ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 21




                                               

Opieun

Opieun nyaéta istilah pikeun kadaharan anu lain mangrupa menu utama. Kadaharan anu dianggap opieun nyaéta kadaharan pikeun ngaleungitkeun rasa lapar pikeun saheulaanan, sarta méré saeutik tanaga pikeun awak, atawa anu didahar pikeun ngasaan rasana.

                                               

Permén

Permén asal kecap tina basa Pérsia dina mangsa nyebutkeun gula tiwu, jeung sigana ogé tina basa Sanskrit khanda ", nu hartina sapotong ". Permén disebut ogé gula-gula nyaéta salah sahiji kadaharan anu umumna mibanda rasa amis, dijieun tina bahan ...

                                               

Pizza

Pizza nyaéta kuéh nu dibeuleum asal Italia anu dijieun saperti roti rata nu ditambahan saos tomat sarta kéju, luhurna minedeng ditambahan kawas sosis atawa zaitun. Kecap Pizza dipercaya ti Italia anu hartina "titik" anu dina mangsana jadi kecap I ...

                                               

Ragi

Ragi nyaéta tutuwuhan sél hiji anu leutik ku kituna henteu bisa ditempo tanpa ngagunakeun mikroskop. Tapi ragi bisa katempo alatan ragi tumuwuh jadi kelompok-kelompok, anu diwangun ti loba tumbuhan ragi anu tumuwuh babarengan. Hiji koloni ragi am ...

                                               

Roti

Roti nyaéta salah sahiji kadaharan. Bahan dasar utama roti nyaéta tipung tarigu jeung cai anu difermentasikeun ku ragi, tapi aya ogé anu henteu maké ragi. Kamajuan teknologi manusa nyieun roti téh diolah kalayan sababaraha bahan saperti uyah, min ...

                                               

Roti unyil

Roti unyil nyaéta roti anu mibanda ukuran leuwih leutik tibatan roti séjén anu ilahar. Gedéna ngan sakeupeul atawa ukur sahuapeun, sanajan leutik roti unyil keur meujeuhna kasohor tur pada mikaresep utamana di kota-kota gedé." Roti unyil sarua ba ...

                                               

Rujak

Kadaharan lada nu dijieun tina rupa-rupa bungbuahan ngora atawa beubeutian. Bungbuahan jeung beubeutian nu dijieun rujak biasana buah ngora, balingbing, ganas, kadongdong, bangkuang, jsté. Nyieunna mah kawilang babari. Rupa-rupa bahan nu disebut ...

                                               

Rujak cingur

Rujak cingur nyaéta kadaharan anu bahan dasarna tina biwir jeung irung sapi beunang ngasakan. Kaasup hiji kadaharan tradisional anu asalna ti daérah Jawa Timur, utamana ti kota Surabaya. Kecap cingur sorangan dilarapkeun pikeun nyebut kana baham ...

                                               

Rujak juhi

Rujak juhi téh kadaharan anu dihasilkeun tina campuran dua budaya, taya lian Cina jeug Batawi. Ari juhi sorangan taya lian lauk sotong atawa cumi asin anu gedé. Bahan pikeun nyampuran éta juhi kayaning: saladah, tahu goréng, bonténg, kulub éndog, ...

                                               

Sagu

Sagu nyaéta tipung anu dipibanda tina hasil olahan tangkal kirai. Tipung sagu ngagaduhan ciri fisik mirip sareng tipung tapioka. Dina resep masak, tipung sagu kawilang hésé diala sering digentoskeun ku tipung tapioka sahingga namina sering patuke ...

                                               

Sambel

Sambel mangrupa deungeun/réncang sangu tradisional masarakat Malayu dina wujud kawas saos anu eusina salawasna maké céngék atawa cabé, antukna rasana condong kana lada. Bentuk saos ieu dihasilkeun tina cara nyieunna, nyaéta ku jalan diréndos dina ...

                                               

Sarimi

Sarimih atawa Sarimi nyaéta mérek emih instan anu kasohor di Indonésia, diproduksi ku PT. Indofood CBP Sukses Makmur Tbk, gelarna ti taun 1982. Dina taun 2007, Sarimi Soto Koya diproduksi, kalayan loba rasana kayaning Jeruk Nipis jeung Pedasss. D ...

                                               

Sawo

Sawo anu disebut neesbery atawa sapodilas nyaéta pepelakan buah mangrupa anu asalna ti Guatemala Amérika Tengah, Mexico sarta Hindia Kulon. Tapi di Indonésia, pepelakan sawo geus lila dipikawanoh sarta loba dipelak mimitian ti tempat anu datarann ...

                                               

Semur

Semur nyaéta olahan daging anu dikulub ti Indonésia miboga kuah anu warna coklat lantaran dina prosés ngolahna maké kécap amis, bawang beureum, bawang bombay, pala jeung cengkéh. Kécap amis anu dijieun tina kedelé hideung mangrupa bahan penting d ...

                                               

Soba

Soba 蕎麦 atau そば, Soba? nyaéta salah sahiji jinis emih Jepang anu dijieuna tina tipung buckwheat gandum buk. Dina bahasa Jepang, tuwuhan sereal buckwheat anu sok disebut soba. Salain ti éta, istilah soba osok dihartikeun emih endog nu asalna t ...

                                               

Sop

Sajaba rasana anu ngeunah sarta haneutna anu nyieun beuteung merenah, sop ogé boga mangpaat séjén utamana dina usum hujan kieu, cuaca meded sarta hawa jadi tiis. Pangngeunahna ngarasaan sop haneut, sanajan henteu lapar, lamun beuteung dieusi hiji ...

                                               

Soto

Soto nyaéta kadaharan has Indonesia anu dijieun tina cai kaldu daging jeung sayur. Bahan daging anu ilahar dipaké pikeun nyieun soto taya lian ti daging hayam jeung daging sapi, aya ogé anu ngamangpaatkeu daging embé malahan daging babi. Di nagar ...

                                               

Soto Batawi

Soto Batawi nyaéta kadaharan wujudna soto anu mibanda ciri mandiri ti daérah Jakarta. Eusina méh sarua jeung soto Madura atawa soto sulung, sagigireun bahan dasarna tina daging ogé maké daging jeroan. Dina Kuahna soto Batawi, taya lian ti campura ...

                                               

Soto hayam

Soto Hayam, nyaéta kadaharan has Indonésia anu dijieun tina kaldu daging sarta sayuran. Daging anu pang mindeng dipaké nyaéta sapi sarta hayam. Sagala rupa wewengkon di Indonésia mibanda jenis soto sorangan, kalayan kandungan anu berbeda-beda, co ...

                                               

Soto Jepara

Soto Jepara nyaéta soto anu dijieun kalawan mibanda ciri anu mandiri ti kota Jepara. Sarérétan mah ieu soto sarua baé jeung soto hayam séjéna, pédah dina rasa kuah atawa cai kaldu leuwih gurih tibatan soto hayam anu lian. Ogé dina bungbu anu digu ...

                                               

Soto Kediri

Soto Kediri nyaéta kadaharan wujudna soto anu mibanda ciri mandiri ti Kota Kediri, Jawa Timur. Eusina jeung bahan dasarna méh sarua jeung soto Kudus atawa soto séjéna, pédah baé kuahna dijieun tina cipati tur rasana leuwih gurih. Taya lian daging ...

                                               

Soto Kudus

Soto Kudus nyaéta soto anu dijieun kalawan mibanda ciri anu mandiri ti kota Kudus. Sakarérétan mah ieu soto sarua baé jeung soto hayam séjéna, pédah dina mangsa ngawadahan soto Kudus mah maké mangkok anu leuwih leutik. Kitu deui dina bahan dasar ...

                                               

Soto Lamongan

Soto Lamongan nyaéta kadaharan wujudna soto anu mibanda ciri mandiri ti daérah Lamongan. Eusi jeung bahan dasarna méh sarua jeung soto Kudus atawa soto séjéna, taya lian daging hayam, bihun, engkol jeung bungbu-bungbu. Aya ogé nu ngabédakeun soto ...

                                               

Soto Madura

Soto madura nyaéta kadaharan wujudna soto anu mibanda ciri mandiri ti daérah Madura. Eusina jeung bahan dasarna méh sarua jeung soto Batawi atawa soto séjéna, taya lian daging sapi, kulub endog, goréng kentang jeung togé. Aya ogé nu ngabédakeun s ...

                                               

Soto Padang

Soto Padang nyaéta soto anu dijieun kalawan mibanda ciri anu mandiri ti kota Padang. Ciri mandirina taya lian, bahan dasarna tina daging sapi anu digoréng nepika garing. Ieu daging sapi saméméhna dikulub heula nepika asak, kakara di siksikan lale ...

                                               

Soto Sadang

Soto Sadang nyaéta salah sahiji kadaharan has ti wewengkon Purwakarta, Jawa Kulon. Bukur Soto Sadang téh teu béda jauh jeung Soto Bandung nu ngabédakeunna téh palengkepna, Soto Bandung mah maké lobak sadengkeun Soto Sadang mah henteu. Ngaran Soto ...

                                               

Soto Sokaraja

Soto Sokaraja ; sroto Sokaraja nyaéta soto anu dijieun kalawan mibanda ciri anu mandiri ti kota Sokaraja, Banyumas, Jawa Tengah. Sarérét mah ieu soto sarua baé kawas soto hayam séjéna, pédah dina rasana béda tinu lian alatan maké campuran sambél ...

                                               

Spaghetti

Spaghetti nyaéta emih anu bentukna paranjang saperti sapu nyéré, ilaharna di masak 9-12 menit di dina cai anu ngagolak. Spaghetti sabenerna kadaharan ti Italy. Hampir unggal jalma nyangka yén spaghetti anu dibawa ku Marco Polo anu geus lalampahan ...

                                               

Sushi

Sushi mangrupa kadaaran has Jepang anu dijieun tina sangu jeung rupa-rupa bahan séjénna, kayaning lauk,daging,sayuran atah atawa asak. Sangu keur sushi miboga rasa haseum anu lembut ku sabab geus dibumbuan ku campuran cuka beas, uyah, sarta gula. ...

                                               

Tahu

Tahu nyaéta kadaharan nu dijieun tina kacang kadelé nu diférméntasikeun tur dicokot sarina. Béda jeung témpé nu asli ti Indonésia, tahu mah asalna ti Tiongkok, kawas kécap, tauco, bakpau, jeunn baso. Tahu nyaéta kecap serepan tina basa Hokkian nu ...

                                               

Tahu susu

Tahu susu nyaéta produk turunan tina susu jeung tahu kadelé. Sakumaha ilaharna nyieun tahu, tahu susu dijieun tina kacang kadelé nu diprosés kawas sasari. Bahan keur ngagiblegkeun tahu ogé sarua jeung nu biasa dipaké keur ngagiblegkeun tahu susu. ...

                                               

Taleus

Taleus mangrupa pepelakan herba nu hirupna bisa mangtaun-taun. Taleus kaasup kana suku tataleusan Aracéae, Wanguna ajeg, jangkungna 1 cm atawa leuwih sarta mangrupa pepelakan sausum atawa sapanjang taun. Taleus miboga sawatara ngaran umum nyaéta ...

                                               

Tauco

Tauco nyaéta kadaharan nu dijieun tina kadelé nu sanggeus dikulub tuluy diférméntasi; umumna dipaké keur bungbu atawa panyedep dina nyieun lauk pauk, misalna hayam bungbu tauco. Di Sunda, nu kasohor nyaéta tauco Cianjur.

                                               

Teureup

Teureup nyaéta tangkal leuweung ti kulawarga moraceae. Kaina alus naker pikeun bahan nyieun parahu, bahan bangunan, jeung kabutuhan séjén. Teureup mibanda ngaran daérah anu béda-béda kayaning: bakil, torop, tarok, kalam, kokap, erap. Tangkal teur ...

                                               

Tipung

Tipung nyaéta bubuk leutik tur lemes anu dihasilkeun tina olahan sisikian, beubeutian pon kitu deui sasatoan. Badag jeung lembutna tipung gumantung kana mangsa nutuan atawa ngagilingna, tipung ilaharna dimangpaatkeun pikeun kabutuhan rumah tangga ...

                                               

Tumpeng

Tumpeng nyaéta kadaharan has masarakat Jawa anu sok kapangguh dina sagala rupa upacara, saperti salametan, muludan, ngaruat, atawa sukuran. Komo ka béh dieukeun mah tumpeng téh teu ngan saukur pikeun upacara kaagamaan anu boga sipat sakral, tapi ...

                                               

Témpé

Témpé mangrupa kadaharan anu dijieun tina ferméntasi siki kedelé jeung sababaraha bahan séjénna anu ngagunakeun rupa-rupa kapang Rhizopus, saperti Rhizopus oligosporus, Rh. oryzae, Rh. stolonifer, atawa Rh. arrhizus. Ferméntasi ieu sacara umum ka ...

                                               

Téspong

Téspong atawa dina basa latinna Oenanthe javanica nyaéta ngaran tuwuhan anu daunna kawas salédri. Téspong loba tumuwuh di dataran luhur nepi ka daratan handap, asal taneuhna gembur, baseuh jeung miboga drainase anu hadé. Lamun ditingali saliwat, ...

                                               

Wajit

Wajit kaasup kadaharan amis-amis, dibungkus ku upih atawa kararas, dijieunna tina béas ketan; ngora kokomoh; saterusna kaluah, jawadah, kuled, angléng, dodol; ngaran sarupa kartu leutik. Wajit mangrupa salah sahiji ti sagala rupa oléh-oléh has Ba ...

                                               

Xylitol

Xylitol nyaéta karbohidrat alami, anu katempo jeung rasana sarua pisan jeung gula méja biasa. Dipibanda ku jalan diekstraksi tina tatangkalan. Dina ukuran komérsial mah bahan pikeun nyieun xylitol diekstrak tina sumber anu bisa di anyarkeun deui. ...

                                               

Zaitun

Zaitun nyaéta anggota kulawarga Oleaceae mangrupa hiji tangkal nu kawilang leutik, hirupna nahun/ umurna bisa rébuan taun. Daunna henteu ngarandapan ngarangrangan. Buahna laleutik rasana seger bisa langsung didahar atahna atawa bisa ogé diawétkeu ...

                                               

Bodor

Bodor nyaéta laku-lampah anu matak pikaseurieun. Laku-lampah di dieu bisa dihartikeun boh ucapan, obahan awak, atawa tulisan, anu dihaja ngondang pikaseurieun.

                                               

Aarcaan

Aarcaan nyaéta kaulinan barudak, nurutan atawa niru-niru patung, biasa dilakukeun di buruan imah atawa di lapang, ieu kaulinan téh aya na di Cigoléndang, Malangbong, Kabupatén Garut. Nu biasa ngalakukeun kaulinan ieu nyaéta budak awéwé nu umur na ...

                                               

Banana boat

Banana boat nyaéta sajinis parahu karét anu teu maké mesin anu bentukna jiga cau anu tujuana pikeun rekreasi. Banana boat bisa maju alatan ditrik ku parahu mesin. Nu nimukeun Banana boat nyaéta Glenn Matthews dina akhir taun 1980-an. Mimitina mod ...

                                               

Bonéka

Bonéka nyaéta sajinis kaulinan anu loba rupana, ilaharna manusa atawa sato, sarta tokoh-tokoh fiksi. Bonéka mangrupa kaulinan anu buhun, ku sabab dina jaman Yunani, Romawi atawa Mesir kuno bonéka téh geus aya. Tapi pungsi, bentuk atawa cara nyieu ...

                                               

Gapléh

Gapléh atawa domino téh mangrupa kaulinan kartu, nu ilaharna dipaénkeun ku opatan. Kartu gapléh kabéhna aya 28, mun dibagi opat kabagi rata tujuh séwang. Dina sakartu téh mibanda sapasang angka. Ti mimiti angka 0 nu simbulna kosong jeung 1, 2, 3, ...

                                               

Hompimpah

Hompimpah nyaéta salah sahiji kakawihan barudak anu biasana digunakeun pikeun néangan saha nu jadi ucing dina kaulinan barudak. Salah sahiji contona nyaéta: Hompimpah Hompimpah, alaihum gambréng ceu ijah maké baju rombéng Eta rumpaka di kawihkeun ...

                                               

Kaléci

Kaléci nyaéta bola leutik anu dijieuna tina taneuh liat, marmer atawa kaca anu sok jadi kaulinan barudak. Ukuran kaléci loba rupana, ilaharna ½ inci. Sakapeung mah kaléci téh sok di koleksi, pikeun nostalgia atawa warnana nu estetik.

                                               

Koderan

Koderan mangrupa salah sahiji kaulinan tradisional Indonesia. Ieu kaulinan tujuana pikeun ngalatih kréativitas, kacerdasan, jeung kaakraban. Cara maénkeun ieu koderan nyaéta ku cara nyieun wangun bunderan. Pamaén ngeusi bunderan ku kalèci salaku ...

                                               

Kolécér (kaulinan)

Kolécér nyaéta sajénis kaulinan pang kasohorna di wewengkon Sunda. Kaulinan ieu téh teu dipaénkeun ku barudak leutik hungkul, tapi ogé dipaénkeun ku remaja jeung déwasa. Di Kabupatén Subang, dipendakeun kolécér nu panjangna dugi ka 6-8 méter jeun ...