ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 390




                                               

Kacapiring

Kacapiring ; Gardenia jasminoides nyaéta hiji pepelakan nu asalna tina kulawargga Rubiaceae. Kacapiring loba dipiara pikeun pepelakan hias/papaés buruan imah atawa kantor, alatan mibanda kembang nu éndah tur seungit. Kasebut pepelakan nahun, kaca ...

                                               

Kadongdong cina

Kadongdong cina ; Daun berlangkas ; Spondias pinnata nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Araliaceae. Tangkalna ngarungkun, remen dimangpaatkeun dauna pikeun sayureun jeung lalab. Daunna kawas daun kadongdong, kusabab kitu ieu tutuwuha ...

                                               

Kaliki

Pikeun genus sato Ricinus Insecta, Phthiraptera, tempo Ricinus sato. Kaliki nyaéta tangkal anu hirupna nahun, kembangan, buahna ngaranggeuy tur baruluan, daunna ngan hiji dina sagagang ngarangkadak kawas ramo jumlahna aya 7 nepika 9 ramo, mangrup ...

                                               

Karét munding

Karét munding ; Kikarét; Ficus elastica nyaéta tangkal karét nu asalna tina kulawarga moraceae. Ieu tangkal asalna ti nagara Sri Lanka, kiwari Loba kapanggih hirup di nagara-nagara Asia utamana di Indonésia. Karét munding loba kapanggih hirup lia ...

                                               

Ki Ambit

Ki Ambit mangrupa salah sahiji tatangkalan anu miboga ngaran ilmiah nyaéta Elaeocarpus grandiflorus J.E. Smith salian ti éta ieu tangkal ogé dipikawanoh ogé di Indonésia kungaran anyang-anyang atawa maitan, sedengken di Myanmar disebut ye-saga. K ...

                                               

Ki ciyat

Ki ciyat nyaéta tutuwuhan nu asalna tina kulawarga Moraceae, kalawan masih kénéh barayana tangkal caringin. Kasebut tatangkalan liar, tangkalna ngarungkun teupati gedé, remen katempo hirup di sisi leuweung, sisi wahangan, tegalan, sisi gunung, je ...

                                               

Ki congcorang

Ki congcorang ; Quassia amara nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Simaroubaceaenama. Ki congcorang geus dimangpaatkeun pikeun ubar, ku ayana kandungan zat fitokimia dina ieu tutuwuhan. Ieu tutuwuhan asalna ti Amérika tropis tuluy sume ...

                                               

Ki tanduk

Ki tanduk ; gelam bukit atawa kayu papua nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Myrtaceae. Ki tanduk hirup ngarungkun di daérah atawa lahan anu teu pati subur, utamana di pigunungan.

                                               

Ki urat

Ki-urat, Ki Urat, atawa Ceuli Uncal nyaéta hiji spésiés Plantago, kulawarga Plantaginaceae, pituin Éropa jeung Asia tengah jeung kalér, ngan di mana-mana geus dinaturasi, antukna geus dianggap tutuwuhan liar biasa. Ki Urat téh tutuwuhan terna tau ...

                                               

Ki éncok

Ki éncok nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Plumbaginaceae. Tutuwuhan anu ngarungkun ieu pituin ti Afrika kalawan nyebar nepika Indonésia.

                                               

Kucubung

Kucubung nyaéta tutuwuhan kembangan anggota kulawarga Solanaceae, nu miboga watang kai sarta kandel. Kucubung mimiti diwanohkeun ku Linnaeus dina taun 1753, tapi sacara botani pedaran jeung gambaran ngeunaan kucubung masih can merenah. Tutuwuhan ...

                                               

Lidah buaya

Lidah buaya atawa Aloevera nyaéta salah sahiji tutuwuhan obat anu boga khasiat pikeun ngubaran rupa-rupa panyakit.Tutuwuhan ieu geus dipaké ku bangsa Samaria ti taun 1875 SM.

                                               

Lélés

Lélés nyaéta spesies tangkal tina kulawarga Moraceae anu asalna ti Asia, kapuloan Pasifik nepi ka Australia. Disebut ogé udumbar dina basa Sanskrit; dina basa Hindi disebut Gular. Tangkal anu sarimbag: Loa, kondang. Ieu tangkal lélés jangkungna b ...

                                               

Magnolia

Magnolia nyaéta genus gedé ti 210 spésiés tutuwuhan kembangan ti subfamili Magnolioideae famili Magnoliaceae. Ngaranna dicokot ti botanis Prancis Pierre Magnol. Fosil spésimén M. acuminata umurna 20 juta taun, anu séjénna kaitung geus 95 juta taun.

                                               

Mahkota Déwa

Mahkota Déwa geus dipikawanoh pikeun tutuwuhan anu miboga mangpaat pikeun jadi ubar sagala panyakit, saperti Diabetes Mellitus, Kangker jeung Tumor, Hépatitis, Rématik jeung Asam urat. Diabetes Mellitus Pengobatana nginum cai hasil godogan Mahkot ...

                                               

Mahoni

Mahoni nyaéta ngaran tangkal kai anu bisa kapanggih tumuwuh liar di leuweung jati sarta tempat-ternpat séjén anu deukeut jeung basisir, atawa dipelak di sisi jalan. Pepelakan anu asalna ti Hindia Barat ieu, bisa tumuwuh subur saupama tumuwuh dina ...

                                               

Mangandeuh

Mangandeuh Loranthus nyaéta ngaran tutuwuhan anu miboga sifat parasit alias dina hirupna teu merlukeun taneuh sabagé média tumuwuhna. Mangandeuh hirup dina dahan-dahan tangkal séjén sarta nyesep mineral anu teu larut, nepi ka éta tangkal paéh. Ke ...

                                               

Pala

Pala téh rempah-rempah asli ti Indonesia nyaéta ti Banda jeung Maluku. Pala, sumebar ka Pulo Jawa nalika Marcopolo indit ka Tiongkok ngaliwatan Pulo Jawa taun 1271 nepi taun 1295. Ti harita, pala dibudidayakeun nepi ka Pulo Sumatera. Pala dipikaw ...

                                               

Panglai

Panglai nyaéta ngaran tutuwuhan anu asalna ti India. Panglai tumuwuh minangka rungkun, jangkungna bisa nepi ka 1.5 méter. Watangna mangrupa watang semu anu diwangun tina palapah daun anu teu miboga pakang. Wangun daunna lansét, manjang, sarta tun ...

                                               

Pterocarpus

Pterocarpus nyaéta genus pantropik tutuwuhan ti kulawarga Fabaceae, sarta sacara informal diasupkeun kana cabang informal Pterocarpus monopilétik di jero Dalbergieae. Ampir sakabéh spésiés Pterocarpus ngahasilkeun kai anu boga ajén ékonomi. Ngara ...

                                               

Pulus

Pulus ; Laportea macrostachya nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Urticaceae. Daun sarta bagéan séjén tina ieu tutuwuhan baris ngabalukarkeun rasa ateul mun seug paantel jeung kulit. Pulus dina basa Inggris disebutna wood-nettle. Lamun di ...

                                               

Ranggasa

Ranggasa ; hanggasa nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga. Buahna anu amis rada haseum sarta kaangseuna seungit bisa dikonsumsi kitu waé dinakaayaan seger; buah ngorana dikonsumsi sabada dikulub/seupan.

                                               

Rasamala

Rasamala nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Altingiaceae. Ieu tutuwuhan leuweung, hirup dialam liar jangkungna bisa 40 nepi ka 60 méter. Rasamala mibanda niley ekonomi alatan kaina kuat sarta ngahasilkeun geutah/ damar anu meleber se ...

                                               

Roay

Roay disebut ogé kacang jawa atawa kekara Phaséolus lunatus nyaéta tangkal kacang tina kulawarga Fabaceae Leguminosae. Di Indonésia Saméméhna ieu tangkal dipelak pikeun panutup taneuh atawa lahan sangkan henteu dipinuhan ku hama gulma, Hasil anu ...

                                               

Rosella

Rosélla téh ngaran tutuwuhan nu asalna ti India, tapi aya ogé nu nyebutkeun asalna ti Afrika Kulon. Ngran latinna Hibiscus sabdariffa. Rosella nyaéta jenis pepelakan hérbal anu dipikawanoh minangka pepelakan rukmi dunya alatan mibanda mangpaat pi ...

                                               

Saga

Saga, Abrus precatorius nyaéta tutuwuhan leutik ngarambat kana tatangkalan/wangunan sabudeureunana. Dipikawanoh ku sikina anu beureum hideung, tapi ngandung racun ku ayana abrin. Lamun kadahar kalawan kacerna, bisa bahya, boh keur kolot atawa bud ...

                                               

Seureuh

Seureuh nyaéta ngaran sabangsaning tuwuhan areuy, daun sarta buahna didahar ku jelema ku cara digayem babarengan jeung gambir, jambé sarta kapur. Seureuh dipaké minangka pepelakan ubar ; kacida pentingna dina kahirupan sarta sagala rupa upacara a ...

                                               

Sirsak

Sirsak nyaéta salah sahiji buah anu asalna ti Karibia, Amerika Tengah jeung Amerika Kidul. Ngaran sirsak asalna tina basa Walanda: zuurzak anu hartina kantong haseum. Sirsak nelah ogé ku sebutan nangka walanda. Sirsak didatangkeun ku pamaréntah H ...

                                               

Urang aring

Urang-aring nyaéta ngaran tutuwuhan anu watangna ngarancabang, tumuwuhna biasana di sisi jalan, di lapang, atawa di sisi solokan. Ieu tutuwuhan jangkungna ngan ukur nepi ka 80 cm, tumuwuhna ajeg ka luhur atawa nyanggeyeng. Warna watangna héjo sem ...

                                               

Waréng

Waréng ; Gmelina elliptica ; nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga Lameaceae. Waréng loba kampanggih hirup kalawan subur di kapuloan: Andaman, Bornéo, Kamboja, China, Jawa, kapuloan Sunda, Malaysia, Maluku, Pilipina, Sulawesi, Sumatra, Viétn ...

                                               

Boléd

Hui atawa sok disebut ogé boléd nyaéta beubeutian nu ngandung karbohidrat anu luhung tur bisa dimangpaatkeun pikeun sumber kadaharan gaganti béas atawa jagong. Para ahli botani jeung tatanén naksir wewengkon asal hui téh nyaéta di Selandia Baru, ...

                                               

Dahlia

Dahlia nyaéta pepelakan anu beutian sarta sipatna taunan, kembangan dina usum panas nepi ka usum gugur. Dahlia nyaéta kembang nasional nagara Méksiko anu ogé mangrupa nagara asalna ieu kembang. Dina taun 1872, nagri Walanda nampa sakotak beuti da ...

                                               

Ganyol leuweung

Ganyol leuweung, nyaéta tutuwuhan nu boga ngaran latin Canna indica. Kembang ganyol leuweung ieu asalna ti daérah trofis benua Amerika.

                                               

Garut

Garut nyaéta pepelakan taunan gedé ti genus Maranta nu habitat asalna di leuweung hujan di Asia Tenggara jeung Afrika Kidul jeung Wétan. Tangkal garut pituin tu Amérika, kiwari loba dipelak di India kulon. Tangkal garut bisa hirup kalawan subur d ...

                                               

Sampeu

Sampeu atawa dangdeur nyaéta tangkal ti kulawarga Euphorbiaceae. Beutina dipikawanoh minangka kadaharan poko anu mibanda karbohidrat sarta daunna minangka sayuran. Sampeu tumuwuh di daérah tropis jeung daérah subtropis.

                                               

Suweg

Suweg nyaéta spesies tutuwuhan nu masih kénéh aya dina génus Amorphophallus. Liar jeung tumuwuh ogé di tempat anu beueus sarta ditangtayungan tina panonpoé. Suweg loba tumuwuh di leuweung jeung salah sahiji tipe beubeutian anu bisa hirup dina iuh ...

                                               

Wortel

Wortel atawa Aconilum napellus L, nyaéta sajenis tutuwuhan anu kaasup familia Ranunculaceae, anu pentingna nyaéta beutina anu sok disebut wortel. Tempat tumuwuhna dina taneuh utamana di dataran anu luhur di Jawa Barat, Jawa Tengah, Jawa Timur uta ...

                                               

Abiu

Abiu nyaéta buah tina. Tangkal jeung buahna mibanda sipat sarua jeung tangkal sawo. Buahna lonyod sakapeung aya ogé anu rada buleud, ukuran panjang 6–12 cm jeung beuratna 150-500 gram, Mibanda rasa seger béda jeung buah séjéna. Ku lantaran loba d ...

                                               

Alkésah

Alkésah, kalan-kalan disebut sawo walanda atawa campoléh, mangrupa tuwuhan taunan nu ngahasilkeun buah nu kapanggih di Méksiko, Brazil, Taiwan, Viétnam. Ieu tuwuhan diduga asalna ti Méksiko nyaéta to kota Campeche. Di Indonésia, tuwuhan ieu mangr ...

                                               

Alpuket

Alpuket nyaéta tutuwuhan pituin Méksiko jeung Amérika Tengah, kaasup kana tutuwuhan kembangan kulawarga Lauraceae. Ieu buah boga ajén ékonomi anu gedé, antukna loba dipelak di sakuliah dunya, utamana di wewengkon tropis. Daging buahna beyé, héjo ...

                                               

Aprikot

Aprikot nyaéta salah sahiji spesies tina subgenus Prem. euweuh jujutan anu jelas ngeunaan asal muasal ieu buah ku lantaran geus jadi pepelakan tijaman prasejarah kénéh. Kawasna ieu tangkal pituin ti beulah kidul jeung wétaneun daratan Cina atawa ...

                                               

Bencoy

Bencoy Mull. Arg) nyaéta buah nu asalna tina kulawarga Euphorbiaceae. Disababaraha daérah bencoy disebut ogé: kapundung; jinteh merah; ménténg. Tangkal bencoy loba kapanggih hirup di Semenanjung Malaysia, Singapura, Sumatra, Jawa, jeung Kalimanta ...

                                               

Bisbul

Bisbul atawa bisbol Diospyros blancoi A. DC ; velvet apple, nyaéta hiji tangkal anu asalna tina genus Diospyros, kulawarga Ebenaceae. Ieu tangkal aslina ti Pilipina, di ieu nagara tangkal bisbul kapanggih hirup liar di leuweung-leuweung, ogé hent ...

                                               

Buah kiwi

Buah kiwi nyaéta buah anu asalna tina kulawarga actinidiaceae kulit buahna buluan. Buah kiwi loba dihasilkeun ku nagara-nagara: Selandia Anyar, Amerika, Itali, Jepang, Prancis, Australi jeung Cili. Buah kiwi téh asalna ti nagara Cina, disebutna b ...

                                               

Buah naga

Buah Naga nyaéta jenis bungbuahan anu asalna ti nagara Meksiko, Amerika. Masarakat Cina Kuna nganggap buah naga leuwih ti saukur buah kalayan rupa-rupa mangpaat. Buah jeung kulit anu nyarupaan sisit oray badag ieu mindeng jadi pangaping dua patun ...

                                               

Campedak

Tutuwuhan ieu asalna ti Asia Tenggara, sarta sumebar ti wewengkon Tenasserim di Burma, Semenanjung Malaya, kaasup Thailand, jeung bagian Nusantara: Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Maluku jeung Papua. Loba ogé kapanggih di Jawa barat. Dipikawanoh s ...

                                               

Cau

Cau ; musa paradisiaca téh ngaran umum pikeun tutuwuhan herbaceous ti genus Musa, ogé pikeun nyebut buahna. Ieu tutuwuhan téh pituin ti wewengkon tropis Asia Tenggara, tapi kiwari geus dibudidayakeun ampir di sakabéh wewengkon tropis. Cau téh ang ...

                                               

Cau ambon

Cau ambon nyaéta hiji ngaran pikeun jenis cau anu loba di tatar Sunda.Ieu cau téh rasana pulen tur amis lamun geus asak. Cau ambon loba dipelak ku patani lantaran niléy ékonomisna anu boga pangaji luhur. Pikeun babandingan, lamun harga cau ambon ...

                                               

Cau badak

Cau badak nyaéta spésiés cau anu asalna ti Asia Tenggara. Genom: Triploid AAA, kaasup kana Musa Paradisiaca Var Sapientum jeung Musa Nona L atawa Musa Cavendishii. Henteu kudu diolah heula saméméhna, biasana disayagikeun pikeun buah seger.

                                               

Cau hurang

Cau hurang ; Musa Acuminta Red Dacca Basa Indonésia Pisang kidang; pisang susu merah, nyaėta cau anu asalna tina kulawarga Musaceae. Kelir cangkangna beureum ati semu wungu, danging buahna kelirna bodas, rasana amis tur seungit. Cau hurang dimana ...