka di taman kaulinan Six Flags Magi ...

                                               

8 Nopémber

1895 – Nalika keur ékspérimén listrik, Wilhelm Röntgen malah manggihan Sinar X X-Ray. 1965 – Téritori Samudra India Britania diadegkeun, diwangun ku Arkipelago Chagos, Aldabra, Faquhar jeun Kapuloan Des Roches. 1644 – Kaésar Shunzhi, kaésar katil ...

                                               

8 Oktober

1769 – Kaptén James Cook balalbuh di Selandia Anyar Basisir Povery. 1856 – Perang Opium Kadua antara sawatara kakuatan barat ngalawan Cina. 1918 – Dina Perang Dunia I, Sérsan Alvin York nyerang markas Jérman sosoranganan, nelasan 25 soldadu sarta ...

                                               

8 Pébruari

1989 – Independent Air Pangapungan 1851 neunggar Gunung Pico Alto nalika keur nuju ka Bandara Santa Maria Azores, nelasan sakabéh 144 panumpang jeroeunna. 1965 – Eastern Air Lines Pangapungan 663 murag di Samudera Atlantik sarta ngajelegur, maéha ...

                                               

8 Séptémber

1522 - Navigator Spanyol, Juan de Elcano, tunggang kapal Victoria, mulang ka Spanyol, ngaréngsékeun lalampahan ngurilingan dunya nu munggaran mimiti miang dipingpin ku Ferdinand Magellan. 1784 - Galaksi NGC 16 kapanggih ku William Herschel. 1991 ...

                                               

9 Agustus

48 SM – Julius Caesar ngéléhkeun Pompey dina Patempuran di Pharsalus. Pompey tuluy kabur ka Mesir. 1965 - Singapur merdéka ti Malaysia sarta ngajadikeunana poé kamerdékaan. 1810 – Napoleon nyapluk Westphalia minangka bagéan tina Kakaésaran Peranc ...

                                               

9 April

1865 – Perang Sipil Amérika: Robert E. Lee nyerahkeun tentara Virginia Kalér 26.765 urang ka Ulysses S. Grant di Gedong Pangadilan Appomattox, nu sacara éféktif mungkas perang. 1942 – Perang Dunia II: Patempuran Bataan lekasan. Serangan ka Samude ...

                                               

9 Désémber

1979 – Pangbasmian virus cacar disértifikasi ku komisi para élmuwan dunia, tuluy disahkeun ku Majelis Kaséhatan Dunia dina tanggal 8 Mei 1980. 1947 – Pangbantéan Rawagedé: Dina Agrési Militer Kahiji, tentara Walanda KNIL ngabantéi pangeusi Kampun ...

                                               

9 Januari

1992 – Paguyuban Masarakat Sérbia di Bosnia jeung Herzegowina ngaproklamirkeun pangadegan Republik Srpska, hiji nagara anyar sajeroeun Yugoslavia. 2007 – CEO Apple, Steve Jobs, ngenalkeun IPhone orisinil dina Paméran Macworld di San Fransisco. 19 ...

                                               

9 Juli

1807 – Perjangjian Tilsit Kadua ditaréken ku Perancis, Rusia jeung Prusia. 1401 – Timur nyerang Karajaan Jalayir sarta ngancurkeun Baghdad. 1968 - Organisasi Amatir Radio Indonésia ORARI resmi diadegkeun. 1955 – Manifésto Russell-Einstein dipedal ...

                                               

9 Juni

1968 - Muludan mimiti jadi poé libur nasional. 1905 - Albért Éinstéin mublikasikeun téori fisika kuantum di jurnal Annalen der Physik najan tanpa uji coba. Engké manéhna téh meunang panglélé Hadiah Nobél Fisika ku éta analisisna. 1885 - Pajangjia ...

                                               

9 Maret

1226 – Sultan Khawarazmi, Jalaluddin, nalukkeun Tbilisi, puseur nagri Georgia. 1796 – Napoléon Bonaparte kawin ka pamajikanna nu kahiji, Joséphine de Beauharnais. 1967 – Pasawat Maskapai Trans World 553 Amérika, DC-9-15, murag di hiji tegal di Ka ...

                                               

9 Méi

1865 – Présidén Andrew Johnson ngaluarkeun proklamasi nu nyatakeun pajoang basanjata ti Kidul geus nyata-nyata lekasan; hal ieu sacara umum ditarima minangka tanggal ahir tina Perang Sipil Amérika. 1980 – Di Norco, California, lima jalma basanjat ...

                                               

9 Nopémber

1918 – Kaiser Wilhelm II ti Jérman turun tahta sabada Révolusi Jérman sarta Jérman jadi nagri Républik. 1989 – Jerman Wétan muka pos pamariksaan di Témbok Bérlin, ngijinkeun wargana pikeun nyaba ka Bérlin Kulon. 2007 – Bundestag parlemén féderal ...

                                               

9 Oktober

1192 - Richard ti Inggris, Si Haté Singa, ninggalkeun Yérusalem kalayan nyamur. 1874 - Sarikat Pos Intérnasional diadegkeun ku pasini Bern. 1740 - Pamaréntah Kolonial Walanda ngamimitian pangbantean étnis Tionghoa di Batawi. Korban kurang leuwih ...

                                               

9 Pébruari

1945 – Perang Dunia II: Patempuran Atlantik: Dina hiji patelak kapal selam lawan kapal selam nu langka kajadian, Kapal HMS Venturer nu Sakutu ngalelepkeun U-864 Jérman di leupas basisir Fedje, Norwégia. 1895 – William G. Morgan nyien hiji kaulina ...

                                               

9 Séptémber

1945 – Perang Cina-Jepang Kadua: Karajaan Jepang sacara rasmi nyerah ka Cina. 1776 - Kongrés sacara rasmi méré ngaran Amérika Sarikat the United States of America gaganti ngaran heubeul Sarikat Koloni-Koloni the United Colonies. 2011 - Stasion ti ...

                                               

Kalénder Tiongkok

Kalénder Tiongkok mangrupa kalénder lunisolar, nu ngahijikeun unsur kalénder bulan jeung kalénder panonpoé. Di China kiwri, kalénder Gregorian dipaké keur aktipitas sapopoé, tapi kalénder Chinena dipaké kénéh keur nandaan poé peré China tradision ...

                                               

Asam dokosahéksaénoat

Asam dokosahéksaénoat, all-cis -dokosa-4.7.10.13.16.19-héksaénoat; landihan cervonic acid) téh asam lemak ésénsial oméga-3. Sacara kimia, DHA téh kaasup asam karboksilat nu boga ranté 22-karbon jeung genep beungkeut ganda cis ; beungkeut ganda nu ...

                                               

Beling

Beling nyaéta bubuk atawa sesemplékan tina bahan kaca atawa bahan gagarabah. Harti asal tina kecap beling téh mimitina mah pikeun nyebutkeun bahan kaca atawa gagarabah. Kabéhdieunakeun kecap beling ngalaman éséran makna jadi leuwih heureut, nyaét ...

                                               

Gelas kertas

Gelas kertas nyaéta gelas sakali paké nu dijieun tina bahan kertas, ari biasana mah sok dilapisan ogé ku palastik pikeun ngajaga si cairanna téh henteu miis atawa nyerep kana kertasna. Ieu gelas kertas téh meureun baé aya nu dijieunna tina kertas ...

                                               

Gelas palastik

Gelas palastik nyaéta complong nu bahanna dijieun tina palastik. Ieu gelas umumna mah dipaké pikeun wadah cai nginum. Sawatara mah aya nu keur pakéeun deui, sedengkeun lolobana mah dipaké saliwatan atawa sakali paké téa nu satuluyna mah didaur ul ...

                                               

Kastroli

Kastroli atawa minyak kastroli nyaéta minyak sayur nu dihasilkeun tina castor bean teu kaasup kulawarga kacang). Minyak kastroli versatil pisan sarta ahéng komposisina, sabab ngandung 90% asam lemak risinoléat C:18 teu jenuh, mangrupa sumber utam ...

                                               

Minyak taneuh

Minyak taneuh dina basa Latinna nyaéta pétroleum, nu hartina "minyak batu-batuan". Tina minyak taneuh éta bisa ngahasilkeun minyak solar, parafin, bénsin, minyak pelumas, minyak semir, bahan lilin, aspal, sarta rupa-rupa produksi nu sejénna. Miny ...

                                               

Bénzéna

Bénzéna atawa bénzén, ogé katelah C 6 H 6, PhH jeung bénzol mangrupa sanyawa organik nu wujudna cair teu warnaan, gampang kaduruk, sarta seungit kaambeuna. Bénzéna téh karsinogén, sahingga geus teu dipaké salaku aditif pikeun béngsin. Bénzéna kaa ...

                                               

Aldehida

Molekul séjén nu ngandung gugus karbonil, nyaéta Keton Asam karboksilat

                                               

Formaldehida

Sanyawa kimia formaldehida, mangrupa aldehida pangbasajanna, wujudna gas, nu rumus kimiana H 2 CO. Formaldehida munggaran disintésis ku kimiawan Rusia Aleksandr Butlerov taun 1859, tapi diidéntifikasina mah ku Hoffman taun 1867. Formaldehida bisa ...

                                               

Asam amino

Dina kimia, asam amino nyaéta molekul naon baé nu ngandung boh gugus fungsi amino jeung asam karboksilat. Dina biokimia, harti nu pondok sarta umum ieu mimindengna digunakeun pikeun nujul asam amino alfa: asam amino nu gugus fungsi amino jeung as ...

                                               

Béréndélan biomolekul

Pikeun zat anu maké awalan A- atawa α- kawas α-amilase, tempo dina kasus ieu amilase. Adénosin difosfat ADP Ager Asam abietat Péptida atrial-natriurétik ANP Asparagin Alamétisin Anisomisin Allétrin Allantoin Adénilat siklase Anétol Amilase Hormon ...

                                               

Kitin

Kitin n nyaéta polimér N-asetilglukosamina, hiji turunan glukosa. Ieu biopolimér téh loba dikandung dina pinding sél fungi, éksoskeleton artropoda jeung serangga (sireum, nyiruan, jeung kukupu, dina radula moluska. Kitin ogé gedé mangpaatnadina w ...

                                               

Pananggalan radiométrik

Pananggalan radiométrik nyaéta hiji téhnik nu dipaké pikeun nangtukeun umur bahan dumasar kana pangaweruh laju uray isotop alami jeung kandunganana kiwari. Aya sababaraha métode nu akurasina, béaya, jeung skala waktuna béda-béda.

                                               

Karbohidrat

Karbohidrat nyaéta sanyawa kimiawi nu pungsina salaku perantara biologis primér pikeun neundeun atawa maké énergi; bentuk séjénna ngaliwatan gajih jeung protéin. Karbohidrat nu kaitung kompléks disebut polisakarida.

                                               

Polimér

Polimér nyaéta istilah generik nu dipaké pikeun ngadadarkeun molekul panjang. Molekul panjang ieu diwangun ku unit struktural jeung unit ulangan nu kasambung ku beungkeut kimia. Prosés ngarobah unit-unit ieu jadi polimér disebut polimérisasi, sed ...

                                               

Kolagén

Kolagén nyaéta salah sahiji protéin anu aya dina awak manusa. Jumlahna dina sakujur awak nepika 30%. Kolagén mangrupa hiji struktur organik pikeun ngawangun tulang, huntu, sendi, otot, jeun kulit. Ramat Kolagén mibanda daya tahan kuat tina pangar ...

                                               

Logam alkali

Logam alkali hartina dérét unsur nu kaasup Golongan 1 dina tabél periodik: litium, natrium, kalium, rubidium, césium, jeung fransium. Logam alkali téh hiji conto rimbagan pasipatan dina tabél periodik, anu ti luhur nepi ka handap watekna homolog.

                                               

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela dikembarkeun jeung: Santiago de Cuba, diwangun ku Diego Velázquez de Cuéllar 1514 Santiago de los Caballeros, Républik Dominika 2004 São Paulo, Brasil Santiago do Cacém, Portugal, saprak 1980-an Santiago de Querétaro, Méksi ...

                                               

Propinsi di Apganistan

Propinsi-propinsi Apganistan nyaéta babagian administratif utami Apganistan. Sakumaha dina 2004, aya 34 propinsi. Unggal propinsi teras dibagi kana distrik. Pamaréntahan propinsi diluluguan ku saurang gubernur. Unggal propinsi diwakilkeun dina pa ...

                                               

Babagian administratif Arménia

Arménia dibagi kana 11 babagian administratif, 10 di antawisna nyaéta propinsi, kawanoh salaku marzer atanapi dina bentuk tunggalna, marz dina Basa Arménia. Yérévan miboga status husus salaku ibu kota nagara. Pupuhu éksekutif dina unggal 10 marz ...

                                               

Babagian administratif Azerbaijan

Sacara pulitisna, Azerbaijan dibagi kana: 7 distrik 11 kota səhərlər ; tunggal– səhər, 1 républik otonom muxtar respublika, nu mana ngawengku 59 distrik rayonlar ; tunggal– rayon, 1 kota Rayon-rayonna teras dibagi kana munisipalitas. Wewengkon Na ...

                                               

Babagian administratif Koréa Kidul

Korea Kidul kabagi jadi 8 propinsi, 1 propinsi otonom husus, 6 kota metropolitan, sarta 1 kota husus. Satuluyna dibagi deui jadi entitas leuwih leutik, nyaéta kota gedé, county, distrik, kota leutik, kotapraja, lingkungan sarta désa. Catetan dina ...

                                               

Daptar éntitas subnagara

Di handap runtuyan entitas sub nasional, sababaraha di antarana mungkin jadi nagara bagean dumasar kana aspek hukum, diruntuykeun dumasar kana alpabet nagarana: Tempo oge: ISO 3166-2 kode ngabagi nagara dumasar kana kode nagara ISO 3166-1.

                                               

Daptar nagara dumasar GDP (nominal)

Artikel ieu kaasup daptar nagara di dunya dumasar kana gross domestic product, nila sakabéh barang tur jasa nu dihasilkeun ku éta nagara dina taun nu ditaliti. Nilai GDP dollar nu ditaksir di dieu diitung tina nilai tukeur mata uang boh dumasar k ...

                                               

Indéks Persépsi Basilat

Saprak taun 1995, unggal taun Transparency International ngaluarkeun Indeks persepsi korupsi di runtuykeun dumasar kana "tingkat dimana korupsi bisa katempo diantara pejabat pamarentah jeung polikus." Dina taun 2003 puling ka 133 nagara; dina tau ...

                                               

Daptar nagara dumasar populasi

Artikel ieu daptar nagara dumasar kana jumlah penduduk, dumasa kana estimasi 1 Juli 2005. Gambar estimasi keur taun 2005 ti U.N. World Population Prospects ngagunakeun nilai tengah varian kalahiran. Daptar ieu kaasup sakabéh nagara berdaulat jeun ...

                                               

Turki

Turki, resmina Républik Turki, nyaéta hiji nagara di Eurasia nu ngampar sapanjang semenanjung Anatolia di Asia kulon kidul sarta wewengkon Balkan ti Éropa wétan kidul. Wates-wates Turki nyaéta dalapan nagara: Georgia di beulah wétan kalér; Arméni ...

                                               

Ukraina

Ukraina mangrupa hiji nagara peupeusan Uni Soviét nu aya di Éropa Wétan. Dina basa Slavia, Ukraina hartina "daérah pawatesamn". Ukraina tepung wates jeung Rusia di beulah kalér-wétan; Bélarus di kalér; Polandia, Slowakia, jeung Hungaria di kulon; ...