ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 364



                                               

Karét

Karét nyaéta polimér hidrokarbon anu diwangun ku émulsi tina geutah sawatara golongan tuwuhan tapi bisa ogé diproduksi sacara sintétis. Sumber utama latéks anu dipaké pikeun nyieun karét nyaéta Hevea brasiliensis lantaran nyadap ieu tuwuhan baris ...

                                               

Keletik

Keletik nyaéta minyak nu dijieun tina olahan kalapa kolot. Minyak kelentik mibanda ciri mandiri: Seungit, hérang, sarta mibanda rasa gurih. Caranyieun kawilang gampang, kalapa kolot beunang mesék sarta dicoplokeun tina batokna tuluy diparud sangk ...

                                               

Kertas

Bahan nu rék dipaké nyieun kertas dikonversi jadi bubur pulp. ku sabab lolobana tina bahan alam, prosés ieu sok merlukeun diwilah-wilah jeung dikumbah.

                                               

Minyak

Minyak atawa lisah mangrupa istilah generik pikeun cairan organik nu teu leyur jeung cai. Dina widang kimia, minyak dibédakeun ti lemak dumasar sipat fisikna nalika dina hawa biasa; minyak mah cair, ari lemak padet. Aya ogé istilah oli, nu nujul ...

                                               

Nilon

Nilon bahan anu sok dijieun fiber. Ieu anu kaasup paling loba dipaké nyaéta polyamide, mimitina dijieun tur dipaké ku balaréa dina 28 Pébruari, 1935. Nilon ieu bisa ogé dijieun benang/rambat dimangpaatkeun pikeun nyieun sikat huntu. Ogé dipaké ka ...

                                               

Palastik

Palastik nyaéta bahan anu mibanda salah sahiji tina rupa-rupa organik sintétik atawa sémi-sintétik anu gampang dijieun ngajadi rupa-rupa barang kabutuhan. Bahan palastik biasana mah tina polimér organik anu massa molekulna luhur, sanajan dina pra ...

                                               

Poliétilén

Polyethylene - nyaéta salah sahiji kulawarga resin anu dipibanda ku jalan polimerisasi gas etilen, H2C = CH2, ogé mangrupa polimer anu dijieun kacida lobana aya kana 80 juta ton unggal tauna. Polyethylene Termoplastik dipasar mancanagara disadiak ...

                                               

Wol

Wol mangrupa serepan tina basa Inggris nu hartina "bulu domba". Wol mangrupa bulu kibas nu dipaké bahan benang, papakéan. Sok dijieun jadi lawon wol nu bentukna téh kaén bulu. Papakéan asal wol dipakéna sok haneut. Ewol atawa wol sok disebut ogé ...

                                               

Beungkeut kimia

Dina kimia, beungkeut kimia hartina gaya nu nahan atom-atom dina molekul atawa kristal. Dina molekul-molekul basajan, tiori beungkeut valénsi jeung konsép wilangan oksidasi bisa dipaké pikeun ngaduga struktur jeung wangunan molekular. Nya kitu og ...

                                               

Hibridisasi orbital

Dina kimia, hibridisasi ngandung harti nyampurna orbital atom jadi orbital anyar nu cocog pikeun beungkeutan. Hibridisasi mangrupa bagian integral tiori VSEPR, sarupa jeung modél mékanika kuantum pikeun éléktron orbital pikeun ngagambarkeun golon ...

                                               

Cai anta

Cai anta nyaéta campuran antara cai laut jeung cai tawar nu miboga kadar uyah antara 0.2-30 per mil. Cai anta ogé nunjul kana cai biasa numibanda rasa pangsét tapi henteu pangsét kawas cai laut. Cai anta bisa waé hasil tina pacampurna cai laut je ...

                                               

Cai laut

                                               

Cai tawar

                                               

Saab

                                               

Zona vadose

Zona vadose, ogé disebut zona teu-jenuh, nyaéta bagéan bumi antara luhur taneuh jeung zona freatik atawa zona jenuh "vadose" tina Basa Latin hartina "deet". Cai dina zona vadose mibanda pressure head kurang ti tekanan atmosfer, sarta ditahan ku k ...

                                               

Fruktosa

Citakan:Chembox DensityCitakan:Chembox Lethal amounts set Fruktosa nyaéta jenis karbohidrat basajan anu dikandung dina gula méja. Salian fruktosa, gula nu digunakeun unggal dintenna ngandung glukosa nu mangrupa sumber tanaga pikeun awak. Salian g ...

                                               

Gula batu

Gula batu nyaéta gula nu dijieun tina gula pasir, anu dikristalkeun, kalawan bantuan cai nu dipanaskeun nepi ka kondisi jinuh sarta satuluyna jadi tiis. Gula batu mimiti dijieun di Iran mangsa abad ka-9 maséhi. Kristal gula dijieunna ku cara ngal ...

                                               

Maltosa

Maltosa, atawa gula gandum, nyaéta disakarida nu terbentuk tina dua unit glukosa nu ngagabung jeung ikatan α, terbentuk ti reaksi kondensasi. Disakarida ieu dijieun mangsa pati dipecah ku amilase,jeung biasana dipanggihan dina biji nu berkecambah ...

                                               

Sukrosa

Sukrosa nyaéta disakarida glukosa jeung fruktosa nu disambungkeun ku beungkeut glikosida α 1.2 kalawan rumus molekul C 12 H 22 O 11. Ngaran sistematikna β-D-fruktofuranosil--α-D-glukopiranosida. Ieu karbohidrat ngan dihasilkeun ku tutuwuhan, pent ...

                                               

Naftaléna

Naftaléna, ogé katelah naftalin, naftalina, kamper, atawa albokarbon nyaéta hidrokarbon padet kristalin, aromatik, bodas nu boga rumus C 10 H 8 dina wangun gabungan dua cingcin bénzéna. Di masarakat urang mah katelahna kamper, kadang warna-warni, ...

                                               

Éndrin

Éndrin nyaéta organoklorida nu utamana dipaké salaku inséktisida jeung rodéntisida. Wujud ieu jat kimia téh padet, teu bau, teu warnaan, najan nu jualeun mah kelirna sok bodas pias. Ieu sanyawa jadi teu kapaké ku sabab jadi polutan organik persis ...

                                               

Hidrokarbon

Dina widang kimia, hidrokarbon hartina sanyawa kimia naon baé nu diwangun ku ukur karbon jeung hidrogén ; karbon salaku tulang tonggong jeung hidrogén nu kabareungkeut na tulang tonggong éta. Pikeun conto, métana gas alam mangrupa hidrokarbon nu ...

                                               

Réaksi organik

Réaksi organik hartina réaksi kimia sanyawa organik, bentuk dasarna, di antarana réaksi adisi, réaksi éliminasi, réaksi substitusi, réaksi périsiklik, réaksi tata ulang, jeung réaksi rédoks. Dina sintésis organik, réaksi organik dipaké pikeun nyi ...

                                               

Sanyawa organik

Sanyawa organik nyaéta golongan besar sanyawa kimia nu molekulna ngandung karbon, iwal karbida, karbonat, jeung oksida karbon. Studi ngeunaan sanyawaan organik disebut kimia organik. Loba di antara sanyawaan organik, kawas protéin, lemak, jeung k ...

                                               

Sintésis organik

Sintésis organik hartina nyieun molekul organik maké prosés kimiawi. Molekul organik ilaharna leuwih pajeulit batan sanyawa anorganik, antukna sintésis sanyawa organik mah mekar jadi salah sahiji aspék penting dina kimia organik. Aya dua wewengko ...

                                               

Guano

Guano nujul ka tai manuk laut jeung kalong. Ajénna luhur pisan salaku gemuk atawa mesiu, sabab kandungan pospor jeung nitrogénna anu luhung. Superpospat nu dijieun tina guano dipaké pikeun aerial topdressing. Pikeun patani mah, tai manuk téh kawe ...

                                               

Polisakarida

Polisakarida nyaéta karbohidrat "teu amis" nu kawilang pajeulit. Polisakarida mangrupa polimér nu diwangun ku loba monosakarida nu silihsambungkeun. Ku kituna polisakarida mah kaasup molekul badag pisan, malah ngarangkadak. Sipatna teu leyur na c ...

                                               

Hidrolisis

Hidrolisis nyaéta prosés kimia nalika hiji molekul dibeulah jadi dua bagian ku nambahkeun hiji molekul cai. Ieu béda jeung réaksi hidrasi, nalika molekul cai ditambahkeun kana hiji zat tanpa ayana prosés meulah.

                                               

Polimérisasi

Polimérisasi nyaéta prosés ngawujudna ranté polimér organik ulangan nu panjang. Aya sababaraha rupa polimérisasi, sarta sistimna gé béda-béda. Kategorisasina ngawengku sistim adisi-kondensasi jeung chain growth-step growth system. Rupa polimérisa ...

                                               

Présipitasi

Dina widang kimia, présipitasi atawa pengendapan téh prosés kabentukna padetan tina hiji leyuran dina hiji réaksi kimia; padetan nu kabentuk disebutna présipitat atawa endapan. Pengendapan ieu lumangsung mun réaksi kimia ngahasilkeun zat nu teu b ...

                                               

Réaksi kondensasi

Réaksi kondensasi nyaéta réaksi kimia nalika dua molekul atawa moieties meta bari ngaleupaskeun cai atawa amonia. Ieu bisa dianggap sabalikna ti réaksi hidrolisis, nyaéta meulah hiji zat kimia jadi dua bagian ku ayana cai.

                                               

Sanyawa kimia

Dina widang kimia, sanyawa mangrupa zat nu ngawujud tina dua atawa leuwih unsur dina nisbah tetep nu nangtukeun wangunanna. Pikeun conto, cai mangrupa sanyawa nu disusun ku hidrogén jeung oksigén dina nisbah dua ka hiji. Sacara umum, nisbah tetep ...

                                               

Basa

Nu ilahar harti tina basa nyaéta sanyawa kimia nu nyerep ion hydronium lamun leyur dina cai. Basa sabalikna tina asam, nu dimaksudkeun pikeun unsur/sanyawa kimia nu boga pH leuwih ti 7. Kostik nyaéta hiji istilah nu dipaké pikeun basa kuat. Basa ...

                                               

Uyah (kimia)

Dina kimia, istilah uyah dipaké pikeun sanyawa ionik nu diwangun ku kation nu muatanana positif jeung anion nu muatanana négatif, antukna ngahasilkeun sanyawa nu muatanana nétral. Ion-ion ieu sipatna bisa anorganik bisa ogé organik, bisa monoatom ...

                                               

Tabél periodik

Tabel periodik unsur kimiawi nyaéta pintonan tabular unsur kimiawi nu dipikanyaho. Unsur-unsur disusun dumasar struktur éléktron antukna rupa-rupa sipat kimiawina puguh susunanana sapanjang tabelna. Nu ditémbongkeun utamana nomer atom sarta lamba ...

                                               

Logam

Logam nyaéta salah sahiji unsur kimia anu siap diwangun ion sarta mibanda beungkeutan logam sarta disebut mirip jeung kation dina mega elektron. Metal nyaéta salah sahiji tina tilu kelompok unsur anu dibédakeun ku sifat ionisasi jeung beungkeutan ...

                                               

Periode tabél periodik

Dina tabel periodik, périodeu nyaéta baris na tabel. Jumlah kulit éléktron nangtukeun kaasup périodeu mana hiji atom. Unggal kulit dibagi kana subkulit nu béda-béda, di mana nalika wilangan atom nambahan, mangka subkulitna kaeusi nurutkeun susuna ...

                                               

Tabél periodik (baku)

Wujud dina suhu jeung tekenan baku nu beureum mangrupa gas nu hideung mangrupa padet nu hejo mangrupa cairan Ayana di alam

                                               

Unsur kimia

Unsur kimia téh mangrupa matéri nu disusun ku atom-atom nu jumlah proton jero intina sarua. Tah jumlah proton ieu nu katelah wilangan atom unsur. Pikeun conto, sakabéh atom nu jumlah proton na intina aya 6 disebutna atom unsur karbon, jeung sakab ...

                                               

Argon

Argon mangrupa salah sahiji unsur kimia nu boga simbul Ar jeung nomer atomna 18. Argon kaasup kana periode ka-3 dina Tabél Unsur jeung boga beurat atom 39.948. Argon mangrupa gas mulia nu katilu, dina periode 8, jeung ngawangun antara 1% tina atm ...

                                               

Arsen

Arsen, arsenik, atawa arsenikum nyaéta unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbol As jeung nomor atom 33. Arsen kapanggih dina taun 1250 ku Albertus Magnus. Di alam mah kapanggihanna dina sawatara mineral siga orpiment, realgar, arsenopiri ...

                                               

Boron

Boron nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang B jeung nomor atom 5. Boron mangrupa unsur non-logam jeung mangrupa hiji-hijina non-logam tina kelompok 13 tabél périodik unsur. Boron aya dina kondisi kakurangan éléktron ku sa ...

                                               

Bromin

Brom nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Br jeung nomor atom 35. Dina suhu ruangan brom wujudna cairan beureum kacoklatan. Dina bentuk gas, brom warnana sarua ari bauna ofensif sarta nyesekkeun mirip bau klorin. Brom ma ...

                                               

Bérilium

Bérilium nyaéta unsur kimia anu miboga simbul Be sarta nomor atom 4. Bérilium kapanggih sarta dingaranan dina taun 1798 ku saurang ahli kimia Vaquelin. Kiwari bérilium dimangpaatkeun pikeun réaktor nuklir, suku cadang mesin, jeung satelit. Bérili ...

                                               

Cai raksa

Cai raksa atawa raksa atawa mérkuri nyaéta unsur kimia dina tabel périodik kalayan simbol Hg sarta nomer atom 80. Unsur golongan logam transisi ieu boga warna mérak sarta mangrupa hiji ti lima unsur anu wujudna éncér dina suhu kamar. Cai raksa ré ...

                                               

Fluor

Fluor nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga simbul F jeung nomor atom 9. Fluor mangrupa gas halogén racunan univalen, warnana konéng-héjo pias, jeung mangrupa unsur pangréaktifna sarta miboga éléktronégativitas pangluhurna. Fluor ...

                                               

Fosforus

Fosforus nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang P jeung nomor atom 15. Fosforus mangrupa unsur non-logam multivalen tina kelompok nitrogén. Ieu unsur kapanggih di alam dina sawatara bentuk alotropik jeung mangrupa élemen p ...

                                               

Galium

Galium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Ga jeung nomor atom 31. Galium padet mangrupa logam kulawu kabulaoan anu miboga struktur kristal ortorombik, sedengkeun galium murni miboga warna kaperakan. Galium wangunna pad ...

                                               

Gérmanium

Gérmanium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang 32 jeung nomor atom 15. Gérmanium murni mangrupa métaloid anu sifatna heurat, getas, ngagurilap, sarta warna bodas kulawu. Ieu unsur miboga sifat kimia jeung fisika mirip si ...

                                               

Hafnium

Hafnium nyaéta hiji unsur kimia dina tabél périodik anu miboga lambang Hf jeung nomor atom 72. Hafnium kapanggih ku Dirk Coster, saurang ahli kimia Dénmark, jeung Charles de Hevesy, saurang ahli kimia Hungaria, dina taun 1923. Maranéhanana ngagun ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →