ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 29




                                               

Daun saga

Daun Saga nyaéta daun anu asalna tina tangkal saga. Mibanda ngaran latin Abrus pecatoruis. Daun saga miboga ngaran anu rupa-rupa, di antarana upama di Jawa disebut daun saga telik, di Sunda daun saga areuy, di Gorontalo daun walipopo, jeung di Ba ...

                                               

Embryophyta

Embryophyta nyaéta kelompok utama dina tutuwuhan, kadang-kadang dikenal salaku tutuwuhan darat. Tutuwuhan ieu ngawengku tutuwuhan darat non-vaskular jeung tutuwuhan darat vaskular nu patali pisan jeung sistim pembuluh jeung akar sajati, daun, jeu ...

                                               

Gayam

Gayam téh nyaéta ngaran salah sahiji tangkal atawa kai gedé di leuweung kalawan buahna sok diala jeung didahar. Ieu tangkal sok aya ogé nu nyebut Kigayam, Gatep, tahitian chestnut. Gayam kaasup kana wanda tutuwuhan polong-polongan anu jangkungna ...

                                               

Hareuga

Hareuga atawa acerang; ajeran; nyaéta hiji tutuwuhan nuasalna tina kulawarga Asteraceae. Kagolongkeun kana gulma/hama, remen katempo hirup liar sisi jalan, kebon, galengan sawah, jeung tegalan. Ieu tutuwuhan dina basa Jawa disebutna ketul, petul, ...

                                               

Haur cucuk

Haur cucuk nyaéta tangkal awi haur anu tangkal jeung régangna carucukan bijil tina buku-bukuna. Haur cucuk disebut ogé: pring gĕsing, p. greng. Di daérah Jawa disebut ogé pring ori. Haur cucuk masih kénéh kaasup genus haur cina, haur cucuk gedé, ...

                                               

Jeruk lémon

Mangpaat jeruk lemon pikeun kaséhatan geus dipikawanoh salila mangtaun-taun lilana. Lemon ngandung loba zat, hususna kalsium, magnesium, vitamin C, bioflavonoid, pektin sarta limonin anu ngaruh dina daya tahan awak sarta anti infeksi. Katut sawat ...

                                               

Jeruk nipis

Jeruk Nipis nyaéta salah sahiji jenis buah nu masih asup kana kulawarga buah jeruk. Ngaran sejenna nyaéta lime, citrus, atawa jeruk haseum. Jeruk nipis bentukna buleud, diameterna 3-6 sentimeter, warnana hejo, kulitna semu paréot. Jeruk nipis bab ...

                                               

Kanyéré

Kanyéré nyaéta hiji tangkal anu asalna tina genus Bridelia. Jangkungna bisa nepi ka 8–20 méter anu hirup di daérah tropis jeung subtropis di sisi basisir. Daunna bisa dimangpaatkeun pikeun ubar nyeri beuteung. Tangkal kanyéré asalna tina kulawarg ...

                                               

Kendal

Kendal nyaéta tutuwuhan leutik nu jadi di tempat nu séséléké. Ieu tutuwuhan dipikawanoh ogé ku ngaran kendal, kendhal, téo-téo, Nunang, Nunang, Kai Nunak, Tatasinunang, Totéolo, Lantolo, jeung Cena. Buah kendal wangunna baruleud laleutik kalawan ...

                                               

Ki ambang

Ki ambang atawa kayambang nyaéta tutuwuhan anu hirupna ngambang luhureun cai. Kaasup kana kulawarga paku-pakuan anu asalna tina genus Salvinia. Loba kapanggih hirup ngambang di sawah, situ, balong, sakapeung katempo ogé di susukan anu kabawa pali ...

                                               

Kina

Kina kaasup dina kelompok tutuwuhan berkayu ti marga Chinchona anu kulit watangna dimangpaatkeun minangka ubar, ksusuna ubar malaria. Anggota suku Rubiacéae ieu asalna ti Andres, Amérika Kidul. Sajaba minangka ubar, kina ogé dipaké dina industri ...

                                               

Kélor

Kélor, atawa Moringa oleifera nyaéta varietas tina genus moringa anu paling loba dipelak. Ieu tutuwuhan mangrupa kulawarga moringaceae. Tutuwuhan ieu mangrupa tangkal sayur nu loba ngandung gizi nu loba mangfaatna.

                                               

Limus

Limus adalah nama pohon buah yang masih kerabat dan manggah menyebutnya. Nama ilmiah adalah Mangifera foetida Lour, buah Kadang-kadang disebut manggah karena hampir tak berbentuk sama, beberapa daerah juga disebut Limus Ambacang, Embacang, silaka ...

                                               

Maja

Maja Correa nyaéta tutuwuhan bentukna tangkah anu tahan di lingkungan anu keras tapi daunna gancang maruragan sarta asalna ti daérah Asia Tropika jeung Subtropika. Tutuwuhan ieu biasana di pelak di pakarangan imah sarta teu kudu maké perawatan hu ...

                                               

Nyamplung

Nyampling ; Calophyllum inophyllum nyaéta tutuwuhan anu asalna ti kulawarga calophyllaceae. Mikaresep hirup dina taneuh anu loba keusik, saperti basisir laut anu loba keusik jeung batu karangan.

                                               

Rafflesia

Rafflesia mangrupa genus di kembangan tutuwuhan parasit. ٤فد Ieu kembang kapanggih di leuweung tropis Indonesia ku pituduh ti Dr. Joseph Arnold dina 1818, sarta dingaranan Thomas Stamford Raffles. Kembang nu kapanggih ngawengku kira-kira 27 spési ...

                                               

Sambiloto

Sambiloto ; ki aria nyaéta ngaran tutuwuhan jangkungna kurang leuwih satengah méter, jadina di sisi pager, kembangna leutik barodas, ari buahna ngajajar dina dahan-dahanna. Daun sambiloto rasana pait pisan jeung bangunna saperti siih hayam. Sambi ...

                                               

Tulip

Tulip nyaéta tutuwuhan anu kaasup kana kulawarga Lilicae, ngaran latinna Tulipa. Tulip asalna ti Asia Tengah jeung Asia Barat nyaéta di kawasan Pagunungan Pamir jeung Pagunungan Hindu Kush ogé stepa di Kazakhtan. Kembang tulip kasohor pisan di Wa ...

                                               

Tutuwuhan kembangan

Magnoliophyta mangrupa babagian karajaan tutuwuhan anu diwangun ku organisme anu biasa disebut tutuwuhan kembangan atawa angiospermae. Angiospermae miboga daun, batang jeung akar jeung pembuluh atawa jaringan. Ovula, anu mekar jadi siki, katutupa ...

                                               

Tutuwuhan Paku

Struktur Akar Akar tutuwuhan paku ngabentuk serabut nu miboga kaliptra na tungtungna. Jaringan akarna diwangun ku épidermis, kortéks, jeung silinder pusat. Struktur Batang Sarupa jeung akarna, struktur batang tutuwuhan paku diwangun ogé tina epid ...

                                               

Waregu

Waregu ; Palem waregu nyaéta tutuwuhan hias/papaés anu bisa hirup dipiara di luar jeung jero rohangan. Waregu asalna tina kulawarga: palmae di Malaysia disebutna wuruk. Bisa hirup kalawan subur di daérah 50-500 mdpl, mikaresep taneuh anu ngeprul ...

                                               

Épifit

Épifit nyaéta tatangkalan anu hirupna gumantung kana tangkal anu séjén. Asal ngaranna tina basa Yunani epi anu ngandung harti luhureun atawa tutup phyton tangkal atawa pepelakan. Béda jeung mangandeuh benalu atawa parasit. Épifit sagemblengna hir ...

                                               

Proton

Dina fisika, proton nyaéta partikel subatomik nu mibanda hiji muatan listrik fundaméntal positif 1.6 × 10 −19 coulomb sarta massa 938 MeV/c 2. Proton watekna stabil, nu wates handap waktu paruhna kira 10 35 taun, najan sababaraha téori ngaduga yé ...

                                               

Gaya

Dina fisika, gaya téh nyaéta tarikan atawa dorongan anu bisa ngabalukarkeun hiji obyék nu boga massa diakselérasi. Gaya boga badag jeung arah tujuan, anu ngajadikeun gaya salaku kuantitas véktor. Nurutkeun Hukum gerak Newton kadua, hiji obyék kal ...

                                               

Éfék Coriolis

Dina fisika, éfék Coriolis nyaéta méngkolna arah barang anu usik nalika ditempo ti carangka acuan anu muter. Barang anu usik lempeng dina carangka muter, baris kasampak méngkol ku pengamat anu cicing dina carangka éta. tempo gambar Éfék ieu bisa ...

                                               

Aérosol

Sacara téhnis, aérosol téh hartina suspénsi tipung padetan atawa titik-titik cairan dina gas. Dina jihat awam, aérosol biasana nujul ka panyemprot atawa semprotan ti botol nu ngandung aérosol. Istilah aérosol diturunkeun tina kanyataan yén zat nu ...

                                               

Amplitudo

Amplitudo nyaéta gedé-leutikna atawa saeutik-lobana parobahan dina variabel nu ngarandapan osilasi dina hiji sistem osilasi. Contona, gelombang sora mangrupa osilasi-osilasi dina tekenan atmosfir sarta amplitudona proporsional jeung parobahan din ...

                                               

Éléktrostatika

Eléktrostatika mangrupa cabang élmu alam anu neuleuman fénoména éléktrostatik anu diakibatkeun ku muatan listrik stasionér. Fénoména ieu kaasup ti mimiti nu basajan mangrupa némpélna bungkus palastik kana leungeun anjeun sanggeus anjeun ngaleupas ...

                                               

Beusi

Beusi nyaéta salah sahiji wujud logam anu teuas, heuras jeung kuat. kelir tikudratna abu-abu kaasup kana unsur kimia nomér atom 26, Beurat atom: 55.847; beurat jenis: 7.86 nalika suhu 20 °C. Hususna beusi waja loba digunakeun pikeun bahan konstru ...

                                               

Séng

Séng nyaéta unsur kimia logam nu dilambangan Zn kalawan nomer atom 30. Ieu unsur aya dina baris kahiji logam transisi dina golongan 12 tabél periodik. Sacara kimia, séng sarupa jeung magnésium ku sabab ukuran ionna sarua sarta boga bilangan oksid ...

                                               

Tambaga

Tambaga nyaéta unsur kimia anu nomber atomna 29 jeung nomber nomor massa 63.54, mangrupa unsur logam, anu warnana kabeureum-beureuman. Unsur ieu miboga titik lebur 1.803° Celcius jeung titik didih 2.595° C. Dipikawanoh ti mimiti zaman prasejarah. ...

                                               

Magnétisme

Dina fisika, magnétisme téh nyaéta fénoména di mana bahan ngeprakkeun gaya narik atawa nolak ka bahan lianna. Some well known materials that exhibit éasily detectable magnetic properties called magnets are nickel, iron, cobalt, and their alloys; ...

                                               

Magnétostatika

Magnetostatika nyaéta pangajaran ngeunaan medan magnet statik. Lamun dina elektrostatika mah muatan anu cicing henteu obah téh mangka dina magnetostatika mah arus listrik anu stasioner teh.

                                               

Partikel éleménter

Dina fisika partikel, partikel éleméntér atawa partikel dasar nyaéta partikel anu teu dipikanyaho naha disusun ku partikel nu leuwih leutik atawa henteu. Lamun partikel éleméntér bener-bener teu disusun ku partikel nu leuwih leutik, mangka inyana ...

                                               

Inti atom

Puseur tina atom disebut inti atom atawa nukleus. Inti atom diwangun ku proton jeung neutron. Lobana proton dina inti atom disebut nomer atom, sarta nangtukeun rupa unsur atom éta. Ukuran inti atom jauh leuwih leutik ti ukuran atomna sorangan, sa ...

                                               

Difraksi

Difraksi nyaéta sumebarna gelombang, contona cahya, alatan ayana halangan. Beuki heureut lolongkrang dina hahalang anu bisa diliwatan, mangka wewengkon sumebarna gelombang sakaluarna tina hahalang beuki lega. Hal ieu bisa diterangkeun ku prinsip ...

                                               

Panon

Artikel ieu nujul ka organ panempo. Tempo Panon disambiguasi pikeun guna séjénna. Panon atawa mata mangrupa hiji organ nu boga tujuan pikeun ngariksa cahya. Panon nu pangbasajanna teu migawé lian ti ngariksa naha sakuriling téh caang atawa poék. ...

                                               

Boson

Boson, nu ngaranna dicokot tina ngaran Satyendra Nath Bose, nyaéta partikel-partikel anu ngawangun kaayaan kuantum komposit simétrik-total. Minangka hasilna, ieu partikel taat kana statistik Bose-einstein. Téorema spin-statistik nganyatakeun yén ...

                                               

Fermion

Fermion, ngaran anu dicokot tina ngaran Enrico Fermi, nyaéta partikel anu ngawangun status kuantum komposit anu bener-bener antisimétrik. Hasilna, fermion boga sipat luyu jeung prinsip éksklusi Pauli sarta ogé luyu kalawan statistik Fermi-dirac. ...

                                               

Modél Baku

Modél baku dina fisika partikel nyaéta hiji téori anu ngagambarkeun gaya fundaméntal éléktromagnétisme, lemah, kuat, jeung ogé partikel dasar anu ngawangun sakumna barang. Modél ieu mekar di antara 1970 jeung 1973, anu mangrupa hiji téori médan k ...

                                               

Unit ukuran

Istilah hijian atawa hijian ukuran digunakeun pikeun mastikeun kabeneran ukuran atawa sabagé harga baku pikeun ngabandingkeun alat ukur, alat naker, timbangan sarta pikeun nangtayungan kapentingan masarakat. Hijian digunakeun dina rupa-rupa widan ...

                                               

UTC

UTC atawa Wanci Univérsal Terkoordinasi, sering disebut ogé minangka Wanci Zulu nyaéta réalisasi tina waktu atom ti Universal Time atawa Greenwich Mean Time. Waktu ieu dumasar kana wanci sipil. Zona wanci di sakuliah dunya ditunjukkeun minangka t ...

                                               

Ékuinoks

Ékuinoks atawa equinox nyaéta kaayaan nalika srangenge nyaangan langsung kana katulistiwa. Aya dua ekuinoks unggal taun. Ekuinoks bisa boga harti ogé yén lilana dua poé nalika kajadian. Dina poé eta, beurang katut peuting bisa disebut sarua lilan ...

                                               

Asam

Asam nyaéta molekul atawa ion nu bisa masihkeun proton, atawa, bisa ngawangun beungkeut kovalén liwat pasangan éléktron. Katégori asam nu kahiji nyaéta nu masihan proton atawa asam Bronsted. Dina kaadaan husus di leyuran ngandung cai, pamasih pro ...

                                               

Fungsi kaasaman Hammett

Fungsi kaasaman Hammett nyaéta panghitungan kaasaman nu digunakeun dina leyuran asam kuat nu konséntrasina ageng pisan, contona superasam. Fungsi ieu diusulkeun ku ahli kimia organik fisik, Louis Plack Hammett, kasohor ku fungsi kaasamanna nu dig ...

                                               

Gliserol

Gliserol nu ogé katelah gliserin nyaéta sanyawa kimia cair tanpa warna, tanpa bau, jeung kentel nu sok dipaké dina industri farmasi. Ieu sanyawa téh golongan alkohol gula, ku kituna karasa amis kalawan toksisitas asor. Gliserol ngandung tilu gugu ...

                                               

Asam asétat

Asam asétat, CH 3 COOH, ogé katelah asam étanoat, nyaéta hiji asam organik nu méré rasa haseum jeung bau anu seukeut dina cuka. Dina bentukna anu murni tanpa cai, ieu cairan teu warnaan téh nyerep cai ti sabudeureunana, bisa beku dina hawa 16.7 ° ...

                                               

Asam format

Asam format mangrupa asam karboksilat pangbasajanna. Rumusna CH 2 O 2 atawa HCOOH. Di alam, asam format aya dina peurah panyeureud gegeremet ordo Hymenoptera, kaasup nyiruan jeung sireum. Ngaran asalna dicokot tina kecap basa Latin pikeun sireum, ...

                                               

Asam karboksilat

Dina kimia, asam karboksilat nyaéta asam organik nu dicirikeun ku ayana gugus karboksil. Strukturna R mangrupa hidrogén atawa gugus organik. Dina rumus kimia, ieu ogé biasa ditulis RCOOH).

                                               

Asam laktat

Asam laktat mangrupa sanyawa kimia nu boga peran penting dina sababaraha prosés biokimiawi. Asam laktat mangrupa asam karboksilat nu rumus kimiana C 3 H 6 O 3. Strukturna digambarkeun dina ngaran sistimatisna, asam 2-hidroksipropanoat. Dina leyur ...