ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 360



                                               

Z

Wangun séjén ti hurup Z anu asalna ti tipe hurup Goth sarta Blackletter Modérn Mimiti nyaéta "z berekor". Wangun hurup z berekor ieu ngagabung jeung wangun hurup s panjang, jadi ligatur ß dina éjahan basa Jerman. Hiji wangun variasi Z berekor nya ...

                                               

Algoritma sireum

Algoritma sireum dikenalkeun ku Moyson jeung Manderick, mangrupa hiji téhnik probabilistik pikeun méréskeun masalah komputasi ku jalan manggihan jalur panghadéna maké grafik. Algoritma ieu ningali kana kalakuan sireum dina manggihan jalur ti kolo ...

                                               

Transformasi Box-Muller

Transformasi Box-Müller nyaéta métodeu keur ngarundaykeun pasangan mandiri ilahar dina sebaran normal tina wilangan acak, nu sumber wilangan acakna tina sebaran seragam. Geus ilahar ditembongkeun dina dua wanda. Wanda dasar nyaéta dijéntrékeun ku ...

                                               

Wilangan

Wilangan atawa angka nyaéta hiji entitas abstrak pikeun ngagambarkeun quantity. Aya sababaraha jenis wilangan. Nu pada mikawanoh nyaéta angka naturals {0, 1, 2.} digunakeun pikeun ngawilang jeung dilambangkeun ku N. Upama negative ogé diasupkeun, ...

                                               

Daptar topik probabilitas

Kaca ieu daptar topik probabilitas, dina kaca Wikipedia. Kaca ieu sacara alpabet sarua jeung Daptar jejer statistika. Di dinya aya ogé list of probabilists jeung daptar statistikawan.

                                               

Éstimasi dénsitas

Dina probabilitas jeung statistika, éstimasi dénsitas hartina konstruksi tina éstimasi dumasar kana data observasi, nu teu kaobservasi dina kaayaan fungsi probabilitas dénsitas. Fungsi dénsitas nu teu kaobservasi dianggap salaku dénsitas dina seb ...

                                               

Illustration of the central limit theorem

Artikel ieu bakal ngajelaskeun ilustrasi central limit theorem. Fungsi probabilitas densiti ditembongkeun dina gambar kahiji. Saterusna jumlah densitas dua, tilu jeung opat variabel bebas, unggal densiti aslina, ditembongkeun dina gambar saterusn ...

                                               

Masalah Urn

An urn problem is an idéalized thought experiment in which some objects of réal interest are represented as colored balls in an urn or other container. One pretends to draw remove one or more balls from the urn; the goal is to determine the proba ...

                                               

Sebaran normal

Normal distribution mangrupa hal anu penting dina probability distribution di loba widang. Biasa ogé disebut Gaussian distribution, hususna dina widang fisika jeung rékayasa. Dina kaayaan sabenerna kumpulan distribusi mibanda bentuk anu sarupa, b ...

                                               

Téoréma Rao-Blackwell

Dina statistik, téoréma Rao-Blackwell ngagambarkeun hiji téhnik nu bisa ngarobah bentuk éstimator nu teu jelas jadi hiji éstimator nu optimal ku kritéria méan-kasalahan kuadrat atawa kritéria séjén nu ampir sarupa.

                                               

Kanjut

Dina mamalia jalu, kontol atawa kanjut atawa skrotum nyaéta kantong kulit luar katut otot nu ngandung téstikel. Kanjut mangrupa terusan abdomén, nu tempatna antara sirit jeung kérod salawé. Homolog bikang nalika tumuwuhna utun inji nyaéta labia m ...

                                               

Kromosom Y

Kromosom Y nyaéta kromosom panangtu kelamin di lolobana mamalia, kaasup manusa. Ieu kromosom diwangun ku 60 juta pasang basa, nu di antarana aya gén SRY nu ngahirupkeun tumuwuhna téstis. Mamalian lolobana boga sapasang kromosom kelamin dina ungga ...

                                               

Mani

Mani atawa cipepejuh nyaéta cairan nu dikaluarkeun tina sirit nalika éjakulasi, biasana dina waktu orgasme. Kawas getih, mani ngandung dua bagian: bagian sélular jeung bagian nonsélular. Mani ngandung spérma, nu kadang ngakibatkeun kakandungan sa ...

                                               

Sirit

Sirit, bebel, atawa purusa hartina organ sapatemon jalu jeung, pikeun mamalia, organ jalu pikeun kiih. Sirit homolog jeung itil awéwé, sabab tumuwuh tina struktur émbrionik nu sarua. Sirit mangkreng pikeun pungsina nalika sapetemon. lolobana mars ...

                                               

Spérma

Sél spérma, atawa spermatozoon / spermatozoa, nyaéta sél haploid gamét jalu. Spérma dibawa na cairan nu disebut mani atawa cipepejuh, nu bisa ngabuahan sél endog pikeun jadi zigot. Zigot bisa tumuwuh jadi organisme anyar, kaasup manusa. Sél spérm ...

                                               

Spérmatogenesis

Spérmatogenesis nujul ka nyipta sél spérma, nu lumangsung dina kanjut atawa téstés jalu. Sél spérma tumuwuh tina sél stém bibit nu katelah spérmatogonia. Spérmatogonia didiferensiasi jadi spérmatosit, spérmatid nu ahirna jadi spérmatozoa nu "asak ...

                                               

Asam urat

Asam urat nyaéta panyakit ti sésa metabolisme zat purin anu asalna ti sésa kadaharan anu urang konsumsi. Purin sorangan nyaéta zat anu aya dina saban bahan kadaharan anu asalna ti awak makhluk hirup. Kalayan kecap séjén, dina awak makhluk hirup a ...

                                               

Vitamin C

Vitamin C atawa L -askorbat téh hiji zat gizi ésénsial pikeun primata luhur jeung sababaraha spésiés lianna. Askorbat perlu pikeun sababaraha rupa réaksi métabolismeu dina sakabéh awak sato jeung tutuwuhan sarta dihasilkeun ku awak ampir sakabéh ...

                                               

Anabolisme

Anabolisme hartina aspék métabolisme nu dicirikeun ku tumuwuh. Hiji cara pikeun ngagolongkeun prosés métabolik, boh dina hambalan sélular, organ, atawa organisme nyaéta anabolik atawa katabolik. Prosés anabolik condong ka "numuwuhkeun" organ jeun ...

                                               

Asam nukléat

Asam nukléat nyaéta hiji makromolekul biokimiawi pajeulit nu diwangun ku rantay nukléotida nu ngandung émbaran genetik. Asam nukléat pang ilaharna nyaéta asam déoksiribonukléat jeung asam ribonukléat. Asam nukléat aya dina sakabéh sél hirup jeung ...

                                               

Biokimia

Biokimia mangrupa kimia kahirupan. Biokimiawan ngulik unsur-unsur, sanyawaan, jeung réaksi kimia nu dikontrol ku énzim-énzim na jero awak sakabéh organisme. Biokimia museur kana struktur jeung pungsi komponén sélular kayaning protéin, lipid, karb ...

                                               

Biomolekul

Biomolekul mangrupa sanyawa kimia nu aya sacara alami di organisme. Biomolekul utamana diwangun ku karbon jeung hidrogén, ditambah ku nitrogén, oksigén, pospor jeung walirang. Aya ogé unsur séjén nu kabeungkeut, tapi jarang. Biomolekul kudu aya d ...

                                               

Daur asam sitrat

Daur asam sitrat atawa siklus asam sitrat nyaéta saruntuyan réaksi kimia nu penting pisan dina sakabéh sél mahluk hirup nu ngagunakeun oksigén dina réspirasi sélularna. Dina organisme aérobik ieu, daur asam sitrat téh jalur métabolik nu ngabentuk ...

                                               

Farmakologi

Farmakologi téh ulikan peta ubar, nyaéta ulikan ngeunaan interaksi nu lumangsung antara organisme hirup jeung bahan kimia éksogén nu nimpah fungsi biokimia normal. Ieu ulikan ngawengku kandungan jeung pasipatan, interaksi, toksikologi, terapi, je ...

                                               

Féromon

Féromon nyaéta hiji zat kimia anu asalna tina kelenjar endokrin jeung digunakeun ku mahluk hirup pikeun nganyahoankeun sasamana, individu séjén, kelompok, jeung pikeun ngabantu prosés réproduksi. Béda jeung hormon, féromon sumebar ka saluareun aw ...

                                               

Métabolisme sél

Métabolisme sél hartina prosés ngolah molekul-mulekul gizi sarta miara kahirupan dina sél mahluk hirup. Métabolisme dibagi dua rupa: anabolisme, nyaéta prosés ngawangun molekul kompléks jeung struktur sélulér; jeung katabolisme, nyaéta prosés nga ...

                                               

Potosintésis

Fotosintésis nyaéta hiji prosés biokimiawi nalika tutuwuhan, ganggang, jeung sababaraha rupa baktéri ngamangpaatkeun énergi cahya pikeun ngahasilkeun dahareun. Gemblengna mah, ampir sadaya mahluk hirupna gumantung kana énergi nu dihasilkeun tina ...

                                               

Énzim

Énzim mangrupa protéin, atawa kompléks protéin, nu ngatalisan réaksi kimiawi dina awak organisme. Na jero sél biologis téh lumangsung loba pisan réaksi kimiawi, nu mun tanpa énzim bakal lambat pisan sahingga moal ngadukung kahirupan. Énzim ngagan ...

                                               

Apoptosis

Apoptosis mangrupa tipe utama program paéh sél, nyaéta hiji prosés maéhan manéh nu ngahaja ku sél nu teu dipikabutuh dina organisme multisélular. Sabalikna ti nékrosis, nu sélna paéh alatan tatu jaringan akut, apoptosis lumangsung dina prosés nu ...

                                               

Organél

Dina biologi sél, organél téh salah sahiji struktur nu boga pancén husus sarta dibungkus ku mémbran, aya dina sitosol sél eukariot. Organél bisa ditalungtik ngagunakeunmikroskopi atawa fraksinasi sél. Sababaraha organél nu kamungkinan asalna ti b ...

                                               

Néktar

Néktar atawa sari kembang Nyaéta cairan anu rasana amis kareueut tina dijero kembang mangsa keur mangkak ligar. Néktar mangrupa bahan pimadueun loba mibanda gula anu dipikaresep pisan ku rupa-rupa gegeremet, ieu néktar dihasilkeun ku kelenjar nek ...

                                               

Tangkal

                                               

Terna

Terna nyaéta tutuwuhan anu tangkalna hipu alatan henteu ngawujud kai. Tutuwuhan terna ilaharna hirup sausum tapi aya ogé anu nahun, terna nunjul kana tutuwuhan anu mibanda pembuluh. Ilaharna sebutan ieu pikeun tutuwuhan leutik tur henteu mibanda ...

                                               

Togé

Togé atawa Kacambah nyaéta tutuwuhan ngora anu kakara mekar tina tahap embrio di jero siki. Tahap mekarna katelah perkecambahan jeung mangrupa salah sahiji tahap dina jero kahirupan tutuwuhan. Togé papasingana aya tilu: radikula, hipokotil, jeung ...

                                               

Cacad génétik

Cacad génétik nujul ka kaayaan balukar ayana abnormalitas dina gén atawa kromosom. Béda ti sababaraha kasakit kayaning kangker anu alatan abnormalitas génétik dadakan di sababaraha sél dina hiji mangsa hirup, istilah "kasakit genetik" mah ilaharn ...

                                               

Golongan getih

Golongan getih maksudna dadaran ciri-ciri sél getih beureum hiji jalma dumasar jenis zat dina mémbran sélna. Klasifikasi golongan getih manusa pangpentingna nyaéta ABO jeung faktor Rhesus. Aya ogé 46 antigén lianna, tapi lolobana mah leuwih jaran ...

                                               

Génétika

génétika hartina élmu gén, nurunna sipat, jeung variasi organisme. Kecap génétika munggaran dilarapkeun pikeun ngagambarkeun ulikan ngeunaan pola turunan jeung élmu variasi ku élmuwan Inggris William Bateson dina suratna ka Adam Sedgwick tanggal ...

                                               

Kareseban

Kareseban mangrupa kaayaan fisiologis normal awéwé dina siklus kareseban nu lumangsung sababaraha poé nu patali jeung kasuburan/fértilitas réproduktifna, ditandaan ku kaluarna getih ; para wanoja sabagian bisa ngawaskeun kaluarna jaringan éndomét ...

                                               

Mémék

Heunceut, mémék, momok, atawa baga nujul ka organ séks luar awéwé nu sacara umum disebut ogé palawangan. Heunceut manusa ngawengku labia mayora jeung labia minora, itil, lawang urétra, sarta Liang Heunceut. Fungsi utama nu ngalibetkeun palawangan ...

                                               

Ovum

Ovum nyaéta sél kelamin/séks bikang/wanoja atanapi gamét. Boh sato atawa siki tatangkalan mibanda endog. Istilah ovule dipaké pikeun endog siki tutuwuhan sarta pikeun endog ngora sato. Kecap ieu diturunkeun tina kecap Latin ovum pikeun endog. Din ...

                                               

Adrénalin

Epinéfrin nyaéta hormon jeung neurotransmiter nu boga pancén dina réspon "lawan atawa ngejat" dina sistem saraf simpatétik, hiji sanyawa katékolamina, monoamina simpatomimetik nu dihasilkeun ku kelenjar adrénal tina asam amino fénilalanin jeung t ...

                                               

Glukagon

Glukagon nyaéta hormon péptida, dihasilkeun ku sél alfa tina pankréas. Gawéna pikeun ngangkat kadar glukosa jeung asam lemak dina aliran getih, sarta dianggap hormon katabolik utama dina awak. Ieu hormon ogé dipaké pikeun natambaan sababaraha kas ...

                                               

Norépinéfrin

Noradrénalin, disebut ogé norépinéfrin, nyaéta zat kimia organik di kulawarga katékolamin anu boga guna dina otak jeung awak salaku hormon jeung neurotransmitter. Ngaran "noradrénalin" diturunkeun tina akar basa Latin anu hartina "dina/gigireun g ...

                                               

Ari-ari

Ari-ari atawa tali ari-ari téh nyaéta organ efemeral nu ukur aya di mamalia plaséntal bikang nalika reuneuh. Dina mamalia plaséntal, ari-ari téh nyaéta solobong nu nyambungkeun émbrio atawa fétus nu keur mekar kana balina. Ari-ari ngandung arteri ...

                                               

Bali (anatomi)

Bali atawa plasénta téh nyaéta organ efemeral nu ukur aya di mamalia plaséntal bikang nalika reuneuh. Bali téh diwangun ku dua bagian, nu salah sahijina sacara genetis jeung biologis mangrupa bagian ti fétus. Plasénta "naplok" dina pinding rahim, ...

                                               

Fétus

Fétus hartina mamalia nu keur tumuwuh sanggeus hambalan émbrionik saméméh lahir. Di manusa, utun inji téh tumuwuh ti panungtung minggu ka dalapan kakandungan nalika sadaya struktur mayor geus kabentuk nepi ka borojolna. Fetus, dina basa Latin, ha ...

                                               

Bikang

Bikang atawa awéwé nyaéta salah sahiji kelamin hiji organismeu, atawa bagian ti hiji organismeu, nu ngahasilkeun sél endog. "Sél endog" dihartikeun salaku gamét nu leuwih badag dina sistem baranahan hétérogami, sedengkeun gamét nu leuwih leutik d ...

                                               

Jalu

Jalu nyaéta salah sahiji kelamin hiji organisme, atawa salah sahiji bagian ti hiji organismeu, nu ngahasilkeun spérma. "Spérma" dihartikeun salaku gamét nu leuwih leutik dina sistem baranahan hétérogami, sedengkeun gamét nu leuwih gedé dihasilkeu ...

                                               

Familia

Familia dina klasifikasi ilmiah nyaéta hiji takson nu aya antara ordo jeung génus, mangrupa taksonomi nu di jerona ngawengku sawatara génus nu sacara filogénétis kapisahkeun tina familia lianna. Diindonesiakeun ieu takson nyaéta jadi sélér, famil ...

                                               

Alap-alap

Alap-alap téh manuk pamangsa ti kulawarga Accipitridae, sumebar di leuweung Asia kidul nepi ka Cina kidul jeung Indonésia. Nyayangna dina tangkal jangkung, sakali usum endogna 2-5 siki, ganti sayang unggal taun. Ieu manuk téh raptor ukuran sedeng ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →