ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 39




                                               

Emih kocok

Emih kocok atawa mie kocok nyaéta salah sahiji kadaharan Indonésia nu asalna ti Bandung, Jawa Kulon. Mie kocok mangrupa kadaharan sajenis baso, nu ngabédakeunna mah bahan palengkepna nu maké kulit sapi. Numutkeun buku wisata jajan Bandung, diaran ...

                                               

Soun

Soun, soun atawa sohun nyaéta emih anu lemes dijieun tina pati. Sanggeus dikeueum, soun warnana hérang, geunyal jeung leueur. Di antara sababaraha jinis tipung anu biasa dijadikeun bahan baku nyaéta acikacang héjo, sagu, arén, jeung midro. Soun b ...

                                               

Bika ambon

Bika ambon nyaéta salah sahiji jinis kuéh baseuh has ti Medan, Sumatera Utara. Kuéh ieu miboga ciri has nyaéta warnana konéng jeung miboga rongga-rongga dibagian jero kuéhna. Salian ti éta, kuéh bika ambon gé miboga citarasa jeung seungit nu has. ...

                                               

Lapis legit

Lapis legit nyaéta kuéh lokal nu boga pangaruh ti jaman kolonial Walanda di Indonésia. Resep kué ieu disaluyukeun jeung bahan-bahan nu aya di Indonésia, kiwari lapis legit geus jadi salah sahiji kabeungharan kadaharan di Indonésia. Lapis legit di ...

                                               

Putu

Putu nyaéta salah sahiji kadaharan has Indonesia nu dijieun tina gula beureum, parud kalapa, tipung béas nu rada kasar. Ieu kadaharan dijieun dina citakan awi pondok nu geus diteundeun dina panci husus nu liangna luyu jeung jumlah citakan. Biasan ...

                                               

Semprong (kuéh)

Kuéh semprong nyaéta salah sahiji kuéh has Sunda nu asalna ti wewengkon Karawang. Kuéh semprong bentukna kawas semprong lampu cempor, rasana teu pati amis jeung rangu. Kuéh semprong ilahar salaku jajanan pasar nu loba dipikaresep, ti miiti budak ...

                                               

Lauk asin

Lauk asin nyaéta lauk cai atawa lauk laut beunang nguyahan anu terus dipoé nepi kagaring, cara ngaleungitkeun asinna lauk asin kudu dikeueum ku ciuyah haneut kuku lilana kurang leuwih satengah jam terus dibersihkeun ku cai biasa, terus dipoé deui.

                                               

Pindang

Pindang mangrupa hasil olahan lauk ku cara dikulub maké uyah. Ngahasilkeun produk lauk nu awét tapi kadar uyahna leutik. Nurutkeun Kamus Besar Bahasa Indonesia, pindang miboga harti lauk anu diuyahan jeung dibumbuan tuluy dihaseupan atawa dikulub ...

                                               

Endog léwo

Endog Lewo atawa emplod nyaéta kadaharan khas Garut persisna di Kp.Cicadas, Désa Sukajaya, Kecamatan Malangbong. Ieu kadahara téh ngan diproduksi di daérah Léwo.

                                               

Sambel cibiuk

Sambel Cibiuk nyaéta salah sahiji jijis sambel anu asalna ti daérah Cibiuk anu ayeuna jadi kacamatan antara daérah Leuwi Goong-Limbangan Kabupatén Garut. Ieu sambel téh geus kajojo kamamana malah sohorna téh lain waé di Garut, tapi geus nepi ka J ...

                                               

Cumi-cumi

Cumi-cumi mangrupa salah sahiji sato laut ti kulawarga Loliginidae, kelas Cephalopoda. Dina basa latin, cumi-cumi dipikawanoh ku sebutan Loligo spp, tapi dina basa Inggris disebut squid. Di Indonesia, cumi-cumi dipikawanoh ogé dipikawanoh maké sa ...

                                               

Kerang

Kerang nyaéta salah sahiji sato anu hirup di cai, sarta sato ieu mibanda cangkang anu teuas pikeun nangtayungan awakna anu beyé. Ukuran cangkangna nyaéta simétris landian sarua ku kituna bisa nutupan kalayan alus. Sajaba ti éta kerang mibanda ras ...

                                               

Karédok

Karédok nyaéta kadaharan sabangsa loték anu bahanna tina lalab atah sabangsaning engkol,bonténg, saladah, térong, leuncajeung nu séjénna. Ngolahna sarua jeung nyieun loték.Karédok bisa disEbut unik lantaran kabéh lalabna masih seger, teu ngaliwat ...

                                               

Loték

Loték nyaéta kadaharan anu bahanna tina sabangsaning lalab-lalaban kayaning kangkung, engkol, kacang panjang, waluh, jsb.Ngolahna Lalab-lalaban diseupan atawa dikulub, tuluy diabuskeun kana bungbu.salaku kadaharan tradisional loték loba nu mikare ...

                                               

Peuyeum

Peuyeum mangrupa kadaharan tradisional Indonesia, rasana amis lantaran mangrupa hasil fermentasi. Peuyeum dijieun tina bahan baku nu tangtu anu di fermentasi alatan bantuan mikroorganisme Saccharomyces cerivisiae anu ngarobah karbohidrat jadi alk ...

                                               

Kiripik bayem

Kiripik bayem téh kiripik anu dijieun tina daun bayem sarta digoréng maké tipung anu geus disamaraan. Biasana mah rasana asin jeung seungit bawang nu gurih.

                                               

Kiripik kentang

Kiripik kentang téh nyaéta kentang nu disiksikan aripis tuluy digoréng, digarang atawa disangray sangkan jadi garing jeung rangu. Ari kiripik kentang biasana jadi jajanan, cemilan atawa kadaharan pamuka. Kiripik kentang diolahna téh ku cara diuya ...

                                               

Kiripik jagong

Ari kiripik jagong nyaéta kadaharan nu dijieun tina tipung jagong nu digoréng na minyak atawa digarang, biasana mah bentukna paranjang leutik atawa kotak rarubak atawa ogé jurutilu. Kiripik jagong nu garing, nyakrék sarta rada kasar téksturna. Ar ...

                                               

Cakue

Cakué asalna ti campuran tipung tarigu sarta soda kuéh diawuran gula, bawang bodas, pedes sarta ogé uyah anu saterusna digoréng, ngahasilkeun cakué wangunna anu manjang sarta rasa asin anu pohara has. Cakué kadaharan tradisional ti nagari Cina. B ...

                                               

Rendang

Rendang nyaéta daging anu digulé maké santen nepi ka angeunna garing, anu ancik sakur keureutan daging sarta samarana. Sanggeus aya nu nalungtik rendang mangrupa kadaharan pinunjul di tataran kabéh nagara. Ti opat puluh kadaharan nu aya, rendang ...

                                               

Saté Padang

Saté Padang mangrupa sebutan pikeun tilu jenis varian saté di Sumatra Kulon, nyaéta Saté Padang, Saté Padang Panjang jeung Saté Pariaman. Sate Padang ngagunakeun bahan daging sapi, létah, atawa jerohan kalawan bungbu kuah kacang kintel ditambah c ...

                                               

Empal gentong

Empal gentong nyaéta salah sahiji kadaharan has ti Cirebon, Jawa Kulon. Empal gentong téh ampir sarua jeung gulé, nu ngabédakeunna mah cara masakna, empal gentong diasakan diluhureun hawu nu maké suluh, jeung diasakanna dina gentong nu dijieun ti ...

                                               

Saté

Saté nyaéta daging anu dikeureutan sagedé-gedé indung leungeun sarta dicolok ku sujén, diasakanana dibeuleum dina luhureun ruhak. Ilaharna saté maké daging saperti daging embé, kelenci, domba, jeung sapi.

                                               

Saté hayam

Saté hayam nyaéta salah sahiji kadaharan has Indonésia nu geus teu ahéng deui dimasarakat, dipikaresep ku balaréa ku sabab radana nu ngeunah tur babari manggihanana. Saté hayam dijieun tina daging hayam minangka bahan utamana. Umumna mah saté hay ...

                                               

Sosis

Sosis nyaéta kadaharan anu dijieun tina daging hayam, daging sapi, daging babi, jeung sajabana anu geus digiling, dilembutkeun sarta dibéré bungbu, dibungkus anu bentukna buleud panjang kawas peujit sato dina kaayaan atah atawa dikulub.

                                               

Kimchi

Kimchi nyaéta salah sahiji kadaharan has ti Koréa. Dijieun tina manngrupa-rupa sayuran kayaning engkol, lobak jeung wortel nu disamaraan ku campuran sambel korea sarta bubuk cabé nu tuluy diférméntasikeun salila mangbulan-bulan.

                                               

Angeun

Angeun nyaéta kadaharan anu aya kuahan nu biasana dijadikeun batur sangu nalika dahar. Jalma mikawanoh rupa-rupa angeun, nu popular di antarana; angeun lodéh jeung angeun haseum. Di kalangan patani Priangan, angeun nu popular nyaéta angeun kacang ...

                                               

Cabé

Ciri utama tina cabé rawit nyaéta buahna anu leutik tapi rasana lada pisan. Buahna anu warna héjo nalika ngora kénéh jeung lamun rada kolot warnana jadi beureum. Tutuwuhan ieu jangkungna 1 – 2.5 méter. Sakumaha cabé beureum, kembang cabé bentukna ...

                                               

Céngék

Céngék nyaéta cabé anu buahna leutik tapi rasana lada pisan, buahna warnana héjo nalika ngora kénéh jeung lamun rada kolot warnana jadi beureum. Tutuwwuhan ieu jangkungna 1 – 2.5 méter. Seperti cabé beureum, kembang cabé bentukna jiga terompét le ...

                                               

Konéng

Konéng salah sahiji pepelakan nu kaasup ubar jeung sambara. Salian ti éta, konéng ogé osok jadi bahan dasar pikeun kosmétik jeung tékstil. Dumasar kana hasil panalungtikan taun 2003, yén konéng dumasar kana jumlah anu dibutuhkeun ku industri pike ...

                                               

Tarasi

Tarasi nyaéta sambara tina lauk atawa hurang anu dibubukkeun, pangpangna sok dijieun sambel. Tarasi ilaharna dijieun tina lauk laut gumantung kana jenis lauk anu dipaké jeung bahan campuran nu lainna, biasana ditambahan ku sayur jeung tipung. Tar ...

                                               

Sangu

Sangu atawa kéjo nyaéta béas anu geus dikulub. Prosés ngulub béas dipikawanoh ogé minangka tim. Nyeupan diperlukeun pikeun ngabangkitkeun aroma sangu sarta leuwih ngabeyékeun tapi tetep kajaga konsistensina. Lamun nyieun sangu maké cai loba nalik ...

                                               

Akeul

Akeul nyaéta mulak-malik sangu panas anyar ngajait bari dihihidan sangkan gancang tiis.Kecap pagawéan tina akeul téh ngakeul.Sangu panas tur ngebul kakara asak tina aseupan ditamplokeun kana dulang, tuluy dibulak-balik maké pangarih, bari digeber ...

                                               

Sangu ketan

Sangu ketan nyaéta béas ketan anu disangukeun. Kagiatan nyieunna disebut nyagu ketan. Ieu sangu ketan béda teu kawas sangu biasa nu ilahar didahar pikeun konsumsieun sapopoé, lantaran tékstur na nu liket, mu dikeupeul matak cepel kana leungeun. S ...

                                               

Wuduk

Wuduk atawa sangu wuduk nyaéta kadaharan nu dijieun tina bahan dasar sangu bodas nu diaron jeung diseupan jeung cipati tina kalapa nu diparud, sarta dibungbuan ku pala, kayu manis, jahé, daun séréh jeung pedes. Kadaharan ieu tuluy diidangkeun jeu ...

                                               

Sayuran

Sayuran mangrupa sagala rupa tutuwuhan atawa bagian-bagiana anu bisa diolah jadi dahareun. Sababaraha jenis sayuran bisa langsung didahar atah-atah sedengkeun sabagian laina saukur bisa dikonsumsi sanggeus dimasak heula. dahareun ieu ngandung lob ...

                                               

Baligo

Baligo mangrupa tuwuhan anu ngareuy naék ka luhur nu ngahasilkeun buah anu kacida gedéna, dijadikeun sayuran. Buahna buluan mangsa ngora. Waktu asak, buluna leungit kaganti ku hiji palapis lilin. Buah baligo bisa tumuwuh nepi ka panjangna 2 méter ...

                                               

Bawang bombay

Bawang bombay nyaéta salah sahiji tutuwuhan nu aya dina kulawarga bawang-bawangan. Dina silsilahna, bawang bombay nu disebut ogé bawang wétan aya dina hiji garis katurunan jeung bawang beureum kalawan ngawan ilmiah Allium cepa L. Bédana antara ba ...

                                               

Bawang daun

Bawang daun nyaéta salah sahiji tutuwuhan tina kulawarga Liliaceae. Bawang daun mangrupa tutuwuhan sataun wangun jukut. Disebut bawang daun sabab nu dikonsumsi ngan daunnan atawa bagian daun nu ngora kénéh. Pangkal daunna wangun batang semu nu si ...

                                               

Bayem

Bayem nyaéta sayur anu ngaran ilmiahna Amaranthus spp., mimitina mah ukur dijadikeun pepelakan pikeun hiasan sabangsa kekembangan séjénna. Tapi, dumasar kana panalungtikan para ahli, kadieunakeun bayem dipromosikeun minangka tutuwuhan anu bisa ja ...

                                               

Bindi

Bindi atawa bendi/okra nyaéta salah sahiji tutuwuhan anu ngahasilkeun buah, mibanda siki anu katutup ku kulit buaha. dina order Malvaceae asalna muasalna ieu tangkal perenahna ti sabudeureun hiji daérah anu kiwari katelah Ethiopia. Ieu tangkal ba ...

                                               

Bonténg

Bonténg nyaéta ngaran salah sahiji pepelakan nu kaasup palawija, wangunna lonyod sarta eusina ngandung cai, didaharna bisa ditambul atah-atah, diacar, aya ogé anu sok diangeun. Direuceuh, anu gedé pisan sok disebut catang; Suri bonténg gedé nu ku ...

                                               

Brokoli

Brokoli nyaéta sayuran kembang kawas kembang engkol, warnana héjo kolot rada kabodas-bodasan. Brokoli mangrupa sayuran suku kubis-kubisan anu asalna ti sagara tengah sarta asup ka Indonésia kira-kira taun 70-an. Sayuran héjo anu hiji ieu téh sayu ...

                                               

Cabé beureum

Cabé beureum nyaéta pepelakan anu kaasup ka dina kulawarga pepelakan Solanacéae. Pepelakan anu buahna lada ieu dipaké sacara lega minangka samara masakan di sakumna dunya. Spesies pepelakan cabé anu pang mindeng dipaké ngawengku Capsicum annum, C ...

                                               

Calingcing

Calingcing Averrhoa belimbi L kaasup suku balingbing. Ilaharna dipelak di buruan, mibanda buah anu rasana haseum kacida. Tangkalna leutik, mibanda jangkung nepikeun ka 5 méter Tangkalna kasar tur ngajarendil, ukuranna teu pati gedé kurang leuwih ...

                                               

Cicipir

Kecipir atawa jaat nyaéta sayuran kacang-kacangan anu boga ngaran Latén Psophocarpus tetragonolobus L.

                                               

Engkol

Engkol téh sayuran anu buleud jeung disusun ku daun-daun anu héjo sarta patumpang tindih.Engkol atawa basa Walandana mah kool nyaéta ngaran sayuran anu sok disebut ogé kol, sok dipaké lalab, diangeun jeung sajabana.

                                               

Gamas

Gamas, gambas, atawa waluh basa Indonésiana labu Siam nyaéta anggota ti kulawarga labu-labuan anu awalna dibudidayakeun di Amérika Tengah ku peradaban Maya sarta Aztec. Sanggeus panaklukan Spanyol, Gamas saterusna nyebar ka sakumna dunya, kaasup ...

                                               

Honjé

Honjé nyaéta tuwuhan taunan nu ngawangun terna anu kembang, buah, sarta sikina dimangpaatkeun pikeun bahan sayuran. Ngaran séjénna nyaéta kincung sarta siantan. Urang Thailand nyebutna kaalaa. Kongkolak kembang honjé dijadikeun lalab atawa diseup ...

                                               

Iwung

Iwung kaasup sélér awi, bitung, gombong jsté, anu kakara nongtot tina taneuh. Tumuwuhna iwung dibagian rungkun awi jeung biasana dipinuhan ku glugut anu matak ateul. Iwung bentukna kurucut, unggal sisina miboga bagian saperti congo daun awi tapi ...