ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 347




                                               

Max Planck

Max Karl Ernst Ludwig Planck, nyaéta saurang fisikawan Jerman anu ngalarapkeun fisika kuantum, naratas kana révolusi élmu pangaweruh alam jeung falsafah. Anjeunna dilélér minangka panimu mékanika kuantum, anu ahirna narima layang pangajén Nobel d ...

                                               

Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen nyaéta élmuwan, fisikawan asal Jerman anu manggihan Sinar X anu nandaan dimulaina jaman fisika modéren jeung révolusi élmu kadokteran diagnostik. Ku karyana ieu, Wilhelm meunangkeun nobél fisika pertama dina taun 1901. Ront ...

                                               

Blaise Pascal

Blaise Pascal lahir di Clermont Ferrand tanggal 19 Juni 1632. Bapana Etienne Pascal, panaséhat karajaan anu tuluy diangkat minangka présidén organisasi the Court of Aids di kota Clermont. Indungna tilar nalika anjeunna umur 3 taun, ninggalkeun an ...

                                               

Jean-Baptiste Biot

Jéan-Baptiste Biot Lahir tanggal 21 Maret 1768 di Auxere, Perancis. Anak saurang tukang jait, ti istri kadua anu méré anjeunna salosin anak. Joseph nyaéta anak ka salapan. Indungna tilar nalika anjeunna umur 9 taun disusul ku bapana sataun ti har ...

                                               

Joseph Fourier

Baron Jéan Baptiste Joseph Fourier, nyaéta saurang fisikawan matématika, anu katara dina kontéks Révolusi Perancis jeung sagala halna. Aya anu nganggap yén karir anjeunna téh punjul alatan keur aya dina puncak jeung kaayaan arus pulitik harita. A ...

                                               

Joseph Louis Gay-lussac

Joseph Louis Gay-Lussac nyaéta saurang kimiawan jeung fisikawan Perancis. Anjeunna dipikawanoh alatan dua hukum anu patalina jeung gas, jeung hasil karyana dina campuran cai-alkohol anu dipaké pikeun ngukur kadar alkohol di réa nagara.

                                               

Marie Curie

Marie Curie anu ngaran lahirna Maria Saloméa Skłodowska nyaéta élmuwan wanoja anu ngulik widang radioaktip anu kungsi meunangkeun panglélér nobél 2 kali. Marie Curie nyaéta profésor wanoja pertama di Sorbonne sakaligus salah sahiji ahli fisika je ...

                                               

Ernest Rutherford

Ernest Rutherford lahir tanggal 30 Agustus 1871, di Nelson, Selandia Baru. Bapana, James Rutherford ti Skotlandia nyaéta saurang tukang roda, anu pindah ka Selandia Baru jeung aki sarta sakumna kulawargana dina taun 1842. Indungna, née Martha Tho ...

                                               

Daniel Bernoulli

Daniel Bernoulli lahir taun 1700 ti hiji kulawarga anu boga sajarah panjang minangka ahli matématika. Nalika lahir, bapana jadi pupuhu jurusan matématika di universitas Gruningen, Walanda. Bapana boga pangaruh anu kuat dina kamekaran Daniel Berno ...

                                               

Hendrik Antoon Lorentz

Hendrik Antoon Lorentz nyaéta fisikawan Walanda anu meunang panglélér Nobel dina widan fisika bareng jeung Pieter Zeeman dina taun 1902. Lahir di Arnhem, Walanda. Anjeunna diajar di universitas Leiden. Dina umur 19 taun anjeunna balik deui ka Arn ...

                                               

Johannes Diderik van der Waals

Johannes Diderik van der Waals nyaéta saurang élmuwan Walanda anu kawentar alatan karyana dina persaman gas cairan, nu antukna anjeunna meunang panglélér Nobel dina widang fisika taun 1910. Van der Waal nyaéta anu mimiti sadar yén pohara perluna ...

                                               

Democritus

Democritu lahir di Thrace, Yunani kalér. Anjeunna ngalakukeun lalampahan anu kalintang lega, eung anjeunna diajar ti guruna, Leucippus, anu sakumna dijieun tina partikel-partikel leutik. Anjeunnga nguraikeun ide-ide Leucippus jeung ngajukeun téor ...

                                               

Propinsi Ghazni

Ghazni nyaéta salah sahiji ti 34 propinsi di Apganistan. Propinsi ieu aya di beulah wétan nagara. Ibu kotana nyaéta Kota Ghazni.

                                               

Propinsi Helmand

Helmand nyaéta salah sahiji ti 34 propinsi di Apganistan. Propinsi ieu aya di beulah kidul-kulon nagara. Ibu kotana nyaéta Lashkar Gah.

                                               

Propinsi Kabul

Pikeun ibu kota Apganistan, tempo Kabul. Kābul nyaéta salah sahiji ti 34 propinsi di Apganistan. Propinsi ieu aya di beulah wétan nagara. Ibu kota propinsi ieu nyaéta Kota Kabul, nu mangrupa ibu kota Apganistan. Populasi propinsi ieu nyaéta 3.5 y ...

                                               

Propinsi Bamyan

Propinsi Bamyan nyaéta salah sahiji ti 34 propinsi di Apganistan. Propinsi ieu aya di bagian tengah nagara. Ibu kotana nyaéta Bamyan.

                                               

Masjid Saint Petersburg

Masjid Saint Petersburg Basa Rusia: Санкт-Петербу́ргская мече́ть, nalika munggaran dibukana taun 1913, harita mah mangrupa masjid panggedéna di Eropa, munarana waé luhurna 48 méter sarta momolona 39 méter. Masjid ieu aya di puseur karaméan St Pet ...

                                               

Kalénder Hindu

Kalénder Hindu digunakeun nalika zaman kuna tur loba parobahan alatan prosés regionalisasi, kiwari aya sababaraha kalender India regional, ogé kalender nasional India.

                                               

Kalénder nasional India

Kalénder nasional India nyaéta kalénder sipil resmi nu dipaké di India. Kalénder ieu dipaké babarengan jeung kalénder Grégori, ku Gazette of India, siaran wartana All India Radio, katut kalénder jeung komunikasi nu dikaluarkeun ku Pamaréntah Indi ...

                                               

Karajaan Kuru

Karajaan Kuru mangrupa karajaan nu diparéntah ku Wangsa Kuru, katurunan Sang Kuru, sakumaha nu aya dina jero sastra jeung wiracarita India Kuno. Teu dipikanyaho anu pasti iraha karajaan ieu mimiti nangtung jeung nepi ka kiwari dipikanawoh minangk ...

                                               

Gayatri

Gayatri nyaéta dua atawa mantra universal nu aya jeung diabadikeun di Wéda. Mantra Gayatri nyaéta dua nu bisa diucapkeun ku lalaki jeung awéwé ti mana waé bangsana sarta salilana. Prakték diulang-ulangna maca mantra ieu dipercaya bisa ngasah akal ...

                                               

Saum

Saom atawa Saum nyaéta kecap Basa Arab keur puasa nu diatur ku hukum Islam. Patukang tonggong jeung kapercayaan, ibadahna keur Muslim henteu diwatesan ku bulan suci Islam Ramadan wungkul. Dina bulan Romadon mah saum téh mangrupa salasiji tina Ruk ...

                                               

Solat

Solat ngarujuk kana salah sahiji ritual ibadah pangagem ageman Islam. Sacara basa, solat asalna tina basa Arab. Umat muslim diperintahkan untuk mendirikan salat karena menurut Surah Al-Ankabut dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar. ".dirikanl ...

                                               

Asar

Solat Asar nyaéta solat beurang nu diadegkeun ku Muslim. Solat ieu mangrupa solat katilu tina sola lima waktu. Solat lima waktu sacara lengkep mangrupa salah sahiji tina lima Rukun Islam dina Islam Sunni, atawa salah sahiji tina Furuu-ad-diin din ...

                                               

Dua Iftitah

Dua Istiftah atawa Iftitah nyaéta dua anu dibaca dina waktu solat antara takbiratul ihram jeung taud, saméméh Al-fatihah. Umumna ulama ngahukuman dua istiftah ieu sunnah.

                                               

Solat Isa

Solat Isa nyaéta salah sahiji di antara solat lima waktu nu dilakukeun ku Muslim dina wanci peuting. Solat lima waktu sacara koléktif ngawangun salah sahiji tina Rukun Islam, dina Islam Sunni, sarta salah sahiji tina Furuu-ad-diin dina Islam Siah ...

                                               

Lohor

Solat Lohor nyaéta solat sanggeus tengah poé. Dilakukeun unggal poé ku urang Muslim, mangrupa salah sahiji tina solat lima. Solat lima waktu sacara koléktif ngawangun salah sahiji tina Rukun Islam, dina Islam Sunni, sarta salah sahiji tina Furuu- ...

                                               

Magrib

Magrib nyaéta solat kaopat di antara solat lima waktu dina ageman Islam, nu diadegkeun dina wanci surupna sarangéngé. Kecap maghrib mangrupa istilah basa Arab keur wanci surupna sarangéngé; tina akar kecap ghuroob ", "surup"; "disumputkeun".

                                               

Sajadah

Sajadah atawa musallah, dina Basa Pérsia: جانماز Janamaz), nyaéta sabangsaning kaén nu dipaké ku Muslim pikeun solat. Sanajan henteu kudu, sajadah bisa leuwih ngajaga nu keur solat sangkan tetep beresih jeung lugina nalika sujud dina waktu solat. ...

                                               

Subuh (solat)

Solat Subuh nyaéta salah sahiji solat lima waktu nu dilakukeun ku Muslim dina waktu fajar. Solat lima waktu sacara koléktif ngawangun salah sahiji tina Rukun Islam, dina Islam Sunni, sarta salah sahiji tina Furuu-ad-diin dina Islam Siah. Solat Su ...

                                               

Abdas

Abdas disawang tina jihat étimologis mangrupa ngaran kecap tindakan. wadhū mangrupa ngaran pikeun tujuan nu dimaksud kana tindakanana, Persian: آبدست ābdast, Turkish: abdest, Urdu: وظو wazū). Numutkeun jihat istilah mibanda dua harti. Nu kahiji b ...

                                               

Alloh

Alloh nyaéta kecap dina basa Arab anu ngarujuk ka Pangéran atawa Gusti ". Kecap ieu leuwih dipikawanoh minangka sebutan pangéran ku panganut ageman Islam. Kecap ieu sorangan digolongan ku para pamaké basa arab salaku kecap anu umum pikeun nyebutk ...

                                               

Amal

Amal nyaéta lalampahan hadé anu ngadatangkeun ganjaran ogé bisa dihartikeun minangka lalampahan anu dipigawé sarta miboga tujuan pikeun nyieun kahadéan ka masarakat atawa sasama jalma. Nurutkeun basana, kecap amal téh asal tina basa arab nu harti ...

                                               

Ar Rahman

Ar Rahman nyaéta jenengan anu dipiboga ku Alloh Subhanahu wa Ta’ala nu hartina kaasih nu jembar ngawengku ka sakabéh mahluk-Na. Alloh mikaasih mahluk-Na ku cara méré sakabéh kanikmatan. Ngaran Ar Rahman sarua jeung jenengan Alloh, teu bisa dipaké ...

                                               

Asmaul husna

Ya-Mubdi المبدئ; Nu Maha ngamimitian/Nu Maha mitembeyan Ya-Darr الضار Nu Maha masihan karugelan Ya-Warits الوارث Nu Maha ngawarisan Ya-Basir البصير; Nu Maha Ningali Ya-Mumit المميت; Nu Maha ngamaotkeun Ya-Jalil الجليل; Nu Maha kagungan Kaagungan ...

                                               

Bani Umayyah

Bani Umayyah, atanapi Khalifah Umayyah, nyaeta mangrupikeun khilafah Islam anu munggaran saatos pamaréntahan Khulafaur Rashidin anu maréntah ti 661 dugi ka 750 di Bojong Arab sareng lingkunganana ; ogé ti 756 nepi ka 1031 di Cordoba, Spanyol ogé ...

                                               

Daptar istilah Islam

Daptar di handap eusina konsép-konsép nu diturunkeun tina ageman Islam jeung tradisi Arab, nu diéksprésikeun minangka kecap-kecap basa Arab. Kagunaan utama daptar ieu nyaéta pikeun ngaleungitkeun disambiguasi tina rupa-rupa éjahan, pikeun nyatet ...

                                               

Ekah

Ékah, asalna ti kecap basa Arab nyaéta Aqqa hartina ngabeulah sarta motong. Nurutkeun istilah hukum Islam, ekah téh meuncit sato ingon-ingon dina poé ka tujuh ti kalahiran orok minangka tanda syukur ka Allah swt. Hukum akikah nyaéta sunah muakad ...

                                               

Fiqih

Fiqih téh mangrupa basa Arab dina wangun mashdar anu fiilna nyaéta يفقه فقها. Kecap fiqih asalna boga harti العلم jeung الفهم. Nurutkeun istilah anu dipaké ku para ahli fiqih fuqaha, fiqih nyaéta élmu anu ngajelaskeun hukum syariat Islam nu dicok ...

                                               

Hadis

Hadis nyaéta hiji hal anu ditujulkeun ka Nabi Muhammad saw, boh dina wangun omongan, gawé, atawa kamerenahanana. Hadis mangrupa sumber hukum Islam kadua sanggeus Quran. Firman Allah swt: . وَمَا ءَاتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَن ...

                                               

Hadist

Hadist الحديث dina Al-quran disebut saloba 23 kali anu ngandung harti carita, ajaran kécap wahyu, warta, jsb. Jadi,hadist téh ngandung harti anu loba. Hadist bisa disimpulkan dina wangénan kahiji nyaéta: Sagala hal anu dipasihkeun Nabi Muhammad S ...

                                               

Hadits Jibril

Hadits Jibril nyaéta hadits yang memuat depinisi ngeunaan Islam, Iman, Ihsan, sarta tawis-tawis dinten kiamat nurutkeun umat Islam. Hadits ieu diriwayatkeun ti sahabat Umar bin Al-Khaththab dan Abu Hurairah. Hadits ieu tiasa kapanggih di kadua ki ...

                                               

Jama

Jama nyaéta ngumpulkeun dua solat wajib dina hiji waktu solat, ku cara ngalaksanakeun dina waktu solat saméméhna atawa nunda solat saméméhna dina waktu solat anu bakal kasorang. Solat-solat nu bisa dijama nyaéta solat lohor jeung solat asar, sola ...

                                               

Jannah

Jannah nyaéta konsép surga dina ajaran agama Islam. Dina eskatologi Islam, sanggeus pati hiji jelema baris tetep di jero alam kubur nepi ka Poé Kebangkitan. Nurutkeun saréat Islam, perlakuan unggal individu di barzakh nyaéta lumaku luhur amal hij ...

                                               

Jihad

Harti jihad nurutkeun kana istilah lega mokaha hartina, ti mimiti néangan napkah nepi ka merangan kaum kapirin nu ngamusuhan ka Islam jeung kaum Muslim.

                                               

Kabah

Kabah atawa Al Kabah Al Musyarrafah nyaéta hiji wangunan anu aya di tengah-tengah masjid anu pang sucina numut keun agama Islam, Masjidil Haram, di Mekah, Hejaj, Arab Saudi. Tempat ieu téh tempat anu paling di mulya keun dina agama Islam. Kabah t ...

                                               

Kafir

Kecap "Kafir" asalna tina basa Arab. Jalma nu ngalakukeun kajahatan henteu satia, henteu percaya Allah jeung Rasul disebut kafir.

                                               

Kiblat

Kiblat nyaéta kecap anu di serep tina basa Arab qiblah, mangrupi salah sawios bentuk masdar tinu qabala, yaqbulu, qiblah, nu ngandung harti nyanghareup atawa tuju, jeung panuju nu dimaksad nyaéta kabah. Kiblat anu ngandung harti tuju atawa panuju ...

                                               

Madhab

Madhab nyaéta istilah anu diserap tina basa Arab, nu boga harti jalan anu dipilih atawa ngaliwatan naon waé nu jadi tujuan hiji jalma boh konkrit atawa abstrak. Numutkuen para ulama nu ngarana madhab téh metode nu dibentuk sanggeus ngaliwatan pam ...

                                               

Madinah

Madinah atawa Madinah Al Munawwarah: مدينة رسول الله atawa المدينه, nyaéta dayeuh utama di Arab Saudi. Mangrupa dayeuh anu ramai diziarahi atawa didatangan ku kaum Muslimin. Disana aya Masjid Nabawi anu mibanda pahala sarta keutamaan pikeun kaum ...