ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 340




                                               

Gerak

Dina fisika, gerak boga harti parobahan lokasi hiji barang sacara sinambung. Gerak mangrupa hasil tina gaya nu diterapkeun. Gerak digambarkeun ku istilah-istilah laju, akselerasi, pamindahan, sarta waktu. Laju hiji obyék henteu bisa robah kajaba ...

                                               

Gerak muter

Gerak muter nyaéta gerak hiji barang anu nyieun jalur liliwatan mangrupa bunderan nu ngalingkung hiji titik nu tetep. sangkan hiji barang bisa gerak muter, ieu barang merlukeun ayana gaya anu bakal mengkolkeun barang kasebut nuju ka puseur bunder ...

                                               

Gerak ragrag bébas

Gerak ragrag bébas nyaéta salah sahiji wangun gerak lempeng dina hiji diménsi anu ngan dipangaruhan ku ayana gaya gravitasi. Variasi ti gerak ieu téh gerak ragrag diakselerasi jeung gerak pélor.

                                               

Gravitasi

Gravitasi nyaéta gaya pabetot-betot anu lumangsung antara kabéh partikel anu miboga massa di jagat raya. Fisika modéren ngajelaskeun gravitasi ngagunakeun téori rélativitas umum ti Einstein. Sanajan kitu, hukum gravitasi universal Newton anu leuw ...

                                               

Halo (fénomén optik)

Halo nyaéta fénoména optik nu mangrupa lingkaran cahaya di sabudeureun panon poé jeung bulan, jeung sakapeung sok aya dina sumber cahaya lianna kayaning lampu pikeun nyaangan jalan. Aya sababaraha rupa halo, tapi umumna halo muncul disababkeun ku ...

                                               

Hawa

Hawa atawa udara ngarujuk kana campuran gas anu aya dina beungeut Bumi. Hawa Bumi anu garing ngandung 78% nitrogén, 21% oksigén, sarta 1% saab cai, karbon dioksida, sarta gas-gas séjén. Kandungan unsur sanyawa gas jeung partikel dina hawa baris o ...

                                               

Hukum gerak Newton

Hukum gerak Newton nyaéta tilu hukum fisika anu ngagambarkeun hubungan antara gaya anu nimpah hiji barang jeung gerak barang kasebut. Tilu hukum ieu munggaran dikumpulkeun ku Isaac Newton dina hasil gawéna Philosophiae Naturalis Principia Mathema ...

                                               

Isotop

Isotop nyaéta wangun ti unsur anu nukleusna mibanda nomer atom anu sarua-jumlah proton dina nukleusna tapi kalawan massa atom anu béda alatan maranéhanana mibanda jumlah neutron anu béda. Kecap isotop, nu hartina di tempat anu sarua, asalna tina ...

                                               

Kalibrasi

Kalibrasi nyaéta nangtukeun nilai nu bener keur unggal bacaan dina alat ukur ku cara ngukur atawa ngabandingkeun jeung standar. Standarna dirawat ku organisasi nasional atawa internasional. Keur konstanta fisik, beurat, jeung ukuran, nilaina dipi ...

                                               

Kalor

Kalor téh nyaéta salah sahiji bentuk énergi nu bisa ngalir tina barang nu suhuna tinggi atanapi panas ka barang nu suhuna rendah atanapi tiis. Kalor téh diukur tina satuan joule jeung kalori. 1 joule = 0.24 kalori.

                                               

Laju

Dina fisika, laju atawa vélositi dinyatakeun salaku tingkat robahan posisi. Dina sistem ukuran SI, hal ieu diukur maké hijian méter per detik: atawa ms −1. Laju mangrupa kuantitas fisika anu mangrupa véktor; boh gedéna boh arahna diperlukeun pike ...

                                               

Laju cahaya

Laju cahaya dina hiji rohangan hapa nyaéta 299.792.458 méter pér detik atawa 1.079.252.848.8 kilométer pér jam atawa 186.282.4 mil pér detik atawa 670.616.629.38 mil pér jam. Laju cahaya ditandaan ku aksara c, anu asalna tina basa Latén celeritas ...

                                               

Magnituda

Magnituda nyaéta sagala hal naon baé anu bisa diukur jeung dinyatakeun ku jumlah. Magnituda kabagi kana dua bagian, nyaéta magnituda utama jeung magnituda tedak. Magnituda fisika dilambangkeun kana simbul anu bisa diringkes mangrupa rumus. Ciri u ...

                                               

Massa

Massa nyaéta sipat fisika ti hiji barang, anu sacara umum bisa dipaké pikeun ngukur lobana materi anu aya dina hiji barang. Massa mangrupa konsép utama dina mékanika klasik sarta widang élmu séjén anu patali. Dina Sistem Internasional, massa diuk ...

                                               

Massa atom

Massa atom ti hiji unsur kimia nyaéta massa hiji atom dina kaayaan cicing, umumna dinyatakeun dina hijian massa atom. Massa atom mindeng disinonimkeun jeung massa atom rélatif, massa atom rata-rata, sarta beurat atom. Sanajan kitu, aya saeutik bé ...

                                               

Muatan listrik partikel

Muatan listrik partikel nu dilambangkeun ku e atawa sakapeung q nyaéta muatan listrik hiji partikel proton atawa sarua jeung angka négatif muatan listrik hiji partikel éléktron. Mangrupa konstanta fisika sarta hijian muatan listrik. Hargana nyaét ...

                                               

Mékanika kuantum

Mékanika kuantum nyaéta cabang dasar élmu fisika anu ngagantikeun mékanika klasik dina tataran atom jeung subatom. Élmu ieu méré rangkay matematika pikeun sagala rupa cabang fisika jeung kimia, kaasup fisika atom, fisika molekular, kimia komputas ...

                                               

Neutron

Neutron atawa nyaéta partikel subatomik anu henteu boga muatan sarta mibanda massa 940 Mev/c² 1.6749 × 10–27 kg, saeutik leuwih beurat ti proton. Puteranana nyaéta ½. Inti atom ti lolobana atom kabéh kajaba isotop Hidrogén anu pangilaharna, anu d ...

                                               

Orbit

Dina fisika, orbit nyaéta jalur nu diliwatan ku objék, di sabudeureun objék lianna, dina pangaruh gaya tinangtu. Orbit munggaran dianalisis sacara matématis ku Johannes Kepler nug ngarumuskeun hasil perhitunganana dina hukum Kepler ngeunaan gerak ...

                                               

Panas

Panas nyaéta nyalurkeun energi panas antara dua barang anu béda suhu. Unit SI pikeun panas nyaéta joule. Panas pindah ti wewengkon suhu luhur ka wewengkon suhu pendék. Sakumna objek barang mibanda energi internal anu nyambung kalawan pindahna teu ...

                                               

Pangukuran

Pangukuran nyaéta kagiatan anu dilakukeun pikeun meunangkeun nilai magnituda ngagunakeun alat ukur. Magnituda utama jeung magnituda turunan bisa diukur maké alat ukur anu beda-beda. Contona ngukur panjang bisa maké jedar, bisa maké jangka sorong, ...

                                               

Percobaan Millikan

Percobaan Millikan atawa dipikawanoh ogé minangka Percobaan tétésan-minyak 1909 waktu éta dirarancang pikeun ngukur muatan listrik éléktron. Robert Millikan ngalakonan percobaan kasebut kalawan nyaimbangkeun gaya-gaya antara gaya gravitasi jeung ...

                                               

Puteran

Puteran atawa rotasi nyaéta muterna barang dina hiji sumbu anu tetep, contona muterna gasing jeung muterna bumi dina sumbuna. Pikeun bumi, puteran ieu lumangsung dina garis/poros/sumbu kalér-kidul. Jadi garis kalér-kidul bumi henteu pahapt-hapit ...

                                               

Radiasi

Dina fisika, radiasi ngajelaskeun sagala proses nu énérgi ngalir ngaliwatan média atawa ngaliwatan ruang, sarta ahirna diserep ku objék séjén. Batur mindeng ngahubungkeun kecap radiasi ionisasi, tapi oge bisa ningali ka radiasi éléktromagnétik, r ...

                                               

Rohang

Konsép rohang atawa ruang geus jadi perhatian para filusuf sarta élmuwan sapanjang sajarah manusa. Istilah ieu dipaké sacara béda dina sagala rupa widang ulikan, kawas filsafat, matematika, astronomi, psikologi, jsjbn., ku kituna hésé pikeun nete ...

                                               

Rotasi

Rotasi nyaéta puteran barang dina hiji sumbu anu tetep, contona puteran gangsing sarta puteran bumi dina poros/sumbuna. Pikeun bumi, rotasi ieu lumangsung dina gurat/poros/sumbu kalér-kidul. Jadi gurat kalér-kidul bumi henteu ngarémpét kalawan su ...

                                               

Sinar gamma

Sinar gamma nyaéta salah sahiji bagian tina radiasi éléktromagnétik anu dihasilkeun tina radioaktivitas atawa prosés nuklir atawa kagiatan subatomik séjénna kawas panghancuran éléktron-positron. Sinar gamma nyusun spéktrum éléktromagnétik nu miba ...

                                               

Sinar kosmik

Dina astrofisika, sinar kosmik nyaéta radiasi ti partikel nu boga muatan nu énergina gedé anu asalna ti luar atmosfir Bumi. Sinar kosmik bisa mangrupa éléktron, proton malah ogé inti atom kawas beusi atawa anu leuwih beurat ti éta. Lolobana parti ...

                                               

Spéktrum

Spéktrum, asalna tina kecap basa Inggris kuna spectre anu hartina jurig, kiwari boga harti nu nyumber tina pamakéan dina élmu alam nyaéta hiji kaayaan atawa harga anu henteu kawates ngan ku sakumpulan harga waé tapi bisa robah sacara teu kawates ...

                                               

Suhu

Suhu némbongkeun darajat panas barang. Gampangna, beuki luhur suhu hiji barang, beuki panas barang kasebut. Sacara mikroskopis, suhu ngagambarkeun énergi anu dipiboga ku hiji barang. Saban atom dina hiji barang téh usik boh dina wangun pipindahan ...

                                               

Tekenan

Tekenan nyaéta hijian fisika pikeun nganyatakeun gaya pér hijian lega. p = F A {\displaystyle p={\frac {F}{A}}} Hijian tekenan mindeng dipaké pikeun ngukur kakuatan hiji cacai atawa gas. Hijian tekenan bisa dikaitkeun jeung hijian volume eusi sar ...

                                               

Teori Relativitas Khusus

Dina taun 1905, Albert Einstein ngamukakeun Téori Relativitas Khusus nu aya jeung dua postulat nu ngajadikeun dasar pengembangan Téori Relativitas Umum. Dua postulat éta nganerangkeun yén sipat semesta pangamat moal robah lamun kaayaan Inersia pa ...

                                               

Térmométer

Térmométer nyaéta pakakas anu dipaké pikeun ngukur suhu, atawa robahan suhu. Istilah térmométer asalna tina kecap-kecap basa Latén thermo anu hartina panas sarta méter anu hartina ngukur. Cara gawé térmométer aya rupa-rupa, anu pangilaharna dipak ...

                                               

Ultraviolét

Ultraviolét nyaéta radiasi éléktromagnétik nu panjang gelombangna leuwih pondok batan cahaya katémbong, tapi leuwih panjang batan sinar-x anu leutik. Ultraviolét hartina "ngaliwatan wungu", sedengkeun wungu mangrupa warna nu dihasilekun ku radias ...

                                               

Usaha mékanik

Usaha nyaéta énergi anu timpahkeun ku gaya kana hiji obyék antukna obyék kasebut usik. Saperti énergi, usaha mangrupa hiji kuantitas skalar, kalayan hijian SI joules. Istilah usaha munggaran diangkat dina taun 1830-an ku matematikawan Perancis Ga ...

                                               

Waktu

. Waktu nyaéta bagian tina sistem ukuran pikeun ngabandingkeun lila lumangsungna kajadian-kajadian sarta selang antara kajadian-kajadian dimaksud. Dina hal ieu, skala waktu mangrupa interval antara dua kaayaan/kajadian, atawa bisa mangrupa lila l ...

                                               

Éfék fotolistrik

Éfék fotolistrik nyaéta fénomena éléktronik kuantum di mana éléktron dipancarkeun ti hiji pabeungeutan barang satutasna nyerep énergi ti radiasi éléktromagnétik saperti sinar-x. Istilah kuna pikeun éfék fotolistrik nyaéta éfék Hertz.

                                               

Énergi

Dina fisika jeung élmu alam lianna, énergi nyaéta hiji kuantitas fisik skalar anu mangrupa sifat obyék jeung sistem anu langgeng. Énergi mindeng didéfinisikeun salaku kamampuh pikeun ngalakukeun usaha.

                                               

Alkali

Alkali nyaéta golongan logam dina tabél periodik mibanda unsur-unsur litium, natrium, kalium Lambang unsur ngaran latin Na jeung K pikeun sodium ogé kalium nu diturunkeun timaranéhanana, natrium jeung kalium ; ieu ngaran masih dipaké dina sababar ...

                                               

Amonia

Amonia nyaéta gas anu teu boga warna jeung bau anu sengit pisan. Lamun loba teuing nyeuseup gas amonia éta, mangka urang bisa pati. Amonia nampa ngaranna ti hiji pamanggihan persenyawaan nu tangtu, nyaéta amonia klorida deukeut kuil Jupiter Ammon ...

                                               

Apu

Apu basa Inggris nyaéta tipung bodas anu dijieun tina batu sédimen, batu apu asalna tina jero laut anu mangrupa gelempengan kalsium anu diwangun tina mikroorganisme coccolithophores. Dina batu apu ilahar ogé dijerona kapanggih batu panékér pikeun ...

                                               

Leo Hendrik Baekeland

Léo Hendrik Baekeland nyaéta urang Amérika anu lahir di nyaéta salah saurang ahli kimia. Manéhna paling dipikawanoh ku alatan pamaggihna ngeunaan kertas fotografik /Velox dina taun 1893 jeung Bakelite dina taun 1907. Kasohor ogé ku sebutan Bapa-n ...

                                               

Daptar jejer kimia

Kaca ieu ditujukeun pikeun ngadaptar artikel-artikel nu patali jeung kimia. Ieu ogé dimaksudkeun sangkan nu aya karesep dina subjék ieu bisa ngawaskeun parobahan-parobahan ku jalan ngaklik Parobahan nu Patali di lajursisi jeung handapeun kacana. ...

                                               

Fénol

Fénol, ogé dipiwanoh carbolic acid, mangrupa sanyawa molekul organik aromatic anu mibanda rumus C6H5OH. Ieu téh hiji kristalin warna bodas padet anu volatile. Molekul diwangun ku hiji gugus phenyl nu kabeungkeut kana hiji gugus hidroksil. Hampang ...

                                               

Haseup

Haseup nyaéta hasil pembakaran anu henteu sampurna ti bahan - bahan bakar nu tangtu. Ieu hartosna yén lamun lolobana ti bahan bakar anu pangumumna bisa kabeuleum sacara sampurna, lingkungan moal aya haseup. Lolobana ti bahan bakar ngandung karbon ...

                                               

Kapur tulis

Kapur tulis asalna tina kapur nu dijieun tina apu nu lemes pisan, ilaharna di Sunda nu disebut kapur téh nu sok dipaké sapopoé nulis dina bor nu sok di sebut kapur tulis. Apu tina kapur tulis sabenerna asalna tina sato. Perairan samudera téh katu ...

                                               

Karbon dioksida

Karbon dioksida nyaéta sanyawa kimia nu diwangun ku dua atom oksigén nu kabeungkeut kovalén ku hiji atom karbon. Dina kaayaan baku, ieu sanyawaan aya dina wujud gas. Di atmosfir, kadarna kira-kira 383 ppm dumasar eusi. Karbon dioksida téh kaasup ...

                                               

Katalis

Katalis nyaéta hiji zat nu ngaronjatkeun laju hiji réaksi kimia, dina suhu nu tangtu, tanpa teu kabawa robah atawa kahakan ku réaksina. Katalis aub na réaksi, tapi lain mangrupa réaktan atawa produk kimia. Katalis ngajadikeun réaksi bisa lumangsu ...

                                               

Kimia analitik

Kimia analitis bisa dibagi jadi dua tipe utama: Analisis kuantitatif pikeun nangtukeun kadar unsur atawa sanyawa kimia nu ditéang. Analisis kualitatif pikeun nangtukeun aya/henteuna unsur atawa sanyawa kimia nu ditéang. Kimia analitis lolobana ku ...

                                               

Kimia anorganik

Kimia anorganik mangrupa cabang kimia ngeunaan sipat jeung réaksi sanyawaan anorganik. Ieu ngawengku sadaya sanyawaan kimiawi iwal nu mibanda ranté atawa cingcin atom karbon, nu diistilahan sanyawaan organik nu diulik dina jejer kimia organik nu ...