ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 365




                                               

Kobalt

Kobalt nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Co jeung nomor atom 27. Kobalt mangrupa unsur féromagnetik, heuras, getas, ngagurilap, sarta warnana pérak-kabodasan. Produsen utama kobalt dunya nyaéta Républik Démokratik Kon ...

                                               

Kripton

Kripton nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Kr jeung nomor atom 36. Kripton sayaga di udara ku konséntrasi kurang leuwih 1 ppm. Ieu gas dicirian ku spéktrum garis-garis cerah héjo jeung orén. Dina taun 1960, disupaketke ...

                                               

Kromium

Kromium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Cr jeung nomor atom 24. Kromium mangrupa logam ngagurilap, getas jeung heuras, sarta warnana pérak kulawu. Nalika dipanaskeun, kromium ngabentuk oksida kromat héjo. Ieu logam ...

                                               

Litium

Litium nyaéta unsur kimia nu lambangna Li sarta boga nomer atom 3, logam alkali lemes nu kelirna bodas pérak. Dina kaayaan baku, ieu unsur téh minangka logam panghampangna sarta unsur padet anu dénsitasna handap pisan. Sakumaha galibna logam alka ...

                                               

Magnésium

Magnésium nyaéta salah sahiji unsur kimia anu miboga lambang Mg jeung nomer atom 12. Unsur ieu miboga masa atom 24.305. Magnésium mangrupa unsur logam pérak-bodas nu ngahasilkeun cahya bodas nu caang pisan lamun kaduruk. Unsur ieu aya ngalimpah d ...

                                               

Mangan

Mangan nyaéta unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Mn sarta nomor atom 25. Mangan kaasup unsur pangbadagna anu kakandung di jero kerak marcapada. Bijih mangan utama nyaéta pirolusit jeung psilomelan, anu miboga komposisi oksida jeun ...

                                               

Molibdénum

Molibdénum nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Mo jeung nomor atom 42. Molibdénum mangrupa logam transisi warnana bodas kapérakan sarta leuwih lemes tinimbang tungsten. Scheele manggihan molibdénum dina taun 1778. Ieu l ...

                                               

Natrium

Natrium mangrupa unsur logam nu jumlahna loba sarta mangrupa mineral penting keur sakabéh mahluk hirup. Natrium ogé loba dipaké dina industri pikeun nyieun rupa-rupa barang konsumsi. Logam lemes ieu ogé aya dina kalimpahan sanyawa, saperti natriu ...

                                               

Nikel

Nikel nyaéta salah sahiji unsur kumia nu miboga simbol Ni. Unsur ieu mibanda nomer atom 28 jeung masa atom 68.71 gram/mol. Nikel mangrupa logam nu teuas, liat, bisa ditempa jeung boga warna bodas kapérakan. Nikel mangrupa konduktor panas jeung li ...

                                               

Niobium

Niobium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Nb jeung nomor atom 41. Niobium mangrupa logam langka, lemes, bisa ditampol, sarta warnana bodas kulawu. Ieu unsur miboga struktur kristal kubus ku sifat fisika jeung kimiana ...

                                               

Nitrogén

Nitrogén nyaéta unsur kimia nu boga simbol N jeung nomor atom 7. Ku kituna, aya loba énérgi dina Nitrogén. Nitrogén ti alam teu umumna nyampur jeung unsur lain saperti oksigén, hidrogén, boron, jeung sajabana. Pikeun misahkeun gas nitrogen ti gas ...

                                               

Néon

Néon nyaéta unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul Ne jeung nomor atom 10. Néon mangrupa gas mulya kadua anu nyangkaruk di kolom 18 tina tabél périodik. Néon téh unsur kalima anu pang-ngaleuyana di alam samesta. Atom Néon miboga 10 élé ...

                                               

Platinum

Platinum nyaéta unsur kimia nu miboga no atom 78, lambang Pt, jeung Beurat Atom = 195.09; Ieu mangrupa logam mulia abu-abu nu mimiti diulik ku Wood dina taun 1741. Platinum miboga sifat nu beurat, warna bodas kaabu-abuan, mangrupa logam liat nu b ...

                                               

Rubidium

Rubidium kapanggih ku ahli kimia Jerman Robert Bunsen jeung Gustav Kirchhoff dina taun 1861 waktu nganalisis sampel tina lepidolite mineral KLi2Al Alsi3o10 F, OH 2) maké alat nu disebut spektroskop. Ngaran Rubidium tina basa latén "rubidium" - be ...

                                               

Silikon

Silikon nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Si jeung nomor atom 14. Silikon mangrupa unsur éléktropositif anu pang-ngaleuyana di kerak marcapada, sifatna métaloid ku gurilapna logam, sarta bobo pisan. Silikon biasana ng ...

                                               

Skandium

Skandium nyaéta salah sahiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Sc jeung nomor atom 21. Skandium mangrupa unsur transisi lemes sarta warnana kapérakan anu mimti kapanggih dina mineral langka ti Skandinavia. Bagéan luar ieu unsur t ...

                                               

Stronsium

Stronsium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Sr jeung nomor atom 38. Stronsium mangrupa logam alkali taneuh lemes sarta warnana pérak kakonéngan. Stronsium miboga tilu bentuk kristal alotropik ku sifat fisika jeung kim ...

                                               

Sélénium

Sélénium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Se jeung nomor atom 34. Aktivitas kimia jeung sifat fisika sélénium nyarupaan sulfur jeung telurium. Ieu unsur aya dina atmosfer minangka dérivatif métil. Nagara panghasil ut ...

                                               

Telurium

Telurium nyaéta salah sahiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Te jeung nomor atom 52. Telurium kapanggih ku Franz Joseph Müller von Reichenstein, saurang pajabat tambang Rumania, dina taun 1782. Telurium aya dina batubara nepi k ...

                                               

Timah

Timah nyaéta salah sahiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul Sn sarta nomor atom 50. Timah mangrupa logam nu warnana bodas kapérakan, ku teuasna anu handap, beurat jenis 7.3 g/cm 3, sarta miboga sifat konduktivitas panas jeung list ...

                                               

Timbal

Timbal mangrupa unsur kalima kolom kaopat dina tabél périodik. Unsur ieu diklasifikasikeun minangka logam pasca-transisi, logam beurat, jeung logam miskin. Atom timbal miboga 82 éléktron jeung 82 proton sarta 4 éléktron valensi dina kulit luar.

                                               

Titanium

Titanium mangrupa salah sahiji unsur kimia nu boga simbul Ti jeung nomer atom 22. Titanium anu murni ngabogaan rupa nu cahyaan, bodas kapérakan, teuas, logam anu méncrang. Boga kakuatan anu alus jeung tahan korosi bari boga kakuatan anu gedé pike ...

                                               

Uranium

Uranium mangrupa salah sahiji unsur kimia nu miboga simbul U jeung boga nomer atom 92. Dina kaayaan standar, uranium mangrupa logam teuas warna pérak. Logam ieu bisa ditempa. Uranium mangrupa bangsa mineral nu mancarkeun radiasi nuklir atawa boga ...

                                               

Vanadium

Vanadium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang V jeung nomor atom 23. Vanadium mangrupa unsur langka, lemes, sarta warnana kulawu bodas anu kapanggih dina mineral tinangtu sarta dipaké utamana pikeun ngahasilkeun paduan l ...

                                               

Yodium

Yodium, Iodin atawa Iodium nyaéta unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul I jeung nomor atom 53. Yodium biasa kajadianna di alam téh ngan saukur minangka yodat jeung yodida atawa kombinasi duanana. Unsur yodium di jero kerak marcapada, ...

                                               

Zirkonium

Zirkonium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Zr jeung nomor atom 40. Zirkonium mangrupa logam kuat, bisa ditampol, liat, sarta warnana pérak kulawu. Sifat kimia jeung fisikana mirip jeung titanium. Zirkonium tahan pisa ...

                                               

Atlas

Atlas baheula mah tara jelas, sarta biasana mah sok dilieurkeun ku masalah mana nu jadi puseurna. Sigana mah tujuan dijieunna peta gé lain pikeun tujuan géografis, sabab leuwih condong midangkeun sajarah nu patali jeung éta wewengkon.

                                               

Hatulistiwa

Dina géografi, hatulistiwa atawa garis hatulistiwa nyaéta hiji garis rékaan anu digambar di tengah-tengah planét di antara dua kutubna sarta sajajar jeung sumbu puteran planét kasebut. Garis hatulistiwa ieu ngabagi Bumi jadi dua bagian nyaéta beu ...

                                               

Khatulistiwa

Dina geografi, gurat khatulistiwa atawa ekuator mangrupa hiji gurat imajinasi anu digambar di tengah-tengah planét di antara dua kutub sarta paralel ka poros rotasi planét. Gurat khatulistiwa ieu ngabagi Bumi jadi dua bagian belahan bumi kalér sa ...

                                               

Peta géologis

Peta géologis nyaéta peta nu dipaké sacara husus pikeun nunjukkeun fitur géologis sub-permukaan. Di AS, peta géologis biasana nyoko kana peta topografi nu ditambahan ku warna, garis kontur stratigrafi, sartta lambang-lambag lianna. Warna dina ieu ...

                                               

Kalér

Kalér nyaéta hiji arah mata angin dina kompas. Dina budaya Kulon, kalér dianggap arah nu utama. Kalér biasana di peta ngarahna ka luhur. Dina navigasi, kalér dipaké salaku titik awal.

                                               

Kidul

Kidul nyaéta salah sahiji arah dina kompas, patukangtonggong jeung arah kalér.Ieu arah téh beulah katuhu arah wétan. Lamun urang nyanghareup ka kalér hartina urang nonggong ka kidul.

                                               

Kompas

Kompas /kom pas / nyaéta hiji alat anu dijerouna aya jarum magnét/semprani anu dimangpaatkeun pikeun nunjukkeun ka lebah kalér/kalérna mahnét bumi. Jaman baheula cara gawé Kompas semprani ku jalan maké semprani nétral anu digantungkeun, ku lantar ...

                                               

Kulon

Pikeun kagunaan séjén tina Kulon, tempo Kulon disambiguasi. Kulon nyaéta hiji kecap banda, kecap sipat, atawa kecap katerangan nu nunjukkeun arah atawa géografi.

                                               

Atol Johnston

Atol Johnston mangrupa hiji atol di Samudra Pasifik Kalér. Aya opat pulo nu aya dina platform batu karang, dua pulo alami, Pulo Johnston jeung Pulo Sand, nu geus diluaskeun ku pangerukan karang, ogé Pulo Kalér jeung Pulo Wétan, dua pulo jieunan t ...

                                               

Atol Midway

Atol Midway mangrupa hiji atol nu aya di Samudra Pasifik bagian kalér, kira-kira sapertilu jarak antara Honolulu jeung Tokyo. Wates kaping internasional aya di beulah kulon. Atol ieu miboga populasi 40 jiwa diwangun ti karang pangaling winangun c ...

                                               

Dusun

Dusun atawa kampung nyaéta: Dati IV: ngaran alternatif pikeun désa/kalurahan anu mangrupa hijian babagéan administratif wewengkon anu pangleutikna di sahandapeun kacamatan/mukim/distrik/banua benua. Kampung minangka sinonim tina istilah désa ieu ...

                                               

Munisipalitas

Munisipalitas nyaéta hiji entitas administratif nu kadefinisikeun sacara jelas wilayah jeung pangeusina, nu ilaharna ngarujuk ka hiji kota atwa désa, atawa kelompok leutik tina entitas-entitas eta. Hiji munisipalitas biasana diparentah ku walikot ...

                                               

Propinsi

Propinsi mangrupa sebutan pikeun pamaréntahan éntitas subnasional nu biasana sahambalan handapeun hambalan nasional. Di sababaraha nagara dipaké istilah séjén, misalna nagara bagian atawa departemén. Kecap ieu diwanohkeun ku urang Rumawi, nu ngab ...

                                               

Wewengkon depéndensi

Wewengkon depéndensi mangrupa wewengkon nu ku lantaran hiji hal teu bisa miboga kamerdékaan atawa kadaulatan kawas hiji nagara. Hiji depéndensi bisa dikategorikeun ti rupa jeung katingkatan. Wewengkon depéndensi béda jeung éntitas subnasional hij ...

                                               

Jaladri

Jaladri atawa samudra nyaéta sagara nu lega tur mangrupa massa cai asin nu nararumbu ngawengku sakabéh pabeungeutan bumi, diwawatesan ku buana atawa kapuloan gedé. Aya lima samudra di bumi nyaéta: Samudra Pasifik Samudra Hindia Samudra Kidul Samu ...

                                               

Kawah Kamojang

Kawah Kamojang perenahna di wilayah Kabupatén Garut, sabelah timur-kidul Kota Bandung, tapel wates Majalaya-Kabupatén Garut. kira-kira 25 km ti Kota Garut jeung ti Bandung mah kira-kira 35 km. Kawah kamojang aya dina ketinggian 1000m di luhur per ...

                                               

Pulo

Pulo nyaéta sawidang taneuh nu leuwih leutik ti batan buana tapi leuwih gedé ti batan karang, nu dilingkung ku cai. Kumpulan pulo disebutna kapuloan. Wangenan "pulo" dumasar konvensi PBB ngeunaan Hukum Laut International taun 1982 UNCLOS ’82, pas ...

                                               

Islét

Gosong keusik sandbar Batu - Hiji "batu", ditempo ti papasingan islét, mangrupa wangun darat nu dibentuk ti baru, aya di leupas basisir, teu didumukan, jeung miboga tutuwuhan nu minimal. Seastack Pulo tidal Sub-islét Ait atawa eyot - Sesebutan pu ...

                                               

Lambak

Lambak nyaéta gelombang pabeungeutan nu kajadian dina lapisan luhur sagara. Lambak biasana disababkeun ku ayana angin atawa pangaruh géologis nu bisa jadi lumaku rébuan mil saméméh tepi ka darat. Lambak bisa mangrupa-rupa ukuran, ti mimiti riak n ...

                                               

Daptar nagara di Oséania

Nagara-nagara kalawan pangakuan internasional sacara luas nu aya di Oséania. Australia Citakan:Country data Samoa Kapuloan Marshall Citakan:Country data Kiribati Citakan:Country data Palau Selandia Anyar Citakan:Country data Papua New Guinea Papu ...

                                               

Selandia (buana)

Selandia, ogé kawanoh salaku Tasmantis atawa buana Selandia Anyar, nyaéta hiji peupeusan buana jero laut nu tikerelep sanggeus peupeus ti Australia 60–85 juta taun baheula, misah ti Antartika antara 85 jeung 130 yuta taun baheula. Selandia meureu ...

                                               

Pulo Paskah

Pikeun album beunang Kris Kristofferson, tempo Easter Island album. Pulo Paskah mangrupa hiji pulo Polinésia di Samudra Pasifik Kidul, dina titik nu pangkidulna ti Sagitilu Polinésia. Hiji wewengkon husus Cili nu dianéksasi dina 1888, Pulo Paskah ...

                                               

Paris

Paris nyaéta puseur dayeuh Perancis sakaligus dayeuh pangbadagna di nagara kasebut. Dayeuh ieu perenahna di tepi walungan Seine di bagian kalér Perancis, di tengah wewengkon Île-de-France. Wates administratif dayeuh Paris henteu robah saprak 1860 ...

                                               

Antartika

Antartika nyaéta buana pangkidulna di Bumi, nu ngampar di Kutub Kidul. Perenahna dina beulahan bumi beulah kidul, ampir sakabéhnadi kiduleun Antarctic Circle, dilingkung ku Samudra Kidul. Kalayan lega 14.4 yuta km², mangrupa buana panggedéna kali ...