ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 58




                                               

Katapang

Katapang nyaéta sarupaning tangkal gedé di daérah tropis nu kagolongkeun kana kulawarga Combretaceae. Tuwuhan ieu sumebar ka réa patempatan ku jasana manusa sarta asalna teu dipikanyaho kalawan pasti. Katapang geus lila pisan dibudidayakeun di we ...

                                               

Ki pahang

Ki pahang ; ki pahang laut; bangkongan; malapari nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawarga suku Fabaceae. Ki pahang dipiwanoh ku ngaran daérahna kacang kayu laut ; mabai ; kepik ; kranji ; butis, sikam ; berah ; asawali, sawali, awakal, wawak ...

                                               

Mara

Mara ngaran ilmiahna nyaéta Macaranga tanarius Mull. Arg. Ngaran séjénna dina bahasa Indonesia sareng Ambon nyaéta hanuwa. Ari bahasa Jawana nyaéta tutup ancur. Hirup ngarungkun loba kapanggih di leuweung sekunder. Kaina hipu, kelirna bodas méh t ...

                                               

Orok-orok

Orok-orok ; Oorokan;, nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Fabaceae. Dina urusan balantik internasional dipiwanohna sun hemp atawa sunn hemp, asalna ti Asia tropis ilaharna biasa dimangpaatekun pikeun tutuwuhan panutup taneuh utamana ...

                                               

Peuteuy sélong

Peuteuy sélong mangrupa tutuwuhan tropis anu leutik nu asalna ti Méksiko. Ieu tutuwuhan digunakeun pikeun rupa-rupa tujuan, saperti suluh jeung kadaharan sapopoé. Peutuey sélong geus dimangpaatkeun pikeun ngahasilkeun biomassa. Tutuwuhan ieu ogé ...

                                               

Jukut Jongkrang

Jukut jongkrang ; Spinifex longifolius nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Poaceae. Kagolongkeun jujukutan anu hirupna nahun, loba kapanggih hirup di sisi basisir utamana dina taneuh anu loba miband akeusik utamana di Indonésia jeung Austr ...

                                               

Waru laut

Waru laut atawa baru laut ;, nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga kapas-kapasan. Loba kapanggih hirup di basisir-basisir tropis, tangkalna leutik bisa disebut rungkun, ieu tangkal pituin ti India.

                                               

Schlumbergera

Schlumbergera nyaéta ngaran tina génus leutik kaktus anu ngawengku genep spésiés nu kapanggih di pagunungan basisir tenggara Brazil. Ngaranna dicokot tina ngaran Frédéric Schlumberger, saurang koléktor kaktus. Ieu génus boga sababaraha sasaruaan ...

                                               

Asiwung raja mantri

Asiwung raja mantri atawa wawalinian nyaéta tangkal anu hirup dina rawa-rawa, sisi situ atawa balong gedé, daérah anu deukeut ka basisir, nepika daérah pagunungan ogé bisa manggihan ieu tangkal. Asiwung raja mantri tangkal/herba tina genus Typha. ...

                                               

Nepenthes gracilis

Nepenthes gracilis nyaéta tutuwuhan karnivora tina génus kantong semar anu ukuranna leutik. Sumebarna umumna di Brunei Darussalam, Indonesia, Malaysia, Singapura, jeung Thailand.

                                               

Tangkal Tanjung

Tanjung Mimusops elengi nyaéta sabangsaning tatangkalan nu asalna ti India, Sri Lanka jeung Myanmar. Tangkal tanjung jangkungna bisa nepi ka 5-15 méter. Warna kembangna bodas semu konéng. Tangkal ieu seungit tur biasana dipelak di taman-taman jeu ...

                                               

Daptar dékade

Pikeun kagunaan sejen istilah "dékade", tempo Dékade disambiguasi. Ieu mangrupa daptar dékade nu miboga artikel kalayan informasi nu leuwih loba ngeunaannana.

                                               

Jumaah

Jumaah nyaéta poé kaopat dina saminggu. Jumaah ti Basa Arab nu hartina ramé. Ngaran séjén keur Jumaah nyaéta Sukra ti basa Sangsakerta nu hartina planét Vénus.

                                               

Kemis

Kemis nyaéta poé kalima dina saminggu. Kemis asalna ti basa Arab nu hartina lima. Ngaran séjén keur Kemis nyaéta Wrehaspati, Wrespati atawa Respati ti basa Sangsakerta nu hartina planét Yupiter.

                                               

Minggu

Minggu nyaéta poé kahiji dina saminggu, dina basa Arab disebut ogé Ahad nu hartina hiji. Ngaran séjén keur poé ieu nyaéta Aditya, Raditya, Redite atawa Dite ti basa Sangsakerta nu hartina panonpoé. Di Indonésia jeung lolobana nagara, poé Minggu m ...

                                               

Rebo

Rebo nyaéta poé kaopat dina saminggu. Rebo ti basa Arab nu hartina opat. Ngaran séjén keur Rebo nyaéta Budha, ti basa Sangsakerta nu hartina planét Mérkurius. Kudu dibédakeun harti kecap Budha jeung kecap Buddha.

                                               

Salasa

Salasa nyaéta poé katilu dina saminggu. Salasa ti basa Arab nu hartina tilu. Ngaran séjén keur Salasa nyaéta Anggara, ti basa Sangsakerta nu hartina planét Mars.

                                               

Saptu

Saptu nyaéta poé katujuh dina saminggu. Saptu asalna tina basa Ibrani sabbat nu hartina "manéhna eureun". Ngaran séjén keur Saptu nyaéta Saniscara tina basa Sangsakerta nu hartina planét Saturnus. Basa séjén keur Saptu aya dina basa Jawa, nyaéta ...

                                               

Senén

Senén nyaéta poé kadua dina saminggu. Senén atawa Isnain ti basa Arab nu hartina dua. Ngaran séjén keur Senén nyaéta Soma, ti basa Sangsakerta nu hartina bulan.

                                               

2000

Artikel ieu ngeunaan taun 2000. Keur kagunaan séjén nu patali jeung 2000, tempo 2000 nomer atawa 2000 breakdancing move. 2000 nyaéta taun kabisat nu dimimitian ku poé Saptu dina kalénder Gregorian. Dina kalénder Cina 2000 nyaéta Taun Naga sarta d ...

                                               

Abad ka-11 SM

Abad ka-11 SM nyaéta abad Saméméh Maséhi nu lumangsung antara taun 1001 SM tepi ka 2000 SM, atawa ti dasawarsa 1000-an SM tepi ka 1090-an SM dina kalénder Gregori.

                                               

Abad ka-18

Daptar tahun-tahun abad ka-18 Maséhi: Dasawarsa 6: 1751 – 1752 – 1753 – 1754 – 1755 – 1756 – 1757 – 1758 – 1759 – 1760 Dasawarsa 10: 1791 – 1792 – 1793 – 1794 – 1795 – 1796 – 1797 – 1798 – 1799 – 1800 Dasawarsa 2: 1711 – 1712 – 1713 – 1714 – 1715 ...

                                               

Abad ka-19

Salaku catetan waktu nu kaliwat, abad ka-19 nyaéta abad taun-taunna antara 1801-1900. Abad ka-19 mindeng pisan ditujul ku sajarahwan salaku "mangsa isme", nu nyirikeun lobana isme nu tumuwuh dina mangsa harita. Taya deui abad nu ngalaman parobaha ...

                                               

Abad ka-20

Minangka catetan waktu nu geus kaliwat, abad ka-20 nyaéta taun-taun antara 1901-2000. Dumasar kana kalender GregorianAbad ka-20 dimimitian ti 1 Januari 1901 sarta dipungkas 31 Desember 2000. Sababaraha ahli sajarah nganggep jaman ti antara 1914 n ...

                                               

Abad ka-21

Abad ka-21 nyaéta abad nu keur lumangsung kiwari dina mangsa sabadana Maséhi dumasar kana kalénder Gregorian. Abad ieu dimimitian ti 1 Januari 2001 tur bakal dipungkas dina tanggal 31 Désémber 2100. Konsép lianna nu béda nyaéta yén abad ka-21 dim ...

                                               

Abad ka-22

Abad ka-21 - Abad ka-22 - Abad ka-23 Daftar tahun-tahun dina abad ke-22 Masehi: 2181 – 2182 – 2183 – 2184 – 2185 – 2186 – 2187 – 2188 – 2189 – 2190 2171 – 2172 – 2173 – 2174 – 2175 – 2176 – 2177 – 2178 – 2179 – 2180 2141 – 2142 – 2143 – 2144 – 21 ...

                                               

Insidén vampir Mercy Brown

Insidén vampir Mercy Brown, nu lumangsung dina 1892, nyaéta salah sahiji kasus kondang ngeunaan pangalian mayat nu diduga vampir. Di Exeter, Rhode Island, kulawarga Géorge jeung Mary Brown mibanda saruntuyan inféksi tuberkulosis dina ahir abad ka ...

                                               

1 Agustus

1498 – Christopher Columbus ngadarat di "Isla Santa" Vénezuéla. 30 SM – Octavian ljagana nelah ku Augustus ti Républik Romawi, ngawasa Aléksandria, Mesir. 1774 - Joseph Priestley manggih oksigén, ngabuktikeun pamanggihan ieu unsur kimia nu samémé ...

                                               

1 April

1939 – Perang Sipil Spanyol: Jéndral Fransisco Franco ti Nagara Spanyol ngabéwarakeun réngséna Perang Sipil Spanyol, nalika pasukan pamungkas Républik nyarérah. 1937 – Adén jadi koloni Inggris. 1971 – Perang Pangbébasan Bangladésh: Tentara Pakist ...

                                               

1 Désémber

1952 – Koran New York Daily ngawartakeun béja Christine Jorgensen, kasus operasi ngaganti larangan nu munggaran kaceluk. 1988 – Poé AIDS Dunia diproklamirkeun ka sakuliah dunya ku nagara-nagara anggota PBB. 1981 – Pasawat Inex-Adria Aviopromet 13 ...

                                               

1 Januari

1 Januari nyaéta poé ka-1 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 364 poé. Poé ieu nelah minangka Poé Taun Anyar ku sabab jadi tanda dimimitianna hiji taun.

                                               

1 Juli

1979 – Sony ngenalkeun Walkman. 1923 - Jalur karéta api munggaran jeung panungtung ni diwangun ku Pamaréntah Hindia-Walanda di Pulo Sulawesi dioperasikeun. 1946 - Kapulisian Nagara Républik Indonésia diadegkeun. 1997 - Britania Raya nyerahkeun Ho ...

                                               

1 Juni

1215 – Béijing, dina kakakawasaan pamaréntahan Jurchen, Kaésar Xuanzong ti Jin, karebut ku urang Mongolia nu dipingpin ku Jéngis Khan, mungkas Patempuran Béijing. 1533 – Anne Boleyn diistrénan jadi Ratu Inggris. 1676 – Patempuran Öland: Armada pa ...

                                               

1 Maret

1873 – Di Illion, New York, E. Remington and Sons mimiti ngajieun mesin ketik praktis nu munggaran. 1954 – The Castle Bravo, hiji bom hidrogén nu beuratna 15-megaton, dibekéskeun di Atol Bikini di Samudra Pasifik, ngakibatkeun kontaminasi radioak ...

                                               

1 Méi

1776 – Pangadegan Illuminasi di Ingolstadt, Bavaria Tonggoh, ku guru Jesuit, Adam Weishaupt. 1865 – Karajaan Brasil, Argéntina jeung Uruguay néken Perjangjian Tilu Aliansi. 1967 – Elvis Presley jeung Priscilla Beaulieu ngadahup di Las Vegas. 1956 ...

                                               

1 Nopémber

1009 – Pasukan Barbar pimpinan Sulaiman bin al-Hakam ngéléhkeun Khalifah Umayyah Muhammad II ti Kordoba dina patempuran Alcolea. 1911 – Pangeboman udara munggaran dina patempuran di dunia, lumangsung di Libya dina Perang Itali - Turki. Letnan dua ...

                                               

1 Oktober

1971 - Muhammad Ali ngéléhkeun Joe Frazier dina diadu boksen di Manila Pilipina. 1869 - Austria medalkeun kartu pos munggaran di dunya. 2005 - Bom Bali 2005 nu ngabalukarkeun 26 urang palastra jeung mangrupa serangan térorismeu kadua di Bali sapr ...

                                               

1 Pébruari

2002 – Daniel Pearl, jurnalis Amérika nu diculik di Karachi dina tanggal 23 Januari 2002 ditelasan ku panyulikna. 2012 – Tujuh puluh opat jalma maraot sarta leuwih ti 500 taratu alatan pacogrégan antara bobotoh tim sépakbola Mesir, Al Masry jeung ...

                                               

1 Séptémber

1939 - Nazi Jérman nyerang Polandia jam 04:40 AM, nyirikeun dimimitianna Perang Dunya II. 1991 - Uzbékistan merdéka ti Uni Soviét. 1923 - Lini Marcapada Badag Kanto di Jepang; kira 100.000 urang palastra. 1983 - Pasawat Korean Air Panerbangan 7, ...

                                               

10 Agustus

1511 - Pasukan Portugis di handapeun pingpinan Alfonso de Albuquerque nyerang Malaka. Sultan Malaka indit ka Riau. 1867 - Jalur karéta api munggaran di Indonesia diresmikeun. Poé Pakarétaapian Indonésia. 1982 - Indéks Harga Saham Gabungan Bursa É ...

                                               

10 April

1815 – Gunung Api Tambora ngamimitian bitu nu lumangsung salila tilu bulan, réngsé nepi ka tanggal 15 Juli. Pamustunganna 71.000 jalma maraot sarta mangaruhan iklim bumi salila dua taun kahareupna. 1979 – Tornado Leuwi Beureum: Hiji tornado naraj ...

                                               

10 Désémber

1948 – Konvénsi Hak Asasi Manusa diteken ku PBB minangka Résolusi 217 di Palais de Chaillot di Paris, Perancis. 1984 – Majelis Umum PBB ngaku kana Konvénsi nu ngahulag Panyiksaan. 1957 – Pertamina ngadeg. 1978 – Pacéngkadan Arab – Israél: PM Isra ...

                                               

10 Januari

1972 – Syéh Mujibur Rahman mulang ka nagara Bangladesh nu anyar merdéka pikeun jadi présidén, sabada dibui salila salapan bulan di Pakistan. 1990 – Time Warner diadegkeun ku ngagabungna Time Inc. jeung Warner Communications. Kaituna jadi Warner M ...

                                               

10 Juli

1985 - Kapal Greenpeace Rainbow Warrior dibom sarta tikerelep di palabuan Auckland, Selandia Anyar ku agén rusiah Perancis DGSE. 1973 - Bahama, hiji nagara kapuloan Karibia merdéka ti Britania Raya. 1991 - Boris Yeltsin ngamimitian pancénna minan ...

                                               

10 Juni

671 – Kaésar Tenji ti Jepang ngenalkeun jam cai clepsydra nu nelah ku Rokoku. Alat nu bisa ngitung wanci jeung jam, ditempatkeun di Ibu Kota Otsu. 1190 – Frederick I Barbarossa tilelep di Leuwi Saleph kiwari Turki nalika mingpin pasukanna ka Yeru ...

                                               

10 Maret

1959 – Perlawanan Tibét: Hariwang kana usaha panyulikan ku Tionghoa, rébuan urang Tibét ngurilingan istana Dalai Lama. 1891 – Almon Strowger, tukang ngurebkeun ti Topeka, Kansas, maténtkeun Strowger switch, hiji alat nu nungtun kana otomatisasi p ...

                                               

10 Méi

1940 – Perang Dunia II: Winston Churchill kapilih jadi PM Karajaan Inggris sabada mundurna Neville Chamberlain. 1655 – Inggris ngarebut Jamaika ti Spanyol. 1941 – Perang Dunia II: Rudolf Hess terjun payung di Skotlandia pikeun nyoba ngabadamikeun ...

                                               

10 Nopémber

937 – Li Bian ngarebut singasana raja ti Kaésar Yang Pu, jadi kaésar munggaran ti Dinasti Tang Kidul. 1293 – Raden Wijaya manjing raja di Majapahit. 1702 – Dina pingpinan James Moore, Inggris ngepung koloni Spanyol di Amérika, St. Augustine, dina ...

                                               

10 Oktober

680 - Pangbantéan Karbala, Hussein bin Ali ditandasa ku pasukan titahan Khalifah Yazid bin Muawiyah. 1997 - Pasawat Austral Líneas Aéreas Flight 2553 murag jeung ngabeledug di Uruguay, niwaskeun 74 jalma. 1998 - Pasawat jét Kongo ditembak ku para ...

                                               

10 Pébruari

1814 – Perang Napoléon: Patempuran Champaubert réngsé ku kameunangan Perancis ka Rusia jeung Prusia. 1258 – Invasi Mongol: Baghdad murag ka urang Mongol, mungkas mangsa emas Islam. 1964 – Kapal induk HMAS Melbourne tabrakan tur ngelebuhkeun kapal ...