ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 357




                                               

Reungit

Reungit nyaéta anggota kulawarga Culicidae ; serangga nu boga sapasang jangjang nu bisa nilep, sapasang halter, awakna langsing manjang, sarta suku nu paranjang. Nu bikang ti lolobana spésiés reungit nyeuseup getih ti sato séjén, kaasup manusa. U ...

                                               

Véktor (biologi)

Dina widang épidemiologi, véktor téh organismeu anu dirina henteu ngabalukarkeun kasakit, tapi mawa inféksi patogén ti hiji inang ka nu séjénna. Conto klasikna nyaéta reungit Anopheles anu mangrupa véktor kasakit malaria ku cara mawa parasit Plas ...

                                               

Kuman

Kuman atawa patogén hartina agén biologis nu ngabalukarkeun kasakit atawa panyakit ka inangna. Istilah ieu mindeng dipaké pikeun agén anu ngaruksak pisiologi normal sato atawa tutuwuhan multisélulér. Najan kitu, kuman bisa ogé nginféksi organisme ...

                                               

Hormon

Hormon hartina utusan kimiawi ti hiji sél ka sél lianna. Sakabéh organisme multisélular ngahasilkeun hormon. Hormon nu paling dipikawanoh ti bangsa sasatoan jeung manusa nyaéta nu dihasilkeun ku kelenjar éndokrin vertebrata, padahal hormon téh di ...

                                               

Ménopause

Ménopauseu numutkun basa hartina eureunna fisiologi daur kareseban, tina akar basa Yunani meno- jeung pausis. Najan kitu, dina kanyataanana mah ménopuseu téh leuwih ti ukur eureunna kareseban, tapi pareumna sakur fungsi baranahan wanoja. Anu jadi ...

                                               

Ostéoporosis

Ostéoporosis téh kasakit tulang mangrupa turunna dénsitas mineral tulang, karuksakan mikroarsitéktur tulang, sarta robahna kandungan protéin non-kolagén. Tulang ostéoporotik luhur résiko rengatna. Ku WHO, ostéoporosis wanoja dihartikeun dénsitas ...

                                               

Raja Saudi Arabia

Raja Saudi Arabia nyaéta pupuhu nagara jeung pamingpin absolut Saudi Arabia. Anjeunna mibanda tugas salaku pupuhu Monarki Saudi - Wangsa Saud. Sang Raja disebat Panjaga Dua Masjid Suci. Gelar éta, nu nandakeun yurisdiksi Saudi Arabia kana Masjidi ...

                                               

Républik Démokratik Arab Sahrawi

Républik Démokratik Arab Sahrawi nyaéta hiji nagara nu sabagiannana diakuan nu ngaklaim kadaulatan kana sadaya wewengkon Sahara Kulon, hiji urut jajahan Spanyol. RDAS ieu diproklamasikeun ku Front Polisario dina 27 Pébruari 1976, di Bir Lehlu, Sa ...

                                               

Bangladés

Bangladés, resmina Républik Rahayat Bangladés, nyaéta hiji nagara di Asia Kidul. Aya di Délta Gangga-Brahmaputra nu subur, Bangladés minangka bagian tina wewengkon étnis jeung basa Benggala. Ngaran Bangladesh hartina "Nagara Benggala" di Basa Ben ...

                                               

Jepang

Jepang. Pangaruh luar nu diteruskeun ku période isolasi nu panjang mangrupa salah sahiji ciri sajarah Jepang. Saprak maké konstitusi dina taun 1947, Jepang ngagunakeun konstitusi monarki nagara bagian ku ayana kaisar jeung parlemén nu dipilih, Pa ...

                                               

Malaysia

Malaysia mangrupa féderasi 13 nagara bagian di Asia Tenggara, nu ngadeg taun 1963. Nagara ieu ngawengku dua wewengkon géografis nu dipisahkeun ku Laut Cina Kidul: Malaysia Wétan nempatan bagéan kaler pulo Kalimantan, wawatesan jeung Indonesia kat ...

                                               

Saudi Arabia

Karajaan Saudi Arabia nyaéta nagara panglegana di Semenanjung Arab. Nagara ieu wawatesan jeung Jordania di kulon kalér, Iraq di kalér jeung wétan kalér, Kuwait, Qatar, Bahrain, jeung Uni Émirat Arab di beulah wétan, Oman di wétan kidul, sarta Yam ...

                                               

Sisi Bajo Nuévo

Sisi Bajo Nuévo, ogé kawanoh salaku Kapuloan Petrel, nyaéta hiji karang nu teu didumukan kalawan sabaabraja islét, ditutupan ku jukut, aya di Laut Karibia beulah kulon di 15°53′N 78°38′W, kalawan hiji munara suar di Kéi Low di 15°51′N 78°38′W. Sa ...

                                               

Sisi Sérraniya

Sisi Sérraniya nyaéta hiji karang nu sabagianna tikerelep, kalawan sababaraha islét tanpa padumuk, di Laut Karibia beulah kulon. Sisi Sérraniya aya kira-kira 350 kilometres kalér-wétaneun Punta Gorda, Nikaragua, jeung kira-kira 280 kilometres kid ...

                                               

Emas

Emas atawa kancana nyaéta unsur kimia nu lambangna Au kalawan nomer atom 79. Ieu logam mulya geus ti bihari boga ajén anu luhur, boh pikeun perhiasan, patung, atawa papaés wangunan/ornaméntasi. Di alam, ieu logam kapanggih dina bentuk guruntulan ...

                                               

Pérak

Pérak nyaéta unsur kimia nu lambangna Ag kalawan nomer atom 47. Ieu unsur kaasup logam transisi, konduktivitas listrikna paling onjoy ti sakabéh unsur, anapon konduktivitas panasna paling onjoy ti sakabéh logam. Ieu logam aya sacara alami dina be ...

                                               

0G

The blue sky kissed the ocean, and the ocean swayed the blue sky. I wrote my blessing on the blue sky and blue waves. The air is fresh in the morning, and everything goes well for you; the morning is sunny, I wish you to double your salary; Give ...

                                               

HSPA+

Evolved HSPA mangrupa standar pitalega tanpa kabel W-CDMA anu ditetepkeun ku 3GPP kaluaran ka-7 jeung kaluaran ka-8. Evolved HSPA nawarkeun laju data nepi ka 42 Mbit/s dina mangsa downlink jeung 11 Mbit/s dina mangsa uplink kalayan téknologi nu r ...

                                               

IS-95

Interim Sandard 95, nyaéta standar seluler digital munggaran anu dumasar kana CDMAanu ditaratas ku Qualcomm. Ngaran dagang pikeun IS-95 nyaéta cdmaOne. IS-95 ogé dipikawanoh sabagé TIA-EIA-95. cdmaOne nyaéta hiji Standar Telekomunikasi Mobil 2G n ...

                                               

Bandung Lautan Api

Kajadian Bandung Lautan ApI teh kajadian kahuruan gedé anu lumangsung di Bandung, Propinsi Jawa Kulon, Indonésia dina 24 Maret 1946, nu dimimitian ti jam 21.00 tanggal 23 Maret. Dina tujuh jam, ngeunaan 200.000 urang Bandung dibeuleum imahna, nin ...

                                               

Gencatan pakarang

Gencatan senjata nyaéta pangeureunan perang atanapi konflik pakarang nanaon saheulaan di mana pihak nu milu satuju ngeureunkeun kalakuan agrésif masing-masing. Gencatan senjata bisa disebut salaku bagian ti pajangjian formal, tapi bisa ogé salaku ...

                                               

Réstorasi Méiji

Réstorasi Méiji, disebut ogé Meiji Ishin, Revolusi, atawa Renewal, nyaéta runtuyan kajadian nu mangaruhan kana robahna stuktur politik jeung sosial di Jepang. Kajadian ieu ti taun 1866 nepi ka 1869, periodena salila tilu taun ti mimiti ahir Edo s ...

                                               

Itō Hirobumi

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Itō. Prince Itō Hirobumi salah saurang pendiri Jepang, Resident-General of Korea, opat kali Perdana Mentri Jepang tur genrō. Suematsu Kencho nyaéta adik ipar Itō, nikah jeung putri kaduana, Ikuko.

                                               

Saionji Kinmochi

Dina Ngaran Jepang, ngaran kulawarga nyaeta Saionji. Pangeran Saionji Kinmochi nyaéta salah saurang pulitikus Jepang, nagarawan tur dua kali jadi Perdana Mentri Jepang.

                                               

Batu Rosetta

Batu Rosetta mangrupa hiji batu granodiorit nu ngabantu panalungtikan modérn dina panarjamahan téks kuna dina aksara démotik basa Mesir, basa Yunani, jeung hiroglif Mesir. Batu ieu dijieun dina taun 196 SM jeung dipanggih dina taun 1799. Lantaran ...

                                               

Ahmad Dahlan

Kiai Haji Ahmad Dahlan atawa Muhammad Darwis mangrupa salah sawios Pahlawan Nasional Indonésia jeung perintis parobahan Islam di Indonésia sarta pangadeg Organisasi Muhammadiyah.

                                               

Aruji Kartawinata

Aruji Kartawinata nyaéta salah sahiji urut Menteri Muda Pertahanan Indonésia dina Kabinét Sjahrir II. Satamatna ti HIS manéhna neruskeun atikan ka MULO di Bandung. Réngsé ti dinya manéhna digawé jadi guru, tuluy jadi kapala sakola di SD Sarikat I ...

                                               

Cut Nyak Dhien

Cut Nyak Dhien nyaéta salah saurang Pahlawan Nasional Indonésia ti Acéh anu bajoang ngalawan Walanda dina mangsa Perang Acéh. Sanggeus wewengkon VI Mukim diserang, manéhna ngungsi sedengkeun salakina, Ibrahim Lamnga tempur ngalawan Walanda. Ibrah ...

                                               

Ki Tapa

Ki Tapa atawa Kiyai Tapa, ulama, pahlawan Nasional ti Banten. Ki Tapa téh teureuh ménak Banten, dibabarkeun di Karaton Surasowan, putra Sultan Muhammad Zainal Abidin nu nyangking kakawasaan di Kasultanan Banten taun 1690-1733, dina mangsa Banten ...

                                               

Mohamad Toha

Mohamad Toha nyaéta pahlawan ti Bandung Kidul salami révolusi kamerdekaan. Lahir di Kota Bandung taun 1927. Indungna mangrupakeun rakyat biasa anu asalna ti Kedunghalang, Bogor, anapon ramana ngantunkeun nalika Mohamad Toha yuswana 2 taun. Linggi ...

                                               

R.E. Martadinata

Laksamana Raden Eddy Martadinata atawa nu leuwih dipikawanoh R.E. Martadinata nyaéta salah saurang inohong ALRI jeung pahlawan nasional Indonésia. Anjeunna tilar dunya kusabab kacilakaan helikopter di Riung Gunung sarta dikurebkeun di TMP Kalibat ...

                                               

Sultan Ageng Tirtayasa

Sultan Ageng Tirtayasa atawa Abdul Fatah nyaéta Sultan Banten nalika yuswa 20 taun. Sultan Ageng Tirtayasa digumelarkeun di Banten nalika taun 1631, maot di Batavia taun 1692. Sultan Ageng Tirtayasa minangka gelar ti Kasultanan Banten. Sultan Age ...

                                               

Tan Malaka

Tan Malaka atawa Ibrahim gelar Datuk Sutan Malaka babar di Nagari Pandam Gadang, Suliki, Lima Puluh Kota, Sumatera Barat, 2 Juni 1897 - pupus di desa Selopanggung, Kediri, Jawa, Timur, 21 Februari 1949 pada umur 51 taun. Pamingpin Partai Komunis ...

                                               

Toha Mochtar

Mochta,Toha nyaeta salah saurang inohong nu babar 17 Séptember 1926 di Ngadiwuluh,Kediri,Jawa Wetan,kawin sareng Tjitjih Sudarsih.Mochtar lestari 17 Mei 1992 di Jakarta.Nénéh:Badarijah U.P.,Matuléssy,M.Léssy,Tati Mochtar,Élly,Gutomo,Wahyudi,jeung ...

                                               

Karajaan Singasari

Singasari Atawa kadang ditulis Singhasari atanapi Singosari, nyaéta karajaan di Jawa Timur, nu diadegkeun ku Ken Arok di 1222. Lokasi karajaan ieu kiwari diperkirakeun jadi di wewengkon Singasari, Ciamis.

                                               

Naskah Wangsakerta

Naskah Wangsakerta nujul ka sakumpulan naskah nu disusun ku Pangéran Wangsakerta pribadi atawa nu disusun ku "Panitia Wangsakerta". Dumasar eusi Pustaka Rajyarajya i Bhumi Nusantara parwa V sarga 5 nu mangrupa daptar pustaka, sahanteuna pabukon K ...

                                               

Wangsakerta

Pangéran Wangsakerta, pangéran katilu Cirebon, salah saurang putra Panembahan Girilaya nu babarengan jeung dua lanceukna mingpin Karaton Cirebon sapupus ramana.

                                               

Klasisme

Klasisisme, ageung, agung, uvinersal. Nurutkeun shipley sateuacan eta dipikaharti yén anggapan klasik tina dunya Kulon pisan lega ngawengku hiji bentang ti Homer nepi ka abad ka-18, saméméh Umur Romanesque. Dina literatur aliran klasik ieu diwate ...

                                               

Adiparwa

Adiparwa nyaéta parwa mimiti tina 18 parwa dina épos Mahabarata, parwa-parwa éta nyaéta: Sabhaparwa, Wanaparwa, Wirataparwa, Udyogaparwa, Bhismaparwa, Dronaparwa, Karnaparwa, Salyaparwa, Saupikaparwa, Striparwa, Shantiparwa, Anusasanaparwa, Aswam ...

                                               

Jatayu

Jatayu atawa biasa disebut Jetayu nyaéta salah sahiji tokoh anu kalintang penting dina wiracarita Ramayana, Jatayu nyaéta putra bungsu Garuda Brihawan, Manuk raksasa tutumpakan Déwa Wisnu ieu téh boga dulur ngaranna Garuda Sempati. Jatayu gugur n ...

                                               

Rahwana

Rahwana, dina mitologi hindu nya ėta palaku antagonis dina wiracarita Ramayana anu ngalawan Rama, rahwana digambarkeun boga 10 hulu matakna Rahwana disebut ogé Dasamuka. Rahwana nyaéta raja Aléngka sakaligus raja iblis. Rahwana nyaéta putra Resi ...

                                               

Lakun

Lakun nyaéta réa digunakeun dina ulikan naskah ; maksudna ruas kosong, bagian anu leungit, atawa copong. Lamun dina keur ngabanding-banding téks naskah katingali aya kecap, sawatara kecap, atawa bagian anu leungit, ompong ", èta kaayaan téh diseb ...

                                               

Model Sastra Abrams

Model sastra Abrams nya éta cara - cara analisis karya sastra anu ngalibatkeun kabéh aspek nu relevan, nya éta: nu nulis, semestaan, karya sastra éta sorangan. Omongan aspek - aspek anu dipimaksud diungkapkeun ku M.H. Abrams tina buku anu judulna ...

                                               

Mémén

Mémén téh istilah buhun, hartina dalang.Ieu istilah kapanggih dina naskah Sunda kuno Sanghyang Siksa Kanda ng Karesian. Unina: "Hayang nyaho di sakwéh ning carita ma:Damarjati,Sanghyang Bayu,Jayaséna,Sédamana,Pu Jayakarma,Ramayana,Adiparwa,Korawa ...

                                               

Naskah lontar

Naskah lontar téh nyaéta naskah-naskah anu bahanna tina daun lontar, meunang neukteukan rata-rata panjangna kurang leuwih 20 cm. Ditulisna ku péso pangot, péso leutik ngelik seukeut ka tungtung, sabangsa péso raut. Dumasar kana périodeuna, naskah ...

                                               

Nh. Dini

Nh. Dini nyaéta ngaran péna ti Nurhayati Sri Hardini Siti Nukatin, babar kaping 29 Fébruari 1936 di Semarang, Jawa Tengah, kawin jeung diplomat Perancis nu ngaranna Yves Coffin. Nh. Dini salah sahiji panulis awéwé nu produktif, mimiti nulis ti ta ...

                                               

Pada

Pada téh nyaéta beungkeutan rakitan pupuh nu diwangun ku sababaraha padalisan, unggal padalisan ilahama ditulis sajajar-sajajar. Pada unggal pupuh béda-béda, boh nilik jumlah padalisanana nilik réana engang dina saban padalisan, boh nilik sorana ...

                                               

Kidung Sunda

Kidung Sunda nyaéta hiji karya sastra dina basa Jawa Tengahan dina wanda kakawin nu sigana asalna ti Bali, ditulis dina daun lontar. Kakawin ieu nyaritakeun kajadian Perang Bubat nu dimimitian ku Prabu Hayam Wuruk ti Majapahit nu keur néang pigar ...

                                               

Dongéng

Dongéng atawa dangiang mangrupa salah sahiji golongan carita dina wangun prosa. Nilik wandana jeung eusina dongéng téh kaasup rékaan baheula. Ilaharna dongéng téh pikeun barudak. Patempatan anu jadi latarna mindeng tétéla gambaran kaayan baheula, ...

                                               

Sisindiran

Sisindiran téh asalna tina kecap sindir, anu ngandung harti omongan atawa caritaan anu dibalibirkeun, henteu togmol. Luyu jeung éta, dina sastra Sunda anu disebut sisindiran téh nyaéta karya sastra nu ngagunakeun rakitan basa kalawan padana. Ku k ...