ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 382




                                               

Béngsin

Bénsin atawa béngsin nyaéta minyak nu saperti cai fungsina pikeun ngahirupan jeung ngajalankeun mobil, motor, jeung sajabana. Bensin asalna tina minyak tanah. Bensin wangunna cairan, hampang, gampang robah jadi saab, sarta gampang kabeuleum. Bens ...

                                               

Adénosin trifosfat

Adénosin trifosfat nyaéta nukléotida nu dipiwanoh na biokimia salaku "alat tukeur molekular" alih énergi intrasélular; maksudna, ATP mampuh piekun nyimpen sarta ngangkut énergi kimiawi jeroeun sél. ATP ogé nyepeng peran nu penting dina sintésis a ...

                                               

Gas mulya

Gas mulya mangrupa unsur kimia dina golongan 18 dina tabel periodik. Dérét kimia ieu ngawengku hélium, néon, argon, kripton, sénon, jeung radon.

                                               

Golongan tabél periodik

Golongan tabel periodik mangrupa kolom vértikal na tabel periodik. Aya 18 golongan dina tabel periodik baku. Lain teu ngahaja yén sababaraha tina béréndélan ieu saluyu jeung dérét kimia: tabel periodik mimitina dijieun pikeun nyusun béréndélan ba ...

                                               

Aluminium

Aluminium nyaéta barang logam anu kacida hampangna jeung warnana méh saperti timah bodas. Sok dijieun parabotan dapur saperti panci, kobokan, rantang, jeung sajabana. Mangrupa hiji tina logam-logam anu panglobana nu aya di alam. Ampir 8 persén ti ...

                                               

Daptar nagara

Abkhazia - Afganistan - Afrika Kidul - Afrika Tengah - Akrotiri jeung Dhekelia - Åland - Albania - Aljazair - Amérika Sarikat – Andorra - Antillen Walanda - Angola - Anguilla - Antigua jeung Barbuda - Arab Saudi – Argéntina - Arménia - Aruba - Pu ...

                                               

Madeira

Madeira mangrupa hiji kapuloan Portugis nu aya di antara 32°22.3′N 16°16.5′W jeung 33°7.8′N 17°16.65′W, kirang ti 400 km kaléreun Tenerife, Kapuloan Canary, di bagian kalér Samudra Atlantik, sarta mangrupa bagian pangluarna ti Uni Eropa. Kapuloan ...

                                               

Républik Tiongkok

Républik Tiongkok nyaéta hiji nagara anu ayeuna ngawasa wewengkon kapuloan Taiwan, Kapuloan Pescadores, Quemoy, sarta Kapuloan Matsu. Kecap "Taiwan" biasana dipaké pikeun ngarujuk ka Républik Tiongkok sacara sakabéh, samentara istilah "Tiongkok" ...

                                               

Basisir Palabuhanratu

Citakan:Infobox tempat pelesir Basisir Palabuhanratu atanapi langkung kasohor Basisir Pelabuhan Ratu nyaéta mangrupa salah sawiosna tempat pelesir nu aya di kabupatén Sukabumi. Kasohor ku alamna nu éndah, hawana nu seger tur amparan basisir nu ka ...

                                               

Curug

Curug ilaharna mangrupa wangun géologis nu dihasilkeun ku cai urug kahandap, nu tadina ngamalir dina luhureun batu nu teuas tuluy pegat élevasi ngawangun ayana jurang. Curug bisa ogé hasil jijieunan, saperti nu aya di taman jeung ornamén landscap ...

                                               

Curug Cibeureum

Curug Cibeureum nyaéta salah sahiji curug nu aya di jero kawasan Taman Nasional Gedé Pangrango Cibodas perenahna di Désa Sindang Laya, Kacamatan Pacét Kabupatén Cianjur, Propinsi Jawa Barat. Pikeun ngahotal ka ieu curug perlu waktu 20 menit kalaw ...

                                               

Curug Citambur

Curug Citambur nyaéta salah sahiji curug anu aya di kabupatén Cianjur luhurna kira-kira 100 méter. Perenahna di désa Karang Jaya, kacamatan Pasirkuda, Cianjur Kidul. Caina pohara tiis jeung euweuh jalma anu kungsi wani mandi dina lebah curugna. L ...

                                               

Curug Jambé Anom

Curug Jambé Anom nyaéta salah sahiji curug anu aya di Kacamatan Pangandaran, Kabupatén Pangandaran, Jawa Barat. Pernahna di belah Kalér puseur kota wisata Curug Pangandaran. Curug Jambé Anom ngabogaan poténsi anu hadé pisan, sabab situasi alamna ...

                                               

Curug Maléla

Curug Maléla nyaéta salah sahiji curug nu aya di Kabupatén Bandung Barat. Curug ieu téh luhurna kira 60 nepi 70 meter sarta lébarna ngahontal kana 70 meteran nu sumber cai na ti hulu cai bagian kalér Gunung Kendeng, nyaéta Gunung api nu ayana di ...

                                               

Curug Muara Jaya

Curug Muara Jaya atawa Curug Apuy nyaéta salah sahiji obyek wisata unggulan di kabupatén Majaléngka. Curug anu dikokolakeun nalika taun 1999 ieu aya di désa Argamukti, kacamatan Argapura, Majaléngka.

                                               

Curug Orok

Curug Orok nyaéta salah sahiji objék pelesir alam mangrupa curug nu perenahna di désa Cikandang, kacamatan Cikajang, Kabupatén Garut, Provinsi Jawa Barat.

                                               

Kawah Darajat

Kawah Darajat perenahna aya di Désa Padawaas, Kacamatan Pasirwangi, Kabupatén Garut. Mangrupa bagéan tina barisan gunung Papandayan nu miboga sawatara gunung aktif kalawan 2 jumlah kawah. Sanajan kitu ieu daérah miboga 24 sumur kawah minangka sum ...

                                               

Laut Karibia

Laut Karibia nyaéta hiji sagara tropis nyabeulahan jeung Samudra Atlantik sarta tenggara Teluk Méksiko. Sagara ieu ngawengku sakumna lémpéngan Karibia sarta di kidul diwatesan ku Vénézuéla, Kolombia, sarta Panama, di kulon diwatesan ku Kosta Rika ...

                                               

Laut Tiongkok Kidul

Laut Tiongkok Kidul mangrupa laut pasisian, bagian ti Sagara Pasifik, ngawengku wewengkon ti Singapura nepi ka Selat Taiwan, nu legana kira 3.500.000 km². Laut Natuna Kalér jadi laut nu panglegana sanggeus lima sagara. Kapuloan Laut Natuna Kalérn ...

                                               

Tokyo

Tokyo déngékeun nyaéta salah sahiji tina 47 perfektur di Jepang. Tokyo kaasup pusat urbanisasi, saméméhna ngan saukur kota Tokyo sarta masih kawentar nepi ka kiwari, nu ayeuna sacara adminitrasi dibagi jadi 23 kota husus. Dina awal taun 1943, Tok ...

                                               

Béntrokan Lal Masjid 2007

Dina 3 Juli 2007, perang pakarang kajadian antara nu ngarojong Lal Masjid ngalawan angkatan kaamanan Pakistan sanggeus genep bulan eureun antara dua pihak. Bentrokan dimimitian nalika sababaraha militan nyoba nempatan wangunan pamaréntah deukeute ...

                                               

Daptar pulo-pulo Jepang

Opat pulo utama Jepang nyaéta: Honshū Shikoku Hokkaido Kyushu Okinawa nyaéta pulo kalima panggedéna salian ti pulo pangkalerna nu misahkeun diri tur pulo pangleutik keur ibukota perfektur.

                                               

Gunung Fuji

Gunung Fuji nyaéta gunung pangluhurna di Jepang. Gunung Fuji dipaké salaku simbol Jepang tur remen dipaké dina lukisan jeung foto saperti lobana nu datang jeung naek ka puncakna.

                                               

Kitakyushu

Kitakyūshū, sacara harafiah hartina "Kyushu kalér", nyaéta hiji kota anu nyangkaruk di Préféktur Fukuoka, Jepang. Kota ieu diadegkeun tanggal 10 Pébruari 1963 sarta ditetepkan minangka "kota gedé" dina tanggal 1 Séptémber 1963. Tanggal 1 Pébruari ...

                                               

Shikoku

Shikoku nyaéta pangleutikna tur pangsaeutikna populasi di antara opat pulo utama Jepang, ayana di kiduleun Honshū jeung wetaneun pulo Kyūshū. Ngaran heubeulna nyaéta Iyo-no-futana-shima, Iyo-shima, jeung Futana-shima. Ngaran kiwari nujul akan opa ...

                                               

Quebec

Quebec nyaéta propinsi pangbadagna di Kanada sacara géografis,sarta pangbadagna kadua numutkeun populasi sanggeus Ontario. Propinsi ieu mibanda pangeusi sajumlah 7.568.640 urang. Ieu jumlah téh ngawengku 24% nu nyicingan Kanada. Dayeuh Quebec sar ...

                                               

Buryatia

Buryatia nyaéta ngaran Subjék Féderal Rusia. Subjék ieu miboga luas wewengkon 351.300 km². Populasi di républik ieu nyaéta 981.238 jiwa. Kalawan kapadetan 2.8 jiwa/km². Ibu kotana nyaéta Ulan-Ude.

                                               

Donskoy alam Park

Donskoy alam Park - kompléks alami tugu regional significance. Ieu ayana di wewengkon Azov district, Tsimlyansk district, Myasnikovskiy district, Neklinovsky kacamatan Rostov wewengkon, Rusia. Alam Taman kabentuk ku resolusi of administrasi Rosto ...

                                               

Najd

Riyadh nyaéta kota panggedéna di Najd sarta di Saudi Arabia, kalawan populasi leuwih ti 4.700.000 dina 2009. Kota-kota lianna cotona Buraidah, Unaizah, jeung Ar Rass. Kota nu leuwih leutik jeung désa contona Sudair, Al-Kharj, Dawadmi, Al-Zilfi, A ...

                                               

Jalur Gaza

Jalur Gaza aya di basisir wétan Laut Tengah. Wewengkonna wawatesan jeung Mesir di kidul-kulon sarta jeung Israél di kidul, wétan, sareng kalér. Panjangna kira-kira 41 kilometres, sarta lébarna antara 6 jeung 12 kilométer, kalawan lega 360 square ...

                                               

Wewengkon Paléstina

Tingali ogé: Otoritas Nasional Paléstina Wewengkon Paléstina ngawengku Sisi Kulon jeung Jalur Gaza, sacara pulitisna aya dina yurisdiksi Otoritas Nasional Paléstina jeung Pamaréntahan Hamas di Gaza. Saprak Déklarasi Kamerdikaan Paléstina dina 198 ...

                                               

Fiji

Fiji ; basa Fiji: Viti ; basa Hindi Fiji: फ़िजी), resmina Républik Fiji, mangrupa hiji nagara kapuloan di Mélanesia di Samudra Pasifik kidul, kira-kira 1.100 nautical miles kalér-wétaneun Pulo Kalér Selandia Anyar. Tatanggina nu pangdeukeutna nya ...

                                               

County Otonom Tajik Tashkurgan

County Otonom Tajik Tashkurgan nyaéta salah sahiji county di Préféktur Kashgar di Sinjiang beulah kulon.

                                               

Gothenburg

Gothenburg /joetebɔrj) nyaéta salah sahiji kota jeung munisipalitas di propinsi Västergötland di basisir kulon Swédia. Taun 2006, pangeusina aya 490.000 di kotana tur 879.000 di wewengkon métropolitan, ngajadikeun Gothenburg jadi kota kadua pangg ...

                                               

Samudra Atlantik

Samudra Atlantik nyaéta samudra pangbadagna kadua di Marcapada, sanggeus samudra Pasifik. Ku total legana kurang leuwih 106.400.000 Kilométer pasagi, Samudra Atlantik mungkus kurang leuwih 20 persén tina lakop Marcapada sarta kurang leuwih 29 per ...

                                               

Samudra Pasifik

Samudra Pasifik atawa Lautan Iuh nyaéta kumpulan cai pangbadagna di Marcapada. Ieu ngawengku kira-kira sapertilu Marcapada, ku legana 179.7 juta km². Panjangna kurang leuwih 15.500 km ti Laut Bering di Arktik nepi ka wates és di Laut Ross di Anta ...

                                               

Afrika

Afrika nyaéta buana kadua panggedéna tur pangpadetna, sanggeus Asia. Kalayan legana nu kurang leuwih 30.2 juta km² kaasup pulo nu padeudeukeut, nutupan 6% lega pabeungeutan Bumi total tur 20.4% lega lemah total. KAlayan kurang leuwih 922 juta jal ...

                                               

Amérika Kidul

Amérika Selatan adalah sebuah benua yang berada di antara Samudra Pasifik dan Samudra Atlantik yang tersambung dengan Amerika Utara melalui Tanah Genting Panama. Benua ini dilintasi oleh garis khatulistiwa, dan sebagian besar dataran benua terseb ...

                                               

Australia (buana)

Dina geologi jeung biogeograpi, Australia nyaéta hiji buana nu ngawengku daratan Australia, New Guinea, Tasmania, jeung pulo-pulo nu intervening, nu sakabéhna aya dina landasan buana nu sarua. Landmass ieu kapisahkeun ku laut nu overlying beting ...

                                               

Éropa

Éropa nyaéta salasahiiji tina tujuh buana tradisional di Marcapada. Sacara fisik jeung géologis, Éropa mangrupa semenanjung pangkulonna tina Érasia, di kuloneun Asia. Éropa diwatesan ku Samudra Arktik di belah kaléreuna, Samudra Atlantik di kulon ...

                                               

Daptar gunung

14 gunung-gunung nu luhurna leuwih ti 8.000 meter, sakabéhna aya di Himalaya: Manaslu 8.163 m Annapurna 8.091 m Cho Oyu 8.201 m Puncak Broad 8.047 m Dhaulagiri 8.167 m Gunung Everest 8.850 m Makalu 8.462 m K2 8.611 m Lhotse 8.545 m Gasherbrum I 8 ...

                                               

Gunung Artapéla

Gunung Artapéla nu jangkungna2194 mdpl jeung puncakna nyaéta Puncak Sulibra aya di Désa Sukapura Kecamatan Kertasari Kabupaten Bandung nu berbatasan jeung Kecamatan Pangaléngan Kabupaten Bandung. Masarakat Bandung jeung pendaki nu hayang nyobaan ...

                                               

Gunung Latimojong

Gunung Latimojong nyaéta gunung nu pangluhurna nu aya di Sulawesi Kidul, kalawan luhurna nepi ka 3.680 m. Gunung ieu boga tujuh puncak kalawan puncak pangluhurna disebut Rante Mario.

                                               

Gunung Lokon

Puncak Gunung Lokon jarakna sekitar 5.300 méter kalér-kuloneun Tomohon jeung sekitar 6.700 méter Langkaplancar sahiji kabupaten kota Pineleng. Ti ibukota propinsi di Manado éta ukur kira 20 kilométer Langkaplancar kota.

                                               

Gunung Manglayang

Gunung Manglayang mangrupakeun gunung-tipe stratovolcano lokasina antara Bandung jeung Sumedang, Jawa Barat, Indonésia sarta ngabogaan jangkungna kira-kira 1818 mdpl. Tetempoan nu endah, tapi sabab relatif henteu jangkung, ku kituna ieu kirang og ...

                                               

Gunung Merapi

Gunung Merapi Dupi hiji gunungapi di bagian sentral di Pulo Jawa sarta mangrupa salah sahiji gunung berapi nu aktip di Indonesia. Lamping sisi kidul nyaeta dina administrasi kacamatan Banjarnegara, Region Husus Yogyakarta, sarta sésana anu di pro ...

                                               

Gunung Rakutak

Gunung Rakutak nyaéta hiji gunung nu letakna di kecamatan pancét tepatna mah di désa Sukaramé,kabupatén Bandung Jawa Barat nu tinggina 1922 méter di luhur permukaan laut, Gunung Rakutak kaasup kawasan Cagar Alam Kamojang nurutkeun Keputusan Mente ...

                                               

Gunung Snowdon

Gunung Snowdon nyaéta hiji gunung anu aya di Wales, Britania Raya. Gunung ieu mangrupa gunung pangjangkungna di Wales kalawan tingkat kaluhuran 1.085 méter di luhureun beungeut sagara.

                                               

Gunung Uturunku

Gunung Uturunku atawa Uturuncu nyaéta hiji gunung anu aya di Bolivia. Gunung ieu miboga tingkat kaluhuran 6.008 méter di luhureun beungeut sagara. Ieu gunung geus teu bitu deui ti 250 rébu taun ka tukang.

                                               

Pulo Staffa

Pulo Staffa kungsi disorot ku para inohong di tungtung abad ka-18 sarta awal abad ka-19. Ieu pulo jadi tempat anu ditarima di grand tour budaya Éropa. Kaéndahanana mimiti kapanggih saenggeus Sir Joseph Banks kungsi datang ka ieu pulo di taun 1772 ...