ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 362




                                               

Lauk buntal

Lauk Buntal nyaéta salah sahiji sadulur ti lauk muara jeung laut anu asalna tina ordo tetraodontiformes Sacara étimologi, lauk-lauk sarupa jeung lauk landak anu boga tulang tonggong lega jeung gedé. Lauk buntal sacara umum dipercaya salaku verteb ...

                                               

Lauk kembung

Lauk Kembung nyaéta ngaran sajumplukan lauk laut nu asup kana genus Rastrelliger, kulawarga Scombridae. Spésiés ieu sumebar di Asia Tenggara. Beubeunangan lauk kembung di sakuliah dunya dilaporkeun ngaronjat pikeun tilu spésiés Rastrelliger nyaét ...

                                               

Marmota olympus

Marmota olympus nyaéta spésiés marmot éndemik, anu ngan kapanggih di Pagunungan Olympic Washington, Amérika. Status éndemik ieu spésiés ditangtukeun ku Badan Législatif Nagara Bagian Washington taun 2009.

                                               

Nila

Nila nyaéta lauk konsumsi nu ilaharna disebut lauk darat. Lauk nila mangrupa hiji komoditi anu pohara populér di masarakat, salian hargana murah, rasana ngeunah ogé ajén protéinna rada luhur. Lauk nila asalna ti banua Afrika sarta mimiti diwanohk ...

                                               

Odéng

Odéng nyaéta nyiruan ti Asia kidul jeung tenggara nu hirup di leuweung. Subspésiés nu pangbadagna nyaéta Apis dorsata laboriosa ti Himalaya - ilaharna mah kira ukur 17–20 mm. Nyayangna di tempat nu laluhur jauh ti lemah tapi nembrak. Ieu gegereme ...

                                               

Pacikrak

Pacikrak disebut ogé ciblek nyaéta manuk nu asalna tina kulawarga Cisticolidae. Dina basa Inggris ieu manuk disebutna bar-winged Prinia, duméh aya gurat bodas dina unggal jangjangna.

                                               

Piteuk

Piteuk ngaran latin: dina basa Indonesiana disebut pikat nyaéta laleur badag anu sok nyeureud atawa nyongcong kana kuda, munding, sapi, jeung sato séjénna. Tapak nyeureudna parna malah sok nepi ka getihan kawas anu raheut, piteuk disebut ogé lale ...

                                               

Poksay kuda

Poksay kuda nyaéta manuk anu asalna tina kulawarga Timaliidae tina genus Garrulax. Manuk ieu mangrupikeun salah sahiji jenis anu sok tuang buah leutik, bangbung, gegeremet jeung gaduh habitat di leuweung gunung sumebar di daérah luhurna 1.000-2.4 ...

                                               

Rametuk

Rametuk mangrupa jenis laleur buah, kaasup kana filum Artropoda kelas Insekta bangsa Diptera, anak bangsa Cyclophorpha, seri Acaliptrata, suku Drosophilidae, jenis Drosophila melanogester di Indonésia aya antara 600 jenis, pulo jawa antara 120 je ...

                                               

Salmon

Salmon nyaéta salah sahiji lauk anu geus kawentar di masarakat, lauk anu ngandung nutrisi sarta alus pikeun kaséhatan otak manusa. Ieu lauk téh mangrupa jenis lauk laut tina sadulur salmonidae anu sacara umum mangrupa spésiés anadromous, nyaéta s ...

                                               

Sato

Sato hartina golongan organismeu dina karajaan Animalia atawa Metazoa, sacara umum multisélular, bisa pipindahan sarta résponsif ka sabudeureunana, sarta dahar organismeu séjén salaku asupanana. Dedegan awakna beuki jejeg nalika sawawa, biasana t ...

                                               

Simpanseu

Simpanseu, nyaéta ngaran umum pikeun dua spésiés anu masih hirup tina monyét dina genus pan. Walungan Kongo ngawangun wates tempat cicing alamiah tina dua spésiés: Simpanseu biasa, pan troglodytes Afrika Barat jeung Afrika Tengah Bonobo, Pan pani ...

                                               

Tepus

Tepus nyaéta spesies manuk nu asalna tina kulawarga Timaliidae, genus Stachyris. Pituin/éndemik ti daérah Jawa Barat, awakna leutik panjangna ngan 15 cm, hirup di pigunungan, tara katempo hirup di tempat nu perenahna sahandapeun ti 800 mdpl.Hirup ...

                                               

Tunggeu

Tunggeu mangrupa spésiés kumbang moncong nu dipikawanoh ogé salaku kumbang kalapa Asia atawa kumbang sagu. Tunggeu kolot rélatif gedé, antara dua jeung lima sentiméter panjangna, jeung biasana warna beureum karat, ngan loba ogé varian warna nu sé ...

                                               

Éngang

Éngang ; basa Inggris wasp nyaéta gegeremet nu asalna tina kulawarga Vespidae. Éngang kapanggih hirup méh di sakuliah dunya di Jepang disebutna hachi ;, sayang na bisa ngagantung dina tangkal aya ogé sayangna nu dijieun dijero tangkal, kasohor so ...

                                               

Harupat

Harupat nyaéta bagéan anu heuras tina injuk tangkal kawung wanguna kawas nyéré hideung kelirna tur mencos. Dimangpaatkeun pikeun nyieun sapu, hateup, patlot/kalam paranti nulis utamana kaligrafi, widé, baheula harupat dipaké paser minangka pélor ...

                                               

Injuk

Injuk nyaéta serabut puhu palapah kawung nu ilahar dipintal dijieun tali atawa tambang, atawa dijadikeun bahan keur hateup.

                                               

Sutra

Sutra mangrupa produk ékslusip kaisar Cina atawa Tiongkok. Mimitina sutra dipikawanoh di Cina dina taun 2700 SM. Cina anu apal kumaha cara nyieun sutra, saha waé anu ngabéjakeun cara nyieuna sutra bakal dipaéhan. Ku sabab kitu harga sutra téh mah ...

                                               

Ginjal

Ginjal nyaéta organ ékskrési nu bentukna kawas kacang na vertebrata. Bagéan tina sistem urin, ginjal nyaring runtah tina getih sarta miceun babarengan jeung cai salaku urin. Widang médis nu ngulik ginjal sarta kasakit nu mangaruhan ginjal disebut ...

                                               

Hipotalamus

Hipotalamus nyaéta bagian dina otak nu ngandung sababaraha nukléi/inti leutik nu boga rupa-rupa pancén. Salah sahiji pancén pangpentingna anu dipibanda ku hipotalamus nyaéta nyambungkeun sistem saraf ka sistem éndokrin ngaliwatan kelenjar pituita ...

                                               

Endog

Endog, pikeun sababaraha sato, mangrupa zigot hasil fértilisasi ovum. Sato ovipar hartina sato nu ngendog, teu tumuwuh dina jero indungna. Ieu mangrupa cara baranahan rupa-rupa lauk, Amfibi, jeung réptil, sakabéh unggas, monotréma, sarta lolobana ...

                                               

Jalangan

Jalangan, kopulasi, lakian atawa éwéan nyaéta peta ngasupkeun sirit jalu nu celegeng kana heunceut bikang kalawan tujuan baranahan jeung kasenangan. Istilah sanggama, rarasmi, atawa sapatemon dipaké nujul ka manusa, sedengkeun pikeun vértebrata l ...

                                               

Pianakan

Pianakan téh salah sahiji organ baranahan bikang dina lolobana mamalia, kaasup manusa. salah sahiji tungtungna, cervix, mangrupa lawang ka heunceut; sedengkeun nu séjénna nyambung ka solobong Fallopi. Dina mamalia, bentuk rahim téh aya opat: bipa ...

                                               

Sileungleum

Sileungleum atawa nyileungleum nyaéta nyimbutan endog dina sayang sangkan haneut, nu ngajadikeun endog bisa megar. Dina prakna endog-endog téh didekeman/disimbutan ku bulu nu aya dina awak indungna, kabiasaan ieu ilaharna dilakukeun ku indung hay ...

                                               

Baham

Baham nyaéta lawang asup pikeun sato ngasupkeun dahareun. Biasana aya na hulu, tapi teu salawasna; baham planaria aya na beuteungna. lolobana sato mibanda sistim digéstif nu lengkep: baham di hiji tungtung sarta bool di tungtung séjén. Tungtung m ...

                                               

Peujit

Dina anatomi, peujit téh hartina bagian saluran cerna nu nyambung ti burih/lambung nepi ka anus jeung, di manusa katut mamalia séjénna, disusun ku dua bagian: peujit leutik jeung jeujit badag. Dina awak manusa, peujit leutik dibagi deui kana duod ...

                                               

Probiotik

Probiotik nyaéta mikroorganisme hirup anu dipromosikeun kalayan klaim hadé pikeun kaséhatan lamun dikonsumsi, umumna ku cara ngaronjatkeun atawa mulihkeun flora usus. Probiotik sacara umum dianggap aman, tapi dina sababaraha kasus bisa ogé ngabal ...

                                               

Prébiotik (giji)

Prébiotik nyaéta sanyawa dina katuangan anu nginduksi tumuwuh atawa giatna mikroorganisme anu mangpaat sarupaning baktéri jeung fungi. Conto anu galib nyaéta dina saluran gastrointéstinal, anu prébiotik bisa ngarobah komposisi organisme dinamicro ...

                                               

Bulu

Rambut nyaéta organ siga benang nu tuwuh dina kulit sato, utamana mamalia. Rambut mucunghul tina epidermis, sanajan ari asalna mah tina folikel rambut nu aya jauh di sahandapeun dermis oge. Struktur siga rambut, nu disebut trikoma, ogé kapanggih ...

                                               

Kendang ceuli

Kendang ceuli mangrupa mémbran nu misahkeun ceuli luar ti ceuli tengah. Gunana taya lian ti pikeun nyalurkeun sora ti udara ka osikel di jero ceuli tengah. Tulang malleus nyambungkeun antara kendang ceuli jeung osikel séjénna. Karuksakan atawa pe ...

                                               

Buhaya

Buhaya atawa buaya téh sebutan pikeun sakabéh spésiés sato anggota kulawarga Crocodylidae. Buhaya mangrupa réptil cai badag nu hirup di wewengkon tropis di Aprika, Asia, Amérika, jeung Australia. Buhaya biasana ngumpul di walungan jeung situ nu c ...

                                               

Cihcir

Cihcir nyaéta sato anu kagolong kana insékta atawa gegeremet. Ieu cihcir kaasup kana ordo Orthoptera, nu matak ieu insékta téh saliwat mah mirip jeung simeut, jangkrik, tonggérét jeung insékta saordo lianna. Ari familina mah kaasup kana tettigoni ...

                                               

Hurang

Hurang nyaéta sato anu hirup di cai hususna walungan, sagara, atawa danau. Hurang bisa kapanggih di ampir kabéh "kuyumbang" cai anu ukuranana badag boh cai tawar, cai payau, boh cai asin dina jejero variatif, ti deukeut pabeungeutan nepi ka sawat ...

                                               

Jampang pait

Jampang pait ; Axonopus compressus nyaéta tutuwuhan anu asalna tina kulawarga poaceae. Ieu tutuwuhan kagolongkeun kana jujukutan loba katempo hirup di tegalan-tegalan, hirup ngampar nutupan taneuh, sisi jalan, galengan sawah, jeung daérah séjén a ...

                                               

Kromosom X

Kromosom X nyaéta salah sahiji ti dua kromosom nu nangtukeun kelamin dina lolobana spésiés sato, kaasup manusa. Ieu mangrupa bagian ti sistem panangtuan kelamin XY jeung sistem panangtuan kelamin X0. Ieu kromosom dingaranan kitu dumasar kana kaun ...

                                               

Mantéga

Mentéga nyaéta produk kadaharan anu dijieuna tina susu. Biasana dipaké pikeun olésan dina roti jeung biskuit. Kecap mantéga aslna tina basa Portugis nyaéta manteiga. Komposisi gizi margarin hampir sarua jeung mantéga, ngan bédana tina jumlahna. M ...

                                               

Squamata

Squamata mangrupa kelompok reptilia pangbadagna nu jumlah spésiesna panglobana. Habitat anggotana mimiti ti jero taneuh nepi ka tatangkalan, ti gurun nepi ka laut, sarta ti khatulistiwa nepi ka Arktik. Anggotana biasana mah tetrapoda tapina dina ...

                                               

Ékspérimén évolusi jangka panjang E. coli

Ékspérimén évolusi jangka panjang E. coli nyaéta hiji ngeunaan évolusi nu dilaksanakeun ku Richard Lenski pikeun nulusuran parobahan-parobahan génetik dina 12 populasi baktéri Escherichia coli nu dina awal ékspériménna méh idéntik. Ékspérimén ieu ...

                                               

Asem Jawa

Asem Jawa nyaéta sarupa buah anu rasana haseum, biasana digunakeun pikeun campuran bungbu dina lolobana masakan Indonesia, pikeun nambahan rasa haseum dina masakan, contona sayur asem atawa kuah empé-empé. Asem ogé dgunakeun pikeun campuran jamu ...

                                               

Attaléa

Attaléa nyaéta hiji génus palem-paleman pituin wewengkon tropis buana Amérika, saperti Méksiko, Karibia, Amérika Tengah, sarta Amérika Kidul. Tutuwuhan anu asup kana génus ieu boga cicirén mirip jeung kalapa.

                                               

Awi bitung

Awi bitung atawa bitung nyaéta awi anu tangkalna mibanda ukuran leuwih badag, kaasup kana kulawarga Poaceae. Awi bitung mibanda sababaraha ngaran saperti bambu betung, buluh petung Mly.; bulu botung Bat.; oloh otong Gayo; triĕng bĕtong basa Acéh; ...

                                               

Awi buluh

Awi buluh, nyaéta tangkal awi anu biasa dipaké ngaleumeung. Loba kapanggih hirup di wewengkon Malesia jeung Indocina, awi buluh atawa dina basa Indonesia bambu lemang disababaraha daérah disebut ogé: buluh nèhè ; buluh sèro ; pĕrréng bulu, p. lam ...

                                               

Awi haur

Awi haur basa Indonésiana bambu aur/Bambu ampel nyaéta tangkal awi asalna tina kulawarga Bambusoideae, kasebut tangkal awi anu loba kapanggih hiru liar atawa ngahaja dipiara ku lantaran loba mibanda guna jeung mangpaat, awi haur laba kapanggih hi ...

                                               

Awi krisik

Awi krisik nyaéta tangkal awi anu ngahaja dipelak ku lantaran mibanda loba kagunaan, utamana pikeun pager hirup di buruan anu perenahna nyanghareup ka jalan. awi krisik disebut ogé awi ganani ; awi cina ; awi pager atawa buluh pagar. Awi krisik d ...

                                               

Awi surat

Awi surat nyaéta tangkal awi anu kelirna héjo ngora paselang jeung gurat-gurat konéng, ukuranna leuwih badag tur mindeng dimangpaatkeun pikeun bahan bangunan, parabot, konstruksi, jeung pakakas rumah tangga.

                                               

Awi wulung

Awi wulung atawa awi hideung nyaéta tangkal awi anu asalna tina génus Gigantochloa, loba dimangpaatkeun pikeun nyieun pakakas rumah tangga, waditra, ogé rupa-rupa karajinan. Awi wulung baheula loba dipelak di wewengkon Jawa, kiwari awi wulung geu ...

                                               

Babadotan

Babadotan ; dodombaan; ngaran Latén Agerotum conyzoides, L mangrupa tutuwuhan liar tapi leuwih dipikawanoh minangka pepelakan pangganggu. Sacara umum, tutuwuhan ieu tumuwuh liar jeung eurih, bisa kapanggih di pakarangan imah, sisi jalan atawa sus ...

                                               

Babakoan

Babakoan nyaéta salah sahiji tatangkalan anu asalna tina kulawarga rhizophoraceae. Babakoan bisa hirup di ranca-ranca basisir laut, akarna anu pabeulit sarta tangkalna bisa nyaluyukeun manéh jeung pangsétna cai laut. Babakoan ogé bisa hirup sok s ...

                                               

Berenuk

Berenuk nyaéta hiji tangkal anu asalna ti Amerika Tengah jeung Amerika kidul. Kaasup kana kulawarga Bignoniaceae, bisa direkahkeun ku jalan dicangkok atawa dipelak tina sikina.

                                               

Bidara

Bidara ; hong zoo ; nyaéta tangkal anu asalna tina kulawarga Rhamnaceae spesies Ziziphus, hirupna di tegalan atawa dataran landeuh, aya ogé anu ngahaja dipelak pikeun diarah buahna. Tangkalna melengkung, kaina heuras jeung beurat, ilahar dipaké g ...