ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 103




                                               

Klorokuin

Klorokuin nyaéta turunan tina aminoqulnoloe nu munggaran dimekarkeun dina taun 1940-an salaku ubar nu dipaké pikeun nyingkahan sarta ngubaran panyakit malaria nu disababkeun ku P.vivak, P.malaria, P.oyale, jeung P. falcifarum nu sénsitip.

                                               

Sulfasalazin

Sulfasalazin nyaéta ubar antiperadangan nu dipaké pikeu nurunkeun gejala radang usus atawa kolitis ulseratif nu mangrupa nyeri beuteung, panas awak, diaré, atawa pendarahan dina bagian tungtung usus gede.

                                               

Suung

Suung téh hartina awak buahan luhur taneuh golongan fungus, nu cirina boga watang jeung payung. Mun ambahanana dilegaan, suung ogé nujul ka sakabéh fungus nu ngahasilkeun awak buahan nu sarupa kitu, nu diwangun ku jaringan filamén atawa hyphae.

                                               

Lémbér bodas

Lémbér bodas nyaéta salah sahiji spésiés ti kelas supa geunyal atawa Heterobasidiomycetes kalayan awak buah wangunna rurumbayan henteu, boga warna bodas sarta pohara hérang kawas ager. Dina basa Tionghoa, lémbér bodas dipikawanoh minangka 银耳 pi ...

                                               

Madu

Madu mangrupa cairan kentel amis nu dihasilkeun ku nyiruan jeung insékta lianna tina sari kembang. Madu téh jauh leuwih amis batan gula, sarta moal bari, ku sabab kandungan gulana anu luhur bisa maéhan baktéri plasmolisis. Ragi ogé moal bisa tumu ...

                                               

Beunceuh

Beunceuh ; gangsir ; B.portentotus /pôrˈtenəs/ nyaéta ngan leuwih leutik. Beunceuh sakapeung sok katempo disabudeureun imah, utamana peuting mangsa nyiar hakaneun beunceuh sok resep ngadeukeutan nempo kana cahaya nu hurung saperti kana lampu. Pik ...

                                               

Yaki

Yaki, nyaéta monyét dunya kuna anu hirup di Cagar Alam Tangkoko di tungtung kalér Sulawesi jeung sababaraha pulo leutik sabudeureunana.

                                               

Nepenthes dubia

Nepenthes dubia nyaéta salah sahiji spésiés kantong semar nu éndemik di Pulo Sumatra. Spésiés ieu mimiti kapanggih ku Bünnemeijer dina ping 29 Méi 1917 di Gunung Talamau, tepatna dina kaluhuran 1.900 méter. Ieu spésiés mirip jeung N. inermis, tap ...

                                               

Elaeocarpus

Elaéocarpus nyaéta hiji genus tutuwuhan evergreen tropis jeung subtropis anu ngawengku 350 spésiés anu sumebar di Madagaskar di kulon nepi ka India, Asia Tenggara, Malaysia, Cina kidul jeung Jepang, nepi ka Australia, Selandia Anyar, Fiji, jeung ...

                                               

Léter

Kecap léter ngandung harti hiji unit métrik eusi. Léter lain mangrupa unit SI, tapi kadaptar salaku salah sahiji "unit lian ti SI nu ditampa jeung dipaké babarengan jeung SI". Unit SI pikeun volume nyaéta méter kubik catetan NIST ngeunaan unit SI ...

                                               

Daptar tempat di One Piece

Pulo Raftel mangrupa pulo terakhir nu posisina paling ujung di rangkaian kapuloan di perairan Grand Line. Dicaritakeun yén ngeun hiji bajak laut nu bisa nyampe ka Pulo Raftel, nyaéta si Raja Bajak Laut Gol D. Roger jeung kelompokna. Dicaritakeun ...

                                               

Garam

Dina kimia, uyah nétral sanyawa nu pH na kira-kira 7. Uyah bisa ogé hartosna: Uyah dapur, dipaké salaku bungbu jeung pangawét pangan Natrium klorida, bahan atah utama uyah Bisa ogé nujul ka unggal harti ganda salting Uyah kriptografi, hiji initia ...

                                               

Kécap

Pikeun Kecap dina basa Sunda, tempo Kecap. Kécap nyaéta ngaran deungeun sangu anu éncér kawas cai, warnana cikopi lekoh, di jieunna tina kacang kedelé jeung rasana aya nu asin aya nu amis. Aya sabaraha pengertian yén kécap téh nyaéta cairan hasil ...

                                               

Liwet

Liwet téh tehnik ngolahkeun béas jadi sangu ku cara diasakan tanpa dikarih heula. Biasana mah ngasakan ku cara diliwet téh kudu disamaraan lengkep samemeh ditagenkeun kana luhur seuneu teh. Samarana téh di antarana bawang bodas, bawang beureum, c ...

                                               

Sambel oncom

Sambel oncom nyaéta salah sahiji sambel khas urang sunda nu dijieun tina oncom. Oncom anu biasana sok di sambel nyaéta oncom hideung. sangkan ngenah jeung gampang direndos biasana oncomna dibeuleum atawa diseupan heula, bumbuna sederhana pisan ny ...

                                               

Amis mata

Amis mata nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga moraceae, mibanda ngaran daérah: uyah-uyahan, periyeh, kesinan, duéa din/maduéa hin. Sebaran géograpis: Myanmar, Muangthai, Malaysia, Indonésia, ieu tangkal remen dimangpaatkeun pikeun bahan ...

                                               

Kelenjar Tiroid

Kelenjar Gondok nyaéta kelenjar anu diwangun ku dua lobus. Hormon anu disékresikeun ku kelenjar tiroid antara séjén hormon kalstinonin atawa tiroid. Hormon tiroid aya dua macem, nyaéta tiroksin sarta triodotironin. Kelenjar tiroid ngahasilkeun ho ...

                                               

Komédo

Komédo nyaéta jenis jerawat nu aya dina beungeut. Komédo disababkeun ku ayana sél-sél kulit nu geus paéh jeung ku ayana kelenjar minyak nu kaleuleuwihi dina kulit. Hali ieu ku alatan jarangna ngabersihan kulit beungeut ku kituna sél-sél kulit nu ...

                                               

Patromak

Patromak nyaéta lampu daya badag bahan bakar minyak tanah nu maké tekanan liwat prosés gasifikasi sangkan bahan bakar nu nguap di jerona dibeuleum dina buntelan, ngahasilkeun cahya nu caang. Jadi saenyana ieu lampu téh kaasup lampu minyak tanah. ...

                                               

Kahuruan

Seuneu digolongkeun kana sababaraha kelas gumantung kana bahan bakar anu kadurukna: Seuneu kelas C: kahuruan dina paralatan listrik anu masih aya setruman, saperti perkabelan, motor listrik lamun aliran listrikna dipareuman, jadi seuneu kelas A. ...

                                               

Anémia

Anémia mindeng disebut minangka panyakit kurang getih. Anémia nyaéta kaayaan di mana jumlah sél getih beureum atawa jumlah hémoglobin dina sél getih beureum aya di handapeun normal. Atawa bisa disebut ogé kurangna jumlah éritrosit dina getih. Pan ...

                                               

Batubara

Batubara Batubara nyaéta daglegan endapan senyawa organik karbonan anu ngawujud sacara alamiah tina sésa-sésa tutuwuhan. Pertambangan batubara nyaéta pertambangan daglegan karbon anu aya dina jero bumi, kaasup bitumen padet, gambut, jeung batuan ...

                                               

Sindrom Serotonin

SIndrom serotonin lumangsung wanci jalma nu make obat nyababkeun luhurna kadar serotonin dina jero awakna. Hal ieu bisa ngarandapan wanci pasén ningkatkeun dosis obat éta atawa ngadahar ogé obat séjénna. Obat-obatan nu diulah, sarta sababaraha su ...

                                               

Walirang dioksida

Walirang dioksida atawa sulfur dioksida SO 2 nyaéta sanyawa kimia nu dihasilkeun ku gunung api jeung rupa-rupa olah industri. ku sabab batubara jeung minyak bumi loba nu ngandung sanyawaan walirang, durukanana ogé ngahasilkeun walirang dioksida. ...

                                               

Campaka leuweung

Campaka leuweung Ngaran lokal: cempaka hutan Sumatra, cempaka jahe Jawa. Sebaran géograpis: Semenanjung Malaysia, Sumatra, Jawa, Kalimantan, jeung Bali Mangpaat: pikeun wangunan hampang, rawayan, panto, peti Bentuk hirup jeung asal-usul: tutuwuha ...

                                               

Gunung Burangrang

Gunung Burangrang nyaéta gunung api mati nu aya di Pulo Jawa, Indonésia. Jangkungna gunung Burangrang ieu sakitar 2.064 m. Gunung ieu mangrupa salasahiji tina hasil bituna Gunung Sunda di zaman prasajarah. Gunung Burangrang pagigir-gigir jeung Gu ...

                                               

Teddy bear

Gambar:200px-Teddy bear 27.jpg Teddy béar nyaéta ngaran boneka biruang nu asalna ti Amerika Serikat. Dina hiji poé, taun 1902, harita Présidén Roosevelt diondang moro biruang di Leuweung Sharkey, Mississippi, AS. Tapi, Présidén teu hasil waé sana ...

                                               

Aki Panyumpit

Aki Panyumpit nyaéta tokoh nu mindeng muncul dina carita pantun minangka tukang moro sato leuweung. Disebut Aki Panyumpit téh duméh pakarangna maké sumpit. Upama dicaritakeun, biasana babarengan jeung pamajikanana nu disebut Nini Panyumpit. Hasil ...

                                               

Licuala

Licuala nyaéta hiji genus palem anu ilahar kapanggih di leuweung hujan tropis Cina kidul, Asia Tenggara, Himalaya, Nugini, jeung kapuloan Samudra Pasifik kulon. Palemna kaasup palem kipas, anu garis luar daunna bunder.

                                               

Walungan Citumang

Walungan Citumang nyaeta salah sahiji tempat wisata nu aya di Kampung Bojong, Kecamatan Parigi, Kabupaten Pangandaran. Ieu tujuan wisata deukeut ka kawasan leuweung nu bogana Perhutani. Ku kituna, kawasan Citumang jadi tempat wisata ti wisatawan ...

                                               

Waduk Saguling

Waduk Saguling nyaéta waduk jieunan anu pernahna di Kabupaten Bandung Kulon dina katinggian 643 méter di luhur beungeut cai laut. Ieu waduk ieu salah sahiji dina tilu waduk anu ngabendung palidna cai walungan Citarum. aya dua waduk lainna tayalia ...

                                               

Curug Cibareubeuy

Curug Cibareubeuy atawa aya ogé nu nyebut curug Cibareuhbeuy jangkungna 40 méter anu dihandapna aya kulah leutik anu nampung cai curugna. Suhu hawa rata-ratana nyaéta 26 darajat C, anu curah hujan na kurang leuwih 2000 mm/th anu tingkat kelembaba ...

                                               

Ailanthus altissima

Ailanthus altissima atawa tangkal sawarga nyaéta tangkal pituin ti Cina jeung Taiwan anu tumuwuh sarta galugurna kawilang gancang. Ieu tangkal bisa tumuwuh nepi ka jangkungna lima welas méter na mangsa dua puluh lima taun. Ku gancangna ngajangkun ...

                                               

Ki asahan

Ki Asahan ; Areuy ki asahan; Tetracera Dichotoma ; nyaéta hiji tangkal nu asalna tina kulawarga Dilleniaceae. Ki asahan kapanggih hirup nyebar di pulo-pulo: Sumatra, Jawa, Madura, jeung Bangka. Ki asahan kapanggih ogé hirup nyebar disababaraha na ...

                                               

Tatangkalan

Tatangkalan asal kecap tina Tangkal, nyaéta sakabéh nu jaradi dina taneuh, iwal ti bangsa supa, jukut, jeung sakur nu jadina ngarambat dina taneuh. Dina tangkal aya daun, catang, jeung akar na. Sakabéh tangkal lamun rék buahan sok kembangan heula ...

                                               

Daptar istilah ngeunaan sasatoan

Dina basa Sunda réa istilah-istilah anu patali jeung sasatoan, di antarana: Sisit = bagian kulit sasatoan tina sabangsa tanduk nu nyusun. Borontok = warna bulu hayam, hideung atawa beureum campur totol-totol bodas Pelung = hayam pelung, hayam nu ...

                                               

Rawa Lakbok

Rawa Lakbok nyaéta ngaran hiji rawa nu aya di wewengkon Lakbok, Ciamis, Ciamis, deukeut Banjar, Jawa Barat, dina koordinat 7°24 Kidul, 108°31 Wétan. Rawa Lakbok mangrupa rawa gambut, legana nepi ka 3000 héktar, nu meureun panglegana di Indonésia ...

                                               

Golden Gate

Golden Gate mangrupa hiji selat anu ngahubungkeun Teluk San Francisco ka Samudra Pasifik. Golden Gate disebut ogé Tanjung ti Semenanjung San Francisco jeung semenanjung Marin nu dina taun 1937 geus dihubungkeun ku sasak Golden Gate. Garis basisir ...

                                               

TvOne

tvOne nyaéta salah sahiji stasiun télévisi di Indonésia, tvOne ditangtungkeun taun 2008 ku Abdul Rahman Latief, di Jakarta Sing Dulune Dinamaake tvOne Jakarta Dan Lativi. Dewi Budianti Tina Talisa Alfitto déanova Indiarto Priadi LOKAL Aditya Firm ...

                                               

Ki Banen

Ki Banen Nyaeta salah sahiji tatangkalan anu ngaran ilmiahna Crypteronia paniculata. Ngaran sejen ieu tatangkalan lamun di Indonesia nyaeta javanese atawa kayu celeng. Lamun di Malaysia nyaeta bekoi atawa buah babi, ubah semut. Lamun di philippin ...

                                               

Tanjung Balai Kota IV, Tanjung Balai Utara, Tanjung Balai

Tanjung Balai Kota IV nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Tanjung Balai Utara, Kota Tanjung Balai, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Tanjung Balai Utara, Tanjung Balai

                                               

Tanjung Balai Kota I, Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

Tanjung Balai Kota I nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Tanjung Balai Selatan, Kota Tanjung Balai, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

                                               

Tanjung Balai Kota III, Tanjung Balai Utara, Tanjung Balai

Tanjung Balai Kota III nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Tanjung Balai Utara, Kota Tanjung Balai, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Tanjung Balai Utara, Tanjung Balai

                                               

Tanjung Balai Kota II, Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

Tanjung Balai Kota II nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Tanjung Balai Selatan, Kota Tanjung Balai, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

                                               

Perwira, Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

Perwira nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Tanjung Balai Selatan, Kota Tanjung Balai, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

                                               

Karya, Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

Karya nyaéta salah sahiji Kalurahan di kacamatan Tanjung Balai Selatan, Kota Tanjung Balai, Propinsi Sumatra Kalér, Indonésia. Citakan:Tanjung Balai Selatan, Tanjung Balai

                                               

Tanjung (disambiguasi)

Tanjung bisa nujul kana: Tanjung, Cipunagara, Subang: salah sahiji désa di Kacamatan Cipunagara, Kabupatén Subang, Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Tanjung, Surian, Sumedang: salah sahiji désa di Kacamatan Surian, Kabupatén Sumedang, Propinsi Jawa ...

                                               

Komposisi data

Dina statistik, komposisi data nyaéta data dina unggal data point mangrupa n -tuple tina wilangan nonnegative nu jumlahna sarua jeung 1. Sacara tipikal unggal komponen n tina unggal titik data p i ngagambarkeun yén porsi satuan statistik kana kat ...

                                               

Torowongan Wilhélmina

Torowongan Wilhélmina nyaéta salah sahiji poténsi cagar budaya di Désa Empak jeung Désa Bagolo di Kecamatan Kalipucang, Kabupatén Pangandaran. Torowongan ieu mangrupakeun torowongan karéta api pangpanjangna di Indonésia, jurusan Pangandaran mulai ...

                                               

Oli mesin

Oli mesin nyaéta minyak pelumas mesin. Oli loba rupana gumantung kana jenis penggunaan mesin ngabutuhkeun oli nu kumaha sangkan cocog jeung ngawétkan mesin. Pelumas anu gawéna sacara efektif saluyu jeung pungsina bakal manjangan umur mesin nepi k ...