ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 354




                                               

Bihun

Bihun atawa mihun mangrupa ngaran salah sahiji jinis kadahareun ti Tiongkok, bentukna saperti emih tapi leuwih ipis. Lamun bahasa Inggris disebut rice vermicelli atawa rice noodles jeung rice sticks. Bihun asalna tina bahasa Tionghoa, nyaéta Bi a ...

                                               

Bolu

Bolu nyaéta ngaran kuéh bakar sarta hipu saperti roti, bahan anu dijieuna nyaéta tipung tarigu campur endog jeung gula bodas. Sangkan ngahasilkeun kuéh bolu anu ngeunh tur alus bentukna aya sababaraha hal anu kudu ditengetan saperti endog, tipung ...

                                               

Borondong

Borondong Nyaéta sangray jagong, gandrung jsté. anu lamun geus beukah dikalua maké gula saeutik atawa dicampuran kinca atawa peueut supaya engkéna ngahiji. Ngajual borondong biasana dibuleud-buleud atawa diemplé-emplé. Borondong téh salah sahiji ...

                                               

Brownies kukus

Brownies kukus nyaéta kadaharan sabangsa bolu nu dijieun ku jalan diseupan. Brownies dijieun tina bahan dasar tarigu, coklat, jeung gula. Aya ogé brownies nu dijieun maké gula kawung, di nagara asala brownies téh disayagikeun pikeun kadaharan pan ...

                                               

Burayot

Burayot nyaéta sajenis kadaharan anu dikenal pisan ku masarakat di kacamatan Leles, Kadungora jeung Wanaraja. Burayot boga rasa anu amis jeung gurih anu matak ieu kadaharan dipikaresep ku unggal jelema. Tina ngaranna ogé ieu kadaharan téh geus ny ...

                                               

Béas

Béas nyaéta bagian siki paré anu geus dipisahkeun tina kulitna. Sacara anatomi bagian anu ditutupan kulit disebut paléa jeung bagian kulit anu nutupan béas disebut lemma. Dina salah sahiji tahap ngolah hasil paré nyaéta gabah ditutu maké halu din ...

                                               

Béas ketan

Pikeun ketan nu geus disangukeun, tempo sangu ketan. Ketan atawa sok disebut béas ketan nyaéta hasil pepelakan suku rumput-rumputan. Ketan dina ngaran ilmiah disebut Oriza sativa var glutinosa. Ngurus béas ketan teu jauh béda jeung béas biasa sab ...

                                               

Béas pandan wangi

Béas Pandan Wangi katelah minangka béas asli khas Cianjur anu mangrupa hiji-hijina béas anu seungit pandan jeug hiji-hijina béas anu kualitasna panghadéna. Béas ieu euweuh di wewengkon séjén, alatan kitu ieu béas téh jadi has Cianjur. Rasana pule ...

                                               

Cangkaléng

Cangkaléng atawa Caruluk mun dina basa Walanda mah disebut glibbertkjes nyaéta protein albumin anu diperlukeun ku binih tangkal kawung minangka sasadiaan kadaharanana. Buah anu kadar caina luhung ieu dicokot tina siki buah kawung anu wangunna lon ...

                                               

Capcay

Capcay nyaéta salah sahiji kadaharan has Tionghoa atawa Cina. Capcay téh hartina campuran sayuran, nu eusina mangrupa-rupa jenis sayuran. Capcay téh aya 2 jenis, aya capcay kuah jeung capcay goréng. Biasana eusina téh maké bahan palengkep kayaing ...

                                               

Coto Makassar

Coto Makassar ; Coto Mangkasara nyaéta soto nu dijieun kalawan mibanda ciri anu mandiri ti kota Makassar. Ciri mandirina taya lian, kuahna kuled tur kiruh, bahan dasarna tina daging jeung jeroan sapi tur didaharna dibarengan ku kupat. Ieu daging ...

                                               

Céndol

Céndol téh mangrupa salah sahiji inuman has ti Sunda, sarupa jeung dawet tapi béda. Biasana céndol dijieun tina tipung hunkwéh jeung diwarnaan maké pawarna dahareun. Céndol geus jadi inuman sopopoé masarakat Sunda, nu dagangna biasana maké goroba ...

                                               

Dadih

Dadih nyaéta produk susu tina prosés ngentelkeun/namperkeun/ngagiblegkeun susu maké rennet atawa asam saperti jus lémon atawa cuka sarta saterusna ngaleungitkeun bagéan éncérna. Kaasam anu ningkat nyababkeun protéin susu jadi padet. Sababaraha co ...

                                               

Daging

Daging mangrupa bahan pangan anu penting dina minuhan kaperluan giji. Sajaba mutu protéinna luhur, dina daging aya ogé kandungan asam amino esensial anu pepek sarta saimbang. Kapinunjulan séjénna, protéin daging leuwih gampang dicerna ti batan an ...

                                               

Deungeun sangu

Deungeun sangu atawa deungeun dahar nyaéta salah sahiji jenis batur pikeun kadaharan utama. Baheula mah deungeun sangu téh kaasup anggota tina kelompok opat séhat lima sampurna nu kakoncara. Deungeun sangu bisa ngajadikeun barang dahar nu bareura ...

                                               

Dodol

Dodol nyaéta salah sahiji wanda kadaharan anu kaasup kana kadaharan amis, wanguna leuleus liat. Pikeun nyieun dodol anu mibanda kualitas hadé dibutuhkeun kaparigelan jeung waktu anu lila, ku sabab nyieun dodol bisa kawilang hésé. Bahan-bahan anu ...

                                               

Donat

Sajarah kueh donat aya dua nyaéta: Vérsi Kaptén Hanson Gregory di luhur kapal, Carita ieu dimimitian dina abad ka 19 sabot aya saurang kaptén kapal anu ngaranna Hanson Gregory. Hiji poé, sabot kapalna balayar, manéhna diuk di luhur dek kapal bari ...

                                               

Dorokdok

Dorokdok nyaéta kurupuk anu bahan dasrna tina kulit sapi jeung munding. Rasana anu gurih jeung rangu. Pusat produksi kurupuk kulit perenahna di TarogongGarut. Dorokdok téh aya dua rupa nyaéta kurupuk kulit tina munding jeung tina kulit sapi. Doro ...

                                               

Emih

Emih nyaéta adonan ipis tur panjang anu geus digulung, digaringkeun, tuluy di masak dina cai nu ngagolak. Urang Italia, Tionghoa, jeung Arab mangrupa nagara anu nyiptakeun emih, sanajan tulisan anu kahot ngeunaan emih ayana di Dinasti Han Timur, ...

                                               

Endog asin

Pikeun mikanyaho kumaha kondisi endog nu rék diasinkeun, kudu dipariksa heula sakaligus milihan nu alusna.Anu kudu dipikanyaho tiheula yén endog anu rék dipariksa mangrupa endog anu can pernah disileungleuman, nepi ka euweuh kamungkinan ayana jan ...

                                               

Gaplék

Gaplék atawa koléntang nyaéta sampeu anu garing beunang moé, méméh dipoé sampeu dipesékan heula, tuluy di teukteukan kurang leuwih panjang 10 nepika 15 cénti méter maksudna sangkan téréh garing mangsa dipoé. Usum halodo di mana panonpoé meujeuhna ...

                                               

Gegetuk

Gegetuk mangrupa salah sahiji kadaharan nu ilahar di tatar Sunda, tapi asalna mah ti wewengkon Jawa Tengah. Gegetuk nyaéta kadaharan nu dijieunna tina sampeu jeung gula kawung nu biasana dipidangkeun maké parudan kalapa. Biasana gegetuk loba kapa ...

                                               

Gepuk

Gepuk nyaéta jinis kadaharan anu bahan poko nyieunna tina daging, nu saterusna disamaraan ogé dikulub mangjam-jam, geus kitu kakara wéh digoréng. Dina kahirupan sapopoé, gepuk téh kadaharan nu sok disuguhkeun minangka deungeun sangu. Gepuk atawa ...

                                               

Goréng endog

Goréng endog nyaéta kadaharan tina endog nu disiapkeun ku cara ngagoreng endog maké minyak goréng atawa mantéga panas dina katél. Aya sababaraha cara midangkeun goreng endog di antarana: Dahdar endog, ku cara ngocok endog tuluy digoreng. Bungbu k ...

                                               

Goréng jagong

Goréng jagong atawa goréjag téh mangrupa goréngan nu dijieun tina jagong. Ieu mangrupa kahadaran has urang Sunda nu kagolong kana jenis goréngan, mun dina basa Indonésia mah ieu goéngan téh disebutna perkedél jagung atawa bakwan jagung. Ari saeny ...

                                               

Goréng sangu

Goréng sangu nyaéta sangu anu disamaraan lada atawa henteu tuluy digoréng. Malah sangkan leuwih pikabitaeun sok ditambahan maké bahan-bahan lianna kayaning sosis, baso, endog, jeung daging. Goréng sangu téh dahareun nu pangdipikarésép di Asia Wét ...

                                               

Gudeg

Gudeg nyaéta kadaharan has daérah Yogyakarta sarta umumna daérah-daérah anu aya di Jawa Tengah. Dijieun tina nangka ngora tuluy diasakan maké cipati anu dicampur jeung bungbu-bungbu anu geus ditangtukeun. Bungbu gudeg téh kayaning: bawang beureum ...

                                               

Gula beureum

Gula beureum nyaéta sebutan umum pikeun gula kawung jeung gula kalapa, alatan bahan dijieunna ieu gula, boh kembang kalapa boh kembang kawung. Ieu gula beureum gé dipikawanoh ku sebutan gula Jawa. Warnana coklat semu beureum, biasana leuwih minde ...

                                               

Haremis

Haremis nyaéta sato anu hirup di cai, Invertebrata leutik anu mibanda cangkang teuas wanguna kawas citakan/ bivalve, kelirna konéng aya ogé anu semu coklat, hirupna di walungan nyumput dina jero keusik atawa leutak di dasar susukan.

                                               

Indomie

Indomih atawa Indomie nyaéta mérek produk mi instan anu kasohor di Indonésia. Indomie diproduksi ku PT. Indofood CBP Sukses Makmur Tbk. Produk Indomie anu munggaran diwanohkeun téh Indomie Kuah Rasa Kaldu Ayam. Satuluyna dina taun 1982, penjualan ...

                                               

Jambu aér

Jambu aér asalna ti wewengkon Indo Cina sarta Indonésia, sumebar ka Malaysia sarta pulo-pulo di Pasifik. Salila ieu masih dianggap minangka pepelakan pakarangan pikeun konsumsi kulawarga. Buah Jambu aér teu ngan saukur amis jeung nyegerkeun, tapi ...

                                               

Kacang

Kacang nyaéta hiji istilah non -botani anu dipaké pikeun nyebut kana siki sababaraha pepelakan utamana polong-polongan, sapopoé kacang ogé dipaké pikeun nyebut polong malahan nyebut kana tangkal anu ngahasilkeun sikina. Kacang ogé dipaké pikeun n ...

                                               

Kalua

Kalua nyaéta kadaharan olahan nu mibanda rasa amis, dijieun tina rupa-rupa bungbuahan aya ogé tina kulit jeruk nu diolah maké campuran gula kalawan hasilna jadi garing. Kalua ilaharna nunjul kana kalua jeruk, kalapa, jeung gedang. Kalua didahar m ...

                                               

Kebab

Kebab nyaéta kadaharan anu dijieun ti daging sapi, digiling garihal saterusna dikokolakeun kalayan samara-samara husus. Diprosés ngaliwatan tilu tahapan, nyaéta ngagalokeun samara, nyétak, sarta dipasak. Samémeh didahar, daging Kabab anu kandelna ...

                                               

Kerak telor

Kerak telor nyaéta hiji kadaharan nu mandiri ti kota Jakarta/Batawi, dijieun tina endog jeung sangu ketan aron beunang ngabungbuan. Rasana kurang leuwih lada, rada pangsét meueusan. Kiwari nu dagang kerak telor geus hésé kapanggih, rajeun téh man ...

                                               

Kimpul

Kimpul ; Arum esculentum ; ngaran ilmiahna colocasia esculenta Schott nyaéta hiji tutuwuhan nu asalna tina kulawarga Araceae. Loba ngahaja dipelak pikeun diarah beutina, teu bisa langsung dikonsumsi kusabab ngandung asam oksalat nu rasana lada je ...

                                               

Kiripik

Kiripik nyaéta rupaning opieun anu mangrupa irisan ipis tina beubeutian, bungbuahan atawa sayuran anu digoréng ku minyak nabati. Pikeun ngahasilkeun rasa anu gurih tur rangu biasana dicampur jeung adonan tipung anu dibéré bumbu rempah-rempah nu t ...

                                               

Kismis

Kismis nyaéta anggur hideung anu digaringkeun. Anggur hideung ieu asalna ti Yunani. Jenis kismis anu alus asalna ti Yunani jeung nagara-nagara Mediterania séjénna, kaasup ogé Australia. Sababaraha jenis kismis pangalusna nu dipikawanoh di pasaran ...

                                               

Koaci

Koaci nyaéta kadaharan anu dijieun tina siki samangka, waluh gedé, kembang sarangéngé, beunang nyangray nepika garing tuluy diuyahan. Sangkan leuwih seungit, mangsa nyangray koaci sok ditambahkeun bahan-bahan kayaning: daun pandan, séréh, kayu ma ...

                                               

Kolek

Kolek nyaéta salah sahiji kadaharan has Indonésia. Kolek ogé kakoncara minangka kadaharan pikeun tajil dina bulan puasa. Kolek dijieun tina gula beureum/gula kawung jeung cipati, tur ditambahan daun pandan ngarah seungit. Biasana bukurna téh cau, ...

                                               

Kornét

Kornét nyaéta bahan olaheun tina daging sapi anu diawétkeun. Jinis kadaharan ieu geus kasohor di masarakat, sanajan teu alabatan kasohorna siga baso. Kiwari kornét geus jadi salah sahiji jinis produk olaheun tina daging sapi anu loba dipaké dina ...

                                               

Kurupuk

Kurupuk nyaéta salah sahiji jenis kadaharan jajanan. Najan kitu, di sababaraha wewengkon, utamana di Tatar Sunda, kurupuk biasa dijadikeun batur dahar, boh dahar sangu atawa dahareun "beurat" séjénna. Bahan dasar kurupuk biasana sabangsaning tipu ...

                                               

Kwétiau

Kwétiau nyaéta sajinis mie Tionghoa anu warnana bodas anu dijieuna tina béas. Kwetiau nyaéta kadaharan asalna ti Tiongkok anu dijieuna tina tipung tarigu, ragi, soda, ammonium bicarbonat jeung uyah.

                                               

Ladu

Ladu ngaran kuéh nu dijieunna tina tipung tarigu diabrukkeun kana endog meunang ngopyok, geus dalit pisan kakara saeutik-saeutik digéléngan dirupakeun angka dalapan; saeunggeus digoréng kakara dikaluar ku gula bodas. Ladu dikokolakeun sakitu rupa ...

                                               

Lalab

Lalab nyaéta dangdaunnan, pupucukan, bungbuahan d.a. nyalinyit, kemir, daun kacang nu dipaké deungeun dahar jeung didaharna atah; ting. Seupan; konéng joho atawa konéng temen ogé sok dilalab. Lalab mangrupa kadaharan khas Sunda. Ayeuna mah umumna ...

                                               

Lanting

Lanting nyaéta kadaharan anu dijieun tina bahan sampeu beunang nyeupan tuluy digoréng nemipa garing. Lanting beunang ngagoréng bisa ditunda dina waktu anu cukup lila, tur gampang dibungkusna. Lanting kaasup kadaharan atawa olahan anu ilahar dijua ...

                                               

Leupeut

Leupeut Nyaéta kadaharan anu dijieun tina béas ceré atawa ketan di bungkus ku daun cau atawa daun kalapa, tungtung daunna ditilepkeun, bungkusna rada dibakutet ku tali awi, sok aya nu dikacangan, ngagodogna alusna maké cai apu. Cara nyieunna: béa ...

                                               

Manisan

Manisan nyaéta bungbuahan anu diawetkeun ku gula. Kadar gula anu luhung dina manisan, sajaba pikeun méré rasa amis, ogé pikeun nyingkahan tumuwuhna mikroorganisme. Dina prosés nyieun manisan ogé maké cai uyah jeung cai kapur pikeun mertahankeun t ...

                                               

Martabak amis

Martabak amis basa Inggris: Turnover Pancake atawa Ban Jian Kuih, Chin Loong Pau, Martabak Manis, Apam balik, Terang Bulan, Apam pulo Pinang or Kuih Haji di sababaraha wewengkon nyaéta sarupaning kuéh kawali cépér. Martabak amis biasana dijual di ...

                                               

Nangka

Nangka mangrupa pepelakan anu asalna ti India sarta sumebar ka wewengkon tropis kaasup Indonésia. Di Indonésia tangkal ieu mibanda sababaraha ngaran di antarana nongko/nangka, langge, anane, lumasa/malasa, nanal atawa krour, nangka. Sedengkeun ba ...