ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 359



                                               

Pengolahan citra

Pengolahan citra nyaéta salah sahiji cabang tina élmu informatika. Pengolahan citra ulukutek dina upaya pikeun ngalakukeun transformasi hiji citra/gambar jadi citra séjén kalawan ngagunakeun téknik nu tangtu.

                                               

Kompa

Kompa nyaéta pakakas pikeun mindahkeun cacai atawa adonan. Kompa mindahkeun cacai ti tempat nu boga tekenan leutik ka tempat kalayan tekenan anu leuwih gedé, pikeun nungkulan béda tekenan ieu mangka diperlukeun tanaga. Kompa pikeun mindahkeun haw ...

                                               

Aquifer

Aquifer nyaéta lapisan handapeun taneuh nu ngandung-cai dina batuan nu perméabel, atawa material leupas saperti nu mana cai taneuh bisa dipaké ku cara ngompa tina sumur. Elmu ngeunaan aliran cai dina aquifer tur karakter aquifer disebut hidrogéologi.

                                               

Okulasi

Okulasi mangrupa salah sahiji téhnik ngalobakeun tutuwuhan sacara végétatif ku cara napelkeun sirung tina hiji tutuwuhan kana tutuwuhan nu séjén nu bisa dihijikeun kompatibel nu boga tujuan ngahijikeun sipat-sipat nu alus tina unggal komponén nep ...

                                               

Dioda

Dina éléktronika, dioda nyaéta hiji komponén nu ngahalangan arah gerak pamawa muatan. Prinsip dasarna, dioda ngaliwatkeun arus listrik kana hiji arah, tapi ngahalangan éta arus lamun arahna sabalikna. Ku kituna, dioda bisa dianggep minangka vérsi ...

                                               

Kapasitor

Tempo Kapasitor komponén pikeun bahasan tipe husus. Kapasitor nyaéta parangkat listrik nu bisa nyimpen énérgi dina médan listrik antara sapasang konduktor nu jarakna deukeut. Nalika voltase diterapkeun kana kapasitor, muatan listrik kalayan gedé ...

                                               

Éléktroforésis

Éléktroforésis nyaéta gerak barang nu boga muatan listrik alatan pangaruh médan listrik. Sacara téoritis gerak ieu téh balukar ayana gaya Lorentz nu patali jeung paripatan listrik dasar nu dipimilik ku barang nu keur diulik jeung kaayaan listrik ...

                                               

Éléktrokimia

Éléktrokimia mangrupa cabang kimia nu ngulik réaksi nu lumangsung antara konduktor éléktronik jeung konduktor ionik. Mun hiji réaksi kimia disababkeun ku voltase ti luar, atawa mun voltase disababkeun ku réaksi kimia, sakumaha lumangsung dina bat ...

                                               

Éléktromagnétisme

Éléktromagnétisme, dina fisika, nyaéta fénoména di mana hiji médan ngeprakkeun hiji gaya kana partikel nu sifatna mibanda muatan listrik, sarta sabalikna kapangaruhan ku hadirna sarta gerak partikel dimaksud. The magnetic field is produced by the ...

                                               

Médan Listrik

Médan listrik nyaéta éfék anu ditimbulkan ku ayana muatan listrik, saperti éléktron, ion, atawa proton, dina rohangan sabudeureunana. Médan listrik mibanda hijian N/C atawa dibaca newton/coulomb. Médan listrik umumna diajarkeun dina élmu fisika s ...

                                               

Médan magnétik

Dina fisika, médan magnétik nyaéta hiji médan anu nembus rohangan sarta ngeprakkeun gaya magnétik kana muatan listrik jeung batang magnétik dua kutub. Médan magnétik ngurilingan arus listrik, batang magnét dua kutub, sarta médan listrik anu barob ...

                                               

Radiasi éléktromagnétik

Radiasi éléktromagnétik nyaéta gelombang éléktromagnétik anu ngarambat sorangan dina rohangan. Gelombang éléktromagnétik kawangun ku komponén listrik atawa éléktrik jeung komponén magnétik. Dua komponén ieu ngayun bulak-balik dina arah anu juruna ...

                                               

Rohangan bébas

Rohangan bébas boga harti yén teu aya material atawa fénomena fisika lianna iwal ti fénomena anu keur ditaliti kiwari. Rohangan bébas dianggap mangrupa kaayaan dasar médan éléktromagnétik. Énerji pancaran ngarambat ngaliwatan rohangan bébas dina ...

                                               

Rohangan kosong

Rohangan hampa boga harti yén teu aya matrial atawa fenomena fisika iwal fénoménaanu keur ditaliti. Rohangan kosong dianggap mangrupa kaayaan dasar medan elektromagnetik. Enerji pancaran anu ngarambat ngaliwatan rohangan kosong dina bentuk gelomb ...

                                               

Daur séksagenari

Daur séksagenari Tiongkok nyaéta sistim panomeran siklik tina 60 kombinasi antara dua daur dasar, sapuluh Cabang Sawarga sarta dua belas Cabang Bumi.Geus dipaké sacara tradisional minangka cara nganomeran poé jeung taun, lain ukur di Tiongkok tap ...

                                               

Cangkilung

Cangkilung ; Omphisa fuscidentalis, nyaéta hileud/ Gegeremet anu hirup dina jero buku-buku tangkal awi. Cangkilung loba dimangpaatkeu pikeun eupan mangsa keur nguseup, maraban sato piaraan saperti lauk arwana, jeung rupa-rupa manuk. Cangkilung il ...

                                               

Gegeremet

Gegeremet, insék, atawa insékta nyaéta hiji kelas sato invertebrata, takson anu paling lega ambahanana ti filum Artropoda. Insék ngawengku panglobana rupa sato di Bumi, kira aya 925.000 spésiés nu geus digambarkeun - leuwih ti gabungan golongan s ...

                                               

Pararaton

Pararaton mangrupa salah sahiji karya sastra anu jadi sumber sajarah karajaan Singhasari jeung Majapahit. Ku kituna Pararaton bisa disebut salaku karya sastra sajarah, nu dina khazanah sastra Jawa, karya saperti kieu disebut Babad.

                                               

Hanja

Hanja, atawa Hanmun, anu sakapeung ditarjamahkeun minangka aksara Tiongkok-koréa, nyaéta sebutan pikeun aksara Tionghoa dina basa Koréa, tapi sacara spesifik ngarujuk ka aksara-aksara anu diinjeum basa Koréa sarta dijadikeun bagian ti basa kasebu ...

                                               

Alfabét fonétik NATO

Alfabét fonétik NATO nyaéta hurup fonétik atawa hurup éjahan NATO anu loba dipaké dina dunya radio-telefoni sacara internasional. Hurup pengeja ieu dipaké pikeun komunikasi sora boh liwat radio boh telepon ku kabéh bangsa di dunya pikeun nyingkah ...

                                               

Alfabét Kirilik

Aksara Kiril atawa Aksara Sirilik nyaéta sajenis aksara anu dipaké pikeun nulis genep basa Slavia pituin sarta loba basa-basa séjénna anu dipaké di Uni Sovyét, Asia, sarta Éropa Wétan.

                                               

Rungkun aksara Brahmi

Citakan:Calligraphy Rungkun aksara Brahmi nyaéta hiji rungkun aksara abugida. Aksara-aksara Brahmi umumna dipaké di Asia Kidul, Apganistan), Asia Tenggara, sarta sabagian Asia Tengah jeung Wétan. Rungkun aksara Brahmi mangrupa katurunan ti Aksara ...

                                               

Dakuten

Dakuten, dibacana ten-ten, nyaéta tanda diacritic nu sering dipaké dina suku kata kana Basa Jepang keur nembongkeun yén konsonan suku kata kudu diucapkeun. Handakuten, dibaca maru, nyata diacritik nu dipaké dina kana keur suku kata nu dimimitian ...

                                               

Sokuon

Sokuon nyaéta lambang Basa Jepang nu maké hiragana atawa katakana tsu leutik. Dina basa akademik disebutna chiisai tsu leutik", dibandingkeun jeung ukuran gedé tsu: Sokuon dipaké keur rupa-rupa kaperluan. Salah sahijina nyaéta keur nembongkeun ko ...

                                               

Yōon

Yōon atawa Youon nyaéta ciri-ciri Basa Jepang nu morana dijieun ku nambahkeun sora y. Yōon digambarkeun dina kana maké ahiran "kana"na i, saperti き ki, ditambah versi leutik tina tilu "kana" y, ya, yu atawa yo. Contona kyō, "poe ieu", ditulisna ...

                                               

Alfabét Latin

Hurup Latin atawa Hurup Romawi nyaéta alfabet nu kahiji kalina dipaké ku urang Romawi nuliskeun basa Latin kira-kira abad ka 7 saméméh Masehi. Maranéhanana diajar nulis ti jalma-jalma Etruria. Sedengkeun urang Etruska diajar ti urang Yunani. Aksa ...

                                               

A

A nyaéta hurup anu kahiji dina Alfabét Latin. Dina basa Inggris, hurup ieu dibaca ; wangun lobana aes. Hurup ieu asalna téh tina hurup Yunani, Α, sarta mindeng dipaké minangka lambang vokal hareup kabuka teu buleud. A ogé mindeng dipaké minangka ...

                                               

B

B nyaéta hurup kadua dina alfabét Latin. Dina basa Latin sarta basa séjén umumna, hurup ieu biasana melambangkan konsonan dwibibir, hususna foném, konsonan letup dwibibir bersuara.

                                               

C

C nyaéta hurup katilu dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia, hurup ieu disebut ce sedengkeun dina basa Inggris disebut cee, dibaca. Dina basa Latin, hurup ieu melambang foném /k, konsonan letup wiati-wiati tukang teu bersuara, sedengkeun dina b ...

                                               

D

D nyaéta hurup kaopat dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia disebut de, sedengkeun dina basa Inggris sarta Malayu disebut dee. Dina basa Latin sarta basa Indonésia, hurup ieu melambangkan foném /d, konsonan letup rongga-gigi bersuara.

                                               

E

E nyaéta hurup Latin anu kalima. Dina basa Inggris, ngaranna dibaca. Hurup E panglobana dipaké dina basa Inggris. Hurup ieu biasana melambangkan sada vokal teu buleud hareup ampir katutup.

                                               

F

F nyaéta hurup Latin ke-6. Ngaranna dina basa Inggris, Indonésia, sarta Malayu nyaéta ef, dibaca. Hurup ieu mindeng dipaké pikeun menandai sada konsonan desis bibir-gigi nirsuara.

                                               

G

Hurup G atawa g nyaéta hurup ke-7 dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia sarta Malayu, hurup G ngawakilan konsonan letup wiati-wiati tukang bersuara. Hurup G ogé dipaké dina dwihuruf "ng" pikeun konsonan sengau wiati-wiati tukang. Dina basa Ingg ...

                                               

H

H nyaéta hurup ke-8 dina alfabet Latin. Dina basa Indonésia, hurup ieu disebut ha. Dina basa Inggris, hurup ieu disebut aitch, dibaca /ˈeɪtʃ/ atawa /ˈheɪtʃ/. Hurup ieu biasana melambangkan konsonan desis celah sora nirsuara.

                                               

I

Dina rungkun basa Semit, hurup Yôdh meureun asalna ti hiji piktogram pikeun "lengan" sarta "leungeun", asalna ti hiéroglif sarupa anu mawa peunteun konsonan desis hulu kerongkongan bersuara /ʕ/ dina basa Mesir, tapi dipindahkeun ka /j/ kawas y di ...

                                               

J

J asalna mangrupa wangun séjén hurup I, sedengkeun hurup I asalna ti hurup iota Yunani. Wangun hurup leutik j dipaké dina Abad Pertengahan pikeun mungkas angka Romawi ngagantikeun i. Pamakéan anu béda dimimitian dina basa Jerman Hulu Pertengahan. ...

                                               

K

Hurup K asalna ti hurup Κ kapa Yunani, anu dicokot ti hurup kap dina abjad basa Semitik, anu ngawangun lambang leungeun kabuka. Hurup kap éta meureun diinjeum ku kaum Semit anu cicing di Mesir ti hiéroglif wangun "leungeun" anu melambangkan sada ...

                                               

L

Hurup L asalna ti wangun hurup Semitik "iteuk" atawa "embé" anu ngawakilan sada /l/. Ieu meureun dumasar hiéroglif Mesir anu geus diadaptasi ku urang Semit pikeun tujuan penulisan. Hurup Yunani Lambda Λ hurup badag atawa λ hurup leutik, anu ogé m ...

                                               

M

Wangun hurup M asalna ti hurup Fénisia Mem, ngaliwatan hurup Yunani Mu Μ, μ. Hurup Mem Semitik kamungkinan badag melambangkan cai. Dipikanyaho bahawa masarakat Semit anu hirup di Mesir kira-kira 2000 SM mengadaptasi hiérogif "cai" anu mulanya mel ...

                                               

N

Salah sahiji hiéroglif mangrupa ular di Mesir Kuna dipaké pikeun melambangkan sada hurup J kawas dina kecap j ari", alatan omongan Mesir pikeun "ular" berbunyi djet. Dipercaya yén bangsa Semit di Mesir menyesuaikan hiéroglif pikeun nyiptakeun abj ...

                                               

O

Hurup O asalna ti hurup Semitik ` Ayin panon anu melambangkan konsonan, kamungkinan konsonan desis hulu kerongkongan bersuara ʕ, anu ogé dilambangkan ku hurup Arab ع `Ayn. Hurup Semitik dina wangun asalna nampaknya diilhami ku wangun hiéroglif Me ...

                                               

P

Hurup P asalna ti hurup Proto-semitik Pi’t anu hartosna "sungut", anu ogé nurunkeun hurup Fénisia pe, sarta hurup-hurup Yunani Pi sarta Étruska anu ngembang ti hurup Fénisia kasebut. Kabéhanana melambangkan sada /p, nyaéta konsonan letup dwibibir ...

                                               

Q

Q nyaéta hurup ke-17 dina alfabét Latin. Dina basa Indonésia, ngaranna ki ; dina basa Inggris disebut cue sedengkeun dina Basa Malayu ialah kyu.

                                               

R

Wangun hurup Semitik asalna meureun diilhami ti hiéroglif Mesir anu hartosna "sirah", disebut t-p dina basa Mesir Kuna, tapi diinjeum ku urang Semit pikeun lambang sada /r/ alatan dina basa maranéhanana, kecap "sirah" berbunyi Rêš pamustunganana ...

                                               

S

Hurup Syin "huntu" ti rungkun basa Semit kungsi melambangkan konsonan desis pascarongga-huntu nirsuara /ʃ/ kawas dina kecap sy arat. Wangun asalna meureun ngagambarkeun huntu atawa buah harigu. Basa Yunani henteu ngandung sada /ʃ/ kasebut, mangka ...

                                               

T

T nyaéta hurup Latin modérn anu ke-20. Dina basa Indonésia disebut te ; dina basa Inggris disebut tee, dibaca. Hurup ieu mangrupa hurup konsonan anu pang mindeng dipaké dina basa Inggris.

                                               

U

U nyaéta hurup Latin modérn anu ka-21. Dina basa Inggris, hurup ieu disebut u atawa you, dibaca ; wangun lobana ues. Biasana melambangkan vokal tukang katutup buleud, ngagantikeun fungsi hurup V anu pindah minangka lambang konsonan desis bibir-hu ...

                                               

V

V nyaéta hurup Latin modérn anu ke-22. Dina basa Indonésia, hurup ieu disebut fe, sedengkeun dina basa Inggris disebut vee, dibaca.

                                               

W

W nyaéta hurup Latin modérn anu ke-23. Dina basa Indonésia, hurup ieu ngaranna we, sedengkeun dina basa Inggris ngaranna double-u. Dina basa Jermanik séjénna, kaasup basa Jerman, hurup ieu dilafalkan kawas hurup V dina basa Inggris. Dina basa Spa ...

                                               

X

X nyaéta hurup ke-24 dina alfabét Latin. Hurup ieu dibaca /ɛks/. Dina élmu fonétik, x nyaéta lambang IPA sarta X-SAMPA pikeun konsonan desis wiati-wiati tukang nirsuara, kawas dwihuruf "kh" dina kecap "khusus" dina basa Indonésia.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →