ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 389




                                               

Hantap

Hantap ; Tongtolok nyaéta hiji tangkal kai anu asalna tina kulawargga Malvaceae, masih kénéh barayana Sterculioideae. Tangkal hantap kasohor ngahasilkeun kai anu hadé, hirup nyebar di Asia Tenggara jeung Kapuloan Nusantara beulah kulon. Garan-nga ...

                                               

Hoé

Hoé nyaéta sagolongan tuwuhan palma ti suku sub-kulawarga Calaméae anu mibanda kabiasaan nérékél ngareuy, utamana Calamus, Daemonorops, jeung Oncocalamus. Suku sub-kulawarga Calaméae sorangan diwangun ku kira-kira genep ratus anggota, kalayan wew ...

                                               

Hoé badak

Hoé badak ; nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Arecaceae. Kagolongkeun tutuwuhan palem-paleman loba kapanggih hirup menyebar di Asia Tenggara utamana di Indonésia beulah kulon. Palma ieu ngahasilkeun hoé anu ukuranna gedé, tapi nepi ...

                                               

Jagong

Jagong nyaéta tutuwuhan anu ngandung siki, daunna sok dipaké maraban ingon-ingon, buahna anu gora dijieun lalab atawa sayur, buahna nu geus garing ogé bisa diawétkeun jadi emping. Jagong anu anyar dipetik biasana dikulub atawa dibeuleum, bisa ogé ...

                                               

Jayanti

Jayanti nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga Papilionaceae. Dina basa Jawa sok disebut giyanti, atawa kelor warna. Di Indonesia, tangkal jayanti loba kapanggih hirup utamana di Pulo Jawa, dipelak dina galengansawah jeung sisi kebon. Ampir ...

                                               

Juwar

Juwar ; juar; johar nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawarga Fabaceae. Juwar ngahasilkeun kai anu teuas, tangkalna dipelak pikeun pangiuh sisi jalan.

                                               

Kalapa

Kalapa nyata tangkal anu asalna tina kulawarga Arecaceae, hiji-hijina spésiés dina Genus Cocos, nu mangrupa palem badag, jangkungna bisa nepi ka 30 m, panjang barangbang 4–6 m, daun 60–90 cm. Istilah kalapa leuwih nujul ka buahna, lain tangkalna.

                                               

Kapas

Kapas nyaéta ngaran hiji tuwuhan nu ngahasilkeun serat nu lemes nu tumuwuh sabudeureun sikina sarta tumuwuh di daérah tropis jeung subtropis. Serat ieu tuluy digulung jadi benang sarta digunakeun pikeun nyieun kaén. Kapas mangrupa tuwuhan nu gedé ...

                                               

Kaso beurit

Kaso beurit ; nyaéta jukut gedé anu asalna tina kulawarga Poaceae. Loba kapanggih hirup di wewengkon India, Indochina, Nusantara, nepi ka Tiongkok kidul jeung Pasifik. Gagang kembangna dikumpulkeun, dimangpaatekun pikeun nyieun sapu.

                                               

Kawung

Kawung tangkal Arecaceae pituin alam tropis Asia, ti India wétan nepi ka Malaysia, Indonésia, jeung Pilipina. gedéna kaasup palem ukuran sedeng, jangkungna bisa nepi ka 20 m, anu watangna renjul ku puhu dahan/barangbang. Panjang daunna 6–12 m, se ...

                                               

Kepoh

Kepoh ; koléangka; kelumpang nyaéta hiji tangkal kai anu asalna tina kulawargga Malvaceae. Baraya leuir jeung tangkal kapuk randu, loba kapanggih hirup di leuweung-leuweung anu perenahna deukeut jeung basisir laut, Di Bali jeung di Jawa, ieu tang ...

                                               

Ki hiang

Ki hiang nyaéta hiji tangkal kai anu asalna tina kulawargga Fabaceae. Loba kapanggih hirup ti mimiti India kulon, Asia Tenggara, Tiongkok kidul, Nusantara, nepika Australia kalér.

                                               

Kosambi

Kosambi nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawargga sapindaceae. Di Jawa, kosambi umumna aya di dataran handap, tapi tiasa hirup dugi ka tonggoh luhurna 1.200 m dpl., hujan kurang leuwih 750–2.500 mm dina sataun. Tangkal ieu ogé kapendak hirup ...

                                               

Kunyit

Kunyit ; jawawut; Setaria italic nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Poaceae. Mangrupa serealia sikina lalembut/ baheula jadi kadaharan utama /makanan pokok masyarakat Asia Timur ogé Asia Tenggara saméméh budidaya paré dipiwanoh. Tut ...

                                               

Lisah nilam

Lisah nilam ; minyak nilam; Patchouli oil nyaéta salahsahiji minyak astiri anu dipibanda tina sari pati tangkal nilam. Ieu minyak mangrupakeun hiji komoditas unggulan nasional di Indonésia. Minyak nilam mibanda rupa-rupa kagunaan, rupa-rupa ubar ...

                                               

Randu

Randu atawa kapuk nyaéta tuwuhan tropis anu kagolongkeun kana ordo Malvales sarta famili Malvaceae, asalna ti bagian kalér Amérika Kidul, Amérika Tengah sarta Karibia, sarta asalna ti palebah kulon Afrika. Kecap "kapuk" ogé dipaké pikeun nyebutke ...

                                               

Usar

Usar ; Vetiveria zizanioides ; akar wangi nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Poaceae. Sok disebut ogé. Usar kagolongkeun kana jujukutan, pituin ti nagara India. Tutuwuhan ieu tiasa tumuh sapanjang taun, geus dipikaterang ku balaréa ...

                                               

Widara

Widara nyaéta hiji tangkal anu asalna tina kulawargga Rhamnaceae. Mangrupikeun jenis tangkal leutik anu ngahasilkeun buah anu tumuwuh di daérah garing.

                                               

Angsana

Angsana atawa Pterocarpus indicus nyaéta tuwuhan nu daunna murudul dina mangsa nu tangtu nu mangrupa spésiés Pterocarpus nu asalna ti Asia Tenggara, Australasia kalér, jeung kapuloan Samudera Pasifik, Kamboja, Cina paling kidul, Timor Timur, Indo ...

                                               

Antanan

Antanan Centella asiatica nyaéta jinis tutuwuhan "liar" anu réa tumuwuh di pakebonan, huma, sisi jalan, galengan sawah atawa di huma nu rada baseuh. Tuwuhan ieu asalna ti wewengkon Asia tropis, sumebar di Asia Tenggara, kaasup Indonésia, India, R ...

                                               

Asem

Asem atawa kamal nyaéta sarupaning tutuwuhan nu ngahasilkeun buah anu rasana haseum; ilahar dipaké samara dina réa asakan Indonésia minangka panambah rasa haseum dina kadaharan, contona dina sayur haseum. Kecap "asem" jeung kecap "kamal" dipaké j ...

                                               

Babawangan

Babawangan nyaéta salah sahiji spésiés nu asalna ti Amerika. Ieu pepelakan téh loba tumuwuh di daérah pasir kalawan luhurna antara 600–1500 m dpl. Babawangan mah remen di tempat nu nembrak kalawan taneuh nu loba humusan jeung beueus. Bagéan pepel ...

                                               

Balingbing

Balingbing nyaéta tutuwuhan penghasil buah, anu wangunna has anu asalna ti Indonésia, India, sarta Sri Langka. Ayeuna, balimbing geus sumebar ka penjuru Asia Tenggara, Republik Dominika, Brasil, Peru, Ghana, Guyana, Tonga, sarta Polinésia. Usaha ...

                                               

Baluntas

Baluntas nyaéta ngaran tutuwuhan anu biasa dimangpaatkeun pikeun ubar. Tangkalna ajeg, jangkungna 2 m atawa leuwih. Régangna loba sarta aya bulu lemesan. Tumuwuh liar di taneuh nu garing atawa di pakarangan minangka pager. Tangkai daunna pondok, ...

                                               

Binahong

Binahong nyaéta ngaran tutuwuhan ti Tiongkok anu dipikawanoh minangka ubar, ngaran aslina nyaéta Dheng San Chi. Ieu tutuwuhan téh geus dipikawanoh miboga mangpaat pikeun ubar anu kacida alusna sarta geus rébuan taun dikonsumsi ku urang Tiongkok, ...

                                               

Bulustru

Bulustru ; lopang; Luffa cylindrica nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina genus Luffa. Tangkal ngarambat, buahna kawas bonténg. Buah anu ngora dimangpaatkeun pikeun bahan sayuran, buah anu geus kolotna dimangpaatkeun pikeun gogosok mangsa mandi a ...

                                               

Buntiris

Buntiris ; Basa Indonésia Kalanchoe pinnata Pers. kalebet kana kulawarga Crassulanceae nyaéta salah sahiji tutuwuhan ubar. Jangkung tangkal buntiris dugi 0.3 - 2 méter. Tutuwuhan buntiris aslina ti nagara Madagaskar. Ieu tutuwuhan biasana hirup d ...

                                               

Cangkudu

Cangkudu atawa Morinda Citrifolia nyaéta ngaran tangkal perdu, buahna hampir sakeupeuleun leungeun, loba benjolan saperti kudis. Cangkudu kaasup jenis kopi-kopian. Cangkudu bisa tumbuh di dataran rendah nepi ka dina ketinggian 1500 méter diatas p ...

                                               

Caringin

Caringin ; Ficus benjamina ; beringin dina basa Indoésia nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga Moraceae. sarta sababaraha jenis Ficus séjén tina suku ara-araan atanapi Moraceae), nu disebut ogé waringin atanapi ara, katelah buruan tutuwuha ...

                                               

Cingcau

Cingcau atawa Camcauh mangrupa tutuwuhan nu mangrupa areuy anu daunna lamun dirames dibauran cai saeutik engkéna sok ngagibleg saperti ager éncér. Ilaharna sok diolah jadi inuman nyaéta és cingcau, biasana dina waktu buka puasa lantaraan tiis. Ca ...

                                               

Cingcau Hideung

Cingcau hideung atawa cingcau perdu Premna serratifolia, di sababaraha wewengkon sok disebut Janggelan, sedengkeu di barat disebut Grass Jelly Drink. Cingcau hideung salah sahiji tutuwuhan cingcau. Cingcau hideung lain ngan aya di Indonésia wungk ...

                                               

Cingcau Héjo

Diaméter lingkar watangna leutik, kulit watangna keset jeung cucukan. Panjang watangna bisa welasan méter jeung daunna pinuh ku bulu. Kembangna warna konéng jeung buah batu warnana beureum bentukna lonjong. Tutuwuhan ieu osok aya di daérah terbuk ...

                                               

Cécéndét

Cécéndét atawa cécénét nyaéta ngaran tutuwuhan liar, mangrupa semak atawa perdu anu pendék sarta miboga umur kurang leuwih sataun. Cécéndét tumuwuh kalayan subur di dataran handap nepi ka 1550 méter dataran luhur, biasana tumuwuh dina taneuh tega ...

                                               

Darangdan

Darangdan ; Ficus heteropleura nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga moraceae. Di Indonesia tangkal darangdan loba kapanggih hirup di pulo Jawa; Maluku; Sulawesi; Sumatera. Di sababaraha daérah tangkal darangdan mibanda ngaran séjén: di Bo ...

                                               

Gadung

Gadung ; Dioscorea triphylla nyaéta tangkal anu sok diarah tur mangrupa bahan kadaharan anu can loba dipikawanoh ku masarakat, utamana masarakat kota. Gadung biasana tumuwuh dina rungkun atawa di leuweung. Arang kénéh jalma anu ngamangpaatkeun ga ...

                                               

Ganja

Sanggeus dipaké, zat anu dikandung bisa cicing dina jero awak, lilana bisa saminggu. Ngandung tétrahydrocannabinol THC nu psikoaktip sarta ngabalukarkeun katergantungan. Tangkal ganja anu digaringkeun, dikuluntungkeun jiga roko. Anu kaasup kana g ...

                                               

Gedang

Gedang ; Carica papaya L. nyaéta ngaran bungbuahan. Gedang téh tuwuhan nu asalna ti genus Carica, ti Meksiko bagéan kidul jeung Amerika bagéan kalér, kiwari mah geus sumebar disakabéh daérah tropis. Pucukna didahar atah-atah jeung Jambu médé, dij ...

                                               

Handarusa

Handarusa nyaéta ngaran tutuwuhan ubar anu biasa hirup di semak, umumna dipelak minangka tutuwuhan ubar atawa tumuwuh liar di leuweung jeung sisi walungan. Di Jawa ieu tutuwuhan téh tumuwuh di dataran anu luhurna 1 - 500 méter dpl. Tumuwuhna ajeg ...

                                               

Handeuleum

Handeuleum katelah ogé daun ungu nyaéta hiji tangkal pikeun ubar anu asal muasalna ti Papua Nugini katut Polinesia tuluy nyebar ka sababaraha daérah antukna nepi ka Indonesia. Ieu spésiés ungal daérah mibanda ngaran béda-béda umpamana di daérah J ...

                                               

Hanjuang

Hanjuang nyaéta tutuwuhan kembangan ti kulawarga Laxmanniaceae, saméméhna diasupkeun kana kulawarga Agavaceae, nu jangkungna bisa nepi ka 4 m, panjang daunna 30–60 cm, kalawan lébar 5–10 cm. Kembangna semu konéng-beureum, nu gagangna panjang, nu ...

                                               

Ki tolod

Ki tolod atawa ki koréjat nyaéta tutuwuhan kembangan ti famili Campanulaceae. Asalna mah éndemik India Kulon, ngan kiwari geus sumebar ampir ka sakuliah dunya. Anu istiméwa, ieu tutuwuhan ngandung dua alkaloid piridin: lobelin jeung nikotin. Pang ...

                                               

Huni

Huni nyaéta ngaran tangkal jeung bubuahan, buahna raranggeuyan, gedéna 1 cm, wangunna aya nu buleud aya nu lonjong, warnana hejo saupama asak robah jadi warna ungu semu hideung. Daunna kaasup daun tunggal, bentukna lonjong, panjangna 9–25 cm, sis ...

                                               

Jalantir

Jalantir ; Conyza sumatrensis nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Asteraceae. Ieu tutuwuhan digolongkeunkana gulma, remen ka tempo hirup di buruan, sisi jalan, tegalan, lahan teukaurus atawa kebon jeung galengan sawah minangka gulma. ...

                                               

Jamblang

Jamblang atawa jamlang nyaéta sarupaning tatangkalan buah ti suku jambu-jambuan. Tutuwuhan nu buahna kesed haseum ieu dipikawanoh ogé kalawan rupa-rupa ngaran kawas jambee kleng, jambu kling, jambu kalang, jambulang, jambulan, jombulan, jumblang, ...

                                               

Jambu Batu

Pikeun ubar nyeri beuteung atawa diaré pikeun orok anu masih kénéh nyusuan, cara nyieuna: siapkeun jambu batu anu ngora kénéh jeung ayah samahina. Tuluy dicapék ku indung budak, caina diteleg sedengkeun ampasna dipiceun. Pikeun ubar raheut, cara ...

                                               

Jambé

Jambé nyaéta sarupaning tuwuhan palem anu tumuwuh di wewengkon Pasifik, Asia sarta Afrika bagian wétan. Jambé ogé mangrupa ngaran buah nu dihasilkeunana anu dijualbeulikeun ku jelema. Rupa-rupa ngaran ieu tuwuhan dumasar wewengkonna ti antarana n ...

                                               

Jarak

Jarak nyaéta ngaran tutuwuhan liar anu biasa hirup di leuweung, tanah kosong, sisi basisir, atawa dipelak minangka komoditi perkebunan. Jarak bisa tumuwuh dina taneuh anu teu subur asal pH na 6 nepi ka 7 sarta drainase caina alus, sabab akar jara ...

                                               

Jawura

Jawura atawa Garcinia dulcis Kurz nyaéta tutuwuhan anggota génus Garcinia anu sakulawarga jeung manggu jeung asem kandis. Kiwari kondisina geus beuki langka kapanggih. Sanajan kitu, kiwari jawura dibudidayakeun di taman buah Mekarsari. Di Mekarsa ...

                                               

Jawér kotok

Jawér kotok ; Plectranthus nyaéta ngaran hiji pepelakan hias asalna tina kulawarga Labiate, kalawan mibanda loba variétas aya kana 200 tisakuliah dunya. Jangkungna bisa nepika 2 méter, kelir daun ilaharna beureum semu coklat kalawan sisina rérégé ...

                                               

Jinten bodas

Jinten bodas nyaéta ngaran tutuwuhan anu sikina loba digunakeun pikeun sambara atawa pangjangkep sabangsaning ramuan jajamu. Warna sikina bodas tur seungit. Jinten bodas alus tumuwuhna di wewengkon anu hawana tiis, misalna di India belah kalér de ...