ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 61




                                               

2 Méi

2004 – Pangbantéyan Yelwa, kira-kira 630 muslim nemasing pati di Yelwa, Nigeria dina hiji patelak étnis. 2014 – Dua longsor di Badakhshan, Afghanistan, ngakibatkeun leungitna 2.500 jalma. 1964 – Perang Viétnam: Hiji jeleguran nilemkeun kapal indu ...

                                               

2 Nopémber

1951 – Dina Perang Koréa, sapeleton Résimén Kanada mertahankeun hiji area vital ngalawan sabatalion pinuh pasukan Cina dina Patempuran Song-gok Spur. Campuh lumangsung semet ka isuk-isuk poé isukna. 1899 – Kaum Boer ngamimitian ngepung Kota Ladys ...

                                               

2 Oktober

1992 - Kakacoan di panjara di Sao Paulo Brasil, 118 tahanan tiwas. 1998 - Bank Mandiri ngadeg. 2010 - Tabrakan KA Argo Bromo jeung KA Senja Utama di Pemalang, Jawa Tengah.Saheunteuna 42 urang palastra. 1187 - Solehuddin ngarebut Yerusalem sanggeu ...

                                               

2 Pébruari

1848 – Perang Méksiko – Amérika: Pasini Guadalupe Hidalgo ditaréken, ngaréngsékeun perang éta. 2012 – Kapal féry MV Rabaul Queen tikelebuh di leupas basisir Papua Nugini di deukeut Distrik Finschhafen, korban tiwas kurang leuwih 146-165 jiwa. 194 ...

                                               

2 Séptémber

1969 - ATM munggaran digunakeun di Amerika Serikat di Bank Chemical, Rockville Center, New York. 1945 - Viétnam ngébréhkeun kamerdékaanna, ngabentuk Républik Démokratik Viétnam. 2009 - Lini Marcapada di Jawa Kulon gedéna 7.3 S.R. ngabalukarkeun 8 ...

                                               

20 Agustus

1993 - Pasatujuan Daméy Oslo ditandatangan di Norwégia. 1960 - Sénégal misahkeun manéh ti Féderasi Mali sarta ngébréhkeun kamerdékaanna. 1926 - Pausahaan panyiaran publik Jepang, Nippon Hōsō Kyōkai NHK, diadegkeun. 1991 - Éstonia meunang kemerdék ...

                                               

20 April

1865 – Astronom Angelo Secchi ngébréhkeun cakram Secchi, keur ngukur tingkat kabersihan cai. 1998 – Pasawat Air France 422 murag sabada leupas landas ti Bandara Internasional El Dorado di Bogota, Kolombia, nelasan 53 jalma sajeroeunna. 2012 – Sar ...

                                               

20 Désémber

1995 – Pasawat 965 A merican Airlines, Boeing 757, murag ka hiji gunung 50 km kaléreun Cali, Kolombia, nelasan 159 jalma. 1987 – Bencana laut pangparahna dina mangsa daméy, kapal panumpang férry Doña Paz tilelep sabada diadu jeung kapal téngker m ...

                                               

20 Januari

1841 – Pulo Hong Kong ditempatan ku Inggris. 1567 – Patempuran Rio de Janeiro: Pasukan Portugis dina pingpinan Estácio de Sá nyata-nyata ngusir urang Perancis ti Rio de Janeiro. 1972 – Pakistan ngagelar program sanjata nuklirna, sababaraha minggu ...

                                               

20 Juli

1304 - Perang Kamerdékaan Skotlandia: Rugrugna Kastil Stirling - Raja Edward ti Inggris ngarebut bénténg pamungkas pamoha dina perang éta. 1881 - Tua Suku Indian Sioux Sitting Bull, nyerah ka pasukan féderal. 1959 - Spanyol gabung jeung Organizat ...

                                               

20 Juni

1791 - Raja Louis XVI katut kulawarga karajaan Perancis katangkep nalika rék kabur ti Paris wanci Révolusi Perancis. 1877 – Alexander Graham Bell masang layanan telepon komérsil nu munggaran di dunia, di Hamilton, Ontario, Kanada. 1863 - West Vir ...

                                               

20 Maret

1956 – Tunisia merdéka ti Perancis. 1988 – Perang Kamerdékaan Éritréa réngsé ku meunangna Front Pangbébasan Rakyat Éritréa ka Komando Nadew dina Patempuran Afabet. 1868 – Gorombolan Jesse James ngarampog $14.000 ti hiji bank di Russllville, Kentu ...

                                               

20 Méi

1883 – Gunung Krakatau mimiti bitu; sabada tilu bulan ti harita korban jiwa nepi ka leuwih ti 36.000 urang. 1941 – Perang Dunia II: Patempuran Krete: Pasukan parasut Jérman nyerang Krete. 1927 – Perjangjian Jéddah: Karajaan Inggris ngaku kana kad ...

                                               

20 Nopémber

1993 – Yakovlev Yak-42, pasawat Avioimpex no. 110 Makédonia ragrag di deukeut Ohrid, nelasan sakbeh 116 jalma dina jero kapal. 1979 – Kurang leuwih 200 Muslim Sunni pimpinan Juhaiman al-Otaybi nyieun pakéwuh di Arab Saudi di Masjidil Haram, Mekah ...

                                               

20 Oktober

1968 - Manten Ibu Nagara Amérika, Jacqueline Kennedy kawin ka pangusaha kapal Yunani, Aristotle Onassis. 2011 - Muammar Gaddafi dicerek ku pasukan pamumpang di kota asalna Sirte, sarta teu lila tuluy dipaténi. 1756 - Tamjidullah I, Sultan Kasulta ...

                                               

20 Pébruari

2014 – Losinan pamoha anti pamaréntah Euromaida maraot di Kiev, Ukraina, lolobana kabéjakeun ditelasan ku sniper. 1991 – Di Tirana, puseur nagri Albania, patung raksasa pamingpin salila-lila Albania, Enver Hoxha, dirugrugkeun ku para pamoha. 2003 ...

                                               

20 Séptémber

2017 – Badéi Kategori 4 Maria narajang Puerto Rico, ngakibatkeun 2.975 korban tiwas, AS$90 juta karugian matéri sarta krisis kamanusaan. 1990 – Ossetia Kidul nyatakeun kamerdékanna ti Georgia. 2001 – Présidén AS, George W. Bush nyatakeun" Perang ...

                                               

2003

2003 mangrupa taun biasa nu dimimitian poé Rebo dina kalénder Gregori. Januari - 28 Propinsi di Indonesia Donald Knuth elected as a Fellow of the Royal Society.

                                               

2020

01 Januari - Hujan nu teu reureuh-reureuh ti maleman taun anyar kénéh ngabalukarkeun caahna Leuwi Angké sarta banjir di sawatara wewengkon di Jabodetabek. 08 Januari - Pasawat Ukraina, Boeing 737, murag di Téhéran, teu lila sabada ngapung. Sakabé ...

                                               

21 Agustus

1945 - Kapulisian Nagara Républik Indonésia diadegkeun. 1522 - Karajaan Portugal jeung Karajaan Sunda ngayakeun pajangjian sosobatan pikeun ngawangun bénténg di palabuan Sunda Kalapa, bukti ieu gawéreujeung aya dina Prasasti Pajangjian Sunda-Port ...

                                               

21 April

1806 – Aksi 21 April 1806: Hiji kapal frigate Perancis hasil kabur tina kepungan armada Inggris di leupas basisir Afrika Kidul. 1918 – Perang Dunia I: Jago tempur Jérman, Manfred von Richthofen, nu leuwih kawentar ku sebutan" The Red Baron ”, kat ...

                                               

21 Désémber

21 Désémber nyaéta poé ka-355 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 10 poé. Di bumi béh kalér tanggal 21 Désémber biasana mangrupakeun poé pangpondokna, sarta kadang dianggap awal usum tiis. Di bumi béh kidul tanggal 21 Désémber biasana man ...

                                               

21 Januari

1789 – Novel munggaran Amérika, The Power of Sympathy or the Triumph of Nature Founded in Truth ku William Hill Brown, dicitak di Boston. 2000 – Sanggeus Kongrés Ékuador ditempatan ku organisasi-organisasi pribumi, Kol. Lucio Gutiérrez, Carlos So ...

                                               

21 Juli

356 SM - Herostratus ngabeuleum Kuil Artemis di Ephesus, salah sahiji tina Tujuh Kaajaiban Dunya. 1798 - Napoleon Bonaparte meunang dina Patempuran Piramid di Mesir Patempuran Embabeh ngalawanan pangawasa Mamluk, ngaburantakkeun ampir kabéh tenta ...

                                               

21 Juni

1582 – Période Sengoku: Oda Nobunaga, daimyō Jepang pangkuatna, dipaksa pikeun maéhan manéh ku jéndralna sorangan Akechi Mitsuhide. 1834 – Panemu jeung pangusaha Amérika, Cyrus McCormick, maténkeun mesin wuluku. 1900 – Pangbarontakan Bokser: Chin ...

                                               

21 Maret

1918 – Perang Dunia I: Phase munggaran Serangan Usum Mekar Jérman, Operasi Michael, dimimitian. 1968 – Patempuran Karameh di Yordania antara Pasukan Pertahanan Israél ngalawan pasukan gabungan Angkatan Perang Yordania jeung PLO. 2019 – Awéwé uran ...

                                               

21 Méi

1998 – Présidén Suharto mundur tina jabatan présidén sabada panémbakan ka mahasiswa Universitas Trisakti saminggu saméméhna micu kana démonstrasi gedé-gedéan di Jakarta. Waprés Habibie naék jadi panggantina. 1927 – Charles Lindbergh ngadarat di T ...

                                               

21 Nopémber

1386 – Timur ti Samarkan ngarebut Tbilisi, puseur nagri Géorgia, sarta nawan Raja Bagrav V ti Géorgia. 1961 –"La Ronde" dibuka di Honolulu, réstoran muter munggaran di Amérika Sarikat. 1979 – Kadutaan AS di Islamabad, Pakistan, diserang ku sagoro ...

                                               

21 Oktober

2005 – Gambar planét kurcaci Eris dicokot sarta tuluy jadi dokuméntasi panimuanna. 1879 – Thomas Edison ngajukeun patén pikeun bohlam listrikna. 1983 – Méter dipuguhkeun minangka jarak nu dipilampah ku cahaya dina ruang hampa dina 1/299.792.458 d ...

                                               

21 Pébruari

1995 – Steve Fossett ngadarat di Leader, Saskatchewan, Kanada, jadi jalma munggaran nu nuntaskeun ngapung sorangan ngaliwatan Samudra Pasifik maké balon udara. 1808 – Tanpa pangedalan perang ti heula, Pasukan Rusia meuntas wates ka Swédia di Abbo ...

                                               

21 Séptémber

1192 – Raja Inggris Richard si Haté Singa ditahan ku Leopold V, Pangéran Austria. 1964 – Malta merdéka ti Inggris Raya. 1999 – Lini Chi-Chi narajang Taiwan, kurang leuwih 2.400 urang palastra. 1991 – Armenia merdéka ti Uni Soviét. 2013 - Milisi A ...

                                               

22 Agustus

1968 – Pasukan Pakta Warsawa ngaréngsékeun serangan ka Cékoslowakia ku nahan pamingpin Céko, Alexander Dubček sarta maksa manéhna sangkan néken Protokol Moskow. 1942 – Perang Dunia II: Kampanye Gudalcanal: Pasukan Amérika ngéléhkeun pasukan Karaj ...

                                               

22 April

1934 – Divisi Invéstigasi AS jagana FBI dina pingpinan Melvin Purvis nyieun kasalahan strategi dina hiji operasi pikeun nyerek Gang John Dillinger di Panginepan Little Bohemia, Manitowish Waters, Wisconsin. Dua urang palastra sarta opat lianna ci ...

                                               

22 Désémber

1790 – Bénténg Turki di Kota Ismail diserang sarta direbut ku Alexander Suvorov tur pasukanna ti Rusia. 1885 - Itō Hirobumi, saurang samurai, diangkat jadi Perdana Mentri Jepang munggaran. 1948 – Sjafruddin Prawiranegara ngadegkeun Pamaréntahan D ...

                                               

22 Januari

1919 – Akta Zluky ditéken, ngahijikeun Républik Rakyat Ukraina jeung Républik Nasional Ukrainia. 1999 – Misionaris Australia, Graham Staines, katut dua anakna, dibeuleum hirup-hirup ku urang Hindu radikal nalika keur sararé dina mobilna di India ...

                                               

22 Juli

2002 - israél nelasan Salah Shahade, Pupuhu Komandan militer Hamas, Brigade Izzadidin al-Qossam, katut 14 urang sipil. 838 - Perang Arab-Bizantium: Pasukan Bani Abbasiyah ngéléhkeun Kaisar Theophilos sarta Kakaisaran Bizantiumna, deukeut Dazman, ...

                                               

22 Juni

1934 - John Dillinger mimiti meunang landian Musuh Masarakat Amérika Nomer Hiji. 1906 - Bandéra Swédia mimiti resmi dipaké. 2008 - Palaksanaan Pamilihan Umum Gubernur Jawa Tengah 2008. 1944 - Angin tornado ngancurkeun Virginia Barat jeung Pennsyl ...

                                               

22 Maret

2017 – Serangan téroris ku cara nubrukan jelema maké mobil di London deukeut Gedong Parlemén ngakibatkeun opat jalma palastra sarta saheunteuna 20 urang cidera. 1916 – Yuan Shikai ngaleupaskeun mahkota kaésar Cina, Républik Cina diadegkeun deui. ...

                                               

22 Méi

1804 – Ékspédisi Lewis jeung Clark sacara rasmi dimimitian nalika Korp Panimuan miang ti St. Charles, Missouri. 1972 – Sélong ngadopsi konstitusi anyar, jadi hiji républik sarta ngaganti ngaranna jadi Sri Langka jeung ngagabung kana Nagara-Nagara ...

                                               

22 Nopémber

1574 - Navigator Spanyol, Juan Fernández manggihan kapuloan nu kiwari nelah ku Kapuloan Juan Fernández béh ditueun Chili. 1718 - Di laut basisir Carolina Kalér, bajo laut Inggris Edward Teach leuwih kawentar ku sebutan" Blackbeard” nemasing pati ...

                                               

22 Oktober

1633 – Angkatan Laut Dinasti Ming ngéléhkeun VOC dina patempuran Basisir Liaolu. 2007 – Serangan ka markas Anuradhapura ku 21 urang tentara Macan Tamil. Kabéh panyerang tiwas kajaba saurang. Dalapan kapal Angkatan Udara Sri Langka ancur jeung sap ...

                                               

22 Pébruari

1986 – Awal tina Révolusi Kakuatan Rakyat di Philipina. 1958 – Mesir jeung Syria ngagabung jadi Républik Arab Sarikat. 1921 – Sabada pasukan Rusia dina pingpinan Baron Roman von Ungern-Sternberg ngusir urang Cina, Bogd Khan diangkat deui jadi kai ...

                                               

22 Séptémber

1792 - Républik Perancis Kahiji diadegkeun ku Konvénsi Nasional, ngangantikeun kakawasaan raja. 1980 - Irak mirucaan invasi ka Iran, ngamimitian perang Iran-Irak. 1949 - Uni Soviét ngabeledugkeun bom atum munggaranna minangka uji coba. 1985 - Opa ...

                                               

23 Agustus

1942 - Patempuran Stalingrad dimimitian. 1799 - Napoléon Bonaparte mulang deui ka Perancis sanggeus suksés ngalakukeun aksi militér di Mesir 1975 - Kudéta komunis meunang hasil nyugemakeun di Laos. 1967 - Diadegkeunana Lembaga Ilmu Pengetahuan In ...

                                               

23 April

1971 – Saheunteuna 3.000 imigran urang Hindu ditandasa di Jathibhanga, Pakistan Wétan kiwari Bangladésh. 1918 – Perang Dunia I: Angkatan Laut Inggris nyieun serangan dina raraga ngamankeun Palabuan Bruges-Zeebrugge, Bélgia. 2019 – Lini kadua nara ...

                                               

23 Désémber

1941 – Perang Dunia II: Sanggeus campuh salila 15 poé, Pasukan Karajaan Jepang hasil ngarebut Pulo Wake. 1972 – Lini 6.5 Mw narajang Managua, puseur nagri Nikaragua, nelasan leuwih ti 10.000 jalma. 2015 – Bom ngajelegur di Bandara Sabiha Gökçen I ...

                                               

23 Januari

1920 – Walanda nolak nyérénkeun ka Sakutu raja nu kausir, Kaisar Wilhelm II ti Jérman. 1973 – Présidén AS Richard Nixon ngabéwarakeun yén hiji pasini daméy geus kahontal di Viétnam. 1961 – Kapal pangjalajah rajaponi Portugis, Santa Maria dibajo k ...

                                               

23 Juli

1942 – Perang Dunia II: Serangan Jérman, Operasi Edelweiss jeung Operasi Braunschweig dimimitian. 1798 - Napoleon ngarebut Alexandria, Mesir. 1829 - William Austin Burt maténkeun typographer mesin ketik munggaran di Amérika. 1872 - Panemu Amérika ...

                                               

23 Juni

1596 - Abul Mufakir jadi Sultan Banten. 2016 – Réferéndum Brexit di Inggris, urang Inggris milih kaluar ti Uni Éropa ku hasil 52% lawan 48%. 1993 - Matematikawan Andrew Wiles ngabuktikeun Téorema Pamungkas Fermat di Universitas Cambridge 2012 - W ...

                                               

23 Maret

1889 – Mirza Ghulam Ahmad ngadegkeun Komunitas Ahmadiyah di Qadian, India Inggris. 1939 – Pasukan Angkatan Udara Hongaria nyerang markas Angkatan Udara Slowakia di Spišská Nová Ves, nelasan 13 jalma sarta ngamimitian Perang Slowakia-Hongaria. 185 ...